Skip to content

Christmas 2008 – το τραπεζι και τα μαγειρεματα –

December 27, 2008

pc240028

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

pc240035

ΤΟ ΜΕΝΟΥ

pc250093

Antico Frantoio di Mezzane (Morbido-Verona) λαδακι με αλατι λεβαντας απο την λαϊκη αγορα του Embarcadero – San Francisco για βουτιτσες.

Triple Creme Delice de Bourgogne  και  μερμελαδα συκο με κρεμμυδι ελληνικης προελευσης Mt Vikos.

pc250079

pc250085

Τα αχλαδακια με γκοργκονζολα, προσουτο και ροκα της Ιωαννας

pc260005

γαριδες και χτενια σε σαλτσα “aqua pazza”

Η σαλτσα ειναι θεϊκη.  Αρχιζουμε σωταροντας σκορδακι σε ελαιολαδο και μολις μυρισει ομορφα ριχνουμε μεσα δυο ποτηρακια ασπρο ξερο κρασι και ενα ποτηρακι χυμο τοματας.  Βραζουμε για  πεντε λεπτα και μετα ανακατευουμε μεσα ενα μιγμα απο καπαρη και ελιες που εχουμε ηδη φιαξει.

Μισο φλυτζανι ελιες καλαμων χωρις κουκουτσι και μισο φλυτζανι καπαρη που την εχουμε τηγανισει σε ελαιολαδο μεχρι να   ανοιξει και να γινει τραγανη.  Βαζουμε τις ελιες και την τηγανισμενη καπαρη σε ενα μπλεντερ και παταμε μια .. βρουμ .. αντε δυο μεχρι να γινει μια χοντροκομμενη παστα.

Ανακατευουμε την σαλτσα με το κρασι και με το μιγμα και ξαναβραζουμε για 5 λεπτα.  Ριχνουμε προσεκτικα μεσα γαριδες και χτενια και αφηνουμε να γινουν (3-4 λεπτα αναλογα το μεγεθος) .  Σεριβιρουμε  με ζουμακι για εξαιρετικες παπαρες.

 

pc250062

Φιαχνουμε και ψηνουμε την κρεατοπιτα ανατολης του αγαπητωτατου Παναθηναιου (καλε μου δεν μπορεσα να βαλω το λινκ γιατι εχει ελληνικους χαρακτηρες και δε μεταφερεται σωστα) που ψηθηκε ομορφα κι ηρθε κι εγινε μια ξανθοκαστανη καλλονη.

pc250068

Την κρεατοπιτα  σερβιραμε με μια σαλατα απο πατζαρια, ριζα γλυκανισο, και πεκορινο

pc250065

Τα πατζαρια τα ψηνουμε στο φουρνο  με το φλουδι τους, ραντισμενα με ελαιολαδο και σκεπασμενα.  Θελουν γυρω  στη μια ωρα στους 200 βαθμους.  Τα βγαζουμε, τα αφηνουμε να κρυωσουν, τα ξεφλουδιζουμε και τα κοβουμε σε λεπτες εγκαρσιες φετες.

Φιαχνουμε μια βινεγκρετ ελιας για τα πατζαρια. Σε μπλεντερ χτυπαμε (βρουμ) 1/3 μαυρες ελιες χωρις κουκουτσι,  1/4 φλυτζανιου ελαιολαδο και αρκετο ξυδι (κατα προτιμηση)  Ριχνουμε την βινεγκρετ στα πατζαρια και ανακατευουμε καλα μεχρι να παει παντου.

Σερβιρουμε με λεπτες φετουλες απο ριζα γλυκανισου που εχουμε προηγουμενως ζεματισει και εν συνεχεια ρανει με ελαιολαδο και λεμονι.  Επανω τοποθετουμε ξυσματα (φλυδες)  απο πεκορινο.

Δυστυχως την ωρα που εφιαχνα τα πιατα,  ξεχασα να βγαλω φωτογραφια το τελικο αποτελεσμα. Περιμενανε οι συνδαιτημονες σας λεω!!

Η συνταγη αυτη ειναι εμπνευσμενη απο τον σεφ του Α16 Nate Appleman

pc240001

Για κυριως πιατο σερβιραμε κοκκορα κρασσατο με καραμελλωμενα κρεμμυδακια και μια πατατοσαλατα επισης εμπνευσμενη απο τον Νate Appleman.

pc240002

Η συνταγη για τον κοκκορα ειναι απο το βιβλιο της Μαριας Χαραμη ” Το τρεπεζι της Κυριακης”.  Ο κοκκορας μαριναρεται για ωρες μεσα σε πηλινο δοχειο με διαφορα καλουδια. Αν επιθυμει καποιος την συνταγη θα την αναρτησουμε κι αυτη.

pc250064

Ετοιμο το μαναρακι μας με μια σαλτσουλα στον πατο της κοκοττας που μοσχοβολα.

pc240003

Σε τρια σταδια – κουνουπιδι – κρεμμυδια – πατατες

pc240006

η συνταγη ακολουθει

pc250072

pc260010

καντε κλικ εδω για να τη διαβασετε.


pc250078

η σαλατα στην τελικη της μορφη

pc250077

και η καλλιτεχνικη.. λεπτομερεια.

pc240013

και του χρονου με υγεια.

pc240038

15 Comments leave one →
  1. December 27, 2008 10:49 am

    Despoina, Xponia Polla and health & happiness in the New Year! The table setting is ever so elegant and an eclectic array of delicious plates!

  2. December 27, 2008 11:30 am

    Εγω τωρα,τι να πω…
    ειναι ολα τοσο πλουσια και τοσο νοστιμα
    που μου θυμιζουν ..Ρωμαικο δειπνο!!!
    Αν παρει μερος κανεις με την..καρδια του
    σε τετοιο γευμα…
    μαλλον αυτο …και του χρονου με υγεια..
    ειρωνικα ακουγεται!!!
    Αλλα γλυκοδεσποιναριον…
    και του χρονου με υγεια.
    Να εισαι καλα και να μας τραταρεις παντα υπεροχες λιχουδιες!!!
    Φιλακια πολλα!!!

  3. December 27, 2008 12:06 pm

    Μικρή μου Αγιοβασίλισσα,
    Υποκλίνομαι μπροστά στο μεγαλείο της υπέροχης λεπτομέρειας. Και σκύβω ευλαβικά στη σαλάτα με τις πατάτες γιατί είναι απολύτως θεϊκή και συνυπογράφουσα τη μαγειρική σου δεινότητα. Υπέροχο το τραπέζι σου και τα φαγητά, είναι βέβαιο.Αλλά βάζω απουσία στα χρυσά γοβάκια, που ολοκλήρωσαν την εικόνα της οικοδέποινας.
    Νάσαι καλά εσύ και η οικογένεια και να γεμίζετε γιορτινές χαρές.
    Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά
    Με αγάπη
    Ιουστίνη

  4. Marthaki permalink
    December 27, 2008 1:16 pm

    Bravo!!! Bravo!!!
    Δεσποιναριο εισαι αξιεπαινη. Υπεροχο το τραπεζι, με πολυ γουστο, και τα φαγητα…..delicious!
    Θα πρεπει να παω να δω το βιβλιο του Νατε, οι πατατες με κρεμιδια, κουνουπιδι, καπαρι και τσιλοις…..πολυ ωραιες.

    Ολα, ολα ειναι παρα πολυ ωραια. Να εισαι γερη και του χρονου!

  5. FoodJunkie permalink
    December 27, 2008 1:18 pm

    Πόσο χαίρομαι που έφτιαξες τη συνταγή μου! Το τραπέζι σου είναι υπέροχο και η λεπτομέρεια με τα ρόδια με τρελλαίνει. Νομίζω θα το κάνω έτσι για την Πρωτοχρονιά! ΧΡόνια πολλά και του χρόνου να’ μαστε καλά.

  6. December 27, 2008 2:33 pm

    Χρονια πολλα Δεσποινακι να χαιρεσαι την οικογενεια σου .Υγεια και ηρεμια σε ολους,Φιλια

  7. December 27, 2008 2:57 pm

    θεε μου!!!! απο που να αρχισω? απο την αγιο-δεσποινούλα, από τα φαγητά? πεινάωωωωωωωω αν και η μανουλα με περιποιηθηκε καταπληκτικα αυτες τις μερες🙂
    θα στειλω το Μανθουλη στην κουζινα να μαγειρεψει ΤΩΡΑ!
    φιλιά πολλά πολλά και του χρονου να μας ξαναλιγουρεψεις

  8. panathinaeos permalink
    December 27, 2008 3:34 pm

    αγαπητη δεσποινα!

    οποια φαντασμαγορια!

    και γευσεις εξ ανατολων και δυσμων αρμονικα συνυπαρχουσες και συμπλεουσες, ενα μηνυμα ειρηνικης συνυπαρξης των πολιτισμων

    με εντυπωσιασε η λεπτοτητα των γευσεων, και η τολμη στην συνδυαστικη!

    ελπιζω οτι μετα το δειπνο πεταξες τις γοβες σου στον αερα, και ξαπλωθηκες φαρδεια πλατεια στον καναπε βγαζοντας ενα οοουυυφφφφφ!!!! ανακουφισης
    οπως εκανε και η Βιολετα – Μαρια Καλας – στην Τραβιατα στην Σκαλα Μιλανου το 1955

    επισης ειμαι βαθεια συγκινημενος, αφου η ταπεινη μου κρεατοπιτα βρηκε θεση σε ενα τοσο ομορφο μενου, φτιαγμενο με απειρη αγαπη και δεινοτητα!

    και του χρονου με ειρηνη και αγαπη!

    υγ. το εφτιαξα το λινκ

  9. Marthaki permalink
    December 27, 2008 4:18 pm

    Ηρθα πισω για να ξαωαδιαβασω την συνταγη με τις γαριδες και τα χτενια…υπεροχη. Θα σου κλεψω την συνταγη.

    Φιλακια.

  10. December 27, 2008 7:18 pm

    @Peter Panteli mou the best to you too. You have been an inspiration not only to us but to the entire world as well. We need ambassadors like you.

    @Personlich Και του χρονου με υγεια χαρα μου. Γιατι ακουγεται ειρωνικο. Καθολου το εννοουσα απολυτα. Ξερω οτι χωρις υγεια τιποτα δε κανουμε. Σε φιλω κι εγω πολυ.

    @Ιουστινακι η πατατοσαλατα του Απλεμαν ειναι πραγματικα πολυ καλη. Λιγο μπελαλιδικη αλλα αξιζει τον κοπο. Το ξυδι την κανει και μοιαζει λιγο με γερμανικη πατατοσαλατα (η απολυτα αγαπημενη μου) Φιλακια φιλακια και σ’ ευχαριστω για τις ευχες.

    @Μαρθακι και του χρονου να ειμαστε ολοι καλα να φιαξουμε αλλες λιχουδιες.

    @Ιωαννα μου γλυκεια εισαι κι εσυ εμπνευση για ολους μας. Ο Ερρικος απεφανθη οτι προτιμα το αχλαδι με προσουτο απο το πεπονι. Καλη χρονια και σε φιλω πολυ. Τα ροδια πραγματικα ειναι ωραια ιδεα και δωρακι που θα το παρουν μετα και θα το σπασουν για γουρι.

    @Ελευθερια Χρονια Πολλα και σε σενα κρητικοπουλα μου.

    @μελισσουλα Που εισαι εσυ καλο μου; Με το Μανθουλη τον προκομενο. Αμεσως ποδια και στην κουζινα!! Νασαι καλα και να μου τον φιλησεις .. πολυ τον συμπαθω τον Μανθουλη.

    @Παναθηναιε καλε μου η κρεατοπιτα σου δεν ειναι ταπεινη ειναι εξυψωτικη. Μας πηγαινει σε παραδεισους ανατολης. Οτι και να κανουμε αγαπητωτατε κολλημενοι στις αναοτολικες γευσεις ειμαστε. Αυτες ερεθιζουν τον ουρανισκο μας. Παμε ερχομαστε .. στο παστουρμαδακι καταληγουμε. Και του χρονου.

    @Μαρθακι αν σ’ αρεσουν τα μυδιια, κανε αυτη τη σαλτσα με μυδια. Δεν ειναι δικη μου η συνταγη, απο τον Πλεμαν την πηρα κι αυτη αλλα παρελειψα τα μυδια γιατι τα θεωρησα πολυ.. μπελα για sit down dinner. Δοκιμαζοντας ομως τη σαλτσα πιστευω οτι θα ταιριαζει περισσοτεροι με μυδια.

  11. December 28, 2008 10:10 am

    ax vre despoina….einai ola toso omorfa mas anoixses thn orexsh….
    Elpizw to neo etos na soy ferei osa xsexase ta proigoymena xronia ston sako ths lismonias….Na eisai panta kala…

  12. December 28, 2008 7:07 pm

    Γεια σου Αλεξ μου. Σ’ ευχαριστω πολυ. Το νεο ετος να συνεχισει να μας εχει καλα. Ολα τα αλλα τα βρισκουμε.

  13. December 29, 2008 4:54 am

    Άφωνη έμεινα…Για μένα όλα αυτά φαντάζουν μαγικά και ονειρεμένα!!!
    Αλλά που θα πάει, κάποια στιγμή θα καταπιαστώ με την μαγειρική και τότε με βλέπω να μην ξαναβγαίνω από την κουζίνα…(δεν θα χωράω να περάσω από την πόρτα για να βγω, γιατί δοκίμασε από δω, δοκίμασε από κει…καταλαβαίνεις…)

    Συγχαρητήρια βρε Δέσποινα, πάντα με υγεία να τα χαίρεστε όλα αυτά!!!

    Και του χρόνου ακόμα καλύτερα, ακόμα πλουσιότερα, και με ακόμα πιο μεγάλη ευτυχία!!!

  14. December 29, 2008 6:14 pm

    Εχω πάθει σοκ! ΟΜG🙂

  15. December 29, 2008 9:20 pm

    @Λιλακο ειναι θεραπεια για πολλους η μαγειρικη. Δε φανταζομαι να φανταζεσαι οτι περναω ολη μερα μεσα στην κουζινα! Ουτε οτι αυτα γινονται καθε μερα. Καλα να ειμαστε και βλεπουμε για του χρονου.

    @Φαβα Καλωστηνε, και ξερεις ηθελα να φιαξω ΚΑΙ εκεινη τη φαβα με μπακαλιαρο αλλα τελευταια στιγμη μου φανηκαν παρα πολα. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: