Skip to content

Χοιρινο ψητο με πατατες

April 4, 2008

Φιαχνω χοιρινο ψητο με τον τροπο που το φιαχνουν οι Ιταλοι.
Βρισκω ενα ωραιο κομματι απο ωμοπλατη δεμενο σε ρολο με σπαγκο.
Νοικοκυρεμενα πραγματα.
Το αλατοπιπερωνω.


Σε πυριμαχο σκευος σωταρω το χοιρινο με 1/2 φλυτζανι λαδι.
Κατα τη διαρκεια του σωταρισμετος προσθετω δυο κλαρακια δεντρολιβανο,
δυο κλαρακια φασκομηλο φρεσκο,
και δυο φυλλα δαφνης.
Λιγο πριν ροδοκοκκινησει απο ολες τις πλευρες ριχνω μεσα στο λαδι μια σκελιδα σκορδο κομμενη σε λεπτες φετουλες.
Σβηνω με 1/2 φλυτζανι ξερο κοκκινο κρασι.
Προσθετω στο σκευος 3 φλυτζανια γαλα.


Σε μετριο φουρνο, ψηνω το χοιρινο σκεπασμενο περιπου 2 1/2 ωρες, γυριζοντας το καθε μιση ωρα, ωστε να ψηνεται μεσα στο γαλα.
Το ψησιμο στο γαλα δινει στο κρεας μια μεταξωτη υφη.


Οταν ψηθει το κρεας, το γαλα θα εχει κομπιασει στη σαλτσα.
Βγαζω το κρεας σε μια παιατελλα να κρυωσει και σουρωνω το ζουμακι.
Οταν κρυωσει το κρεας το κοβω σε λεπτες φετες και το τοποθετω σε ενα πυρεξ.
Απο πανω ριχνω τον καθαρο ζωμο.
Θα το ζεστανω οταν ερθει η ωρα του σερβιρισματος.


Συγχρονως ετοιμαζω και πατατουλες για να το συνοδεψω.
Προτιμω τις μικρες αυτες που εδω λεγονται “Fingerling Potatoes”
Δεν τις καθαριζω, απλα τις πλενω καλα για να φυγει καθε ιχνος βρωμιας.


Σε ενα πηλινο σκευος, βαζω τις πατατες με 1/2 φλυτζανι λαδι,λιγο νερακι, αλατι, πιπερι και λιγο δεντρολιβανο, και τις ψηνω σε μετριο προς δυνατο φουρνο περιπου 3/4 με μια ωρα μεχρι να ροδοκοκκινησουν και να ψηθουν καλα μεσα.


Σερβιρω με πρασινη σαλατα.
(ατυχησε στη φωτογραφια η σαλατα)


Καλη Ορεξη.

14 Comments leave one →
  1. Peter M permalink
    April 4, 2008 8:19 am

    Despoina, I love that you used faskomilo (sage) for this pork roast.

    Any left for me?

  2. zero permalink
    April 4, 2008 4:33 pm

    Ωχ… μιλαμε για σοβαρο φαγητο τωρα.
    Κοψιδια κανονικα λεμε..
    Κατσε να το γραψω και στα αγγλικα…
    This is serious eating, no fooling around.

    (τι γραφω ο μπλογκερ!)

  3. melissoula permalink
    April 4, 2008 4:34 pm

    θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

  4. Lady Blue permalink
    April 4, 2008 5:57 pm

    μμμ…. νόστιμοτατο… Νομίζω έχω φάει κάτι παρόμοιο αλλά χωρίς πατάτες για συνοδευτικό …
    Το σώζω για να το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!🙂

  5. δεσποιναριον permalink
    April 4, 2008 6:43 pm

    Πουλακια μουυυυυ!
    Μυριστηκατε το ψητο!

    Παντελη, αφου καταλαβαινει; ελληνικα, θα στα λεω ελληνικα να κανεις πρακτις. Αν δε σε βολευει τελ μη! (χααα)
    Εχει περισσεψει φυσικα φασκομηλο. Εμεις οι Ελληνες εχουμε κολλησει στη ριγανη και δεν βλεπουμε γυρω τι αλλα ομορφα μυρωδικα υπαρχουν!

    Ζερο. Εισαι κορυφη μπλογκερ μου. Τσακω ενα κοψιδι ον δε χαουζ!

    Μελισσουλα. Μα ναι εκει σχετε και ωραια χοιρινα. Την επομενη φορα θα το κανω με χοιρινα μπριζολακια, γιατι ετσι , παρ’ ολο που φαγαμε 5, περισσεψε πολυ και στο τελος θα αρχισουμε να κανουμε γουτς γουτς.

    Μαι λειντυ, διελαξε κι εσυ χοιρινα μπριζολακια, και το γαλα απλα να τα σκεπαζει.

  6. zero permalink
    April 4, 2008 8:12 pm

    This is serious eating, do not try this alone at home.

    Gourounopoulo ον δε χαουζ οφ Ντεσποινα …λεμε τωρα.

    Γιαμι, γιαμι…

  7. oneiromageiremata permalink
    April 4, 2008 8:17 pm

    Τι νόστιμο φαίνεται και τι όμορφα που το στόλισες με τα μυρωδικά!

  8. cook permalink
    April 4, 2008 8:57 pm

    γεια στα χερια σου!…μεχρις εδώ μοσχοβόλισε🙂

  9. δεσποιναριον permalink
    April 5, 2008 3:37 am

    @zero γιαμι γιαμι φορ μαι ταμι

    @ονειρομαγειρεματα, χαααα δε το στολιασ, κολλανε απανω οπως το τσιγαριζω. Το εφφε ομως ειναι χαριτωμενο.

    @cook Σ’ ευχαριστω μαγειρισσα μου.

  10. "ζαχαρούλα.." permalink
    April 5, 2008 12:36 pm

    ..δεν υπάρχει περίπτωση να μου ξεφύγει αυτή η συνταγή!!!

    ευχαριστώ καλή μου!!!

    φιλιά!

  11. δεσποιναριον permalink
    April 5, 2008 1:57 pm

    Χμ τωρα που το σκεφτομαι, θα πηγαινει ωραια και με μακαροναδα!

  12. zero permalink
    April 5, 2008 4:32 pm

    οχι ρε μπλογκερ μου…
    με τσακισες τωρα
    να τρωει η μανα και του παιδιου να μην δινει.

  13. δεσποιναριον permalink
    April 5, 2008 6:37 pm

    Παλι πεινασμενος μπηκες εσυ εδω μεσα. Αντε να δουμε τωρα που θα φυγω ποιος θα σε ταιζει, χααααα! τωρα το σκεφτηκα, θα αφησω μερικα σαντουιτς στο ψυγειο!

    Τι σκεφτηκα η μπλογερ!!!!!

  14. zero permalink
    April 5, 2008 8:04 pm

    μπλογκερ μου …με’σωσες…
    Δωσε και σωσε Δεσποινα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: