Skip to content

Ευριπιδου και Pennsylvania Ave γωνια

March 27, 2010

Φανταστειτε πατατες χωρις αλατι, ομελεττα χωρις φρεσκο πιπερι, μπιφτεκακια χωρις ριγανη, χαλβα χωρις κανελλα και τσουρεκι χωρις μαχλεπι. Τι ανοστα θα ηταν τα πιατα μας και ποσο ανιαρα τα γευματα μας. Γευσεις εντονες, γλυκειες, αλμυρες, κλεισμενες σε μικρα γυαλινα μπουκαλακια, αναλαμβανουν να διεγειρουν τα γευστικα μας κυτταρα και στη συνεχεια ολες τις αισθησεις μας. Σκονες, σπορια, κοκκοι που ταξιδεψαν απο την Ασια, την Αφρικη, η απο τα βουνα της χωρας μας, φτανουν και εγκαθιστανται στο δικο μας ραφακι, ετοιμα να δωσουν την τελικη, και ισως την πιο σημαντικη πινελια στο εργο καθε σεφ. Κι εμεις ειμαστε σεφ ο καθενας στην δικη του κουζινα.

Ξεκεθαριζω και τακτοποιω μπαχαρικα και βοτανα. Πετω τα παλια και ξεθυμασμενα, τα βαζω σε ωραια κουτακια και τα κλεινω αεροστεγως. Στη διαδρομη, τα φωτογραφιζω και φιαχνω ενα καταλογο. Θα μου χρησιμευσει για μια γρηγορη αναφορα πριν παω για ψωνια, γιατι παντα ξεχναω τι εχω.

Η αριθμηση αρχιζει απο επανω αριστερα προς τα δεξια.

Spicy kisses!

1. Αλατι απο τις αλυκες Αλοννησου, δωρο της αγαπημενης σχολιαστριας Μαρθας.

2. Αλατι χοντρο

3. Cream  of tartar

4. Αλατι απο τις αλυκες της Camargue και αλατι Ατλαντικου.

5. Αλατι απο τις αλυκες Trapani της Σικελιας.

6. Αλατι λεβαντας, αλατι Ιμαλαϊων και αλατι αρωμετισμενο με διαφορα μπαχαρικα.

7. Grigliata Χοντρο αλατι με πιπερια και  βοτανα.

8. Ελληνικο αλατι Καλλας

9. Ασπρο πιπερι σε κοκκους.

10. Μπουκοβο.

11. Πρασινο πιπερι σε κοκκους.

12. ροζ πιπερι σε κοκκους.

13. Μαυρο πιπερι και καπνιστη παπρικα.

14. Τurmeric (ας μου πει καποιος την Ελληνικη ονομασια) και κοκκινο πιπερι.

15. Peperincino piccante siciliano

16. Μοσχοκαρυδο.

17.  Μπαχαρι

18. Μπαχαρι σε μικρους κοκκους.

19.  Καρυ.

20.  Μπαχαρι σκονη.

21. Sumac.  Δωρο της αγαπημενης σχολιαστριας Μαργαριτας.

22.  Καρδαμο  σποροι.

23.  Κυμινο σποροι.

24. Γλυκανισο.

25.  Κυμινο σκονη.

26.  Μαχλεπι.

27.   Μαυροκουκι.

28.  Μουσταρδα σκονη

29.  Παπαρουνοσποροι.

30.  Σουσαμι

31.  Βασιλικος

32.  Δαφνη

33.  Εστραγκον

34.  Ριγανη απο Pantelleria Σικελιας.

35. Αναμικτα βοτανα Ιταλιας (βλεπε φωτογραφια για συστατικα) και Herbes de Provence.

36. Ριγανη Ελληνικη.

37. Θυμαρι.

38. Bottarga di tonno.

39. Κανελλα.

40. Horseradish.

41. Juniper berries.

42. Μαστιχα.

43. Βανιλλια σε σκονη και υγρο.

44.  Μαστιχελαιο.

45.  Κανελλα και γαρυφαλλα σε σκονη.

46.  Wasabi.

47. Quatre epices.

48.  Γαρυφαλλα.

49. Κροκος Κοζανης.

50. Tuscan seasoning, Old Bay, Crab boil.

51.  Star anise

About these ads
21 Comments leave one →
  1. March 27, 2010 4:35 am

    Ούτε από την Πόλη να ήσουνα με τόσα μπαχάρια και μυρωδικά. Είναι να το ‘χει όμως παιδί μου ο άνθρωπος . Τα μπατάρια είναι σίγουρα το μυστικό της νοστιμιάς. Αλλά το κυρίως υλικό είναι που έχει σημασία! Το λέω αυτό γιατί οι λαοί της ανατολής με τα κάρυ και τα τσίλι τους απλά σκοτώνουν τη γεύση των βασικών συστατικών. Αυτό το κάνουν γιατί δεν έχουν σοβαρή κουζίνα και αντί με τα μπαχαρικά να απογειώσουν τη βασική γεύση (και τις αισθήσεις), τελικά αλλοιώνουν το φαγητό με καυτές γεύσεις που τελικά δεν καταλαβαίνεις τι τρώς και παθαίνει και το στομάχι σου…

    Αυτά :))))

    Υ.Γ. Ευχαριστούμε και πάλι για το υπέροχο γεύμα της προηγούμενης Κυριακής! Ήταν απλά τέλειο!!!!!

    • March 27, 2010 4:36 am

      Υ.Γ. Το αλάτι το ΚΑΛΑΣ πάλι που το βρήκες ; Μη μου πεις ότι το πουλάνε και αυτό στου Ασαντούρ; ;;;

    • March 27, 2010 8:47 pm

      Πραγματικα Ση Ες Λακωνακι μου χρυσο, τα μπαχαρια, τα βοτανα και ολα αυτα τα ματζουνια θελουν μετρο. Ισα ισα για το αρωμα. Εδω που τα λεμε, εχω φαει και κατι μπιφτεκια στην Ελλαδα τιγκα στη ριγανη που πικριζε καθε μπουκια. Σε καθε κουζινα μπορεις να το παρακανεις. Αυτο ας πουμε που λες το θεωρουσα ιδιον των Ινδων. Μεχρι που εφαγα στο Μπομπεϋ Χαουζ στο Ντη Ση και καταλαβα οτι ακομα και η Ινδικη κουζινα μπορει να ειναι υπεροχη.

      Η χαρα μου που σας γνωρισα ειναι πραγματικα μεγαλη, ειστε αξιολατρευτα! Και φυσικα τωρα που γνωριστηκαμε θα επακολουθησουν κι αλλες μασες!

      Ναι ο Ασαντουρ εχει το αλατι και διαφορα αλλα μπαχαρικα επισης. Φιλακια σας!

  2. Ρούλα permalink
    March 27, 2010 4:53 am

    Καλημέρα!
    turmeric=κιτρινόριζα ή χρυσόριζα ή κουρκουμάς ή κουρκούμη.
    Το μπαχαρικό που έχει την τιμητική του αυτό το διάστημα εδώ είναι το μαχλέπι για τα τσουρέκια.Οι συνταγές πάνε κι έρχονται,αλλά όπως και να γίνουν ,το σπίτι μόνο που θα ευωδιάσει από το μαχλέπι,τη βανίλια ή τη μαστίχα,φτάνει.
    καλό σ/κ

    • March 27, 2010 8:49 pm

      Μπραβο Ρουλακι, το ηξερα αλλα δε το θυμομουν. Τον ειχα παρει για μια ωρισμενη συνταγη τον κουρκουμα. Αυτες οι μυρωδιες οταν αναδυονται απο τον φουρνο, ειναι απλα μεθυστικες. Καλη Κυριακη!

  3. March 27, 2010 6:26 am

    Μα πού τα βρήκες όλα αυτά στην DC? Εγώ, κάποτε που έζησα στο Miami, προσπαθούσα να βρω κάπαρη και δεν έβρισκα πουθενά. Στα μεγάλα supermarket δεν ήξεραν καν τι είναι αυτό το “πράγμα”. (“I don’t even know what this staff is”). Τελικά, μετά από κοπιαστική έρευνα, βρήκα σε ένα μικροσκοπικό κατάστημα Delicatessen, συσκευασμένη σε βαζάκια της μιάς ουγγιάς, πρέλευσης Ιταλίας και με τιμή …χρυσού κοσμήματος! Μόνο σε jewel case δεν την είχαν! Και να σκεφτεί κανείς ότι στα νησιά μας (και όχι μόνο) η κάπαρη φυτρώνει παντού και κανείς δεν της δίνει σημασία. Πόσο χρήμα θα μπορούσε να φέρει στη χώρα αυτό το ταπεινό και πεντανόστιμο ανθάκι!

    • March 27, 2010 8:54 pm

      Καλο μου ηλιοτυπον, απ’ολα εχει εδω. Μη ξεχνας οτι εδω η πολη ειναι ιντερνασιοναλ. Πρεσβειες, η κυβερνηση της χωρας κλπ. Τα εισαγωγιμα μπαχαρικα δεν ειναι ιδιεταιρα ακριβα, αλλα οι καππαρες, που παρεπιπτοντως υπαρχουν παντου και ειναι διαφορν προελευσεων, ειναι πιο ακριβες λιγο απο την χωρα που τις εξαγει. Δεν ξερω ποτε πηγες στην Φλοριντα, αν ειναι παν απο εικοσι χρονια δε μου κανει εντυπωση. Τωρα γινεται εξαγωγη απο Ελλαδα παντως στην Αμερικη.

  4. margarita permalink
    March 27, 2010 7:04 am

    .. σημιεωνω καποιες ελλειψεις και τρεχω ( τροπος του λεγειν) να στα προμηθευσω( στη επομενη συναντηση)… καλε τι προκοπη ειναι αυτη… και τα φωτογραφησες κι ολας.. γενικα ειμαι των λιτων γευσεων.. και του παν μετρον αριστον και στην κουζινα… αλλα η διαφορα απο πιπερι σουπερ μαρκετ .. και φρεσκοαλεσμενο κοκκο μαυρου πιπεριου μαγαδασκαρης ειναι σαν ρετσινα-σαμπανια .. λεμε δηλ..

    • March 27, 2010 8:58 pm

      Ναι..τι αλλο χρησιμοποιειτε εσεις εκει στα ηνωμενα αραβικα σουλτανατα; Φρεσκο πιπερι παντα βαζω στο φαγητο οταν το σερβιρ. Οταν ριχνω στην κατσαρολα βαζω σκονη. Δεν μπορ να πω οτι τρελλαινομαι για πιπερια και στη σαλατα που βαζουν μερικοι.. δεεεννν…. αλλα στα αυγα οποιασδηποτε μορφης ναι, και στην σουπα την λευκη, λευκο πιπερι. Παντως το ελαχιστο δεν αφαιρει απο την λιτοτητα. Λιγο ετσι για το ουμφ!

  5. March 27, 2010 7:37 am

    κουρκουμάς βέβαια και αστεροειδης γλυκανισος που δεν ξέρω τι θα τον κάνεις αλλά σου λέω πως ταιριάζει φοβερά με ανανά και μους σοκολάτα. βραζεις τον ανανα σε σιροπακι που εχεις βαλει μεσα 2-3 αστερακια και τον σερβιρεις με μια ωραιοτατη ελαφρια μους και ειναι τρομερο γλυκακι για το καλοκαιρι ;)
    a tout a l’ heure!!

    • March 27, 2010 9:04 pm

      Ευχαριστω μελισσακι. Τον αστεροειδη γλυκανισο τον εμαθα απο την Δαφνη τοτε που πηγαινε στο Pastry school. Αρωματιζε σιροπια ετσι ακριβως οπως το περιγραφεις. Α μπιεντο σερἰ.

  6. dekal permalink
    March 27, 2010 9:01 am

    Θαυμάζω το κουράγιο σου για τοση ταξινόμηση και αγάπη στα μπαχαρικά. Μ αρέσει που ενώ εισαι τόσο μακριά εισαι τελικά διπλα μας… στην Ευριπίδου.

    • March 27, 2010 9:05 pm

      Α! φυσικα ειμαι διπλα σας, αναμεσα σας Δεσποινιω. Ομωε αυτο το οφειλω σε πολλους απο σας στην Ελλαδα, που ηρθατε εδω με ολη σας την αγαπη και με κανατε να νοιωσω ετσι!

  7. March 27, 2010 9:53 am

    Παιδί μου, μήπως εσύ έγραψες την Πολίτικη Κουζίνα και μας το κρύβεις? :-)) έχω και εγώ , τα περισσότερα από αυτά.. Και το ολόιδιο αλάτι της camarge…:-)) Φιλάκια..

    • March 27, 2010 9:08 pm

      Α! μακαρι να την ειχα γραψει, αλλα με προλαβανε οπως ειδες! Το αλατακι το πηρα εκει στην Καμαργκ που ειχα παει με τη Δαφνη. Μ’αρεσει να παιρνω μπαχαρικα απο μερη που πηγαινω, και τα σιτσιλιανικα απο εκει ειναι. Φιλακια Ευουλα.

  8. Ρούλα permalink
    March 28, 2010 7:14 am

    Χρόνια Πολλά στις Δάφνες σου,να τις χαίρεσαι!

  9. March 28, 2010 4:01 pm

    Oυ-ά-ου! αυτό πάει να πει ποικιλία!
    Χαράς το κουράγιο σου να τα φωτογραφήσεις :)
    Καλή εβδομάδα.

  10. March 29, 2010 2:21 am

    Καλη μεγαλη εβδομαδα Βασιλακη.

  11. elekat permalink
    March 30, 2010 10:07 am

    Α τα ζήλεψα τα αλάτια!
    Εδώ έχω βρεί μερικά πονηρά αλάτια στο Θανόπουλο (βέβαια είναι πανάκριβα!) αλλά τέτοια ποικιλία δεν υπάρχει!
    Μη συζητάς, τα μπαχαρικά σε σωστή δόση νοστιμίζουν πολύ τα φαγητά!
    Τα μόνα που δεν αντέχω εγώ είναι το κύμινι και το μοσχοκάρυδο!
    Δεν τα βάζω ποτέ.

  12. Despina permalink
    April 2, 2010 4:33 am

    Very nice blog! Happy Easter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 29 other followers

%d bloggers like this: