Τα Café της Βιεννης – μερος πρωτο – Café Mozart και τα ωραιοτερα γλυκα.

Tο Παρισι και η Βιεννη ειναι γνωστα για τα καφε τους. Απο τον δεκατο εννατο αιωνα τα Café ειναι τοπος συγγεντρωσης των διανοουμενων, και απολαυσης ενος καλου καφε με ενδιαφερουσα συζητηση. Κι ενω τα Café του Παρισιου κατα μηκος της γνωστης Μπουλεβαρ Σαιντ Μισελ εχουν γινει λιγο πολυ τουριστικα, τα Café της Βιεννης διατηρουν τον τοπικο τους χαρακτηρα. Παρ’ ολο που μερικα απο αυτα ειναι σε πολυ κεντρικα και τουριστικα μερη, ειναι καταμεστα απο Βιεννεζους που σταματουν εκει για να απολαυσουν τον καφε τους, διαβαζοντας μια ημερησια εφημεριδα που διατιθεται παντα στην εισοδο. Το Café Mozart για παραδειγμα, βρισκεται ακριβως απεναντι απο το μουσειο Albertina και διπλα στο Hotel Sacher που επισης διαθετει δικο του Café.

Η φωτογραφια ειναι απο την ταρατσα της Αλμπερτινα.

Παρ’ ολα αυτα, ειναι πολυ πιο αγαπημενο στεκι. Ο εσωτερικος διακοσμος ειναι στο στυλ του δεκατου εννατου αιωνα, σε χρωματα μπορντω και χρυσο. Οπως ολα τα παλια Café ψηλοταβανο με εντυπωσιακους πολυελαιους και βαριες κουρτινες. Στο Café Mozart πηγα περισσοτερες φορες απο οτι στα αλλα, γιατι το πρωτο γλυκο που εφαγα εκει μου αρεσε τοσο πολυ ωστε ηθελα να δοκιμασω και τα αλλα του.

Το πρωτο μου γλυκο εκει ηταν μια τουρτα κερασι. Υπεροχη γευση, το συνοδεψα με ενα καφε “Μαρια Θηρεσια” που εχει μεσα λικερ πορτοκαλι και ξυσματα πορτοκαλιου στην σαντιγυ . Ετσι ξαναπηγα την επομενη φορα μαζι με τον “ετσι” και δοκιμασα μια τουρτα φραουλα.

Τα Café ειναι ανοιχτα απο το πρωι για breakfast, μετα προσφερουν καφε και γλυκα το δε μεσημερι και το βραδυ Βιεννεζικες σπεσιαλιτε. Εκει λοιπον που ειχα ορμηξει στις φραουλιτσες, επεσε το ματι μου στο πιατο ενος Αγγλου κυριου που καθοταν στο διπλανο τραπεζακι. Ειχε περαγειλλει αρνακι φετες ψητο απιστευτα σενιαν, και διπλα ειχε ενα πουρε απο μπιζελακια. Εκανα μια νοερη σημειωση να το δοκιμασω καποια στιγμη αλλα τελικα δε τα καταφερα.

Την τριτη φορα που πηγα ηταν παλι νωρις απογευματακι, με πολυ υπεροχο καιρο, τραπεζακια εξω, και με παρεα το Βασιλη και την Ελενη. Εκεινο το απογευμα δοκιμασα το Topfenstrudel που ειναι κατι σε γιαουρτοπιττα με φυλλο, ας πουμε η αυστριακη μπουγατσα. Ισως το πιο ωραιο γλυκο που εφαγα εκει. Τρελλαινομαι για γαλακτερα και κρεμωδη γλυκα. Η επομενη φωτογραφια ειναι μια απο τις τουρτες σοκολατας που προτιμα παντα ο Ερρικος.

Στα Café της Βιεννης θα ξαναγυρισω την επομενη εβδομαδα. Cafe Sperl, Cafe Frauenhuber, Cafe Griensteidl, Sacher Cafe, Opera Cafe και τα ειδη καφε που μπορειτε να παραγειλλετε στην Βιεννη. Ως τοτε πολλα φιλια με γευση απο το ..

το περιφημο λικερ Mozart.

16 Comments

  1. Δεσποινάκι,
    Δεν μας λυπάσαι καθόλου; Τώρα που προσπαθούμε να περιοριστούμε πάλι στα κιλά μας για να χωρέσουμε στα τζίνς, τώρα τάβγαλες τα γλυκά της Βιέννης και τις σοκολάτες με την πλούσια σαντιγύ;
    Ελεος! Πάντως και το μάτι καλό είναι. Φάτε μάτια ψάρια!, που λέει και το ρητόν!!!
    Φιλάκια. Ο ήλιος ξαναβγήκε αργά το απόγευμα στα μέρη μας.

  2. Καλως την Ιουστινη μου. Ενας καλος μπλογκερ τα γραφει αυτα την ωρα που τα ζει και ειναι φρεσκα. Αυτο δειχνιει τι “βαρδουλακης” μπλογερ ειμαι. Τα μαζευω τα ψειριζω, τα ταξινομω, κανω πασχαλινα παρτυ και μετα ερχομαι αουτ οφ δε μπλου με παστες και που εισαι ακομα. Το δικο μου θαυμα ειναι οτι ολες αυτες τις μερες στη Βιεννη δεν πηρα ουτε ενα κιλο αλλα το αποδιδω στο οτι περπαταγα συνεχεια. Ετσι χωραω και στο περσυνο τζην δοξα τω Γιαραμπη! Και αρχιζω απο αυριο να προσεχω παλι αφου τελειωσει εκεινη η τουρτα αμυγδαλου που μας προεκυψε πασχαλιατικα. Ελα καρντια μου λεξεις και εικονες ειναι, δε θα παρασυρθουμε σε ζαχαρωδεις ακολασιες. Κι εδω βγηκε ηλιος σημερα, φιλακια πολλα!

  3. Μετά τα πασχαλινά φαγητά, μας πέρασες στο επιδόρπιο για να διαλέξουμε από τις βιενέζικες λιχουδιές (και τι λιχουδιές, μούρλια)!!! Είχα κι εγώ την περιέργεια (σαν την Ιουστίνη) αν με όλα αυτά δεν σκέφτηκες τα κιλάκια; Τι στο καλό γυναίκες είστε… Αλλά είδα ότι με το περπάτημα το έλυσες το πρόβλημα.
    Πάντως να ξέρεις είσαι «ξεσηκωτική»!!!

  4. τι ωραία πρωί πρωί βιεννέζικες λιχουδιές. αυτό το topfenstrudel με τσάκισε γιατί έχουμε ίδια γούστα στα γλυκά!! τώρα πρέπει να ξεκουνηθώ να πάω στο γραφείο….είναι 08:20. και εχω πολύ δουλειά σήμερα γμτ
    και Δεσποινάκι μου να σου πω… κάτι έκανα χθες η κομπιουτερου και χαλασα το μπλογκακι μου, δεν ειναι όπως πριν, κλαψ. αν εχεις καμια ιδεα ριχτη, ολα τα κανω τωρα, ειμαι μια desperate blogger!!

  5. το λικερ mozart το εχω παντα στην καβα μου…μοιαζει με το baileys…πολυ καλυτερο βεβαια το mozart!
    τα γλυκα τα βρηκα φανταστικα ειδικα αυτο που το αναφερεις σαν αυστριακη μπουγατσα και μου αρεσει που σε αυτα τα μαγαζια αναλογα με την ωρα μπορεις να φας η να πιεις…ειναι υπεροχο αυτο!
    μου θυμισες μια απο τις πιο ωραιες μου βολτες στη γλυφαδα, σε μια παραλιακη καφετερια που αφου ηπιαμε τα καφεδακια μας με το ηλιοβασιλεμα, παραγγειλαμε ποτα οσο σουρουπωνε, για να δουμε λιγη ωρα μετα εκστατικοι ενα υπεροχο φεγγαρι μπροστα μας και…να παραγγειλουμε ελαφρυ βραδινο!!!

  6. Ahh Despoina, you’re triggering memories of when I was in Vienna last year…a Princess of a city. I will be there again for a day in September.

    I’ll go and have another Sacher Torte and espresso at the Sacher Hotel for 15euros!

  7. Χε χε, σας λιγωσα ε? ειναι οργανωμενο σχεδιο, φιλια πολλα θα γυρισω αποψε να τα πουμε εδω στα σχολια. Προς το παρον το κεφαλι μου μεσα και κουπι!

  8. Βρε ψυχή μου!
    Τώρα που θέλω καφεδάκι και τουρτίτσα..
    εδώ που να βρω;
    Το σίγουρο είναι ότι μας ανοίγεις γενικώς την όρεξη!!!
    Θα πάω να ψάξω μήπως τα παιδιά έχουν αφήσει παγωτό.
    Είσαι τόσο γλυκιά!
    Φιλιά και αγκαλίτσες!

  9. Καλησπερα σας.
    Εναν γκαιφε με σαντιγυ περικαλω στο 4
    μιλ μερσι

  10. Οι φωτογραφίες είναι τόσο ζωντανές που ..να..λερώθηκα με σαντυγί.!!
    Ξεκίνησα το παραμύθι..και ελπίζω να το τελειώσω…GOOD MORNING

  11. Καλά λες βρε τζουτζούκα…εδώ είναι πιο καλά σχεδιασμενο και πιο διακριτικό…το blogspot ήταν λίγο βλαχιά !!!χιχιχιχι!!!Λέω να την κάνω κατά δω…είναι ευκολο ή θέλει ειδικότητα που εγω δε διαθέτω;;;;
    μμμμμμμμμμμάκια φρέσκα!!!!

  12. Κι επειδή διαβάζοντας αυτά τα όμορφα ξυπνάει μέσα μου η ρεπόρτερ – ερευνήτρια, θα κάνω την πεζή πεζότατη ερώτηση που αντικατοπτρίζει τον καημό του κάθε συνέλληνα: Πόσο τον πληρώσατε τον καπουτσίνο στη Βιέννη;

  13. κοιτα πλακα
    που δεν μας μιλαει η δεσποινα

    καταστημαα
    καταστημαα λεμε,,,

  14. γιατι γιατι γιατι;;;;;;;;;;;;;;;;κακουγρα τι σου καναμε;;;;;;;!!!!!!!!!
    βρε τρεχουν τα σαλια μου!!!!!!!!!!!!!
    ουτε το τι γραφεις δεν μπορω να διαβασω……ονειρευομαι στον ξυπνιο μου αυστριακα γλυκα!!!!!!μιαμ μιαμ!!!!!!
    παω να ξεσκονισω μια ελβετικη σοκολατα!!!!!!!
    δεν το αντεχω αυτο το μαρτυριο!!!!!!!!!!!!!

    αυστρια εδω και τωρα!!!!!!!

    φιλια…..γλυκα

  15. @μηθυμναιε Στρατο ολοκληρο ταξιδι και να μη σας δειξω τις ομορφιες της Βιεννης? ε πως?

    @μελισσουλα μου τι εκανες ματια μου, θαρθω να δω και θα σου πω. Μη στεναχωριεσαι θα το ξαναφιαξουμε.

    @μαμα αυτα τα μαγαζια ειναι τελικα κοφτηρια, ολη μερα εχουν κοσμο. Πολυ εξυπνο. Την αραζεις μια και καλη!

    @ Παντελη, καλα λες καπως ετσι ειναι αν και ξερεις πηγαινε στο Μοτσαρτ καλυτερα, ολα τα γλυκα του ειναι καλυτερα, το Σαχερ πουλαει και λιγο μουρη.

    @αρτανις στην πρωτη φωτογραφια εχει και νερακι

    @μαρελντ μααα.. κι εγω ηθελα φραουλες ωρε χρυσο μου!

    @ζερο Ον δε χαουζ ενα περιποιημενο στο 4. Δε μου λες γλυκακι θα παρεις; ον δε χαουζ κι αυτο! ανυπομομνο πλασμα ουτε 5 ωρες δεν μπορεις να περιμενεις!!!! πφφφ

    @λιακος2 Ηρθα και διαβασα, θελεις να σου κανω και κριτικη?

    @νανα ΠΕΣ ΤΑ ΡΕ νανουκωωωωωωωωωωωω! Ε κοιτα εμενα με βοηθησε που σκαμπαζω και λιγο HTML. Δεν ειναι τοσο απλο οσο ο μπλογκερ αλλα τελικα για μενα αξιζε τον κοπο να το μαθω. Καμια μερα θα σας πω ποσα καλα εχει.

    @πασταφλωρα μου πανω κατω 3.5 – 4 ευρουλακια για καπουτσινο αλλα αλλοι καφεδες αναλογα και τι εχουν μεσα κυμαινονται απο 2-7 ευρω

    @αριστεα μου φιλακια γλυκα και σε σενα.

Leave a reply to Αριστεα Cancel reply