Skip to content

notes and tips on preparing Sarturday’s party

March 8, 2009

p3070022

Ειχε αναβληθει το παρτυ της Καθαρης Δευτερας για δυο λογους.  Πρωτον ο κρυωμα του Ερρικου και δευτερον τον χιονιά.   Το Σαββατο εξ αλλου ειναι παντα καλυτερη επιλογη για να μαζευεται ο κοσμος, αφου μπορει να πιει και να μεινει λιγο παραπανω.  Το μενου δε θα αλλαζε, τους ειχα ταξει σαρακοστιανα.

Γεμιζω ποτηρακια του μαρτινι με γαριδες,  cocktail sauce, και πρασινες ελιες, και τα μοιραζω στα τραπεζακια.   Εχω ανακαλυψει κατι πατατακια τσιπς, που θυμιζουν εντονα θερινα σινεμα της παιδικης μου ηλικιας και τα φερνω κι αυτα στο παρτυ. Τα λενε kettle chips.

Απο κανενα σαρακοστιανο τραπεζι δε λειπουν τα ραπανακια για την ορεξη.   Τραγανιστα και δροσερα αλλα αυτη τη φορα δε βγηκαν επαρκως καυτερα.  Αν δεν καιει το ραπανακι ..τι ορεξη θα κανεις. Παρ’ ολα αυτα, κανεις δεν παρουσιασε προβληματα με την ορεξη του.

ραπανακια για την ορεξη

p3070039

Μια πιατελλα με τουρσακια, ελιες και τοματακια, εδωσε περισσοτερο χρωμα στο μπουφε.  Αντζουγιες ρολλα με ελιτσες πρασινες, και λακερδα Καλλονης παρακαλω (απο κονσερβα βεβαια, μη τρελλαθουμε κι ολας οι πρωτευουσιανες!)  Η λακερδα βεβαια, δεν ειναι νηστισιμο της Καθαρης Δευτερας αλλα οταν λεω να την αποσυρω,  πεφτουν  ολοι οι αντρες της παρεας με επι κεφαλης τον Ερρικο να με φανε.  Τι λυσσα ειναι αυτη με τη λυσσασμενη λακερδα!  Μενει λοιπον η λακερδα στο τραπεζι, και εξαφανιζεται  στο πιτς φυτιλι.

αντζουγιες με ελιτσες ρολλακια

p3070024

Φιαχνω την πατατοσαλατα του Καλοφαγα Peter απο την οποια φερνω μια λαχταριστη “λεπτομερεια” . Τον ευχαριστω για τις ιδεες που παντα μας δινει.  Οι πιπεριες που ειχα προετοιμασει πριν μερικες μερες, ειναι τωρα τελειες αφου κολυμπησαν σε λαδοξυδο και πηραν μυρωδια απο το σκορδο.   Φυσικα ετοιμαζω και μια φρεσκια ταραμοσαλατα.

η πατατοσαλατα του Peter

p3070028

Το κυριως γευμα ηταν οι γαριδες με μπολικο λαδολεμονο (ο σωστος τροπος να τρωμε γαριδες),  ενα ταψι γιγαντες που ετοιμασε ο Ερρικος, καλαμαρακια με σπανακι που τα ειχα ξαναφιαξει την περασμενη εβδομαδα (απλα τωρα εγιναν καλυτερα γιατι ξεφλουδισα την ντοματα και εψησα τα καλαμαρακια στο γκριλ πριν τα βαλω τελευταια στιγμη στη σαλτσα) , και  τελος ενα τρελλο τρελλο μυδοπιλαφο.

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ ΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ

Τα μυδια καθαρισμενα μυριζουν θαλασσα.  Τα βραζω στο ζουμακι τους με  μισο φλυτζανι ουζο και μισο φλυτζανι ασπρο κρασι για 5 λεπτα.  Σουρωνω τα μυδια και κραταω το ζουμακι.   Σε μερικες κουταλιες ελαιολαδο, ξανθαινω δυο κρεμμυδια ψιλοκομμενα  (την κοκκινη κοκοτα μου).  Προσθετω μια σκελιδα σκορδο σε φετουλες και εναμισυ φλυτζανι ρυζι σπειρωτο.  Αφου ξανθηνει ολο το μιγμα,  ριχνω μεσα το ζωμο απο τα μυδια συμπληρωμενο απο λιγο ασπρο κρασι ακομα,  και νερακι, ετσι ωστε να συμπληρωσω 3 φλυτζανια υγρο.  Σκεπαζω την κοκοτα και σιγοβραζω για 12 λεπτα.  Τελος ριχνω μεσα στο ρυζι τα μυδια, ενα φλυτζανι τοματα ψιλοκομμενη και ανηθο επισης ψιλοκομμενο.  Ανακατευω για μερικα λεπτα μεχρι να πιει λιγο ακομα τα υγρα και να γινει ενα ωραιο πιλαφακκι. Δυστυχως δεν εχω το τελικο αποτελεσμα γιατι τελευταια στιγμη ειχα το νου μου σε εικοσι πραγματα ταυτοχρονα.  Ομως εχουμε περισσευμα και σας υποσχομαι τουλαχιστο μια φωτογραφια στο εγγυς μελλον.

Ελλειψει λαγανας εχουμε ινδικες πιτες που ειναι πολυ νοστιμες με τα νηστισιμα, κροστινακια και μια μπαγιαντεριτσα κρατσανιστη.  Το φαγητο συνοδευουμε  με ουζακια και  ρετσινα, ομως το δεσποιναριον που δεν την πινει την ρετσινα το βρεχει με ενα σωτερν.

μυδια που μοσχοβολανε θαλασσα

p3070001

Χαλβας του μπακαλη, χαλβας της Ρηνας by despinarion παρεα με μια κουπα αναμικτα μουρα, βατομουρα και μπλουμπερις, και μια ταρτα αχλαδι frangipane, ειναι τα επιδορπια του γευματος.

χαλβας της Ρηνας με καβουρδισμενα αμυγδαλακια (η συνταγη στην tavola bianca)

p3070067

Σας φιλω γλυκα.

21 Comments leave one →
  1. March 8, 2009 11:25 pm

    Po Po Despoina…poli oraio kai plousio Sarakostiano trapezi. Efaharisto gia to link-love!😉

  2. Sophaki permalink
    March 8, 2009 11:39 pm

    Me gemisan nostalgia oi photos Despoinaki mou….Perasame tosa
    Sarakostiana glentakia mazi….Alla pou tha paei…..tha ksanavrethoume mazi…

  3. Sophaki permalink
    March 8, 2009 11:41 pm

    Me gemisan nostalgia oi photos Despoinaki mou….Perasame tosa
    Sarakostiana glentakia mazi….Alla pou tha paei…..tha ksanavrethoume mazi…

  4. March 9, 2009 2:02 am

    Καλημερούδια Δεσποινάκι.
    Τέλειο γεύμα. Και του χρόνου να είσαι καλά.
    Αγκαλίτσα και καλή μας εβδομάδα!

  5. Με νόημα permalink
    March 9, 2009 2:16 am

    Για καλημέρα πέρασα και μέκανες να ξεχάσω τη δίαιτά μου!
    Ποοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοολλλλλλλλαααααααααααααααααα
    ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

  6. March 9, 2009 4:18 am

    Πωπω… Αυτά μας κάνεις πρωί πρωί και σήμερα είπα να ξεκινήσω λίγο δίαιτα….:-)

  7. margarita permalink
    March 9, 2009 6:21 am

    καλα λεει ο σειχης οτι η πιο καλη εποχη στην ελλαδα ( γαστρονομικα) ειναι η σσαρακοστη..

    εγω παλι τρελλανομαι για χταποδακι με μακαρονακι και σουπιες με σπανακι ( αν ενθυμησαι το πιλαφι-ριζοτο-ρυζι δεν το πολυ παω..)

    υποθετω οτι την Κυριακη ησουνα τεζα..?? αλλα πενευτυχης..
    Μ.

  8. Marthaki permalink
    March 9, 2009 9:27 am

    Υπεροχο το τραπεζη σου, με μια πολυ ωραια συλογη απο φαγητα.
    Και του χρονου με υγεια. Εισαι πολυ προκομενο, μπραβο σου. Καιρος τωρα να πας στη δουλεια για να ξεκουραστεις!!!!
    Φιλια

  9. March 9, 2009 10:39 am

    My name is Marconi, Radio Marconi! Στείλε κάτι λέμε, γιατι νηστεύω!!!
    Καλή Σαρακοστή!!!
    (Εμείς την κυρά Σαρακοστή με τα εφτά πόδια, χθες τη βάλαμε στο φούρνο, τράβηξα φωτο για ανάρτηση!)

  10. March 9, 2009 2:23 pm

    Παιρνω την γατοπαρεα μου..κι ερχομαι!😉
    Τα βρισκω ολα υπεροχα,αλλα..τοσο μακρυα😉
    Να εισαστε παντα καλα και να περνατε τελεια!!!
    Φιλακια πολλα και καλη εβδομαδα στο γλυκοδεσποιναριον!

    Υγ..Παραλλαγη σε ταπας με Rioja ειναι!

  11. wintersea permalink
    March 9, 2009 5:28 pm

    Πάνω απ’ όλα με τρελαίνει η παρουσίαση βρε γλυκοδεσποινάριον! Μα φαίνονται (εκτός που είναι δηλαδή), φαίνονται και πεντανόστιμα🙂

    Το καταλαβαίνεις ότι θα βουτήξεις το κουτάλι στο χαλβά και θα αναληφθείς στους ουρανούς…

    Ψάχνω να βρω σε τι να πω όχι, έτσι από ευγένεια και για να μη φανεί πόσο φαγανό παιδί είμαι… Αλλά δεν βρίσκω τίποτα!

    Και του χρόνου άλλα τόσα και καλύτερα να μας φέρεις! Φιλιά🙂

  12. Ρουλα permalink
    March 9, 2009 5:28 pm

    Καλησπεραααα απο Ξανθη!!
    Σαρακοστιανο συμποσιο το παρτυ!!!
    Υπαρχει μια λεξη αρχαιοελληνικη που ταιριαζει στην περισταση.
    Ε Υ Ω Χ Ι Α !!!! Ναι,ναι του καλλιτεχνη παναθηναιου.
    Που θα πει,πλουσιο γευμα,γιορτη,ευθυμια,κυριως σε συμποσιο!!!
    καλη εβδομαδα κ να εισαι καλα

  13. March 9, 2009 6:29 pm

    12.30 το βράδυ και θα με κάνεις να πάω να ανοίξω το ψυγείο! Καταπληκτικά όλα και η παρουσίαση… μαγευτική!

  14. March 9, 2009 7:12 pm

    χμμ τι να φάμε?? ταραμοσαλάτα με ψωμάκι λέω..
    φιλάκια

  15. March 9, 2009 7:28 pm

    @Peter Thank you Panteli, you have always been an inspiration to me since I discovered you.

    @Sophaki Φυσικα και θα βρεθουμε, ξερεις τι θυμομασταν με το Νικο; Την ημερα που του ετυχαν ολα τα αδεια μυδια και ειχε αρχισει να γρινιαζει οτι δεν τον προσεχω.

    @Λιλακο Καλη εβδομαδα, ευχαριστω

    @Με νοημα. Βρε καλωστο μας. Τι εγινε τελειωσε η εκθεση; Χα χα και γιατι αφηνεις τοσα φιλακια, παλι θα εξαφανιστεις για κανενα τριμηνο; ΧΧΧ

    @Ευουλα, τωρα τι να πω κι εγω με την Σαρλοτ; Ε; Φιλακια.

    @Μαργαριτα. Ειναι ωραια τα σαρακοστιανα, καλα λεει ο σεϊχης. Χμ Μακαρονακι με χταποδι!! Την Κυριακη ημουνα μια χαρα και πηγα και περιπατο! Χα! Δ.

    @Μαρθακι. Ευχαριστω Μαρθα μου. Ε με πιανουν κι εμενα ποτε ποτε οι προκοπες μου. Στη δουλεια οντως καθομαι, αλλα δε με κουραζει να ετοιμαζω φαγακια για παρεα, ισα ισα. Φιλια και . καλο ταξιδι και σε σενα.

    @Ραδιο Μαρκονη. Χμ ηρθα ακουσα μουσικη αλλα υποπτευομαι οτι κατι μαγειρευεις. Εγω παλι δε νηστευω, κραταω τα εθιμα για ωρισμενες γιορτες. Καλημερα σου.

    @Γατε η λακερδα τελειωσε. Αλλα αν ερθεις με τη γατοπαρεα σου (ποσοι πανω κατω; δυο; ) θα σας τηγανισω γαυρο. Φιλια και καλη εβδομαδα και σε σενα. Ναι βρε κολλημενο, ταπας εφαξα και τα ειπα σαρακοστιανα!

    @wintersea Eυχαριστω καλη μου. Ηταν ολα ωραια μονο που εκεινη τη μερα δεν προλαβα να τα δοκιμασω ολα. Ειμαι συνεχεια απικο και κουρασμενη απο τις ετοιμασιες και μου κοβεται η ορεξη. Την επομενη τα απολαμβανω πιο καλα. Φιλια

    @Ρουλα. Φιλια στην Ξανθη και σε σενα. Εχεις δικιο ευωχια ειναι σωστη λεξη. Ισως με το να κανω μπλογκοπαρεα με τον αγαπητωτατο φιλο μου Παναθηναιο, να κολλησα λιγο απο την εμπνευση του.

    @Ασπα ευχαριστω. Μη παρασυρεσαι απο τις φωτογραφιες. Καλα ο Βασιλης που ειναι αποψε; Λες να μη του αρεσουν τα σαρακοστιανα;

    @μελισσουλα ταραμοσαλατα με ψωμακι ειναι το απλουστερο και το καλυτερο. Δευτερα βραδυ εδω κι εχουμε λεφτοβερς γκαλορ!!

  16. Με νόημα permalink
    March 9, 2009 8:04 pm

    Όχι αυτά είναι αναδρομικά. Νομίζω πως δέν άφησα αρκετά πρίν την έκθεση.
    Μιά γλυκειά καλημέρα
    χχχχχ

  17. March 9, 2009 8:20 pm

    χα χαααα!!! νασαι καλα νοηματακι. Καλημερα σε σενα, εδω καληνυχτα, σκοτεινιασε και οπου ναναι παμε για νανι.

  18. March 10, 2009 12:39 am

    Δεσποινάκι,
    Να τον χαίρεσαι τον Θοδωρούλη σου. Νάσαι πάντα άξια μαννούλα να του οργανώνεις σούπερ πάρτυ με απίστευτες γέυσεις σε εκπληκτικά ντιζάιν.
    Μας έσκισες εμάς τις ετοιματζούδες. Ο Τεντ ένα τράπέζι έξω κι αυτό ήτανε!
    Φιλάκια και του χρόνου

  19. March 10, 2009 3:07 am

    Καλημερα Δεσποινα βλεπω οτι καποιος γιορταζε ,μαλλον γιος, να τον χαιρεσαι πολυχρονος και με υγεια.Τα σαρακοστιανα τελεια ,εκεινα τα ραπανακια α τα φας ολα.Μπραβο σου που κρατας τα εθιμα με ολη τους τη λεπτομερεια.
    Υ,Γ, ασχετο,με τη γουορντ εχω προβλημα, βλεποντας τις φωτο ηθελα να σε ρωτησω και αν μπορεις να μου πεις πως τις βαζεις με σειρα οπως θελεις και αν βαζοντας σου σβηνουν καμμια φορα.Εγω εκανα μια αναρτηση με το καρναβαλι και μετα μου σβηστηκε ολο,οποτε κανω τετοιες αναρτησεις στη μπλοκσποτ που ειναι πιο ευκολα.elet-elet,blogspot.com

  20. FoodJunkie permalink
    March 10, 2009 5:30 am

    Τα σαρακοστιανά είναι τα πιο νόστιμα φαγητά του χρόνου και το τραπέχι σου δείχνει απίθανο! Εμένα μου βγήκε από τη μύτη η Καθαρά Δευτέρα, γιατί έπαθα μια ίωση γαστρεντερίτιδας😦

  21. March 10, 2009 8:08 pm

    @Ελευθερια, ναι ο Θοδωρης (Τεντυ) γιορταζε το Σαββατο. Ξερεις αυτα τα δικα μας εθιμα τα εχω μοιραστει και με ξενους φιλους και τους αρεσουν πολυ. Για το αλλο σου εγραψα μεηλ.

    @Ιωαννα ειναι και νοστιμα και υγειινα και απ’ολα τα σαρακοστιανα. Λυπαμαι κουκλα μου, αυτα δε σε ρωτανε αν ειναι Καθαρη Δευτερα. Εχουμε ολη τη Σαρακοστη να χαρεις τις νοστιμιες. Περαστικα σου. Φιλια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: