Skip to content

dim sum

December 20, 2008

pc140053

1. The restaurant

2. Pork spare  ribs in sauce

3.  Steamed shrimp in thin rice flour layer

4. Har Gau -Rice noodle rolls filled with shrimp

5. Sticky sweet glutinous rice buns

6. Tea

7. my dish

8.Lo Bak Goh -Chinese turnip cakes

9.  an assortment

10. Char Siu -Roast pork bun

11. Jin Dui – Sesame Seed Balls

12. Char Siu Bao – Chinese Steamed Pork Buns

pc140043

Θα ητανε παραλειψη να επισκεφτεις  το Σαν Φρανσισκο και να μην περασεις απο την Chinatown.  Ενα μεγαλο μερος της πολης που εχει καθορισει αποφασιστικα την προσωπικοτητα της.  Η κινηση ειναι διαφορετικη, η γλωσσα διαφορετικη,  ο πολιτισμος διαφορετικος,  το φαγητο διαφορετικο.  Προσοχη χρειαζεται να μη παρασυρθεις απο  τους κραχτες που διαφημιζουν με φυλλαδια το Dim sum μολις περασεις την τεραστια πυλη με τον δρακοντα.  Τα τουριστικα εστιατορια βρισκονται συνηθως στο δευτερο οροφο, εχουν λευκα τραπεζομαντηλα και βλοσυρους σερβιτορους.  Ειναι – μου λενε – προσβολη στην Κινα να εχεις σερβιτορες γυναικες.

Λιγο πιο περα σε κατι δρομακια που δε τα πιανει το ματι σου, σε κατι μαγαζια που επισης δε τα πιανει το ματι σου, η Δαφνη ξερει οτι φιαχνουν το πιο καλο Ντιμ Σαμ.  Δεν εχει ασπρα τραπεζομαντηλα. αλλα τραπεζια με ροζ φορμαϊκα.  Με το που καθομαστε αρχιζουν να περνανε οι δισκοι και να ανακοινωνονται τα ονοματα στην κινεζικη.  Ξερουμε τι θελουμε .. μονο οπτικα.

Dim sum ειναι γευμα που αποτελειται απο μικρες μεριδες  φαγητου και συνοδευεται απαραιτητα απο τσαϊ . Συνηθως τρωγεται κατα το μεσημερακι και στην Κινεζικη παροικια ειναι μια απαραιτητη Κυριακατικη συνηθεια.  Δισκοι η τρολλεϊ  με τα διαφορα ντιμ σαμ περνανε και σταματουν για να δεις και να παρεις. Ειναι αχνιστα (στον ατμο) η τηγανητα μεζεδακια και περιλαμβανουν,  χοιρινο,  γαριδες και φασολια απο σογια ως επι το πλειστον.  Ειναι τυλιγμενα σε διαφανες φυλλο απο ρυζι η βρισκονται στο κεντρο ενος μικρου ψωμιου.  Μερικα περιεχουν και λαχανικα στον ατμο, ενω αλλα τυλιγονται σε φυλλα απο λωτο.  Καθε πιατακι η καλαθακι του ατμου περιεχει τρια η το πολυ τεσσερα κομματακια.  Τα γλυκα εχουν βαση τις περισσοτερες φορες ριζαλευρο, αυγο και μια γλυκεια παστα απο φυστικι.

Θα διαλεγα να χορτασω με το 10 για φαγητο και το 11 για γλυκο.  Μεχρι που να γινω.. κιτρινη!

 

 

Advertisements
19 Comments leave one →
  1. December 21, 2008 12:59 am

    Α! πεθαίνω για ντιμ σαμ Δεσποινάκι μου. Τί ωραίο τελετουργικό κι αυτό στο Τσάινα Τάουν. Πολλές Κυριακές πηγαίναμε με τις παρέες του Αλεξ, αλλά τώρα πάει μόνος του.
    Φαντάζομαι το ντιμ σαμ στο ρίαλ Τσάινα Τάουν!
    Με πρόλαβες στην καληνύχτα αλλά πάλι ανταποδίδω.

  2. December 21, 2008 1:07 am

    Ιουστινάκη δεν πήγες να κοιμηθείς ακόμα ???? Sorry Δεσποινάκι

  3. December 21, 2008 2:30 am

    Καλημέρα Δεσποινάκι μου,
    τι πανδαισία χρωμάτων και φαγητών είναι αυτή!!! Το Σαν Φρανσίσκο είναι μια πόλη που έχω βάλει στο μυαλό μου να επισκεφθώ πριν πεθάνω! Θα τα καταφέρω?? Ελπίζω.
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σου εύχομαι.

  4. panathinaeos permalink
    December 21, 2008 2:54 am

    υπεροχη αναρτηση, μπραβο δεσποιναριον, μας εφερες κοντα στην μεγαλη χωρα και τις γευσεις της!
    θυμηθηκα τα δυο ταξιδια που εχω κανει στο φρισκο και τα οργιαστικα ντιμ σαμ τα μεσημερια της κυριακης!
    οπου σημειωνω οτι μεγα μερος της απολαυσης ηταν η παρατηρηση των κινεζων – σκετη τελετη και μακροσυρτη! δεν ειναι μια και κατω, κουταλιαστε και τελειωσαμε, θελει χρονο, ενατενιση, και αφθονο τσαγακι!
    ευχομαι καλη κυριακη

  5. December 21, 2008 3:27 am

    Χριστουγεννιάτικη ανάρτηση σε κόκκινο…
    Με έφτιαξες πρωί-πρωί…
    Χοιρινό με πρασοσέλινο θα φτιάξω σήμερα…

  6. December 21, 2008 4:47 am

    Ευτυχώς είναι πρωί και δεν έχω πεινάσει ακόμα… Α, εδώ στην περιοχή έχει ένα κινέζικο (πολύ καλό μάλιστα)… Ιδέες μου έβαλες για το μεσημέρι. Φιλιά

  7. December 21, 2008 7:02 am

    sticky sweet glutinous rice buns…
    λες η Μαντόνα να ονόμασε την περιοδεία της στίκι & σουιτ εμπνευσμένη από τους Κινέζους?
    δεν πεθαίνω για κινέζικο, αλλά για κρίσπι ντακ γουιθ πλαμ σως το συζητάμε 😉
    Καλημέρα!!

  8. December 21, 2008 7:53 am

    @Ιουστινακι Εχουμε κι εμεις εδω στην πρωτευουσα Τσαϊναταουν αλλα δεν πιανει μπαζα μπροστα στην τεραστια πολη του Σαν Φρανσισκο. Εχω ιδιεταιρη αδυναμια στα μεζεδακια του ατμου. Εκει δε χαμπαριαζουν, σε βλεπουν οτι δεν εισαι κινεζα και σου απευθυνονται στην κινεζικη. Αλλα και αγγλικα να σου μιλησουν.. παλι δε καταλαβαινεις. Οποτε καλυτερα να ξερεις .. οπτικα τι σ’ αρεσει. Φιλια.

    @Πηνελοπη .. περιμενει να την σκεπασουμε!

    @Μεροπη μου αν ειναι να ερθεις στην Αμερικη, συο πολεις αξιζει να απισκεφτεις (μαλλον τρεις) Τη Νεα Υορκη, το Σαν Φρανσισκο που ειναι εντελως αλλος κοσμος) και την πρωτευουσα (για να τα πουμε) Καλες γιορτες καλη μου.

    @Παναθηναιε Ποσο δικιο εχετε αγαπημενε μας. Ετσι παντως με το να δοκιμασουμε και αυτο κι εκεινο.. καπου ξεπερναμε το οριο. (Η καταρα του μεζε) Αφηστε που μερικα ειναι τοοοσο αινιγματικα. Αναρωτιεσαι τι να εχουν μεσα αλλα και να ρωτησεις.. δε θα καταλαβεις την απαντηση.

  9. December 21, 2008 7:59 am

    @Αρτανις Καλα μαγειρεματα. Που θα κανεις εσυ Χριστουγεννα; Σε ειχα για φαυγατη! Φιλια.

    @Δενδρογαλη. Να πας για κινεζικο ειδες που σου βρηκα ασχολια! Φιλακια

    @μελισσουλα Ο Ερρικος εχει καποια .. αντιπαθεια στα κινεζικα. Και μετα απο ενα ταξιδι στο Πεκινο που ταλαιπωρηθηκε αφανταστα (και γυρισε 5 κιλα μειον) ηρθε η χαριστικη βολη. Μα ηρθε ο ανθρωπος και εφριξε οταν εμαθε οτι το μεζεδακι που μολις του προσεφεραν ηταν.. ποδαρακι κοκκορα. Κι ενω γιαπωνεζικα τρωμε αβερτα, κινεζικα παω με την Δαφνη η την φιλη μου την Γουεη. Φιλακια. Α! εφερα την παπια σου!

  10. December 21, 2008 8:13 am

    τον καταλαβαίνω τον Ερρίκο πολύ καλά…
    για γιαπωνέζικο είμαι μέσα μπιγκ τάιμ!!! πεθαίνω 🙂
    θα ανεβάσω κάποια στιγμή την εμπειρία Ματσουχίσα!
    ευχαριστώ πολύ για την πάπια!!!!! είναι γιάμι η άτιμη, το κρεατάκι της όχι το ποδαράκι της 😉
    φιλάκια

  11. December 21, 2008 9:34 am

    Έκπληξη Α’:Καινούριο ντεκόρ
    Έκλπηξη Β’:Θεσπέσιο κινέζικο φαγητό
    Σ’ευχαριστούμε για το υπέροχο αυτό χριστουγενιάτικο δώρο ντυμένο στα κόκκινα!

  12. December 21, 2008 10:54 am

    Ανατριχιαζω και στην σκεψη να βρεθω εκει!!!
    Αυτοι τρωνε…τα παντα!!!
    Τα γατια θα αφηνανε;;;
    Κι εγω ετσι παραγγελνω.Λεω το 69 παρακαλω και ειμαι σιγουρος τι θα μου ερθει!
    Υγ..αληθεια,αυτην την απορια,δεν την ελυσα ακομη.
    Πως ροχαλιζουν οι Κινεζες,αφου δεν μπορουν να προφερουν το…ρο;)
    Θα πω στον Αη Βασιλη, να μου φερει μια να το διαπιστωσω!

  13. December 21, 2008 11:22 am

    Επείτηδες τα κάνεις αυτά για να ζηλεύουμε ε;;;; Αίσχος!!!
    Η πάπια Πεκίνου (στο Πεκίνο βεβαίως βεβαίως, για αλλού δεν ξέρω) είναι από τα καλύτερα φαγητά που έχω φάει ποτέ!! Τυχερούληδες είστε που έχετε την Τσάιναταουν!!

  14. December 21, 2008 1:26 pm

    Ωραία μας ταξίδεψες!
    Έμεινες ευχαριστημένη με τις γεύσεις;
    Φιλιά!

  15. December 21, 2008 1:56 pm

    Nα προσθέσω στην Μερόπη και μία άλλη πόλη ? Το San Diego είναι μούρλια και σε εμας τους Ελληνες μας πάει πολύ το στύλ 😉 xx

  16. December 21, 2008 1:59 pm

    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ,
    ΤΟ 2009 ΝΑ ΣΟΥ ΧΑΡΙΣΕΙ
    ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ
    ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΥΧΕΡΕΣ.

  17. Marthaki permalink
    December 22, 2008 12:02 am

    Υπεροχο το Ντιμ Σαμ! και εισαι τυχερη που η Δαφνη σου ξερει τα κατατοπια. Λατρευω το ντιμ σαμ.
    Ναι, Δεσποιναριο, εχω μια κορη που ειναι 23 χρονων, μιλαει πολυ ωραια τα ελληνικα και πηγαινει για μεταπτηχιακο στο Loyola, εδω στο Σικαγο.

    Καλη σου νυχτα.

  18. December 22, 2008 12:17 am

    Ζηλεύω…Δεν έχω κάτι άλλο να πω…Μου αρέσει υπερβολικά το κινέζικο, αλλά έχω χρόνια να φάω κάτι καλό στην Ελλάδα… Τα έχουν κάνει όλα τόσο …τουριστικά που δεν έχουν καμιά σχέση με κινέζικο πια…

    Λοιπόν εγώ θα πάρω αυτό το τελευταίο, στην μεγάλη φότο που μοιάζει με λαχανοντολμάδες στο πιο γυαλιστερό…Σλουρππππ!!!

  19. December 22, 2008 11:00 am

    Λοιπον παιδες ΣΑΣ ορκιζομαι οτι χτες βραδυ απαντησα σε ολα τα σχολια. Μα φαινεται οτι ξεχασα να πατησω το ΣΑΜΠΜΙΤ. Ειμαι απαραδεκτη αλλα δε τα ξαναγραφω. Μονο θα πω Τσιν τσιν που σημεινει στα κινεζικα Χρονια Πολλα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: