Skip to content

ενα βραδυ στο DC – μουραγιο –

February 8, 2009

mourayo_exterior

Το εστιατοριο moyrayio στην λεωφορο Connecticut στην Washington, περιλαμβανεται στα εκατο καλυτερα εστιατορια της πολης με δυομισυ αστερια ( τεσσερα ειναι το αριστα) στο περιοδικο Washingtonian για το 2008.   Ειχα ακουσει αντικρουομενες κριτικες για το Μουραγιο αλλα δεν ετυχε μεχρι στιγμης να το επισκεφθω. Η ευκαιρια δοθηκε χτες που ενα ζευγαρι (business contact του Ερρικου), μας καλεσε να περασουμε το απογευμα μαζι, και να καταληξουμε για φαγητο εκει.

Τους συναντησαμε κατα τις εξι για ποτο στο Cosmos Club στο οποιο ειναι μελη. Προσωπικα δεν τα παω καλα με τα εξκλουσιβ κλαμπς, αλλα πρεπει να ομολογησω οτι ειναι ενα αριστουργημα αρχιτεκτονικης της αρχης του περασμενου αιωνα, και διακοσμησης στο εσωτερικο. Αιθουσες με τοιχογραφιες fresco εκπληκτικες, αιθουσα χορου που μπορεις να την παρομοιασεις με τις Βερσαλλιες και μια βιβλιοθηκη που θα μπορουσα να ζησω εκει μεσα, σε αγγλικο στυλ.  Αιθουσες με μπιλλιαρδα και χαρτοπαικτικη λεσχη,  αιθουσες δεξωσεων και διαμερισματα που μπορουν να μεινουν τα μελη οταν ταξιδευουν. Η συναντηση στο μπαρ ηταν ολιγον τι ξενερωμα, γιατι δεν ξεφυγε απο τα επαγγελματικα, αλλα στο πισω μερος του μυαλου μου ηταν η λαχταρα για ενα ελληνικο γευμα αργοτερα.

Στη συνεχεια πηγαμε απεναντι στο διαμερισμα τους για να συνεχιστει η συζητηση με οπτικα βοηθηματα (λαπτοπς) αλλα εκει υπηρχε και μια ωραια εκπληξη. Η κυρια ειχε φιαξει δυο μεζεδακια με κρασι τα οποια ευελπιστω να υλοποιησω και να σας τα παρουσιασω καποια στιγμη γι αυτο δε λεω τιποτε αλλο εδω. Η κυρια μου εδειξε στο λαπτοπ της το μικρο της εγγονακι κι εγω της εδειξα το …. blog😳 μου.

Κατα τις οχτωμιση καταληξαμε στο Μουραγιο.   Προσφατα , οπως με πληροφορισε η κυρια , το μαγαζι επεκταθηκε και απεκτησε μπαρ και μια καινουργια αιθουσα.  Καλο δειγμα,  ο κοσμος τρωει, και τρωει ελληνικα.  Η πρωτη εντυπωση λιγο.. ξενερωμα.  Τα γκαρσονια ειναι ντυμενα με ριγε μπλουζακια σαν ναυτες και ασπρα ναυτικα καπελλακια σε τελειως θεατρινιστικο στυλ.   Για να σας δωσω μια πιο ζωντανη εικονα, το μαγαζι ηταν γεματο με αεικινητους Ποπαϋ δε σεηλορ .  Το μενου παρ’ ολο που το ειχα στη διαθεση μου απο πριν, δεν ετυχε να το κοιταξω,  και ομολογω οτι τα ονοματα των “κρεασιον” ειναι το δευτερο πραγμα που με εκανε να μειδιασω.. καπως.  Η ποικιλια λεγεται “εδεσματα σπονδης”  και το χοιρινο φιλετακι.. “πυθαγορειο θεωρημα” ( παλι μπαρουφες μπλε!)

Εδω θελω να κανω μια παρενθεση, και να σας πω οτι ειχα τη μηχανη μαζι μου, αλλα δεν “επαιζε” στην περιπτωση.  Δεν ηξερα τους συνδαιτημονες μου καλα,  η περισταση δε σηκωνε τετοια.

Το διαφορετικο με την ελληνικη κουζινα στο Μουραγιο ειναι η παρουσιαση και οι fusion cuisine σαλτσες που συνοδευουν τα εδεσματα    Υπαρχει καποια ταση τελευταια πολλα εστιατορια στην περιοχη να  διαφημιζουν “μεσογειακη κουζινα” και να την παρουσιαζουν σε μοντερνο στυλ. Τα τυροπιττακια πολυ νοστιμα σερβιρισμενα με μια σαλτσα που μαλλον ηταν κρεμα μαϊντανος (δεν ορκιζομαι κιολας).  Η σαλατα με πατζαρια φαινοταν πολυ καλη (απο οτι μου ειπε η κυρια).  Η μελιτζανοσαλατα   με καπνιστη μελιτζανα τιποτα το ιδιεταιρο.

Παρηγγειλα  λοιπον το “πυθαγορειο θεωρημα” , γιατι μου το συνεστησε ο κυριος που το ειχε δοκιμασει παλιοτερα.  Ηταν τρια φιλετακια χοιρινο.(medallions).  Επανω στο καθενα μια ροδελλα ψημενο μανουρι και επανω στο τυρακι, ενα συκο μαριναρισμενο σε κρασι και μελι.  Οφειλω να ομολογησω οτι μου αρεσε πολυ.  Δοκιμασα μια μπουκιτσα απο τα παϊδακια του Ερρικου και τα βρηκα τελεια. Με χαλασαν λιγο τα φασολια που το συνοδευαν, γιατι τα παϊδακια μου τα θελω.. με πατατακια.   Τελικα το συνοδευτικο πιατο παντα με προδιαθετει θετικα η αρνητικα.  Το φιλετο πεσκανδριτσας που παρηγγειλαν οι υπολοιποι της παρεας,  ηταν σερβιρισμενο με μικτο (ασπρο και πρασινο)  ζουμερο κριθαρακι.

Το σερβις μαλλον απογοητευτικο.  Το διαστημα μεταξυ ορεκτικων και κυριως φαγητου απαραδεκτα μεγαλο.  Θελω να κανω αλλη μια επισκεψη στο Μουραγιο (μπιζνες φρη)  ωστε να μου δοθει η ευκαιρια να δω και τη λιστα των κρασιων, και να παραγγειλω ελευθερα χωρις τυπικους περιορισμους (καταλαβαινετε, ναι; ),  να σας φερω και καμια φωτογραφια οσονουπω,   και να εχω και λιγο καλυτερη διαθεση.  Για να ειμαι και πιο δικαιη.  Επιφυλασσομαι.

Παντως μεχρι στιγμης μαλλον δεν συμφωνω με το περιοδικο.  Και κυριως στο σερβις.   Καλη εβδομαδα.

p5060014

17 Comments leave one →
  1. February 9, 2009 12:28 am

    Α καλά! Εδώ στο college park, τη φοβερή αυτή πόλη, υπάρχει ένα ελληνικό εστιατόριο, το ξακουστό Plato’s. Απ’ έξω, φωτεινές επιγραφές και νίκελ από την εποχή των 60΄s. Από μέσα, αρχαίες παραστάσεις και ταπετσαρίες τύπου μάρμαρο. Ο ορισμός της καλαισθησίας.

    Ε λοιπόν το φαγητό είναι καλούτσικο. Αυτό που μου αρέσει είναι πως έχει ωραίους ντολμάδες που τους φτιάχνει αυτός αλλά και σπανακόπιτα. Αυτά τα δύο μου λείπουν πολύ….Βασικά εμείς προτιμάμε το φοβερό ισραηλίτικο pita plus!

    Θα πάω και εγώ στο Μουράγιο, όταν ξελασπώσω οικονομικά- τώρα που περιμένω τις επιστροφές φόρου!

    Φιλιά !🙂

  2. February 9, 2009 2:22 am

    Ε, για να μην συμφωνείς εσύ με το περιοδικό, κάτι θα ξέρεις…χεχε!!! Το όλο στήσιμο του εστιατορίου όμως, όπως το περιέγραψες, θυμίζει αρκετά “Γάμο αλά Ελληνικά”, οπότε το επόμενο βήμα είναι τα γκαρσόνια να καλωσορίζουν τις κυρίες με την προσφώνηση “Έχεις ωραία βυζιά”…

    Πολλά πολλά φιλάκια!!!

  3. February 9, 2009 3:29 am

    Xa,xa,xa,xa,xa…Egw den etyxe akoma na paw se elliniko estiatorio, alla an paw 8a kanw antistoixo reportaz…Apo souvlakia pantws edw, xalia maura…
    Kali vdomada Despoinario, filia…

  4. February 9, 2009 3:48 am

    καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..καλημέρα .. καλημέρα…. καλημέρα..

    και καλή ενδομάδα να έχουμε!!!!!!!!!!!

  5. margarita permalink
    February 9, 2009 5:54 am

    Τι σχεση εχει ο Πυθαγορας με το χοιρινο φιλετακι??? Δηλαδη την φαβα που εκανα χτες με το αγουρελαιο του σειχη.. και την ριγανιτσα απο το Μαιναλο..πως θα μας την σερβιρε.. μη μου τους κυκλους ταρατε??

  6. FLO permalink
    February 9, 2009 8:12 am

    Και το μπλογκ καλύτερο από “εγγονάκι” είναι….

  7. February 9, 2009 9:52 am

    χα,χα,χα γελάω μόνος μου και …με κοιτάνε περίεργα!!!!
    Θα μπορούσε να λέγεται και σπονδής θεώρημα ή πυθαγόρειο έδεσμα! Α ρε Πυθαγόρα που να φανταζόσουν πως το θεώρημά σου θα γινόταν φιλετάκι!
    Καλή εβδομάδα δεσποινάριον με το εγγόνι σου!

  8. Κατερίνα permalink
    February 9, 2009 11:38 am

    Καλη εβδομάδα Δεσποινάκι Ένα πέρασμα για φιλιά αφου τις τελευταίες μέρες δεν προλαβαίνω να σε απολαύσω.Άκουσε μάτια μου,είσαι από τις γυναίκες που θα έχουν και εγγόνια και μπλογκάκι και μικρό σατεν μαύρο φορεματάκι για ζεστές βραδιές!!!!!!Μ αρέσεις, οουουουουο!!!! Περιμένω τα μεζεδάκια της κυρίας με το εγγόνι.Καλη συνέχεια και γλυκά φιλιά

  9. panathinaeos permalink
    February 9, 2009 12:37 pm

    δεσποιναριον, μαλλον μετριο ακουγεται το εστιατοριον αυτο! ειχε πολυ κοσμο; τι ηπιατε; και τωρα το πιο σημαντικο: τι σχολια εκανε η κυρια για το δεσποιναριο-μπλογκ;

  10. February 9, 2009 1:15 pm

    ενταξει, το φαγητό ηταν καλο εν τέλει
    γιατι αν ηταν κι αυτο σαν το σερβις… κλαφτα.
    αλλά για future reference να ξέρουμε ότι τα αστερακια του ουασινγκτονιαν καμιά σχέση δεν εχουν με αυτα του Μισλεν😉

  11. February 9, 2009 1:56 pm

    Αφου περιλαμβανεται στα εκατο καλυτερα…
    δεν μενει να γνωρισουμε λοιπον και τα αλλα 99 που βρισκονται κατω απο το..ενα βραδυ στο WC – μουραγιο -!!!
    Καλη εβδομαδα γλυκοδεσποιναριον!

    Υγ…για αυτο λενε πως.. τα εκατο πρωτα..ειναι δυσκολα!😉

  12. February 9, 2009 2:19 pm

    Είναι σαν κάτι τραγούδια που η πρώτη εντύπωση ακούγοντάς τα δεν σε γεμίζει αλλά με τη δεύτερη με την τρίτη αρχίζεις και “κολλάς”.
    Ελπίζω και στο εύχομαι, Δεσποινάκι, την άλλη φορά που θα πας να είναι αυτό που επιθυμείς: Ένα “πυθαγόρειο θεώρημα” με πατάτες Νευροκοπίου!
    Φιλάκια!

  13. luna permalink
    February 9, 2009 4:28 pm

    Αξιζουν και μαι δευτερη ευκαιρια….

    σε φιλω

  14. February 9, 2009 5:46 pm

    Σε περιόριζε και η παρέα αρκετά, μάλλον, ε;… αλλά και πώς να φας με την άνεσή σου, με τόσους ποπάυ να τριγυρίζουν ολούθε;;;
    Πάντως φιλετάκι, απάνω το τυρί, κι απάνω το σύκο, μεσογειακή κουζίνα δεν το λες🙂🙂

  15. February 9, 2009 7:21 pm

    Μα να μη μπορέσουμε να δούμε τους ποπάυ δε σέηλορς; Δεν πειράζει, ήταν τόσο ζωντανή η περιγραφή σου που λες και τους έβλεπα!
    Φιλάκια!

  16. February 9, 2009 10:42 pm

    @ Σι Ες Λακονας Ματια μου Λακονακι οντως φοβερη πολη το Κολετζ παρκ. Να δω ποτε θα μεταφερουν το καμπους σε κανενα πιο .. ανετο και μοντερνο μερος. Εχοντας περασει χρονια σε ενα καμπους σαν το Οχαϊο Στεητ εδω μου φανηκε.. εικοσι χρονια πισω. Αυτο το Ρουτ Ουαν ειναι χτικιο δεν ειναι;

    Απο αυτα που περιγραφεις τα φαγαδικα εχει αρκετα. Λιγο πιο περα απο τη γειτονια μου στη σιασταυρωση Νηου Χαμσαϊρ και Ραντολφ υπαρχει ενα που λεγεται “Ελληνικο Χωριο” . Φιαχνει μπακαλιαρο σκορδαλια και χορτα και γι αυτο μου αρεσει να πηγαινω καμια φορα. Ασε που ο ιδιοκτητης σου πιανει την κουβεντα. Εκει μαζευονται σε ενα απομερο τραπεζι ολοι οι μεταναστες μετα τα βαψιματα και τις δουλειες για ενα κρασακι. Οσο για τη διακοσμηση, ασε κατι ναοι και κατι μπαλκονια ζωγραφισμενα στους τοιχους με εντελως καινουργιους κανονες προοπτικης γεωμετριας. Αλλο περιβαλον, χωρις φανφαρες αλλα τα χορτα απιθανα. Ασε που παντα ο καλος αυτος ανθρωπος μας φερνει και γαλακτομπουρεκο.

    Καποτε στο κολετζ παρκ υπηρχε το ποταπο τζοϊντ “τεραπιν τακο” οπου τα τακακια τα τρωγαμε δεκα δεκα αλλα νομιζω οτι εκλεισε.

    Σε φιλω και καλη εβδομαδα.

    @Λιλακο, εχεις δικιο Γαμος αλα Ελληνικα αυτο ακριβως θυμιζει και στη διακοσμηση και σε ολα. Καλα ο τυπος στην εισοδο, ουτε ελληνας ειναι, ακουει στο ονομα Μαουριτσιο, και εχει μαθει το καλησπερα και το καληορεξη με αξαν. Δε λεω νοστιμο παιδι λατιν λαβερ στυλ (και το ξερει) και βεβαια δε λεει ..εχεις ωραια βυζια, αλλα φαινεται στο βλεμμα του 😛😆

    @Artanis Καλωστο απο τα καλοκαιρια του ειρηνικου. Χαλια ε; Να δουμε λοιπον και τις δικες σου εντυπωσεις.. θα τα ανακαλυψεις σιγα σιγα. Φιλακια.

    @Ζαχαρουλα, πες βρε και μια καλημερα.. που μπαινεις .. ετσι.. Φιλια!

    @Μαργαριτα, δε ξερω τι σχεση εχει αλλα μου αρεσει η ιδεα να ονομαζουμε τα φαγητα μας με αρχαιες ονομασιες, θα αποκτησει νοημα η ζωη μας. Τα ρεβυθια θα ειναι οι 300 του Λεωνιδα, και οι ντολμαδες, οι δουρειοι ιπποι!! Φςςςς !!!

    @Φλο μου σε σκεφτομουνα εχτες. Σιγουρα, το μπλογ δε κλαιει!!!

    @Μαρκονη Θυμιουλη μου, οτι θυμαται χαιρεται ο καθε εστιατορας. Τωρα που το σκεφτομαι τα τρια φιλετακια εαν τα ενωνες με ευθειες εφιαχναν ορθογωνιο τριγωνο. ΑΡΑ!!!!!!

    @Κατερινα. Φανταζομαι τωρα με τη μετακομιση θα εισαι διαλυμενη. Καλα ασε να ερθει εκεινη η ωρα και θα δω πως θα τα ισορροπησω τα πραγματα. Φιλακια.

    @Παναθηναιε αγαπητωτατε μου, ειναι η δεν ειναι αληθεια οτι πρεπει ολα τα στοιχεια που συνιστουν το εστιατοριο να ειναι καλα για να βγει η συνισταμενη καλη; Ετσι νομιζω εγω τουλαχιστο. Ολα , οπως τα λετε κι εσεις, τα οπτικα, τα οσφρητικα, τα γευστικα και ολα τα αισθητικα. Εδω εχουμε ενα προβλημα σ’ αυτο. Τωρα ξερετε ο αμερικανος θελει και το κιτς του για μνα στανιαρει. Τι να πω! Τι ηπιαμε, να σας πω εγω προσωπικα επειδη δεν ημουν και πολυ στα καλα μου εκεινο το βραδυ ηπια απλα περιε με λαϊμ. Οι αλλοι ηπιαν ενα λευκο αλλα θα σας γελασω.

    Η κυρια ειναι αμερικανις εκ τεννεση, και φυσικα δεν καταλαβαινει το γραφει εδω, αλλα της αρεσαν οι φωτογραφιες και μου ειπε οτι θα το βαλει σε μεταφραστικη μηχανη. Καλα αν καταλαβει χριστο, εγω θα γινω πατριαρχης. Αντε να σου μεταφρασει τη λεξη ..ξενερωτο το μπαμπελ φις!! Σας ασπαζομαι.

    @μελισσουλα. Καλο το φαγητο, καλο γενικα. Αλλα τα κριτηρια και αλλου τα αντικειμενα του Μισελεν και αλλα του Γουασινγκτονιαν. Γενικα ειναι σωστοι στις κριτικες τους ..εχω συμφωνησει με αρκετα. Αυτο παντως οχι.

    @Γατε μου, ενα βραδυ στο Βε Σε.. ειναι εξαιρετικος τιτλος για ..αλλο ποστ. 😛 😛 😛 Καλη σου υπολοιπη εβδομαδα, Τριτη διοτι κιολας εκει.

    @Μηθυμναιος Στρατο μου μπορει ναναι κι ετσι, η επομενη φορα θα κρινει, αλλα να σου πω, συνηθως η πρωτη εντυπωση δεν αλλαζει. Σε φιλω.

    @Λουνα Ετσι λεω..

    @Δενδρογαλη. Ναι ετσι ειναι εκεινοι εκαναν το τραπεζι, δεν μπορεις να παρεκτραπεις! Οσο για το “πυθαγορειο θεωρημα” αν το σκεφτεις, και το χοιρινο, και το μανουρι και τα συκα και το μελι ειναι “μεσογειακα” απλα ειναι συνδιασμενα πρςτοτυπα. Φιλακια.

    @Ασπα. Θα προσπαθησω την επομενη φορα, φιλακια.

  17. February 10, 2009 9:13 am

    Κόντεψα να χάσω τεύχος με Μουράγιο; Πολύ ασυτηρή σε βρίσκω με τα πατριωτάκια μας. Σε παρακαλώ, επανάλαβε επίσκεψη και μετάφερε κλίμα, σέρβις και φωτογραφημένα πιατάκια! Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι δια πάν ενδεχόμενον!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: