Skip to content

maryland blue crabs

December 5, 2008

Αφιερωμενο στον αγαπημενο  Παναθηναιο που γιορταζει σημερα, και ζητησε  .. καβουρια.  Χρονια σου πολλα καλε μου φιλε.

Η πολιτεια του Μεριλαντ ονομαζεται “the crab state” και καθολου τυχαια. Στο Chesapeake bay  βρισκει κανεις τα πιο νοστιμα και “ψωμωμενα” καβουρια στον κοσμο. Τα περιφημα maryland blue crabs. Τα καβουρια (λενε οι ντοπιοι) ειναι καλα τους μηνες που δεν εχουν “Ρο” δηλαδη απο τον Μαη μεχρι και τον Αυγουστο.  Το Μερυλαντ εξαγει καβουρια σε ολες τις υπολοιπες πολιτειες αλλα και το νωστιμωτατο ψαχνο σε κονσερβα σε ολο τον κοσμο.  Ο κοσμος κυνηγαει τα αρσενικα καβουρια γιατι εχουν περισσοτερο ασπρο κρεας, αλλα και τα θηλυκα κυριως τα αυγωμενα ειναι μουρλια σας λεει το δεσποιναριον.  Τα αυγα του καβουριου ειναι πεντανοστιμα.

Μεχρι τα μεσα της δεκαετιας του ’90 η παραγωγη και εκμεταλλευση καβουριων ηταν ικανοποιητικη για εξαγωγες και ντοπια καταναλωση. Τελευταια ομως οι ρυποι και η μολυνσεις στον κολπο του Τσεσαπηκ εχουν μειωσει αισθητα την παραωγη και η τιμη εχει ανεβει στα υψη.  Τα καβουρια αγοραζονται με το  bushel που ειναι μια περιεργη μοναδα ογκου.  Αντιστοιχει περιπου σε 35.2 λιτρα. Τι ακριβως δεν μπορουν να χωνεψουν οι αμερικανοι απο το δεκαδικο συστημα μοναδων μετρησης ειναι και θα παραμεινει μυστηριο για τον υπολοιπο κοσμο. Ενα bushel χωραει απο 5 εως 7 ντουζινες καβουρια, αναλογα το μεγεθος. Και φυσικα αλλη τιμη εχουν τα μεγαλα απο τα μεσαια η τα μικρα.  Αν δε θελετε ενα ολοκληρο bushel προμηθευεστε τα καβουρια με την ντουζινα. 

Οταν τα καβουρια μαζευτουν πριν σκληρυνει το κελυφος τους και σε μεγεθος μικρο περιπου 5Χ5 εκατοστα,  τηγανιζονται ολοκληρα και τρωγονται με το κελυφος σε  σαντουϊτς.  Σε τετοια μορφη λεγονται “soft shell crabs”

Τα καλοκαιρια στους δρομους του Μεριλαντ βλεπεις φορτηγα σταματημενα να πουλανε καβουρια και γαριδες καταφρεσκα και λαχταριστα. Τα βραζουν, η τα φιαχνουν στον ατμο εκει μπροστα σου και τα παιρνεις σπιτι να τα χαρεις με την παρεα σου.  Υπαρχει ενα μιγμα μπαχαρικων που μπαινουν στο νερο η στον πατο της κατσαρολας που θα μαγειρευτουν τα καβουρια.  Το πιο γνωστο απ’ ολα λεγεται “Old Bay Seasoning” και περιεχει σκονη απο ξηραμενο σελινο, παπρικα, πιπερι μαυρο και καγιεν, σκονη μουσταρδας, κανελλα, καρδαμο, μοσχοκαρυδο, γαρυφαλλα και τζιντζερ.  Αναλογα με την ποσοτητα τα καβουρια γινονται λιγωτερο η περισοτερο καυτερα.

Παιρνουμε λοιπον τα καβουρια μας ετοιμα (η καλυτερη λυση) η τα ζεματαμε με Old Bay και στρωνουμε το τραπεζι.  Το τραπεζομαντηλο ειναι χοντρο χαρτι του χασαπη ας πουμε, η εφημεριδες.  Το τραπεζι καλυτερα να ειναι εξω σε καποια βεραντα η αυλη για να αποφυγουμε να ψαρωσουμε τον τοπο η να πληγωσουμε τα καλα μας τραπεζια. Χρειαζομαστε επισης ξυλινα σφυρακια αιχμηρα εργαλεια για να βγαλουμε το κρεας απο μεσα και προαιρετικα λιωμενο βουτυρο για να βουταμε το ψαχνο. Εναλλακτικα μπορουμε να το βουταμε σε ασπρο ξυδι.  Εδω πρεπει να αναφερω οτι η μαμα μου οταν ηρθε μια φορα εδω και πηραμε καβουρια, τα.. επλυνε για να φυγουν τα περιεργα πιπερια, και φυσικα τα εφαγε με λαδολεμονο.  Στο σπιτι καθε καλοκαιρι εχουμε ενα γιουρουσι με καβουρια οπου μαζευονται ολα τα παιδια με τον Κωνσταντινο να καταναλωνει τα περισσοτερα ως απολυτος λατρης.  Η φωτογραφια που βλεπετε κατω ειναι απο μια εξορμηση πριν μερικα χρονια και το γαλαζιο μπλουζακι ειναι ο Κωνσταντινος.

p8240130-1

Το καθαρισμα του καβουριου ειναι ιεροτελεστια και θελει κεφι μερακι και υπομονη.  Εχει κατι κρυφες νοστιμιες εκει στις μυτουλες στο κελυφος που οι αδαεις τις πετανε και χανουν ολη την νοστιμια.   Εκτος απο τα καβουρια σε πρωτογονη μορφη,   μια νοστιμια που μπορεις να φας στο Μεριλαντ ειναι ο καβουροκεφτες  (crab cake) . To ψαχνο του καβουρα ανακατευεται με λιγη μαγιονεζα, ενα αυγο και ελαχιστο ψωμι, με μυρωδικα της αρεσκειας μας και τηγανιζεται σε μορφη μικρου μπιφτεκιου, η ψηνεται στο φουρνο.  Σερβιρεται με κοκτεηλ σως η ταρταρ σως.

Σημερα και με την ευκαιρια της προσφατης επισκεψης μου στην Βαλτιμορη και με την ευκαιρια της γιορτης του αγαπητωτατου Παναθηναιου, φερνω μια νοστιμια που σιγουρα θα αρεσει σε ολους.  Crab and artichoke dip. Την δοκιμασα στο The wharf rat

Ντιπ καβουριου και αγγιναρας με τυρακι,

ενας μεζες για τη γιορτη.

crab-dip

Θα χρειαστουμε ενα πρασσο

ενα ξερο κρεμμυδι

περιπου εξι καρδουλες αγγιναρας βρασμενες

μισο φλυτζανι σπανακι ψιλοκομμενο

450 γρ. Brie λιγο πολτοποιημενο σκορδο

2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο

1/4 του φλυτζανιου ξηρο λευκο κρασι (Riesling ειναι καλο)

3/4 του φλυτζανιου κρεμα γελεκτος

λιγο ψιλοκομμενο ανηθο και λιγο ψιλοκομμενο μαιντανο

450 γρ. καβουροψυχα

2 κουταλιες της σουπας μουσταρδα Dijon

λιγο Tabasco αν εισθε των .. καυτερων και

φρεσκο ψωμακι για βουτες.

Ψιλοκοβουμε το κρεμμυδι, τις αγγιναροκαρδιες, το σπανακι και το πρασσο αφου το πλυνουμε καλα καλα. Καθαριζουμε το τυρακι απο το ασπρο του προστατευτικο περιβλημα και το κοβουμε σε μικρα κυβακια. Σε ενα κατσαρολι ζεσταινουμε το λαδι και προσθετουμε το πρασσο, το κρεμμυδι και το σκορδο και τα ανακατευουμε σε μετρια φωτια μεχρι να μαραθουν και να παρουν ενα χρυσαφι χρωμα. Προσθετυμε το σπανακι και τις αγγιναρες. Συνεχιζουμε να ανακατευουμε για 2-3 λεπτα ακομα. Ριχνουμε την κρεμα γαλακτος στο μιγμα και σιγοβραζουμε ανακατευοντας για ενα λεπτο. Τελος ριχνουμε το τυρακι και μολις αρχισει να λιωνει αποσυρουμε την κατσαρολα απο τη φωτια. Ριχνουμε στο μιγμα τα ψιλοκομενα ματζουνια και κανουμε ενα τελευταιο ανακατεμα. Σε ενα μπωλ ανακατευουμε την καβουροψυχα, τη μουσταρδα, το ταμπασκο και αλατοπιπερο κατα βουλησιν. Προσθετουμε το μιγμα με τα λαχανικα και το τυρι. Στρωνουμε το καινουργιο μας μιγμα σε ενα ταψακι ωγκρατεν και το ψηνουμε σε δυνατο φουρνο (220) για 15-20 λεπτα μεχρι να ροδοκοκιννησει η επιφανεια.

Και τωρα η στιγμη της απολυτης (οπτικης) απολαυσης,  χρησιμοποιωντας το κολπο του ιδιου του Παναθηναιου:

Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ!

detail

    15 Comments leave one →
    1. panathinaeos permalink
      December 6, 2008 5:21 am

      οποια εκπληξις! και δη γιορτινη! οι ευχαριστιες μου διασχιζουν τον Ατλαντικο με ολη την ευωδια της Μεσογειου, και ερχονται να αγκαλιασουν αυτη την υπεροχη αυρα των καβουριων της ανατολικης ακτης!
      ειναι θεσπεσιος ο μεζες μα πανω απολα η αφιερωση!
      ευχαριστω και παλι, και τους χαιρετισμους μου εις ολην την οικογενεια!

    2. December 6, 2008 5:42 am

      Ωχ; Μπλε καβούρια! Δεν έχω ξαναδεί!!!… Όσο για τη συνταγή τι να πρωτοπω; Για τα υλικά που είναι ένα κι ένα, ή για τη φωτο της λεπτομέρειας που σου ‘ρχεται να της ορμήξεις;;;
      Ωραία αφιέρωση πρωί-πρωί, να μας τρέχουν τα σάλια🙂

    3. December 6, 2008 6:05 am

      Έχουμε και μεις τέτοια εδώ…Αλλά δεν έχω φάει ποτέ, δεν υπάρχουν στην αγορά…Βλέπω όμως ανθρώπους που τα ψαρέυουν σε κονινή περιοχή στον Βόλο…
      Αλλά αυτή η συνταγή έιναι φοβερή…Εγώ έχω αρνάκι φρικασέ σήμερα…
      Καλό Σ/Κ, φιλια…

    4. December 6, 2008 8:52 am

      Δεσποινάκι μου, ευτυχώς που ήρθα φαγωμένη γιατί θα ορμούσα στην οθόνη.
      Λιχουδιές λαχταριστές, λαχταριστότατες!
      Όχι ότι ακόμα και φαγωμένη δεν θα μπορούσα να τσιμπήσω κάτι.
      Πολλά φιλιά
      Καλό Σαββατοκύριακο.
      Ξέχασες; Αρχές του Δεκέμβρη είναι. Πότε θα πας Σαν Φραντσίσκο;

    5. December 6, 2008 8:58 am

      @Παναθηναιε καλε μου. Να εχετε παντα, υγεια να ειστε χαρουμενος και κυριως να ειστε στην παρεα μας γιατι ειστε ανεκτιμητος. Ευχομαι να περασετε υπεροχες χειμωνιατικες διακοπες και να μας φερετε σπανιολικες .. γευσεις στο εγγυς μελλον. Σας ασπαζομαι λιγο πριν φυγω κι εγω για πιο θερμα κλιματα.

      @δενδρογαλη. Λιγο παραταιρα τα καβουρια Δεκεμβρη μηνα αλλα ο μεζες οντως αχτυπητος. Τα ψωμακια κοτσιδες διπλα ειναι με ζυμη πρετσελ. Τα καβουρια ειναι γκριζα με μπλε ανατυγειες. Φιλια

      @Μωρε Αρτανακι, εχω λαχταρησει να φαω αρνακι φρικασσε. Τελειο χειμωνιατικο φαγακι. Καλο Σ/Κ καλα μαζεματα και φιλακια.

      @Φωτεινη Χε χε οχι δε ξεχασα… φευγω πολυ συντομα! Καλο Σαββατοκυριακο και σε σενα. Χαιρομαι που σου αρεσε κι εσενα ο μεζες.

    6. December 6, 2008 12:43 pm

      Δέσποινα, πολύ την ευχαριστήθηκα την ανάρτησή σου και να φανταστείς ότι δεν αγαπάω ιδιαίτερα τα θαλασσινά. Αλλά εκείνο το «κρυφες νοστιμιες εκει στις μυτουλες στο κελυφος που οι αδαεις τις πετανε και χανουν ολη την νοστιμια» με έβαλε σε σκέψεις! Μήπως έπρεπε να έχεις ακολουθήσει καριέρα Μαμαλάκη; Φιλιά πολλά και να χαίρεσαι τους Νίκους σου, φαντάζομαι ότι όλο και κάποιον θα έχεις!

    7. December 6, 2008 2:17 pm

      Τώρα εγώ τι σου φταίω και με έκανες και νιώθω σαν το σκύλο του Παβλώφ? Πάει η δίαιτα! 8α την ξεχάσω απόψε μόνο και μόνο που είδα τα καβούρια !
      Φιλιά!

    8. Marthaki permalink
      December 6, 2008 10:43 pm

      Για σου Δεσποιναριο,
      Υπεροχο η περιγραφη σου για τα μπλε καβουρια του Τσεσαπικ βει και παρα πολυ ωραια η συνταγη για το μεζε. Θα προσπαθησω να την φτιαξω την πρωτοχρονια.
      Στο Σικαγο βρησκωντε τα soft shell crabs, και καθε χρονο τα αγοραζω, τα τηγανιζω με Old Bay Seasoning και λεμονι.
      Εχουμε τρομερο χιονι και κρυο. Νομιζω πως ο χειμωνας πλακωσε για καλα.
      Καλη σου νυχτα και καλο σαββατοκυριοκο.

    9. December 6, 2008 11:12 pm

      Καλησπερα σε ολους. Παγωνια αποψε στην Ουασινγκτων. Επεσαν οι πρωτες νιφαδες. Επιασε λιγο το χιονακι στις ακρες του δρομου και πανω στα κλαδια. Η πρωτη γευση απο winter worderland. Μολις γυρισα απο ενα δειπνο σε Πολωνους και 1. ποναει το στομαχι μου απο τα καυτερα λιπαρα λουκανικα, 2. εχω μια.. φουσκωση απο τα βραστα λαχανα και 3. εφαγα και τρια κιλα παπαρουνοσπορο στο περιφημο κεϊκ Makowiec
      http://farm1.static.flickr.com/48/117085624_9d3494555c.jpg?v=0
      Εχουμε κι ενα Νικολη αλλα θα τον γιορτασουμε καποια αλλη μερα. Σας φιλω γλυκα.

    10. December 7, 2008 3:09 am

      Καβούρια είχα δει ζωντανά,ολοζώντανα για πρώτη φορά να πουλιούνται σε ένα Market στην Ατλάντα.Δεν το πίστευα ότι τα έπαιρνες ζωντανά σπίτι σου.
      Έχω δοκιμάσει καβουροσαλάτα και καβουροκεφτέδες.Εξαίσιοι μεζέδες και οι δύο.

    11. December 7, 2008 5:05 am

      Εγω το ελεγα παντα πως πας σαν…τον καβουρα..με τις αναρτησεις σου;)

      Καλη ξεκουραση στα ζεστα μερη σου ευχομαι γλυκοδεσποιναριον!
      Φιλακια λυπημενα.Τον γατουλη τον πεταξαν στο δρομο.

      Υγ..να προσεχετε γενικα…το κρεας των καβουριων και του αστακου,ειναι η βομβα χοληστερινης!Πουθενα αλλου δεν βρισκεις περισσοτερη.Ευτυχως ειναι σχετικα ακριβα και δεν τα τρωμε συχνα!

    12. December 7, 2008 7:06 am

      Στου γιαλού τα βοτσαλάκια,
      Κάθονται δυό καβουράκια…
      Ωραίο το Μέρυλαντ και απρόβλεπτο με τις καβουρομάνες του. Ωραία και η γιορτινή σου ανάρτηση για τον Νικόλαο τον παναθήναιο. Να μας ζήσει ο σέφ μας, αρχισεφίνα της μπλογκογειτονιάς.
      Φιλάκια απο ηλιόλουστη Λευκάδα

    13. December 7, 2008 12:02 pm

      @Valisia, το κρεας του καβουριου ειναι νοστιμωτατο. Οτι και να φιαξεις με αυτο ειναι υπεροχο.

      @personlich Γατι μου, δε καταλαβαινω! Ποιος σε πεταξε; Γιατι εισαι λυπημενο; Δεν πρεπει μωρε χρονιαρες μερες. Το ξερω για τα θαλασσινα και για τα καβουρια αλλα σκεφτομαι κοιλιοδουλα. Μια φορα το χρονο.. αντε δυο δε χαλασε ο κοσμος. Ακομα και οι χοληστερινικοι δεν πρεπει να στερουνται μικρες απολαυσεις αργα και ποτε! Ακομα δεν πηγα σε .. θερμα κλιματα και εδω χιονισε αποψε για πρωτη φορα. Λιγο μεν, φαντασμαγορικα δε. Δε θελω να εισαι λυπημενο μωρε!

      Ιουστινακι. Να μας ζησει ο σεφ και να μας φερει κι αλλες δημιουργιες του. Λευκαδα το Δεκεμβρη, θα πρεπει να ειναι ονειρο! Τους χαιρετισμους μου στους σεβαστους γονεις σου και να περνας ομορφα. Χιονισε στην πρωτευουσα αλλα εγω την κανω οσονουπω. Φιλακια.

    14. December 10, 2008 7:57 am

      Η γκουρμεδιά! Ούτε εγώ έχω δει μπλέ καβούρια…

    15. Anonymous permalink
      June 18, 2013 1:17 pm

      Στη βόρεια Ελλάδα οι ακτές είναι γεμάτες με μπλε καβουρια. Τουλάχιστον εδώ στην Ξάνθη που ζω εγώ κάθε μέρα γεμίζω μια σακούλα. Ο κόσμος δεν τα μαζεύει ή είναι πολύ λίγοι αυτοί που τα μαζεύουν. Εψαχνα συνταγή και έπεσα εδώ. Ευχαριστώ !

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: