Skip to content

κανει κρυο, καιρος για daube provençale

November 17, 2008
update:

Εξω απο το φιλοξενο σπιτι του Ζαν Μαρι και της Μονικ, εκει που η ντωμπ μπηκε στην ζωη μας, ο Ερρικος κοιταει το φωτογραφιζον Δεσποιναριον και κατι του λεει, αλλα τι;

peymeinade1

Κανει κρυο στην πρωτευουσα σημερα.  Χειμωνιασε αποτομα και μερικοι λενε οτι αυριο ισως να δουμε μερικες νιφαδες χιονιου.  Ετσι πιστευω οτι η σημερινη αναρτηση ειναι ακρως επικαιρη.

Ειχα αρχισει προχτες κι ελεγα για μια υπεροχη βραδυα που περασα στην Peymeinade στο υπεροχο σπιτι της Monique στην Προβηνγκια! Η daube σιγοεβραζε ακομα μεσα στην καφετια της κοκοττα κι εμεις χαλαρωναμε με ενα ουϊσκακι ξαπλωμενοι σε αναπαυτικες πολυθρονες. Η μικρη χαριτωμενη της κορουλα η Μαγκελί πηγαινοερχοταν και χαρουμενα μας διεκοπτε για να πει κατι δικο της, ετσι οπως μονο τα κοριτσοπουλα και τα παλληκαροπουλα μπορουν και επεμβαινουν, κανοντας πιο χαρουμενη μια συγκεντρωση ωριμων παρεων.

daube16

Η daube provencale παρ’ ολο που ειναι η σπεσιαλιτε της περιοχης, φιαχνεται διαφορετικα σε καθε σπιτι, σε καθε χωριο και αναλογα με τις προτιμησεις του μαγειρα. Πριν γραψω αυτο το ποστ κανω μια μικρη ερευνα στα μαγειρικα μου βιβλια αλλα και στο ιντερνετ. Και ανακαλυπτω οτι καμια μα καμια συνταγη δεν ειναι ιδια με την αλλη.  Υπαρχει ενας γενικος καταλογος υλικων αλλα οταν φτασει καποιος στη λεπτομερεια ανακαλυπτει την παλεττα του γραφοντος και καλειται να διαλεξει τι του ταιριαζει περισσοτερο.  Διαβαζω λοιπον προσεκτικα για τα υλικα και για τις μεθοδους και μετα κλεινω τα βιβλια και μπαινω στην κουζινα.

Τα υλικα για μια deadly daube:

Εναμισυ κιλο  κρεας μοσχαρισιο που το κοβω  σε μεγαλους κυβους.

Πεντε λωριδες μπεϊκον κομμενο σε χονρες φετες και μετα σε τεσσερα κομματια εγκαρσια.

Διακοσια γραμμαρια μανιταρια cèpes η (και) chanterelles.

Καμια δεκαρια μαυρες ελιες χωρις το κουκουτσι τους.  Οι ελιες θα δωσουν στο φαγητο το μεσογειακο αγγιγμα.

Δυο φυλλαρακια δαφνης

6-7 ντοματες τυπου πομοντορο (κομοντορια κατα μαμα Αννα) ξεφλουδισμενες και χοντροκομμενες.

αλατι

daube21

Για τη μαριναδα και τη σαλτσα.

Μισο μπουκαλι ξηρο κοκκινο κρασι.  Καλο θα ειναι να χρησιμοποιησετε γαλλικο κοκκινο της περιοχης του Ρηνου.  Το αλκοολ μπορει να εξατμιζεται στο μαγειρεμα, αλλα το κρασι θα αφησει τη σφραγιδα του στη σαλτσα. Γι αυτο ποτε μη βαζετε στο φαγητο κρασι που δε θα πινατε ευχαριστως σε ενα κολωνατο κρυσταλλινο μπαλουν ποτηρι.

Δυο καροττα καθαρισμενα και κομμενα σε χοντρα κομματια.

Μερικα κομματια σελινοριζα για την μαριναδα. Αν σας προκυψουν και φυλλαρακια σελινο στη ριζα βαλτε τα κι αυτα για περισσοτερη γευση.  Πολλοι μεταφερουν τα κομματια της σελινοριζας και μετα στην κατσαρολα με το κρεας.  Το δεσποιναριον ενδιαφερεται για το αρωμα αλλα οχι και για τη γευση της σελινοριζας στη σουπα. Ετσι λοιπον τα χρησιμοποιει μονο για να αρωματισει το κρεας.

Δυο κρεμμυδια κομμενα σε λεπτες ροδελλες

Τρεις σκελιδες σκορδο σε λεπτες φετουλες.

Φλουδι απο ενα πορτοκαλι

8-10 κοκκοι μαυρο πιπερι

μπουκε γκαρνι δεμενο σε σπαγκακι η μπαγλαρωμενο σε τουλπανι για να αφαιρεθει ευκολα.

daube6

Και τωρα δουλεια:

Σε ενα γυαλινο η κεραμεικο σκευος με καπακι αναμιγνυω το κρεας με ολα τα υλικα για τη μαριναδα.  Ανακατευω καλα και τα αφηνω να ανακατευτουν τα αρωματα για δωδεκα ωρες περιπου. Το δεσποιναριον τα αφησε ολη τη νυχτα, και μετα σηκωθηκε νωρις νωρις το πρωι για να τελειωσει πριν φυγει για το γραφειο.

daube10

Σουρωνω το μιγμα κρεατος και λαχανικων σε μια λεκανη και κραταω την καθαρη μαριναδα. Πεταω το παπαριασμενο μπουκε γκαρνι, και το σελινο. Οτι ειχαν να μας δωσουν το δωσανε (πω πω αυτο που ειπα ειναι τελειως κυνικο!). ξεχωριζω τα κομματια κρεατος και τα κανω πατ πατ με μια καθαρη πετσετα να φυγουν τα πολλα ζουμια. Τσιγαριζω το μπεϊκον σε λιγο ελαιολαδο μεσα στην κοκοττα μεχρι να κατσαρωσει και να γινει λιγο τραγανο. Με τρυπητη κουταλα το βγαζω σε ενα πιατο. Σο παχος που εβγαλε το μπεϊκον τσιγαριζω το κρεατακι για να κρατησει μεσα το ζουμακι του. Μολις καφετισει κι αυτο το βαζω να κανει παρεα στο μπεϊκον για να γνωριστουνε πριν ερθουν σε στενωτερη επαφη.

Στην αδεια πλεον κοκοττα ριχνω την μαριναδα, στη συνεχεια τα λαχανικα της, τις ντοματες χοντροκομμενες, τα μανιταρια, τις ελιες και τη δαφνη.  Μολις παρουν βραση ριχνω και τα κρεατακια που ηδη εχουν αρχισει το πιτσι πιτσι. Καπακωνω την κοκοττα, χαμηλωνω τη φωτια μολις να σιγοβραζει και ξεχναω ολη την ιστορια για τρεις ωρες.

daube18

Πολλοι συνιστουν μακαρονικο για συνοδεια στην Ντωμπ.  Προτιμησα το λευκο σπειρωτο ρυζι για δυο λογους. Πρωτον αρεσει πιο πολυ στα παιδια και δευτερον τα παιδια το προτιμανε ετσι! Να το φιαξετε μια κρυα νυχτα του χειμωνα και να πο απολαυσετε με τις αγαπες σας!

Advertisements
44 Comments leave one →
  1. November 17, 2008 10:03 pm

    Δεσποινάκι μου,
    Τί κέφια είναι αυτά να βρείς όλα τα απίστευτα υλικά, ακόμη και το θεϊκό κρασί του Ρήνου για να φτιάξεις τη Ντώμπ σου. Θα ήταν μαγική το δίχως άλλο (άστον τον Ερρίκο να τρώει ψαρούκλες στην Αθήνα, όταν εσύ έχεις ταϊσει τα παιδάκια με γαλλική σπεσιαλιτέ!)
    Και προετοιμασία πέντε ημερών( με το γνωστό ατύχημα του χυμένου κάφέ!) και κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να σερβιριστεί η σπεσιαλιτέ.
    Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια και η τέχνη τα χέρια και τα πόδια. (Βέβαια, τί το τηγαίζεις το μπέικον στο λαδάκι βρε παιδί μου; με κάνεις και γίνομαι ο συντηρητικός εαυτός μου)

    Με κρασί απο το Ρήνο
    και φρέσκο μοσχαράκι φίνο
    το Δεσποινάκι μαγειρεύει
    και η ντόμπ προβενσιάλ
    την Ουάσιγκτον μαγεύει!

    Δεν μπορούσα είχα πάθει έντονη κρίση ζήλειας για ποιητική δημιουργία.
    Αντε καληνύχτα και με έκανες ποιήτρια απόψε. Χαλάλι σου!

  2. Marthaki permalink
    November 17, 2008 10:06 pm

    Kalispera Despoinariov, To krio exei erthei sto Chicago, auti tiv stigmi xiovizei e3o kai va favtasteis oles oi skepes tov spitiov eivai kataspres. Eutixos pou to perazmevo sabbatokiriako mporesa kai sxedov teleiosa tov polemo mou me ta fila, alla gia ta ipolipa tha erthei o Fernando!!!! O Theos va tov eulogei.

    Loipov, tha sivexiso se ligo. Tora prepei va do tiv sivpatriotisa mas, tiv Arianna apo to http://www.huffingtonpost.com/, eivai sto MSNBC, replacing Racheal Maddow.

  3. November 17, 2008 11:22 pm

    @Ιουστινακι της νυχτερινης ριμας. Η αληθεια ειναι οτι η πονηρη ντωμπ παιρνει πολλες ωρες για να γινει, και δεν ειναι για να γινεται συχνα, αλλα το αποτελεσμα σε αποζημιωνει. Μια φορα το χρονο φθινοπωρακι καλα ειναι. Θαθελα να μενω μονιμα στην κοιλαδα του Ρηνου και να απολαμβανω τους ρουμπινί χυμους. Αλλα η μοιρα με πεταξε στην πρωτευουσα και αρκουμαι στο αϊς τη !
    Δοκιμασε κατι σε δεκαπεντασυλλαβο..
    Την ντωμπ μου ανακατεψα με ξυλινη κουταλα
    και για τη σαλτσα ανοιξα του Ρηνου μια μπουκαλα.
    Και ηρθαν και μεθυσανε κρεμμυδια και καροττα,
    κι εγινε ενα γλυκισμα στην κοκκινη κοκοττα!

    Μπουμ τσικαμπουμ ολε ολε!!!! Καληνυχτα με ψιλοβροχο.

  4. Marthaki permalink
    November 17, 2008 11:25 pm

    Sigvomi Despoinariov,
    H sivtagi sou gia vtomp probevsal faivetai poli kali. Tha tiv dokimaso to Sabbatokiriako. Loipov, exeis para polla pragmata va kaveis sto “to do” lista sou, alla to pio spoudeo eivai va pas sto San Francisco. Tixeri!!!!
    Perimevo to report apo to Komi, tha parete “Dinner” i “Degustazione”?

    Oso gia tiv Arianna, vomizo pos itav ligo “nervous”, i kaimevoula prospathouse va diavasei to telepromter siga, kathera, kai na miv xreisimopeiisei xeirizmous….ligo diskolo gia mas tis ellivides.
    Auta loipov, kali sou vixta kai polla euxaristo gia tiv sivtagi.

  5. November 17, 2008 11:27 pm

    @Μαρθακι απο το χιονισμενο Σικαγο. Κατι λεγανε οτι εδω θα εχει μερικες νιφαδες αυριο. Ελπιζω να κανουνε λαθος. Δεν ειμαι ετοιμη για χιονια, κυριως ψυχολογικα. Εδω με βροχη τοσες μερες τα φυλλα δε μαζευονται, πρεπει να στεγνωσουν πρωτα.
    Κοιτα τωρα συμπτωση, εισαι το δευτερο ατομο μεσα σε 2 μερες που μου αναφερει το σαϊτ της Αριαννας. Αποψε δεν εχω χρονο, εχω να διαβασω κατι αλλο, αλλα θα παω να ριξω μια ματια. Καλο σου βραδυ.

  6. November 17, 2008 11:35 pm

    @Mαρθακι, βλεποντας και κανοντας με το μενου. Την περασμενη φορα ηταν τρια διαφοορετικα φιξ. Οτι μας αρεσει εκεινη τη στιγμη. Καλη επιτυχια και στα μαγειρεματα. Θυμησου να αρχισεις το Σαββατο αν θελεις να τη φατε την Κυριακη!!! Σε φιλω!

  7. panathinaeos permalink
    November 18, 2008 12:36 am

    υπεροχο! υπεροχο! εξωγηινο! τρεχω να προλαβω το αεροπλανο ,,, τα λεμε αργοτερα, εισαι θεα!!!

  8. November 18, 2008 2:15 am

    Ήρθε ο χειμώνας και σε μας, με βροχούλες και μικρή μείωση θερμοκρασίας.
    Μήπως είναι ώρα να κάνουμε και ένα σπετσοφάι που είναι και πιο εύκολο?
    φιλάκια

  9. November 18, 2008 3:48 am

    OMG!!!
    Τί φαΐ είναι αυτό; Μου τρέχουν τα σάλια πρωί-πρωί…Φυσικά καταλαβαίνεις πως ο πειρασμός έιναι πολύ μεγάλος για να τον παραβλέψω…Θα πέσει αντιγραφή βαρβάτη…

    Εδώ βρέχει, φυσάει και κάνει πολύ κρύο…Χειμωνιάσαμε ξαφνικά…
    Να έχεις μια όμορφη μέρα…Σε φιλώ…

  10. flo permalink
    November 18, 2008 4:42 am

    Μου ‘φτιαξες το κέφι Δεσποινάριο! Merci bien ή στα προβηγκιανά “grau merci”. Αφού τη δοκιμα΄σω για μας τώρα που έπιασε το κρύο, ίσως να τη μαγειρέψω σε τράπεζι (στους κουμπάρους σου μάλιστα), θα τους αρέσει?

  11. November 18, 2008 5:08 am

    τέλεια θα ψάξω να βρω τη συνταγή της Aude κι αν δεν την βρω θα έρθω εδώ και θα το φτιάξω στην κοκότ μου όταν ερθει ο Μανθουλης μου 🙂
    τέλεια.
    φιλάκια

  12. November 18, 2008 5:31 am

    Μα τι ρομαντική ιστορία γνωριμιών ήταν αυτή;… Τόσα υλικά συναντήθηκαν μέσα στην κοκότα και αγαπήθηκαν εξ αιτίας σου;; Και τα περιέβαλες με τόση φροντίδα, πατ, πατ, και τα λοιπά!!…
    Κάνει πολύ ωραίο χειμώνα αυτό το ποστ, καταλαβαίνεις τι λέω ε;…

    Φιλιά πολλά 🙂

  13. FoodJunkie permalink
    November 18, 2008 5:34 am

    Σούπερ το daube. Εγώ έφτιαξα μπορστ. Είαμι σε πολύ ρουστίκ φάση με το κρύο!

  14. November 18, 2008 7:22 am

    Φαίνεται υπέροχη η συνταγή, μου έρχονται εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές από Γαλλία! Μου αρέσει και ο πάγκος σου, ό,τι μπορώ να διακρίνω δηλαδή… Φιλάκια.

  15. November 18, 2008 8:58 am

    Πονάω Δεσποινάκι 😦

  16. November 18, 2008 9:03 am

    Tελικα το αποφασισα,θα περναω απο εδω ΜΟΝΟ χορτατος διαφορετικα δεν το αντεχω,ειναι μαρτυριο!!!:)

  17. margarita permalink
    November 18, 2008 9:10 am

    τι ερωτικη ιστορια διαδραματιστηκε στην κοκοτα σου???

    και βεβαια μαγειρευουμε με το κρασι που πινουμε.. το αποκορυφωμα ειναι να σβησεις το τας κεμπαμπ σου με St Emillion Grand Κρουε Κλασε !!! γιατι δεν εχεις αλλο κοκκινο εκεινη τη στιγμη… οσο για τα κρασια του Ρηνου ειναι και μερικα που δεν λενε…

    αντε και καλη διαιτα με απλο κονσομε για τον αρρωστο σειχη

    μοναχεζικα παγωμενα χαιρετισματα

  18. MΗΘΥΜΝΑΙΟΣ permalink
    November 18, 2008 9:56 am

    Τι δίλημμα με κατέχει… Να παρακολουθήσω εσένα, τον Μαμαλάκη ή τη Βέφα;
    Μη βάζεις δύσκολα κορίτσι μου, γιατί τελικά επέλεξα εσένα!
    Υπέροχο!

  19. November 18, 2008 11:45 am

    Κοίτα τώρα τι μου κάνεις.. Αύριο κι όλας θα τρέχω να αγοράσω κοκόττα που δεν έχω… Βρε τι πάθαμε βραδιάτικα…
    υ.γ. Τώρα όμως, μια που με κόλλησες προκοπή, πάω να ψήσω ψωμάκι και να βάλω στον φούρνο μερικά μπιφτεκάκια με πατατούλες … Μόλις ετοιμαστούν θα τους ρίξω από πάνω μερικά κομματάκια cheddar και το βράδυ που θα τρώμε θα σε μελετάω… Φιλιά!!!!

  20. November 18, 2008 11:53 am

    Δεσποινάκι μου,
    αυτό το φαγητό, ούτε αν “μεταψυχωθώ” σε Τσελεμεντέ δεν θα μπορέσω να φτιάξω.
    Πάντως, ευχαρίστως να το τιμήσω τρώγοντάς το (πρέπει να είναι νοστιμότατο) αν μου κάνουν το τραπέζι!
    Πολλά φιλιά από σημερινό ηλιόλουτσο Ρέθυμνο.
    (Χθες μας έβρεξε καλά)

  21. November 18, 2008 2:24 pm

    bon appétit, ma cherie!
    oui tu as tout à fait raison pour ce plat!

    plan bisous de Normandie

  22. November 18, 2008 2:57 pm

    το daube το αγαπησα απο την πρωτη μπουκια του!…το δικό μου το αφήνω και σιγοψήνεται στο φούρνο ενώ αντι σελινοριζα βαζω φινοκιο και μια ιδεα πορτοκαλι μαζί με λίγη κανελα και γαρυφαλλο.
    απο τα ελληνικα κρασια του ταιριαζει το αγιωργίτικο
    (σημερα η μερα ηταν οτι πρεπει για daube)

  23. November 18, 2008 5:28 pm

    Ενδιαφέρουσα ακούγεται!

  24. Mournblade permalink
    November 18, 2008 6:52 pm

    popo mou anoikse i oreksi…

    kalispera

  25. November 18, 2008 7:06 pm

    @Παναθηναιος.. μα σταθητε παρτε ενα μεζε αγαπητωτατε. Τι θα σας δωσουν στο αεροπλανο, το πολυ πολυ ενα σακκουλακι πρετζελς. Αντε προσγειωθειτε και τα λεμε!!

    @Σοφια Καλο χειμωνα λοιπον με σπετζοφαϊ Φιλακια!

    @Αρτανις Καλα εσυ δεν πηγες ακομα νταουν αντερ και αρχισες τα ΟΜΓΚ! Παντως εκει που πας εχει ωραια αρνακια, οποτε αντε μαθε τους να φιαχνουν φρικασε και γιουβετσι!! Κι εσυ να εχεις μια υπεροχη μερα και σε φιλω!

    @Θεε μουυυυ!! θα εχεις τραπεζι τον Κωστη μουυυυυ;;;; Ξερεις τι εχουμε περασει παρεα με τον Κωστακη και ποσο πολυ αγαπιομαστε. Δεν μπορω να σου το περιγραψω. Τον λατρευω, και ειμαι σιγουρη πως οτι και να φιαξεις θα του αρεσει. Φιλια αν τους δεις και σε κεινον και στην γλυκεια Μαγδα.

    @μελισσουλα. Η ντωμπ της Ωντ νταν λα κοκοτ πουρ λε πετι Μανουθλ!!!! Φιλακια!! Ζε τ’ αμπρας!

    @δενδρογαλη φυσικα και καταλαβαινω τι λες.

    @FoodJunkie Την ειδα και την λιμπιστηκα την σουπιτσα σου. Περαστικα!

    @Ασπα εσυ σιγουρα εχεις δοκιμασει παρομοια αρκετα αφου εμεινες τοσο στην Προβηνγκια! Αν θελεις να δεις λεπτομερεια πηγαινε στο παλιο http://tavolabianca.blogspot.com/2007_10_01_archive.html οπου ειχα παρουσιασει την μεταμορφωση της κουζινας. Φιλακια!

    @panther03 Ελα να σε γιατροπορεψουμε με ενα πιατο ντωμπ!

    @recuerdos. Ε ελα αργοτερα βρε Βασιλη, θα εχουμε παγωτο!

    @μαργαριτα Να σου πω ενα μυστικο. Οπως ξερεις η ντωμπ εγινε την περασμενη Πεμπτη ασχετα αν βγηκε σημερα στην κυκλοφορια. Εκοψα μασες κι εγω. Ερχονται και γιορτες και οσο ναναι θα το παρακανουμ παλι. Δυο βδομαδες τωρα αποτοξινωση. Οποτε δεν εχετε κινδυνο να σας φερνω τιποτα κομπικεητεντ .. κανενα γιαουρτι, καμια σαλατα καμια χουφτα αμυγδαλακια! Περαστικα στον Αλοϊς.

    @Μηθυμναιε Σ’ ευχαριστω πολυ Στρατουλη για την προτιμηση.

    @fevis Ετσι ετσι! Λοιπον η κοκοττα ειναι ενα φανταστικο σκευος για μαγειρεμα. Το φαϊ μελωνει μεσα, καθαριζεται ευκολα, το μονο μειονεκτημα ειναι πως ειναι βαρυ, αλλα μια φορα θα την κουβαλησεις. Δε μου λες, θα τρως τσενταρ και θα με θυμασαι; καλο! εχω να φαω τσενταρ απο μια επισκεψη σε αλλο σπιτι! Φιλακια!

    @Φωτεινη Δεν εχεις παρα να μου κανεις επισκεψη γιατι δε βλεπω τωρα στο Ρεθυμνο να μαγειρευουνε ντωμπ, και μετα οταν ερθω εγω θα μου φιαξεις χοχλιους!! Φιλια!

    @Aristea Delacroix merci bien ma petite. Je t’ embrasse!

    @cook Ειναι χειμωνιατικο, ειναι παρεϊστικο, ειναι νοστιμο. Τρεις λογοι για να το αγαπησεις. ΜΠΡΑΒΟ, φινοκιο θα βαλω την αλλη φορα αντι για σελινο. Πορτοκαλακι εβαλα σε φλουδα, τα αλλα μπαχαρικα, χμ .. μπορει να του πανε σε μικρη ποσοτητα. Πολυ ωραιες οι ιδεες σου και θα δοκιμαστουν!

    @kiki εχει και ενδιαφερουσα γευση Κικη!

    @mournblade Κοπιασε, καλησπερα.

  26. November 18, 2008 10:02 pm

    Δεσποινάκι μου,
    Σου έλειψε ο Ερρικούκος σου; Αντε μωρέ, τότε να θυμηθείς να τον πάρεις απο το αεροδρόμιο την Παρασκευή, εντάξει;
    Καληνυχτούλες με φιλάκια και θα τα πούμε δια ζώσης την Πέμπτη! Πλησιάζει κι η γιορτούλα σου μικρό μου! Ανήμερα θα τα λέμε!!!!

  27. November 18, 2008 10:57 pm

    Καλέ ο Ερρίκος είναι κούκλος!! και elegant casual πάντα μου αρεσε το crew neck με το πουκάμισο από μέσα 😉 Tι σου λέει ‘Δεσποινιώ δεν πιστεύω να με βγάλει στο μπλογκ σου τώρα που θα λείπω ‘ 🙂 xx

  28. November 19, 2008 1:40 am

    Ti διαβάζω θα συναντηθείτε με το Ιουστινακι!!! wow!!! τι να πω τώρα ότι ζηλεύω … αλλά δεν πιάνει πια η ζήλεια, εχω ζηλέψει τόσες φορές που εχω γίνει ντοπέ 😉

  29. flo permalink
    November 19, 2008 4:11 am

    Προγραμματίζω να τους φιλέψουμε μέσα Δεκεμβρίου. I’ll keep you updated!

  30. November 19, 2008 7:19 am

    @Ιουστινακι που δεν ειδα χτες βραδυ! Ευτυχως που το εγραψα στα του ντου .. αλλοιως ειμαι μια ξεχασιαρα εγω.. Μπερδεψες και την Πηνελοπιτσα με τα δια ζωσης . Καλημερες κουρασμενες και αυπνες. Διαβαζα χτες και μου εφυγε ο υπνος δια παντος. Φιλακια.

    @Πηνελοπακι, σ’ ευχαριστω για τα γλυκα λογια και την ασιγαστη παρατηρητικοτητα σου. Ο Ερρικος ποτε δεν ειχε προβλημα.. δημοσιοτητας (χεχε) απλα σημερα θεωρησα οτι ηταν ευκαιρια να σας τον συστησω. Οχι βρε καρδουλα μη ζουλευεις .. δεν εχουμε κανονισει τιποτα, μαλλον τηλεφωνικη συνδιαλεξη εννοει η Καναδεζα. Φιλακια.

    @Φλο Please keep me posted.

  31. November 19, 2008 10:06 am

    τι του λέει? τι του λέει?
    να τραβήξει μια φωτογραφία τα λειβάδια με τις λεβάντες της Προβάνς?
    να τελειώνει με τις φωτογραφίες για να φύγουν καμιά φορά?
    πφφ δεν ξέρω. τα άλλα τα έχω πει πιο παλιά όταν είχαμε ξανασυστηθεί 🙂
    το βράδυ έμαθα θα είμαστε πιθανότατα όλες μαζί αν η τεχνολογία του σταθμού το επιτρέψει!! τι ωραία 🙂 🙂
    φιλάκιααα

  32. November 19, 2008 10:09 am

    αύριο το βράδυ εννοώ.. εντάξει είναι που βιάζομαι πάλι να έρθει η Παρασκευή 😉

  33. Marthaki permalink
    November 19, 2008 11:16 am

    Μαλλον……αντε γρηγορα…….

  34. November 19, 2008 11:52 am

    Το κείμενο δεν το διάβασα…Μπήκα μόνο να παραπονεθώ ότι κάνει πάααααααρα πολύ κρύοοοοοοοοοοοοο !!! Και ακόμα δεν μπήκε ο Δεκέμβρης !!

    ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ !

    Φιλιά!!
    🙂

  35. November 19, 2008 3:05 pm

    Ειχα δοκιμασει μια φορα να το μαγειρεψω.
    Ξερεις ποσο κρασι του Ρηνου καταναλωσα ωσπου να το βαλω στην φωτια;
    Στο τελος με κατσαδιασε και η Carmen για το χαος που ειχα αφησει πισω μου
    και πηγα για νανι!
    Το μονο που θυμαμαι μετα γλυκοδεσποιναριον οταν συνηλθα,ηταν οτι ανοιξα ενα μπουκαλι Rioja!
    Aαα στα διαλα με τα κ;λοκρασα του Ρηνου;)
    Φιλακια ιδιων κλιματολογικων συνθηκων!
    Υγ..και λιγα σου λεει ο Ερρικος;)

  36. λουνα permalink
    November 19, 2008 4:15 pm

    Ειμαι κατα/ενθουσιασμενη, ειναι ενα θαυμασιο πιατο το οποιο τιμα ολη η οικογενεια, μονο ποροκαλοφλουδα δεν εχω βαλει στην μαριναδα αλλα την επομενη φορα δεν θα παραλειψω!
    …και
    το ψηνω ενα 3ωρο σε πηλινη γαστρα! Να σαι καλα Δεσποινακι Σαββατοκυριακο θα το βαλω μπρος, περιμενουμε και το πρωτο χιονι κατα τις προβλεψεις, οποτε πετυχαμε και καιρικες συνθηκες και τελειο φαγακι,.. πρωτα ο θεος βεβαια!
    φιλια πολλλααα

  37. November 19, 2008 8:26 pm

    ο σωστο φαγητο
    στο σωστο σκευος
    με τα σωστα υλικα

    θα το φτιαξω και γω αν και μου εσπασε η κοκκοτα. αλλα εχω ενα εμαγιε..
    ομορφη συνταγη!

  38. November 19, 2008 9:43 pm

    @melissoula κατι τετοιο του λεει, ελα θα χασουμε την πτηση. Χμμμ κατι ελεγε η καναδεζα τις προαλλες αλλα δεν ειχα συνειδητοποιησει οτι εχουμε ζουρ φιξ.. χμμμ..

    @Μαρθακι ε τι αλλο;

    @CsLaKoNaS τιιιιιιιι;;;;;;;;;; τι μου λες Σι Ες χρυσο μου; δε διαβασες το κειμενο; Κι εχουμε μιντ τερμ αυριο!! Αυτο δεν ειναι πολυ κρυο. Περιμενε μεχρι τον Γεναρη. Φιλια γειτονακι μου.

    @personlich προσλαμβανεσαι για βοηθος μαγειρα. Θα σερβιρεις τα συνοδευτικα ποτα του μαγειρεματος! Μπα κακο να μη μας ευρει με την ριοχα σου. Φιλια παγωμενα .

    @Λουνα Βαλε βαλε και πορτοκαλακι, το τι ωραιο αρωμα του δινει δε λεγεται. Καλη επιτυχια και καλα χιονακια!

    @Δημητριε . Πως σου εσπασε η κοκοττα ταξιδευτη μου; Νομιζω και σε πηλινο σα γιουβετσι μπορεις να το φιαξεις. Καλη σου μερα, χαρηκα που σε ειδα.

  39. November 19, 2008 11:59 pm

    Που το ξέρεις ότι έχω mid-term αύριο; το είπα πουθενά ; ;;

    Πράγματι έχω ….

    Μη με τρελαίνεις !

    (Τη συνταγή δεν τη διάβασα…Αλλά έχω να δηλώσω πως ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ είναι η κατσαρόλα η ρόζ !! :)) )

  40. November 20, 2008 12:15 am

    A!!! τετοια εποχη σε πανεπιστημιο με semester system το να μην εχεις μιντ τερμ θα ηταν περιεργο. Ασε την συνταγη δε πειραζει (την διαβαζεις αλλη φορα 😆 ) Καλη επιτυχια λοιπον αυριο.

  41. November 20, 2008 1:40 am

    Ναι αλλά αυτό το μιντ-τερμ ήταν εκτός προγράμματος. Έκτακτο – επαναληπτικό.

    Έχεις εκτός από μαγειρικές ΚΑΙ μαντικές ικανότητες….Η Μάγισσα του Γκρηνμπελτ….!!

    Έχεις και αυτό το καρέ μαλί στη φώτο…Αν το βαφες και μαύρο…ΙΔΙΑ Η ΜΑΤΖΙΚΑ ΝΤΕ ΣΠΕΛ…:))

    Όπως βλέπεις έχω καεί τελείως…

  42. November 20, 2008 7:22 am

    Χε χε βεβαιως το πρωϊ η μαγισσα της Γκρηνμπελτ και το βραδυ Πυθια να μασουλαω φυλλα δαφνης (μπλιαχ) και να κανω μπλογκινγκ και χρησμους. Ειδαμε και παθαμε να πετυχουν οι ανταυγειες βρε χρυσο μου μη γυρισουμε παλι στα μαυρα. Και παλι καλη επιτυχια σημερα.

  43. asimina permalink
    November 20, 2008 8:15 am

    Εγώ μια απορία έχω, πως καταφέρνεις να είσαι λεπτότατη με τόσα φαγητά γύρω σου…

  44. November 20, 2008 8:24 am

    Καλως την Ασημινα στην Ουασινγκτων. Ισως καλος μεταβολισμος, παντως δεν τα τρωω μονη μου ολα αυτα, πιο πολυ τα μοιραζομαι. Πετσι και κοκκαλο δε θα με ελεγες, τα εχω τα 58 κιλακια μου. Ευχαριστω για την επισκεψη. Μαλλον εσυ δεν εχεις μπλογκ να ερθω να στην ανταποδωσω, ναι;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: