Skip to content

Thanksgiving – an outsiders view

November 26, 2008

Happy Thanksgiving Charlie Brown

Μπορει να φαινεται παραξενο, που υστερα απο τοσα χρονια διαμονης στην Αμερικη, και παρ’ ολο που δυο απο τα τρια μου παιδια γεννηθηκαν εδω, να αυτοαποκαλουμαι outsider.  Τα εχω πει ομως αυτα πολλες φορες και δε θαθελα να ακουστω σα σπασμενο γραμμοφωνο.

Η γιορτη των ευχαριστιων (Thanksgiving) ειναι καθαρα μια γιορτη του Νεου Κοσμου.  Συνδιαζεται με την ελευση των πρωτων μεταναστων (pilgrims) στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου.  Εχει εξελιχθει σε ημερα ευχαριστιων γενικως οπου ο καθε αμερικανος αναλογιζεται ολους τους λογους που θα επρεπε να ειναι ευχαριστημενος και το εκφραζει, ενω συγχρονως την κανει ταρατσα με γαλοπουλα και γλυκοπατατες. Φετος δεν ειμαι σιγουρη για τι θα ειναι ευχαριστημενος. Υπαρχουν δυο εκδοχες. Πρωτον βγηκε ο Ομπαμα, αλλα αυτο ειναι για τους μισους αμερικανους, οι υπολοιποι θα σιχτιριζουν.  Δευτερον μειωνεται αισθητα η τιμη της βενζινης και λοιπων καυσιμων.  Αυτο παλι συζητιεται γιατι θα επρεπε να διαολοστειλουν τις μεγαλες εταιρειες που κρατησαν ψηλα χωρις λογο τις τιμες ολο το καλοκαιρι ωστε τωρα να βρισκονται στην ευχαριστη θεση να “προσφερουν” απο μια γαλοπουλα στους ..εναπομειναντες υπαλληλους. Ας μη γινομαι δηκτικη μερα που ειναι!!!

Ισως ειναι η μονη ημερα σε ολες τις Ηνωμενες Πολιτειες που τα παντα ειναι κλειστα.  Η κινηση αυξανεται στους αυτοκινητοδρομους και στα αεροδρομια, καθως ο μισος πληθυσμος της χωρας προσπαθει να φτασει πριν απο τις 5 το απογευμα στα σπιτια του αλλου μισου που εχει αναλαβει να ψησει το πουλι.  Ειναι μερα που οι οικογενειες συγκεντρωνονται γυρω απο το ιδιο τραπεζι, ασχετα απο ποια πολιτεια καταφθανει ο καθενας.  Αυτη η εκδοχη του Thanksgiving ειναι που την κανει αρεστη στα ματια της outsider.  Χωρις ιχνος εμπορικοτητας, το μονο που επιδιωκει να κανει ο κοσμος, ειναι να βρεθει κοντα στους αγαπημενους του και να απολαυσει ενα σπιτικο φαγητο.

Η αμερικη ειναι χωρα με πληθυσμο που δε στεριωνει στην ιδια πολη ουτε στην ιδια πολιτεια.  Ο κοσμος μετακινειται συνεχως αναζητωντας  σπουδες, επαγγελματικη αποκατασταση, καλυτερη ζωη, ακομα και θερμοτερα κλιματα για να ξεκουραστει μετα την συνταξιοδοτηση. Ετσι ανα πασα στιγμη μελη της ιδιας οικογενειας ειναι σκορπισμενα στα τεσσερα σημεια της χωρας, και καλουνται αυτη την ημερα να συγκεντρωθουν σε ενα προκαθορισμενο σαλονι.  Εαν ο καιρος ειναι καλος,  το πολυ πολυ να εχουν μια μικρη καθυστερηση στο αεροδρομιο λογω αυξημενης κινησης,  εαν παλι χιονιζει στις κεντρικες και δυτικες πολιτειες (πραγμα καθολου ασυνηθιστο για Νοεμβρη) τοτε υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να την πατησουν και να μη φτασουν στην ωρα τους την ωρα που η μαχαιρα θα τεμαχιζει το πουλι.

Η οικογενεια στην αμερικη (αναφερομαι σε οικογενειες τριτης και τεταρτης γενιας πλεον) δεν εχει στην πλειοψηφια την υποσταση που εχει η ευρωπαϊκη οικογενεια που βρισκετα παντα κοντα (συνηθως στην ιδια πολη) ποσο μαλλον η ελληνικη οπου το αισθημα του “ανηκω” ειναι αυξημενο, δημιουργωντας συναισθηματικες εξαρτησεις και την αισθηση αυτου που ονομαζουμε “κυτταρο της κοινωνιας” .  Το κυτταρο εδω διασπαται σε ατομα νωρις, και καλειται καθε χρονο τετοια μερα να γινει παλι ενα.

Το παρον μπλογκ ασχολειται πολλες φορες με μαγειρικες και θα ηταν παραλειψη να μη παρουσιασουμε τα τοπ τεν φαγητα του Thanksgiving dinner μιας τυπικης αμερικανικης οικογενειας.

1.Η γαλοπουλα. Συνηθως εκατο κιλα και κατεψυγμενη, κανει κατι μερες να συνελθει για να τη μαγειρεψουμε.  Τα εντοσθια και τα λαιμακια ειναι σε χαρτινο σακκουλακι εντος του πτηνου. Οταν μπορεσουμε και βγαλουμε το παγωμενο σακκουλι, τοτε εχουμε ελπιδες οτι πλησιαζουμε στην πληρη αποψυξη.  Τελευταια εχω δει και αλανιαρες γαλοπουλες στα σουπερ μαρκετς. Το κρεατακι λιγο πιο σφιχτο λογω γυμναστικης, αλλα η γευση δεκα φορες καλυτερη (και η τιμη τριπλη). Το πτηνο θελει πολλες ωρες σιγοψησιμο μεχρι να ετοιμαστει και μπορουμε ανετα να συγκρινουμε την διαδικασια με το σουβλιστο αρνι του Πασχα (απο κοντα περασε) υπο την εννοια οτι ο μαγειρας πρεπει να σηκωθει αξημερωτα για προλαβει να σερβιρει κατα τις 7 το βραδυ.  Χρειαζομαστε, ενα τεραστιο ταψι (περιπου στο εμβαδον του σταδιου Ειρηνης και Φιλιας), αλατι, πιπερι, γεμιση, δεκα μετρα σπαγγο για να δεσουμε τα ποδαρακια,  τρια κιλα βουτυρο για πασαλειμμα και ενα πινελο σε μεγεθος μπατανοβουρτσας.  Επειδη εδω στην Αμερικη φουρνοι δεν υπαρχουν να το παμε το πτηνο στολισμενο και να το παραλαβουμε σε μερικες ωρες, καλο θα ειναι να προμηθευτουμε ενα επαγγελματικο φουρνο για να γινει η δουλεια μας σωστα.

2. Η γεμιση της γαλοπουλας.  Ετοιμα κρουτονς σε πλαστικη σακκουλα που  μπορουμε να προμηθευτουμε απο το σουπερ μαρκετ.  Κυκλοφορουν σε αφανταστες ποικιλιες, με ξηραμενα κρανμπερις, με σκορδο, με κατι πρασινες σκονες που νομιζω παιζουν το ρολο του μαιντανου.

3. Η σαλτσα της γαλοπουλας (gravy) Που να καθομαστε τωρα να επεξεργαζομαστε τα ζουμια του πτηνου με αλευρια για να φιαξουμε πηχτη σαλτσα. Την προμηθευομαστε σε πλαστικα κεσεδακια η σε κονσερβες απο το σουπερ μαρκετ της γειτονιας μας.  Περιεχει εσανς ντε γαλοπουλ,  πηκτικα και αλλα στοιχεια που δεν εχουν προσδιοριστει.

4. Η σαλτσα απο κρανμπερις.  Ειναι βασικο να προερχεται απο κονσερβα και να σερβιρεται οπως γλυστρα απο μεσα, διατηρωντας τα δαχτυλιδια της κονσερβας.  Ειναι η επιτομη της γκουρμεδιας του Θενκσγκιβινγκ. Εαν εισαι βαρεμενος μπορεις να παρεις φρεσκιες κρανμπερις και να τις ανακατεψεις με λιγη ζαχαρη σε ενα κατσαρολακι για λιγα λεπτα, αλλα θα θεωρηθεις ουφο!

cranberry_sauce_from_can

5. Κατι με πρασινα φασολακια.  Συνηθως ενα creation που λεγεται μπην κασερολ και μπορει να περιεχει απο κονσερβα σουπας μανιταριων μεχρι τριμμενη φρυγανια, ομολογω οτι δεν εχω τολμησει ακομα να το δοκιμασω.

6. Kατι με καλαμποκι.  Κατα τη γνωμη μου το καλαμποκι πρεπει να τρωγεται ΜΟΝΟ ψητο στα καρβουνα με αλατακι. Καθε αλλη προσπαθεια να το βολεψουμε σε σαλατες,  σουπες και λοιπα θα πρεπει να θεωρειται το λιγωτερο πλημμελημα.

7. Τα γιαμς (γλυκοπατατες) Δε ξερω γιατι τα λενε γιαμς και οχι γιακς. Δεν τρωγονται με τιποτα .. τελεια και παυλα.

8. Η pumpkin pie.  Η κορωνιδα του γευματος.  Συνοδευεται απο κρεμα σαντιγυ.

9 και 10 Δυο αλκα σελτζερ.

Το δεσποιναριον ειναι καλεσμενο οπως καθε χρονο, στο σπιτι της κουμπαρας οπου θα παει εφοδιασμενο με καμερα και ορεξη.  Και αυτο διοτι η κουμπαρα εχει αναγαγει το γευμα του Θενκσγκιβινγκ σε γκουρμε χαπενινγκ.  Μαζι λοιπον ξανα το Σαββατοκυριακο για την παρουσιαση του τραπεζιου. Σας φιλω γλυκα.

About these ads
33 Comments leave one →
  1. November 27, 2008 12:59 am

    Tα είπαμε και τα ξαναειπαμε αυτά περί outsiders ετσι είναι το αίμα νερό δεν γίνεται και ταναπαλιν. Χρόνια το γιόρταζα το thanksgiving λόγω σχολείου και δουλειάς και το επαναλαμβάνω και τώρα με το αμερικανικο σχολείο των αλβιόνων μου σήμερα φτιάχνω κατι ανάλογο για τη σχολικό εορτασμό hooray hooray η Δεσποινούλα με εσωσε πάλι μιας που έχουμε από καιρό σπάσει τα κύταρα και περιφερόμαστε γύρω από τη σφαίρα ;)

  2. November 27, 2008 2:09 am

    Καλημέρα και καλό thanksgiving, να περάσετε καλά. Εδώ κάνω γαλοπούλα κάθε Πρωτοχρονιά, και η γέμιση είναι με κάστανα, ρύζι, κουκουνάρι, μαιντανό, συκωτάκια, κλπ μπαχαρικά. Αγνά και φρέσκα. Τη αλοίφω με πορτοκάλι και λεμόνι, και πρίν για μια νύχτα, και κατά το ψήσιμο. Πολύ νόστιμο…
    φιλιά

  3. November 27, 2008 2:42 am

    Καλημέρα και καλό thanksgiving. Να σας πω την αλήθεια, αυτό το έθιμο δεν το είχα καταλάβει, παρά τους τόνους των αμερικάνικων σειρών και ταινιών που έχω καταναλώσει τα ενήλικα χρόνια μου. Μου το κάνατε νιανιά όμως, όπως ένα outsider θα μπορούσε. Καλώς σας βρίσκω.

  4. November 27, 2008 2:45 am

    Καλημέρα Δέσποινα μου,
    ένα άγχος με έπιασε για την προετοιμασία της γαλοπούλας, αλλά ανάσανα όταν διάβασα ότι θα πας καλεσμένη στην κουμπάρα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να σηκωθείς αξημέρωτα να μαγειρεύεις. Καλά να περάσεις.

  5. November 27, 2008 2:53 am

    Πολύ κατατοπιστική περιγραφή !
    Όσον αφορά στην προσέγγιση ενός εθίμου από τους outsiders, έχω να πω ότι έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον η “φρέσκια” ματιά κάποιου που είναι “απ’έξω” από την κουλτούρα. Το έχω νιώσει κι εγώ και στις δύο (τουλάχιστον …) πατρίδες μου.

    Καταπληκτικό το “υπόγειο” χιούμορ σου, αγαπητή Δέσποινα (η περιγραφή της απόψυξης της γαλοπούλας, το μέγεθος του ταψιού και αυτό το “εσανς ντε γαλοπούλ” στο γκρέιβυ, με … αποτελείωσαν !! ).

    Προσβλέπω με ανυπομονησία στις φωτογραφίες,

    Πολλές ευχές,
    Happy Thanksgiving,

    Φιλικά,
    Ιρλανδός

  6. November 27, 2008 2:58 am

    P. S.
    Ξέχασα να γράψω ότι με το 9 και το 10 (δύο αλκα σελτζερ!) ξεκαρδίστηκα !!

  7. Anonymous permalink
    November 27, 2008 3:16 am

    Ωραιο το ολο σκινηκο :
    Σου δινω αφεση αμαρτιών γλυκιά μου γαλοπούλα, απαλλάσσομαι και εγω απο τις δικές μας, τρόμε μαζι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μετα βλέπουμε και τρεις αγώνες football, και στο τελος κοιμόμαστε γαλήνιοι που ενώσαμε ξανά τα κύτταρα μας έστω για μια μέρα. Το ιδιο μίζερο με τα χριστουγενα μου μοιάζει…

  8. November 27, 2008 3:21 am

    Ωραία, Δεσποινάριον,
    πέρνουμε τα καλά του Thanksgiving (οικογενειακή μάζωξη) και το χαιρόμαστε μαζί με τους φίλους μας. Αυτό το να κάνει η κουμπάρα τη γαλοπούλα ήταν πολύ καλό για σένα. Αλλά για να πω την αλήθεια, αυτή η γεμιστή γαλοπούλα που έχει έλθει και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι δεν είναι αντάξια της φήμης της. Πολλή ταλαιπωρία, αδελφάκι μου, για τη μαγείρισσα. Και μόνο που την περίγραφες, κουράστικα. Και τη δική μας με τα κάστανα και τα εντόσθια και τα κουκουνάρια και λοιπά ελληνικά προιόντα την έφτιαξα μια χρονιά, έτσι για την πλάκα, αλλά κανείς συνδαιτημών δεν εκτίμησε τον κόπο (έ, καλή είναι αλλά το γουρουνόπουλο στο φούρνο είναι καλύτερο). ΄
    Καλά να περνάς, φρέσκια και ολόδροση με την κάμερα ανά χείρας.
    Φιλάκια

  9. November 27, 2008 3:22 am

    Συμφωνώ κι εγώ, Δεσποινάκι με την doratsirka και τον irlando ακριβώς γιατί ούτε το είχα καταλάβει, ούτε γνώριζα το γιατί αυτού του έθιμου και που με την τόσο κατατοπιστική σου περιγραφή το έμαθα! Άρα χρήσιμο το ΑΣΠΡΟ…
    Τα έθιμα των λαών με τους οποίους μοιραζόμαστε οι outsiders, πολλές φορές δεν τα ψάχνουμε, απλώς τα ζούμε και μου άρεσε ιδιαίτερα η γνώση που μας μετέφερες.
    Εύχομαι λοιπόν σε σένα, στους δικούς σου, στην κουμπάρα σου και σ’ όλους σας εκεί Very Happy Thanksgiving να περάσετε όσο πιο καλά γίνεται!

  10. November 27, 2008 3:42 am

    Ψιλοανατρίχιασα με την περιγραφή…Μα ούτε μια σάλτσα να δεσουν δεν ξέρουν και την παίρνουν έτοιμη; Για τα φασολάκια δεν σχολιάζω…Φαντάζομαι πως θα έπρεπε να είναι κάτι σαν τα δικά μας τα λαδερα, και είναι άλλα αντί άλλων…Για τα υπόλοιπα δεν σχολιάζω…
    Αλλά αυτήν την σάλτσα κράνμπερις, τί την κάνουν; Και γιατί την σερβίρουν έτσι;

  11. November 27, 2008 4:05 am

    Χαχαχαχα!!!! Αυτό με το πουλί τέρας μέσα στην καρδιά μου μίλησε γιατί έκανα πέρσι ένα attempt τα Χριστούγεννα να γεμίσω ένα και θα το ξανακάνω και φέτος οπότε…. Καταλαβαίνεις… Για τα υπόλοιπα δεν έχω κάτι να πω… Είναι τρελοί αυτοί οι Αμερικάνοι !!!!:-)

  12. November 27, 2008 4:45 am

    αν εξαιρέσουμε το φαγητό (που είναι το απόλυτο μπλιαχ) κατά τα άλλα είναι πολύ ωραία η ιδέα της γιορτής σε μια κοινωνία όπως η αμερικάνικη που είναι λίγο σκορποχώρι.
    Καλά να περάσετε!

  13. panathinaeos permalink
    November 27, 2008 6:01 am

    καλη γιορτη και ξεκουραση στο Δεσποιναριο και οικογενεια!
    αναμενομε την περιγραφη του γευματος της κομπαρας!

  14. November 27, 2008 6:22 am

    Πολύ τσαντισμένη με το Thanksgiving σε βρίσκω! Μην ξεσπας στο κακόμοιρο το καλαμπόκι, κι έχω και σούπερ συνταγή με ταλιατέλες με καλαμπόκι και γκογκοντζόλα στο μπλογκ…!

  15. Κατερίνα permalink
    November 27, 2008 6:43 am

    Ένα πέρασμα για γλυκιά καλημέρα.Να περάσεις όμορφα γλυκιά μου Δέσποινα.Όσο για τη γαλοπούλα,εμείς μαθημένες (οι αδελφές) από τη μητέρα μου, ανήμερα Πρωτοχονιά τη φτιάχνουμε κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι και συνοδεία καλούδια, πιττούλες κλπ. Έχω να σου πω, πως είναι μια χαρά μετά το ξενύχτι και το πιοτί της παραμονής.Φιλιά φιλάκια

  16. November 27, 2008 7:24 am

    καλα να πςερασεις σου ευχομαι στην κουμπαρα και καλη σας ορεξη !!! φιλια καρυστινα και φυσικα αναμενουμε ολοι φωτο

  17. Anonymous permalink
    November 27, 2008 7:44 am

    H ANARTHSH SOU SHMERA ME EKANE NA GELASO .
    GIATI KAPOS ETSI GIORTAZETAI TO THANKSGIVING KAI STON KANADA MONO PIO GOURMET KAI SXEDON OLA APO SKRATS OPOS LENE EDO.
    GRAFEIS ME POLY XIOYMOR !!! MOY ARESE : TO GIATI TA LENE YAMS
    8A EPREPE NA TA LENE YAKS.
    OMOS ETSI AISTANOMOYN KAI EGO GIA TO FYSTIKOBOYTYRO KAI TO MHLOZOYMO KAI TORA MOY ARESOYN POLY.
    EDO TA YAMS TA KANOYME POYRE ME LIGO MAPLE SIROP KAI FRESKO BOYTYRO MESA .META BAZOYME PECANS APO PANO KAI MAPLE SIROP KAI 20 LEPTA STON FOYRNO NA MOSXOMYRISOYN TA PECANS KAI TO SIROPI KAI EINAI H KALYTERH SYNODEIA ME THN GALOPOYLA .
    OSO GIA TA KRANBERIS TA LATREYO SE OLES TOYS TIS MORFES FRESKA SE MUFFINS , STAFYDOMENA, MARMELADA KTL.
    HAPPY AMERICAN THANKSGIVING ! TO KANADEZIKO PERASE
    KALH KSEKOYRASH KAI OIKOGENEIAKH 8ALPORH .
    ANTIGONH

  18. Marthaki permalink
    November 27, 2008 9:08 am

    Δεσποιναριον,
    Τα ειπες ολα για το Thanksgiving με τετοιο τροπο που με εκανες να γελασω πρωι πρωι!!!!, και για αυτο σε ευχαριστω.
    Σου ευχομαι να περασεις υπεροχα με την οικογενεια σου και τους κουμπαρους.
    Και εγω τωρα πρεπει να κανω το “Bourbon Pumpkin Tart with Pecan Streusel”
    γιατι ειμαστε καλεζμενοι σε κατι καλους φοιλους. Περιμενουμε τις φωτογραφιες……
    Happy Thanksgiving

  19. November 27, 2008 10:13 am

    @Penelope Φυσικα και τα εχουμε πει αλλα ειμαστε και του εθιμοτυπικου, πως να γινει, ερχεται η γιορτη κι εμεις γυρω απο το τραπεζι, καμαρωνουμε, σερβιρουμε, μουρμουραμε και αναπολουμε. Οτι και να μου πεις, τα Αλβιονακια ειναι παιδια του κοσμου. Θυμαμαι οταν τα τραβολογουσα κι εγω εδω κι εκει, και τον Κωνσταντινο, οταν ειμασταν στο Μοναχο, επεμενε να φοραει λεντερ χοζεν (4 ετων) .. μια χαρα ηταν, μαθανε και πεντε πραματα παραεξω. Γεγονος ειναι οτι οταν ερχεσαι σε επαφη με διαφορους πολιτισμους ανοιγουν οι οριζοντες και εκτιμας τη διαφορετικοτητα. Οχι απλα τα εχουμε ξαναπει, εσυ τα εχεις εκδοσει κιολας!! Φιλακι!

    @Σοφια Καλημερα Σοφακι. Η γαλοπουλα σου πρεπει να ειναι πολυ καλη. Οσες φορες την εχω φιαξει (παλιοτερα) παντα χρησιμοποιουσα ρυζακι,καστανα, μανιταρια και κουκουναρι. Ειναι η γεμιση που εκανε και η μαμα μου τα Χριστουγεννα των παιδικων μας χρονων. Φιλια

    @doratsirka Καλημερα σου και καλωσορισες αγαπητη Ντορα αν δε κανω λαθος απο Θεσσαλονικη. Νομιζω εχουμε διασταυρωθει σε αλλα μπλογκς. Χαιρομαι που τα καταφερα να να σας διαφωτισω. Νιανια δε λετε τιποτα!

    @Μεροπη δε με πειραζει να σηκωθω αξημερωτα να φιαξω αρνακια, κατσικακια και αλλα λαχταριστα φαγακια. Γαλοπουλα ομως .. πολυ της παει! Σ’ ευχαριστω πολυ!

    @Ιρλανδε ευχαριστω για τις ευχες και για τα καλα σου λογια. Λιγος καλοπροαιρετος σαρκασμος ποτε δεν εβλαψε κανενα, αντιθετα μας κανει και χαμογελαμε με καταστασεις και διασκεδαζουμε. Πολλες αμερικανικες οικογενειες βαζουν ιδιεταιρη φροντιδα στο γευμα του Θενκσγκιβινγκ ακολουθωντας σπιτικες συνταγες οχι απαραιτητα απο.. κονσερβα. Θα το καταλαβετε οταν φερω τα “κουμπαροκατασκαυασματα” Υπαρχει ομως και μεγαλη μεριδα που .. ακολουθει το “τυπικο” που περιεγραψα. Εσυ τωρα με τις δυο πατριδες, δεν αισθανεσαι οτι ο κοσμος σου ειναι.. πιο μεγαλος;

    @Ανωνυμ/η καλωσορισες στη γιορτη. Τα Χριστουγεννα τα βρισκω πολυ πιο ομορφα ισως γιατι με αυτη τη γιορτη μεγαλωσαμε. Ομως η μιζερια δεν ειναι θεμα γιορτης, ειναι θεμα διαθεσης και παρεας.

    @Φωτεινη Ακομα πιο ωραια απο την μαζωξη ειναι η τετραημερη αργια. Να πω κι αλλα; Η γευση της γαλοπουλας δεν ειναι και στα τοπ τεν των κρεατων, οτι και να της βαλεις στο πλαϊ το κρεας ειναι στεγνο. Οσο για το οτι κουραστηκες.. σε μαθαμε, δυο αυγα τηγανητα.. σε κουραζουν χεχε!! Φιλακια.

    @Μηθυμναιε χαιρομαι Στρατο που σας ειμαι χρησιμη. Δε γινεται να μη τα ζουμε τα εθιμα των αλλων, ειναι γυρω μας, τα παιδια τα βλεπουν στα σπιτια των φιλων τους και στα σχολεια. Και ειναι υπεροχο γιατι τα συγκρινουν με τα δικα μας και τα βρισκουν (τα δικα μας φυσικα ) πιο .. νοστιμα! Ευχαριστω για τις ευχες.

    @Αρτανις Η σαλτσα απο κρανμπερις με την ξυνη της γευση και την μαρμελαδε υφη της βοηθα το κατα-στεγνο κρεας της γαλοπουλας να .. γλυστρησει στον οισοφαγο. Οσο για το γιατι τη σερβιρουν ετσι… δεν εχω απαντηση.. ειναι κατι που δεν μπορω να το εξηγησω.. παρομοιο με το γεγονος οτι οταν παμε Ελλαδα ο Ερρικος παει και αγοραζει μια κονσερβα ζαμπονακι ΖΒΑΝ. Τα μυστηρια των Παρισιων!

    @Ευη Πολιτιστικο μπλογκ εχουμε γινει δεν μπορεις να πεις! Σκετο λαϊφ σταϊλ η αμερικα. Παρεπιπτοντως ο Ερρικος μου εφερε 5-6 περιοδικα φανταστικα απο Αθηνα.. γιου νοου! Φιλακια.

    @Μελισσουλα Χααα τι ακριβως δε σ’ αρεσει.. το μπην κασερολ.. η το κρανμπερι σε μορφη Πυργου Πιζας; Φιλακια.

    @Παναθηναιε αγαπητωτατε, φυσικα και θα σας φερω πληρες ρεπορταζ και φωτογραφιες απο την αποψινη βραδια. Σας ασπαζομαι και ευχαριστω για τις ευχες.

    @Foodjunkie Ιωαννα μου φανταζομαι οτι αντιλαμβανεσαι το φαιδρον των περιγραφων μου. Καθολου τσαντισμενη και μες την καλη χαρα ειμαι. Ειμαι σιγουρη οτι οι ταλλιατελλες σου ειναι πολυ νοστιμες και θα ερθω να τις γαυθω. Το καλαμποκι παντως το εχω λιγο στο στοχαστρο, ναι. Ισως γιατι εκτος του ψητου ειναι κατι καινουργιο στη διατροφη του Ελληνα. Θυμαμαι τη μαμα μου σε μια επισκεψη εδω, οταν διεκρινε καλαμποκι συνοδευτικο σε ενα πιατο μου ψιθυρισε στο αυτι.. καλα κοτες ειμαστε; Το καλαμποκι μου αρεσει στην γνωστη σουπα “corn chowder” που σιγουρα γνωριζεις και σε μορφη ψωμιου “κορν μπρεντ” Και φυσικα ειναι θρεπτικωτατο.

    @Κατερινα Το ερωτημα που με βασανιζει ειναι .. ποσες ντοματες χρειαζομαστε για μια κοκκινιστη γαλοπουλα; Οχτω κιλα καλα ειναι; Χε χε!!

    @venceremos Ευχαριστω και θα επανελθω με φωτογραφιες.

    @ΑΝΤΙΓΟΝΗ καλησπερα Αντιγονη απο τον Καναδα. Πολυς κοσμος κι εδω ετοιμαζει τα παντα απο “scratch” οπως η λατρευτη μας κουμπαρα. Η κουμπαρα ειναι παντρεμενη με τον πιο γλυκο αμερικανο που εχει η Αμερικη, ετσι μπηκε στα εθιμα πιο μερακληδικα απο μενα. Το φυστικοβουτυρο και το μηλοζουμο δεν μπορω να πω οτι με ενθουσιαζουν, αλλα αρεσαν στα παιδια μου. Ενα καλο cider ομως το πινω ευχαριστως. Αυτη η ιδεα σου με τα “Γιακς” μου αρεσε πολυ και θα την κανω καμια μερα ετσι για να βγω μπροστα απο την προκομενη μου κουμπαρα.

    @Marthaki Επισης Μαρθα, εσυ με την συνταγη που θα φιαξεις δεν εισαι ενα απλο Μαρθακι αλλα ενα Μαρθακι Στιουαρτακι. Καλα να περασετε!

  20. November 27, 2008 11:00 am

    Happy Thanksgiving Δεσποινάριον! Θα ντυθείς Pilgrim απόψε? :-)

  21. November 27, 2008 12:32 pm

    ΘΕΝΞΓΚΙΒΙΝΓΚ.

    Τι χαζή γιορτή !

    Το μόνο καλό είναι οι αυριανές προσφορές. Έχουμε κανονίσει έφοδο σε μαγαζιά για GPS και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους κλπ κλπ κλπ. χεχεχεχε.

    Ναι, η γιορτή τους αυτή είναι χαζή. Όπως όλες οι γιορτές τους. Όπως και οι ίδιοι! Μόνο να σκεφτείς ότι τρώνε πουρέ γλυκοπατάτας. ΕΛΕΟΣ! Η γαλοπούλα δε μου αρέσει αλλα εντάξει είναι υγιεινό κρέας.

    Μα πόσο καιρό είσαι εδώ ; Και πως την παλεύεις ; :))

    Χάπι θενξγκίβινγκ λοιπόν.

  22. November 27, 2008 1:53 pm

    Ωραία τα παρουσιάζεις!!!!!! Δεν θα τα δοκιμάσω ποτέ!!!! Χωρίς πλάκα τώρα, δεν νομίζω ότι έχουν γενικότερα έφεση στη γεύση οι αμερικανοί, οπότε το τραπέζι των ευχαριστιών γιατί να αποτελεί εξαίρεση;;;

    Και επίσης η γαλοπούλα είναι γιαααακ κρέας!!!!

    Καλή διασκέδαση όμως, και περιμένουμε το φωτορεπορτάζ :)

  23. November 27, 2008 2:27 pm

    Thanks γλυκοδεσποιναριον για την πολυ ωραια αναρτηση σου.
    Το παλιογατον θα τρωει μεχρι το ΣΚ που θα ξαναρθεις…κοψιδια;)
    Φιλακια πολλα!

  24. November 27, 2008 2:44 pm

    Δεσποινουλη!
    θελω και εγω κατι τετοιο!!!!!!!!!!!
    οχι καλε την τρελλα της ετοιμασιας…το φαγοποτι θελω μονο!
    κουκλι τη συνταγη της γεμισης μην ξεχασεις να καταχωρησεις εδω!
    παρακαλαω πολυ!
    κανω συλλογη απο γεμισεις- παπιες χηνες γαλοπουλες- και ολα τα του ζωικου βασιλειου, για να δω με τι θα γεμιζω και εγω το πουλερικο τα χριστουγεννα! μαλλον χηνα θα ειναι φετο, βαρεθηκα τα καπονια!

    εκτος απο την κουμπαρα που θα πας το σαββατοκυριακο αν εχεις και καποιες αλλες δικες σου συνταγες, εδω ολες πακετο! ακους Δεσποινουλη μου;!
    αλλιως θα ερθω να κανω χριστουγεννα σπιτι σου!!!!!!!!!!!

    μαναρι μου γλυκο καλα να περασετε εκει που θα πατε!

    αυτο που μου αρεσε πανω απο ολα στην αναρτηση σου αυτη ειναι το σημειο 9και 10.
    εισαι ενα ολολαμπρο αστερι που σκεφτεται τα παντα!

    φιλακια κουκλι μου και καληνυχτες γλυκες για μας τωρα, για σας αργοτερα!

  25. November 27, 2008 3:31 pm

    @λιακαδα λεω να ντυθω ινδιανα η αντιρρησιας. Δυο η ωρα ηστερν ταϊμ και εχοντας βαψει τα νυχια σε θενκσγκιβινι χρωμα (κατι μεταξυ κανελλι και σοκολατι) απαντω στους απογευματινους.

    @Σι Ες Λακωνακι ακου χαζη γιορτη, δε φτανει που καθεσαι σημερα, μουρμουρας κι απο πανω! Πφφ! Ναι ναι μπλακ Φραϊντεϊ ε; Τι θα κανετε θα στηθειτε απο τις 6 το πρωϊ εξω απο το Μπεστ Μπαϊ; Αντε να δουμε τι εντυπωση θα σου κανει αυτο το… εθιμο!! Λοιπον δεν εχω παει ποτε για ψωνια την επομενη του Θενκςγκιβινγκ αλλα λεω αυριο να το τολμησω. Βλεπουμε, αναλογα τι θα καταναλωθει αποψε.
    Ειμαι πολλα χρονια καλο μου, αφου ο ενας μου γιος ειναι σαν κι εσενα σε ηλικια. Να προσεχεις και να περασεις κι εσυ ομορφα με την παρεουλα σου. Πως την παλευω ε; Καποια στιγμη γειτονακι μου αρχιζεις να δεχεσαι και να σου αρεσουν μερικα πραγματα. Δεχεσαι δυο κοσμους διαφορετικους. Και οταν γινει αυτο βλεπεις οτι δεν ειναι και τοσο.. χαλια. Χαιρομαι που ερχεσαι λιγο εδω. Με φερνεις πισω στον πρωτο χρονο που ηρθα στο Οχαϊο για μεταπτυχιακα. Περισσοτερο κρυο, χωρις αυτοκινητο περπατημα μια ωρα καθε μερα, σε ενα σπιτι με μοκεττες που .. μυριζαν και εγκυος. Ενα χρονο απαξιωνα τα παντα. Καπου εκει αλλαξα σταση γιατι θα με επαιρνε απο κατω. Οσο λοιπον μεινεις εδω παρε οτι καλο μπορεις, απο γνωσεις, απο εμπειριες και κανε φιλους. Καλο απογευμα.

    @Κωστη μου θελεις να σου φερω τα συκωτακια της γαλοπουλας; Ολα τα αλλα ειναι γλυκα και ξερω οτι δε σ’ αρεσουν, γλυκοπατατες, γλυκοκολοκυθες, γλυγοδεσποιναρια και αλλες αηδιες χααααα!!!!

    @Αριστεα bonsoir Normandie! Αχ τι ωραια εγινα και Δεσποινουλης τωρα! Εχω ενα φιλο που με φωναζει Δεσποινακο! Χε χε!! Θα δω τι εφιαξε η κουμπαρα αποψε και θα στο φερω. Χηνα ε! και μη παραλειψεις το φουα γκρα της! Μακαρι να ερχοσουνα για Χριστουγεννα, παρεα θελουμε κι εμεις χαρα μου! Με συγγινεις παντα με τα καλα σου λογια. Και με κανεις και κοκκινιζω, σταματα γιατι δε μου παν τα κοκκινα. Πολλα φιλακια σε σενα και να ξερεις οτι χαιρομαι αφανταστα που τριγυρνας στα στεκια μας στην μπλογκοσφαιρα! Ζε τ’ αμπρας σερι!

  26. November 27, 2008 5:26 pm

    Δέσποινα, όπως πάντα απόλαυσα ιδιαιτέρως την περιγραφή σου. Το εσανς ντε γαλοπουλ έσκισε…
    Πολλή εντύπωση μου κάνει που οι οικογένειες στην Αμερική σχεδόν πάντα χωρίζουν και ο ένας μένει στη μία πόλη ή πολιτεία και ο άλλος στην άλλη. Το έχω διαπιστώσει από όλους τους Αμερικανούς που γνωρίζω. Γιατί νομίζεις ότι γίνεται αυτό; Πώς το εξηγείς;
    Να περάσετε καλά σήμερα, να τιμήσετε δεόντως τη μαγειρική της κουμπάρας και να μη ξεχάσετε τις φωτογραφίες! Happy Thanksgiving!

  27. November 27, 2008 7:51 pm

    Ιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Είδες τι παθαίνεις άμα μπλογκάρεις με βαμμένα νύχια;;;;;;;; Με προσπέρασες καλέ!!!….. Απαπαπα, δεν το πιστεύω – θα φάω μια γαλοπούλα στην καθισιά μου απ’ τη στεναχώρια :Ρ

  28. November 28, 2008 4:15 am

    Είχαμε και εμείς χθες τη δική μας ημέρα των ευχαριστιών. 5 γκολ ήταν αυτά!!!!

    Εύχομαι να πέρασες καλά!!!

  29. November 28, 2008 6:46 am

    Εστω και αργά,
    Σου εύχομαι να περάσετε υπέροχα τις υπόλοιπες μέρες με τα άτομα, τώρα που έχετε σμίξει σε κύτταρο. Λοιπόν, το κράνμπερι σός είναι η απόλυτη αγάπη του Αλεξ για το δείπνο με γαλοπούλα. Το παιδί τρελλαίνεται, οπότε το σκάει στη μαμά μου κι εκείνη ανατσουτσουριάζεται. Τί ; ρωτάει, τρώτε μαρμελάδα με τη γαλοπούλα;
    Γυρνάει έκτοτε και λέει στη γειτονιά της Λευκάδας:Ακούς εκεί στον Καναδά, ταίζουνε τον εγγονό μου με γαλοπούλα και μαρμελάδα. Πού ξανακούστηκε!
    Περιμένω ανάρτηση με τράπεζαν κουμπάρας!
    Φιλάκια

  30. November 28, 2008 11:58 am

    Ελα Δεσποινούλα μου…τι ωραια !!!!
    Μαθαμε και τί ειναι ακριβώς το Θενκσγκιβινγκ!!!!!
    Να το διαβασω το βράδυ να το μαθουν και οι ακροατες;;;;;
    Φιλια πολλά
    και περιμένω απάντηση ΤΩΡΑ διότι πνίγομαι!!!!!!!!!!!!

  31. Flo permalink
    November 28, 2008 3:17 pm

    HAppy Thanksgiving! Μου αρέσει αυτή η γιορτή πολύ, είμαι thanksgiving person (στην gourmet εκδοχή)…Ελπίζω να περα΄σατε καλά, και του χρόνου!

  32. November 28, 2008 3:45 pm

    @Aspa Πιστευω Ασπα μου οτι ειναι πολλοι οι λογοι για το σκορποχωρι της Αμερικης. Το μεγεθος, η πολιτικογεωγραφικη διαιρεση και το βραχυ της ιστοριας που εχουν συντελεσει σ’ αυτο το φαινομενο. Θα το σκεφτω και θα το αναλυσω ισως καποια στιγμη, οχι ομως σημερα που ακομα ειμαστε σε κατασταση πανηγυρης. Σ’ ευχαριστω πολυ.

    @Δενδρογαλη Κατερινααααααααααα!!!!!! που ειχα τα μυαλα μου!!! Για τη γευση, η αληθεια ειναι οτι οταν δοκιμασουν κατι νοστιμο, το εκτιμουν, αλλα δεν εχουν φαντασια. Συγνωμη κοριτσαρα μου τα νυχια φταινε.. σιγουρα.

    @Ιουστινακι. Καλως ορισες στην πολη μου Ιουστινακι. Ευχομαι να απολαυσεις τον ωραιο καιρο και την παρεα που σε περιμενει. Αναπνευσε Αθηνα κι ασ εχει λιγι καυσαεριακι, παντα ομορφα μυριζει..ιδιως τα πρωϊνα. Φιλακια ματια μου.

    @Νανα καλα που κουβαλαω μαζι μου και το αει φον και καλα που μου στειλες και μεηλ αλλοιως τωρα μαζευτηκα. Κατοπιν συννενοησεων θα συντονισθω να ακουσω σημερα. Σ’ ευχαριστω πολυ πολυ. Κοντευω να γινω ρεγκιουλαρ τα βραδυα χε χε!!

    @Φλο Μαλλον εισαι μειονοτητα αν σου αρεσει η γαλοπουλα και τα περιφερειακα ακομα και σε γκουρμε εκδοχη. Καλα περασαμε, θα επανελθω! Σε φιλω .. μιλησα με Κωστακηηηηη στη γιορτη μου. Τι ζουζουνι γλυκας που ειναι μωρε!

Trackbacks

  1. Thanksgiving 2009 « ασπρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 32 other followers

%d bloggers like this: