Skip to content

Johnny Monis makes news again!

September 26, 2008

Η φωτογραφια του Johny Monis επανω ειναι “φωτογραφια φωτογραφιας” απο το τευχος του Οκτωβριου 2008 του μηνιαιου περιοδικου Washingtonian.  Το κειμενο ειναι περιληπτικη ελευθερη αποδοση του κειμενου (απο τον Todd Kliman), που δυστυχως δεν υπαρχει on line για να το μεταφερω εδω αυτουσιο.

The photogragh above is a “photo of a photo” taken by despinarion from the October 2008 issue of the Washingtonian magazine.  The text below is a summary of Todd Kliman’s article – which I did not find on line – interpreted in greek.

Σκυμμενος με ευλαβεια πανω απο την λαχταριστη δημιουργια του, ο Τζωνυ σε μια χαρακτηριστικη ποζα που περιγραφει την φιλοσοφια που χαρακτηριζει τις δημιουργιες του.  Προσοχη στη λεπτομερεια.  Αυτη η προσοχη και επιμελεια του χαρισε τεσσερα αστερια για το εστιατοριο Komi στο Dupond Circle της Washington.

Komi η ελληνιστι Κωμη ειναι μικρη πολη στη νοτια Χιο απο οπου προερχονται οι παπουδες του. Μεγαλωσε την περιοχη Arlington της Virginia οπου οι γονεις του διατηρουσαν πιτσαρια. Ο ιδιος παραδεχεται οτι πριν ενηλικιωθει δεν ειχε δειπνησει σε καλο-επωνυμο εστιατοριο.  Σπουδασε σεφ στο Johnson & Wales cooking shcool στο Charleston της South Carolina απο το οποιο δεν αποφοιτησε με διπλωμα.  Τιποτε απο το παρελθον του δεν διεγραφε το λαμπρο μελλον του.

Αγορασε χωρις τη βοηθεια επενδυτων ενα παλιο townhouse στην 17η οδο που καποτε λειτουργουσε το εστιατοτιο Vivo  του γνωστου σεφ Roberto Donna.  Ηταν το πρωτο εστατοριο στο DC που εβαλε στο μενου του crudo (ωμο μαριναρισμενο ψαρι) και πρωτοτυπησε  προσφεροντας χειροποιητα γλυφιτζουρια μαζι με το λογαριασμο.  Αρχισε σιγα σιγα να τελειοποειει τις δημιουργιες του και να αλλαζει συχνα το μενου, ωστε να μη κουραζεται η πελατεια του.  Οταν ανακυρηχθηκε ο πλεον υποσχομενος νεος σεφ στην πολη μας, αντι να αρχισει να επεκτεινει την επιχειρηση, εκανε κατι απολυτα δραστικο. Περιορισε τα τραπεζια του εστιατοριου του απο 28 σε 12 και επικεντρωθηκε στην τελειποιηση του μενου και του σερβις.  Θα μπορουσε να θεωρηθει κατι αναλογο με το να βαλεις ολες σου τις μαρκες σε ενα νουμερο στη ρουλεττα απο εναν ανερχομενο σεφ.

Σημερα θεωρειται αν οχι το καλυτερο εστιατοριο στο DC,  το πιο “προσωπικο” απο αποψη σερβις, το πιο ρομαντικο και το πιο απολαυστικο.  Ο ιδιος, νεαρωτατος (32 χρονων) ειναι ενα σεμνωτατο παιδι που δεν αναλωνεται σε δημοσιες εμφανισεις.

Το μενου πλεον σημερα ειναι φιξ,  αποτελειται απο 10 εως 20 πιατα, τα περισσοτερα απο τα οποια ειναι δυο μπουκιες που ομως εχουν τυχει τεραστιας προσοχης στην προετοιμασια και συναρμολογηση. Η κουζινα μπορει να χαρακτηριστει μεσογειακη αφου χρησιμοποιει αναλογες πρωτες υλες,  αλλα το παντρεμα των γευσεων και οι συνδιασμοι ειναι πρωτοτυποι και ευρηματικοι.

Επισκεφτηκα την Κωμη περιπου πριν δυο χρονια, αλλα αφου διαβασα το αρθρο στο περιοδικο, σκεφτετομαιι να τηλεφωνησω για κρατησεις.  Διαβαζω οτι στο μενου προστεθηκε και κατσικακι. Απο οτι θυμαμαι δεν ειναι και τοσο ευκολο να κλεισεις τραπεζι για το επομενο Σαββατοκυριακο.

Δεν θα περιγραψω τα πιατα που περιγραφει ο αρθρογραφος. Θα περιμενω να τα δοκιμασω μονη μου και να σας μεταφερω την δικη μου αποψη.  Απλα για τωρα να ξερετε οτι στην πολη μας λαμπει ενα διαμαντι στο χωρο της υψηλης γαστρονομιας.

21 Comments leave one →
  1. September 27, 2008 12:12 am

    Δεσποινάκι,
    Σκίζουν οι Ελληνες στη νέα εποχή των εστιατορίων κι εκεί κι εδώ. Θα καταθέσω ανάλογο ρεπορτάζ περι Μόντρεαλ αργότερα. Πάντως, η Χίος είναι μια συνεχής πηγή εκπλήξεων και αποκαλύψεων. Το νησί έχει κρυμμένες χάρες και ταλέντα.
    Το σπίτι μου έχει μαστιχωθεί και η μυρωδιά μου φέρνει ευεξία. Νάσαι καλά που με παράσυρες. Το καλύτερο είναι η κρέμα για τις πατουσίτσες. Περνάω τέλεια απο το πρωί που τη φοράω μέχρι το βράδυ που ξαναβάζω.
    Σούπερ.
    Εδώ μας μαστιγώνει η βροχή απο το βραδάκι. Μόλις γύρισα απο τσικφλικ σινεμαδάκι με ντεπασέ Ρίτσαρντ Γκίρ. Ασε, πού καταντάει ο άνθρωπος που ήταν κάποτε κούκλος και καλός ηθοποίος! Ασε!
    Καληνύχτες. Κλείνουν τα ματάκια μου.

  2. panathinaeos permalink
    September 27, 2008 1:29 am

    διαισθάνομαι ότι πρόκειται περι ναού γαστρονομίας και ουχι περί στεκίου απολιτίστων πλουσίων που πίνουν κρασί με κόκα κόλα…
    ο Τζώνυ έχει άποψη για αυτό που κάνει και φαίνεται ότι η άποψη του ελκύει και μαγνητίζει…
    αυτή είναι και η μαγεία της δημιουργικότητας… ένα σεμνό κατσικάκι αναδεικνύεται μέσα από τα χέρια του Τζώνυ με όλους τους χυμούς και αρώματα του, παντρεμένο με συγγενικές και μη γεύσεις…
    αναμένομε καλή μου φίλη την αναφορά της επισκέψεως σας και ευχαριστούμε για το πρελούδιο

  3. September 27, 2008 2:10 am

    Ποποπο!!! Περιμένω κι εγώ με ανυπομονησία την επίσκεψή σου και τα σχόλια, αυτό το παιδί είναι καλλιτέχνης με άποψη. Και όπως λέει ο panathineos παραπάνω, πολύ ωραίο το πρελούδιον, καλό Σ/Κ

  4. September 27, 2008 3:48 am

    Αφενός μας άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί αφ’ εταίρου περιμένω με ανυπομονησία ανταπόκριση και σχόλια… Προς το παρόν όμως, σου στέλνω ένα γλυκό φιλί και πάω να συναντήσω την Γεωργία στο γνωστό μέρος….:-)

  5. Anonymous permalink
    September 27, 2008 3:55 am

    πολυ σικ! μπραβο…περιμενω να δω και τις δικες σου φωτογραφιες απο εκει. καλο σαββατοκυριακο να εχεις…φιλια!!!

  6. September 27, 2008 3:57 am

    ουπς!
    εγω ειμαι η ‘αποπανω’ ανωνυμη…
    ξεχασα να κανω sign in : ))

  7. September 27, 2008 4:22 am

    Mόνο το όνομα ‘Johnny’ τα λέει όλα! ήμουν σίγουρη ότι με τετοιο όνομα θα κάνει διαμάντια😉 φιλί

  8. September 27, 2008 4:47 am

    Μπράβο του, όλα τα συγχαρητήρια του αξίζουν…Θα περιμένουμε νεότερα…
    Καλό Σ/Κ, καλή μου, φιλιά…

  9. September 27, 2008 8:02 am

    Αγαπημενη Καναδεζα με τις αρωματισμενες φτερνιτσες! Παρατηρω οτι εχεις κανει προμηθειες που ξεπερνανε κατα πολυ ολα οσα εχω κουβαλησει εγω κατα καιρους κατ’ ευθειαν απο το νησι ολα αυτα τα χρονια.

    Πραγματικα τα ελληνικα εστιατορια εχουν αλλαξει “προσωπο” εδω τα τελευταια χρονια αλλα αυτος εδω ο πιτσιρικας εχει παει μερικα βηματα ακομα πιο μπροστα. Βλεπεις ο τιτλος του περιοδικου ειναι ¨Move over Citronelle” αναφερομενο στο καλυτερο εστιατοριο της πολης.

    Παμε τωρα στους ωραιους του Χολιγουντ! Λοιον εμενα Ο Ριτσαρντ δε μου αρεσε ποτε. Μα ποτε! Ουτε και οταν ηταν νεος. Αντιθετα Ο Χαρισσον Φορντ ειναι μεσα στην καρδια μου οπως αλλωστε και ο Σων Κοννερυ. Και 80 να γινουν παλι θα μου αρεσουν. Ασχετα ομως εχω καιρο να παω σινεμα και πρεπει να κανω κατι.

    Χτες το βραδυ εβλεπα το περιφημο ντημπεϊτ και οσο τον βλεπω αυτο τον Μακεϊν τοσο νομιζω οτι ειναι ιδιος με τον car salesman που μου πουλησε το “καρο” σε συμπεριφορα και τροπο εκφρασης. Και τοσο ο Ρουντι Τζουλιανι αργοτερα στο σχολιασμο μου θυμιζει το γελωτοποιο του βασιλια. Αντε να δουμε και τους/τις υποψηφιους αντιπροεδρους να αντιπαρατιθενται να γελασει και το παρδαλο εριφιο.

    Καλο πρωϊνο Σαββατου Καναδεζα. Θα ξεπορτισω κι εγω σε λιγο οσονουπω!

  10. September 27, 2008 8:11 am

    @Παναθηναιε καλε μου φιλε πραγματικα ετσι ειναι . Σωστα το εθεσες. Τα πιατα διαδεχονται το ενα το αλλο σε σωστα διαστηματα ωστε να υπαρξει ο απαιτουμενος χρονος να απολαυσεις χωρις να αισθανεσαι οτι σε σπρωχνουν και χωρις να περιμενεις. Σ’ αυτο συμβαλλει το διακριτικωτατο προσωπικο που ειναι εκει οταν πρεπει αλλα οχι συνεχεια εκει. Ετσι εχεις και την απαραιτητη privacy που εν μερει επιδιωκεις οταν βγαινεις εξω για φαγητο. Και οταν φευγεις απο τον ναο οπως τον αποκαλεσες (παντα πιπιλιζοντας το εξαισιο χειροποιητο γλυφειτζουρι) , εχεις την αισθηση οτι συμμετειχες σε μια τελετη οπου το φαγητο και μαλιστα το τοσο οικειο σε μας τους μεσογειακους δεν θα μπορουσε να παρασκευαστει με καλυτερο τροπο. Αναρωτιεσαι δε.. καλα εγω πωε δε το σκεφτηκα αυτο. Εμ.. ειπαμε, θελει τολμη και φαντασια! Σας ασπαζομαι εκει που εισθε και ευχομαι καλο Σαββατοβραδο.

  11. September 27, 2008 8:16 am

    @Kikitri Πρωτα να σε ευχαριστησω που ειχες την καλωσηνη να μου στειλεις το αρθρο αυτουσιο. Θα το διαβασω μαλλον το απογευματακι με την ησυχια μου και θα επανελθω. Ναι πρελουδιον ηταν αυτο και ελπιζω να τα καταφερω να παω συντομα. Θελω πολυ να παω συντομα .. το προβλημα μου ειναι να βρισκεται και ο Ερρικος εδω .. ισως τελος Οκτωβρη να τον στριμωξω λιγο!

  12. September 27, 2008 8:18 am

    @fevis Α παλιοπαιδα.. α παλιοπαιδα!!! Στο γνωστο μερος ε; Ελπιζω αυτη τη φορα να βρειτε τραπεζι αμεσως. Να περασετε ομορφα και φιλια και στις δυο σας!

  13. September 27, 2008 8:20 am

    @ανωνυμη μαμα! Ειδες πολλες φορες το παθαινω κι εγω εδω και βγαινω ως δεσποινα μπλε ζωϋφιο. Η πρες ειναι πονηρη ομως και ξερει ποια εισαι και σε αφηνει. Αν ο ανωνυμος δεν εχει ξαναρθει εδω τον σταματα στην πορτα. Καλο Σαββατοκυριακο και φιλια.

  14. September 27, 2008 8:25 am

    @Πηνελοπη.. λοιπον το σκεφτηκα οταν εγραφα το κειμενακι.. να δεις που η μικρα θα κολλησει στο ονομα! πφ!!! ΑΡΑ εισαι ΕΚΕΙ ακομα. Οσο για το ταϊμινγκ το δικο σου ειπαμε.. ενα μηνα πιο πριν να το ειχανε σκεφτει.. θα πεταγα απο τη χαρα μου τωρα. Φιλι καρδουλα.

  15. September 27, 2008 8:27 am

    @Αρτανις Εχω αρχισει να πιστευω οτι η διαφορετικη αντιμετωπιση ενος πραγματος παντα κανει αισθηση και προκαλει την προσοχη. Ονμως δεν υπαρχει αμφιβολια οτι ο Τζωννυ ειναι τελειομανης, και ξερει οτι σε μεγαλες κλιμακες και ανοιγματα δεν ειναι αυκολο αυτο. Φιλια πολλα!

  16. September 27, 2008 9:33 am

    ουαου…
    μου αρεσει πολύ η φωτο του…η εκφραση του,η κινησή του, λεει πολλά…

  17. September 27, 2008 2:31 pm

    Πάντα μου αρέσει να διαβάζω ιστορίες επιτυχίας και χαίρομαι που ένα τόσο νέο παλικάρι διακρίνεται για τη δουλειά του. Μπράβο του. Μετά από την προβολή στο περιοδικό όμως, δε σας βλέπω να βρίσκετε τραπέζι σύντομα!

  18. September 27, 2008 4:31 pm

    “Γκοου Τζονι, Τζονι μπι γκουντ” !! Αναμένουμε ανταπόκριση επιτοπίως… Καληνύχτα Δεσποινάκι

  19. September 27, 2008 7:55 pm

    Πολύ …ψείρας φαίνεται και αυτό μόνο μου αρέσει. Εσύ θα μας πεις για τις γεύσεις!
    Καλό βράδυ!!!

  20. September 27, 2008 10:15 pm

    @cook Παντα ετσι προσηλωμενος ειναι και σοβαρος

    @Aspa Αυριο κιολας θα τηλεφωνησω. Ελπιζω να βρω στην ημερομηνια που θελω. Σε δυο μηνες απο τωρα περιπου. Φιλα Ασπα μου.

    @panther03 Γιες Γιωργο μου. Φυσικα και θα κανω ανταποκριση Καλη σου μερα εσενα. Το καλο πραγμα αργει να γινει αλλα θα γινει.

    @Radio Marconi Φαινεται οτι αυτο αρεσει σε ολους. Φιλια καλο μου.

Trackbacks

  1. KOMI (ΚΩΜΗ) - ο ναος της γαστρονομιας « ασπρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: