Skip to content

a mexican easter feast

April 12, 2009

p4120072-1024x768

Mariachi

Εχθες ημερα του Πασχα των καθολικων, η φιλεναδα μου η Λετισια απεναντι, ειχε μαζεψει μερικους φιλους και εφιαξε μεξικανικες σπεσιαλτιε.  Σας φερνω σημερα φωτογραφιες απο το τραπεζι της Λετισιας με μερικες πληροφοριες για τα φαγητα.

p4120068-1024x768

Enchiladas Potosinas with Guacamole

p4120069-1024x768

Μole, σαλτσα με βαση την πικρη σοκολατα και με διαφορα  chiles.  Εδω μαζι με ψιλοκομμενο  χοιρινο κρεας.  Εξαιρετικο μεσα σε τορτιγια μαζι με γκουακαμολε.

p4120070-1024x768

Guacamole, με ωριμα αβοκαντο, κοκκινα ψιλοκομμενα κρεμμυδακια, serrano chiles,  cilantro,  χυμο lime και ψιλοκομμενη ντοματα.

p4120076-1024x768

Albondigas en salsa de chipotle : Εξαιρετικα κεφτεδακια που τα εφιαξε ενας φιλος της Λετισιας, ο  Chino.  Μισος μισος ο κιμας, μοσχαρισιος και χοιρινος, κομματακια βραστο αυγο και ψωμι ειναι η βασικη ζυμη.  Ο Chino γεννηθηκε στην Κινα απο γονεις Χιλιανους, μεγαλωσε στο Μεξικο,  ανοιξε μεξικανικο εστιατοριο στη Νεα Υορκη, και τωρα σχεδιαζει να ανοιξει ενα ακομα σε συνεργασια με ντοπιους οινοπαραγωγους.  Χορτασα κι ευχαριστηθηκα να ακουω ιστοριες για τις κουζινες της Νεας Υορκης, για τον καθαρο εναστρο ουρανο της Χιλης, και για τα σταφυλια της που καλυτερο φρουτο απο αυτα δεν υπαρχει.

p4120073-1024x768Tamalo’n (Zacahuil)

Κοτοπουλο, καλαμποκι και καλαμποκαλευρο, ψημενο σε φυλλα μπανανας.

p4120089-1024x768Ανοιγουν τα φυλλα της μπανανας και αποκαλυπτεται ο θησαυρος.  Η Λετισια μου αποκαλυπτει οτι αυτο το φαγητο στο Μεξικο αφου το τυλιξουν στα φυλλα το θαβουν στο χωμα και το αφηνουν να γινει εκει.

p4120090-1024x768

Μια πρασινη σαλατα με κοκκινα κρεμμυδακια,  τοματιλος, και πικλες κακτου.  Το ασπρο τυρακι ειναι φετα. The greek touch!

p4120094-1024x768

Μερικα χρωματιστα αυγουλακια.  Σπανε τη μια ακρη, αδειαζουν το περιεχομενο και γεμιζουν το αυγο με κονφετι.  Καποια στιγμη αρχιζει ο πολεμος με τα αυγα και γεμιζει ο τοπος χαρτοπολεμο.

p4120096-1024x768

Αποξηραμενα τσιλις!  Η Λετισια προμηθευσε το δεσποιναριον με μια σακουλιτσα για μελλοντικες μαγειρικες περιπετειες.  Τα τσιλις μπαινουν στο νερο και οταν φουσκωσουν,  ειναι ετοιμα να χρησιμοποιηθουν. Ε ρε γλεντια!

p4120103-1024x768

Capriotada Γλυκο απο ξερο ψωμι και σαλτσα απο πετιμεζι, πασπαλισμενο με αμυγδαλακια και σταφιδες. 

p4120108-1024x768

Κλεινω την αναρτηση σημερα με μια ωραια τεκιλα.

Easter in Michoacan Mexican Folk Art Embroidery

Felices Pascuas Leticia

26 Comments leave one →
  1. orfia permalink
    April 13, 2009 2:03 am

    καλημερα Δεσποινακι μου. Πω πω τι διαφορετικα φαγητα στην οψη τουλαχιστον απο τα δικα μας. Δεν εχω εντρυφησει στην μεξικανικη κουζινα καθολου. Φανταζομαι οτι εχει και αυτη τις καλες..της στιγμες..!!! Η φωτο παντως η δικη σου υπεροχη δροσερη….ανανεωμενη…(εσυ δλδ.. με λιγα λογια…).ηταν απο τη γιορτη φανταζομαι..!! Φιλακια πρωινα…με πολυ δουλεια…:(

  2. April 13, 2009 2:29 am

    Όλα Δεσποινάριον! (Χαιρετισμός λατινοαμερικάνικου στυλ.) Όταν ήμουν στο Warwick, στην Αγγλία, είχα καλούς φίλους Χιλιανούς. Τα καλύτερα παιδιά. Ένας θυμάμαι μου έλεγε και για τα ‘koulourakia’ που του ‘φτιαχνε μια Ελληνίδα γιαγιά του. Ωραίοι άνθρωποι.

    Μοναδικό ποστ (as usual)!

  3. April 13, 2009 2:48 am

    Δέσποινα καλημέρα,
    η μεξικάνικη είναι από από τις αγαπημένες μας κουζίνες, ευκαιρία με την ωραία σου ανάρτηση να την τιμήσουμε λίαν συντόμως μετά το Πάσχα. Το άγγιγμα της φέτας πάντως έδωσε όλο το χρώμα στη σαλάτα αλλά και τα αυγά με … χαρτοπόλεμο δεν τα είχα δει άλλη φορά.
    Άντε καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

  4. April 13, 2009 3:06 am

    Καλημέρα Δεσποινάκι!
    Εγώ μένω στο θρησκευτικού περιεχομένου κέντημα της Λετίσια και στις φωτο σου, της επικεφαλίδας και του προφίλ. Από τις πιο γοητευτικές σου με φόντο τις ανθισμένες κερασιές.
    Τελικά κια οι φωτογράφοι κάποια στιγμή φωτογραφίζονται εν ώρα εργασίας.
    Φιλάκια

  5. April 13, 2009 3:20 am

    Άντε πάλι Δευτεριάτικα… Λατρεύω το μεξικάνικο φαγητό… Και ευτυχώς που δεν νηστεύω γιατί με έπιασε μια λιγούρα για burritos και με βλέπω το βράδυ στο Santa Fe στο Χαλάνδρι για dinner… Φιλιά πολλά φιλενάδα…
    υ.γ. Τι ωραία που είστε εσείς στο Αμέρικα όμως.. Τόσοι άνθρωποι από τόσα διαφορετικά μέρη της γης με τις συνταγές, τα ήθη και τα έθιμα τους και τις κουλτούρες τους να ανακατεύονται…Εδώ, το πολύ να ανταλλάξουμε καμιά συνταγή για μαγειρίτσα…:-)

  6. April 13, 2009 3:43 am

    Καλημέρα,
    πολύ ωραία φαίνονται, αλλά το αβοκάντο παρότι το έχουν ΄λοι περί πολλού, δεν μπορώ να το φάω με τίποτα… Γούστα είναι αυτά και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα…νάχαμε λίγη!!!
    φιλιά

  7. So_Far permalink
    April 13, 2009 6:03 am

    Μπορεί να μην τρώω ποτέ κανονικά αλλά τα δοκιμάζω όλα. Παρόμοια κουζίνα είχα δοκιμάσει το Σεπτέμβρη του 07 στην Ονδούρα και τη Γουατεμάλα.
    Μόνο σε ένα “φρέναρα” το Guacamole , δε “συναντηθήκαμε” , γενικά επειδή δεν μου αρέσει το αβοκάντο
    Όσο για το ψήσιμο στα μπανανόφυλα, το μόνο που έχω να πω είναι αν τύχει δοκιμάστε το
    Λοιπόν, το επόμενο στο Περού, ξέρεις τί φύλλα χρησιμοποιούν εκεί για να ψήνουν τα κρεατικά…

  8. April 13, 2009 7:16 am

    Αγαπημένο Δεσποινάκι,
    Αντί να χαίρεσαι και να καλοπερνάς στης Λετίσια έκανες ρεπορτάζ μεξικάνικων σπεσιαλιτέ; Προσλαμβάνεσαι!
    Λοιπόν, με εντυπωσιάζει που ρώτησες κι έμαθες επιτόπου και τις συνταγές. Δεν πάιζεσαι.
    Ωραία η μεξικάνικη κουζίνα, αλλά η αυθεντική. Μου προκαλεί αφόρητη πλήξη η αμερικανομεξικάνικη με τις σαλτσάρες και τη γκουακαμόλε επι παντός επιστητού!
    Φιλάκια πρωινά

  9. FoodJunkie permalink
    April 13, 2009 7:28 am

    Πραγματικό τσιμπούσι και όλα φαίνονται υπέροχα! Τι ωραία που είναι να έχεις γειτόνους από άλλες κουλτούρες. Έτσι παίρνει κανείς τόσο διαφορετικές εμπειρίες. Να σου ευχηθώ Καλό Πάσχα γιατί φεύγω. Πολλά φιλιά!

  10. λουνα permalink
    April 13, 2009 1:31 pm

    γεια σου Δεσποινακι, πολυ ομορφα περασεσ οπως καταλαβαμε ολοι μας και εμενα μου αρεσε πολυ το ρεπορταζ σου!
    απορια…να την πω? εμ θα σκασω αν δεν…
    τι ειχαν μεσα τα μπανανοφυλλα πες μας…κατι με ζυμη αλλα, τι, πως……
    θα μας πεις???? σε φιλω και σου ευχομε παντα τετοια

  11. April 13, 2009 2:50 pm

    Άσχετο:

    Στο Blog μου ανέβασα πρόταση για ένα παιχνίδι που ίσως σας ενδιαφέρει. Ανοιχτό για συμμετοχή σε όλους κι όλες.

  12. April 13, 2009 3:02 pm

    Τυχερουλα διπλο Πασχα και καθολικο και ορθοδοξο και δοκιμες φαγητων,ομως εγω δεσποινακι μου οτι εχει μεσα αυγο δεν το τρωω, και να πω οτι ειμαι δυσκολη, ολα τα αλεθει ο καλο ο μυλος,επισης δεν θα ετρωγα το φαγητο με μπανανοφυλλα αν ηταν μεσα στο χωμα δεν μπορω να το φανταστω. Με το καλο και το αρνι μας, Φιλακια

  13. Marthaki permalink
    April 13, 2009 3:33 pm

    Δεσποιναριο, Το μεξικανο τραπεζι της Λετισιας με θυμισε τα φοιτητικα μου χρονια στο Texas, οταν οι μεξικανοι φιλοι μας καλουσαν για τραπεζι.
    Και τοτε επισης εγινα φιλη και της Tex-Mex κουζινας.
    Αυριο φευγουμε και σου ευχομεθα Καλη Ανασταση.
    Πολλα φιλακια απο το Μαρθακι και την μανουλα της.

  14. April 13, 2009 6:28 pm

    Ωραία έντονα χρώματα και ωραίες έντονες γεύσεις! Μου αρέσει η μεξικάνικη κουζίνα αν και δεν τρώω συχνά🙂

    Πολλά, πολλά φιλιά!

    υγ: η φωτό με τις κερασιές στο φόντο, άπαιχτη🙂

  15. April 13, 2009 7:07 pm

    χαα οι μουτσατσος με τα οργανα και τις μουστακες πολυ πλακα εχουν!!
    το χοιρινο με τη μαυρη σοκολατα ειναι θεικό, μας το μαγειρεύουν α λα καντιν όταν κανουν τις εθνικ εβδομαδες!
    εκτός από τις κερασιές στη φωτό, άπαιχτο ειναι και το ροζ κραγιονάκι🙂

  16. April 13, 2009 10:01 pm

    καρράμπα
    (νά μήν τό πετάκΘω κι ἐγώ τό ἰΘπανικό μου; ἔ;)

  17. April 13, 2009 10:19 pm

    @Ορφια Καλημερα φιλεναδα μου και καλη Μεγαλη εβδομαδα. Η μεξικανικη κουζινα ειναι πολυ ενδιαφερουσα. Αλλαζει τοπικα οπως η δικη μας. Η φωτογραφια μου (σ’ ευχαριστω για το κομπλιμενΔο) ειναι απο την περασμενη Κυριακη στις κερασιες. Απλα τωρα μου την εστειλε ο Ερρικος που την ειχε τραβηξει και την αλλαξα.

    @Ολα Γερασιμε!! Και καλο Πασκουαλε να εχουμε! Οι Χιλιανοι ειναι πραγματικα πολυ ανοιχτοκαρδοι ανθρωποι, πολυ γελαστοι και τους αγαπας αμεσως! Λατρευουν τη χωρα τους τον εθνικο τους ποιητη, και ειναι συνειδητοποιημενοι πολιτες. Δεν εχουν περασει λιγα κι αυτοι. Σε ευχαριστω πολυ βρε για την ψηφο εμπιστοσυνης!! 🙂

    @Βασιλη καλημερα. Εχω επισκεφτει μεξικανικο ρεστωραν στην Αθηνα και ειναι σχεδον ιδιο με αυτα που εχουμε κι εδω. Η σπιτικη μεξικανικη κουζινα απεχει παρα πολυ. Φανταζομαι ομως θα αρεσουν στα παιδια τα τακιτος και τα παιχνιδιαρικα χρωματα! Καλη μεγαλη εβδομαδα και σε σας ολους. Α ξεχασα, ειχα γραψει και παλιοτερα, η Λετισια ειναι παντρεμενη με Ελληνα (τυχαια εγιναν γειτονες μας) και μιλα εξαιρετικα ελληνικα, και πεντε εξι ακομα γλωσσες.

    @Φωτεινουλα κουκλα μου σ’ ευχαριστω πολυ. Ομως πρεπει να ομολογησω οτι η τελευταια φωτογραφια (μονο) ειναι απο το ιντερνετ. Εψαχνα να βρω κατι χρωματιστο και αντιπροσωπευτικο. Ολες οι αλλες ομως ειναι δικες μου. Ειδες με συνελαβε ο φακος του Ερρικου εν ωρα εργασοας!!

    @Ευουλα. Ομολογω οτι αυτο ειναι ενα απο τα καλα της “ξενητειας” Γνωριζεις ωραιους ανθρωπους και εμπλουτιζεται η οποια κουλτουρα κουβαλας μαζι σου. Επισης μαθαινεις να δεχεσαι το διαφορετικο πιο ευκολα. Δε νηστευεις ειπες ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΒΡΕ!! τς τς τς! Φιλακια!

    @Σοφια Το αβοκαντο ειναι “βουτυρατος” καρπος. Μου αρεσει παντως και σε μορφη γκουακαμολε αλλα και ετσι σκετο. Ταιριαζει επισης με θαλασσινα και ψαρικα. Εκεινο που εγω ΔΕΝ μπορω να φαω ειναι τα ξανατηγανισμενα μαυρα φασολια που τα κανουν πουρε (refried beans paste gallery central column, 4th) Φια μενα ειναι το απολυτο μπλιαχ αλλα απο την αλλη μερια ειναι ο εθνικος τους πουρες!! Περι ορεξεως σωστα το ειπες.

    @So_Far τουλαχιστο δοκιμαζεις χαρα μου, καλο ειναι κι αυτο. Οχι δε ξερω τι αλλου ειδους φυλλα χρησιμοποιουν στο Περου! Δεν προλαβα να τα μαθω ολα η πρωτευουσιανα!! Για πε! Φιλακια.

    @Τζουστινακι. Προσλαμβανομαι ως τι; χο χο χο !! Να σου πω, ηταν μια εντελως λατινοαμερικανικη κομιουνιτυ με εξαιρεσεις εμας και τον συζυγο της Λετισιας. Χιλη, Γουατεμαλα, και Βενεζουελα, ακομα και Αιγυπτος ειχε τους αντιπροσωπους της. Το θεμα φαγητο μας ενωνει ολους. Οσο για την κουζινα του Μεξικου οντως καμια σχεση με τα Τακο Μπελ και τα Τσιλις. Φιλια.

    @Ιωαννα μου καλο ταξιδι και Καλο Πασχα. Να περασεις ομορφα! Σε φιλω!

    @Luna. Μεσα στα μπανανοφυλλα, ειναι ενα κατασκευασμα που περιεχει κρεας (εδω ειχε κοτοπουλο), κρεμμυδια καλαμποκι και καλαμποκαλευρο. Η υφη τελικα ειναι σαν τον δικο μας τον χαλβα, αφρατο και σπειρωτο. Σε αλλες περιοχες του μεξικου οι ταμαλες ειναι ατομικες μεριδες τυλιγμενες σε μπανανοφυλλα οπως τα δικα μας ντολμαδακια αλλα λιγο πιο μεγαλα.

    @Ηλιοτυπον μαλιστα κυριος παιχνιδιαρης! χε χε!

    @Ελευθερια. Σωστα με το καλο το αρνακι μας. Αλλα σε παρακαλω να δοκιμαζεις καινουργιες γευσεις ναι; Φιλακια.

    @Μαρθακι. Η Τεξ-Μεξ κουζινα πιο ελαφρια παραλλαγη της μεξικανκης δεν ειναι καθολου κακη! Στο Ωστεν ησουνα κουκλα μου; Χαιρετισμους και φιλια σε σενα και στη μαμα σου!

    @wintersea Ευχαριστω κι εσενα για το κομπλιμενΔο. Εσυ μαγειρευεις για να εχουμε καλο ρωτημα; Φιλουρες!

    @melissoula Τι θα γινει με σενα, μια στο λεωφορειο σε πετυχαινω, μια στο τραινο, εφτασες τελικα; Ειναι οντως πολυ καλο το κρεατακι με τη σαλτσα μολε. Μισο λεπτο να βαλω κραγιον και θα τα ξαναπουμε. Ματς μουτς!

    @Gabriel ελα χρυθο μου, που ειθαι εθυ; Μ’αρεθει που δε μαθαθ. Μιλαθ ολεθ τιθ γλωθεθ! Θε φιλω!

  18. April 14, 2009 1:36 am

    Πανέμορφα όλα, και φαίνονται και νοστμότατα…Καλά να περάσεις αυτές τις μέρες, καλο Πάσχα να έχουμε…Φιλιά πολλά απο ΝΖ…

  19. April 14, 2009 7:56 am

    Αρχόντισσα,
    Εννοούσα προσλαμβάνεσαι ως ρεπόρτερ και γαστρονομικός σύμβουλος. Αλλά πέσμου τί τις πιάνει αυτές τις οικοδέσποινες και κάνουν
    αμερικ(λ)ανιές; Μαγειρεύουν τόσα ωραία καλούδια και τα σερβίρουν σε πλαστικά πιάτα;
    Τα νεύρα μου, ενίσταμαι κυρία πρόεδρε…
    Φιλάκια

  20. April 14, 2009 9:30 am

    Οι μπανανόφλουδες ήταν πολύ εντυπωσιακές.Μετά χρησιμοποιούνται κι ως όπλα εναντίον της μαγείρισσας(αν είναι άσχετη);

  21. April 14, 2009 1:36 pm

    καταπληκτικό Δεσποινάκι μου άνοιξες πάλι την όρεξη με όλα αυτά τα υπέροχα.. είναι και Μ. Εβδομάδα και νηστεύω.. καθόλου δε μας λυπάσαι..
    εκτός των άλλων είσαι και μία κούκλα:) αναφέρομαι στις φωτο σου:)
    Να σου ευχηθώ ολόψυχα Καλή Ανασταση και Καλό Πάσχα κοντά σαυτούς που αγαπάς, υγεία και γαλήνη στην ψυχή σου:)
    φιλάκια πολλα

  22. April 14, 2009 3:03 pm

    Χρόνια Πολλά Δεσποινάριον και πάντα τέτοια με ωραίες international παρέες και internarional φαγάκια. Τι ωραία που μας μεταφέρεις κάθε φορά το κλίμα! Νάσαι καλά, κούκλα, και καλή (ελληνική) Ανάσταση τώρα.
    Πολλά φιλιά, κικιΤΡι

  23. April 14, 2009 8:01 pm

    @Atranis Χρονια Πολλα Καλη Ανασταση και σε σενα, και να μας φερεις εντυπωσεις απο το Πασχα σου στη Νεα Ζηλανδια. Φιλακια.

    @Τζουστινακι Τα κυριως πιατα στο μπουφε ηταν πορσελανη, τωρα τα μικρα στην αρχη θα σε γελασω. Ισως να ηταν πλαστικα. Η αληθεια ειναι οτι η παρεα ηταν τοσο ομορφη που δεν προσεξα αυτη τη λεπτομερεια. Ο καθενας κοιταει τη βολη του. Μπονσουαρ!

    @Βαλισια προσπαθω να φανταστω τι μπορεις να κανεις με ψημενες μπανανοφλουδες και μια γυναικα! Χμμμμμ!!!!

    @Σταγονα μου ευχομαι και σε σενα και σε ολους τους αγαπημενους σου Καλο Πασχα. Θαθελα να ειμαι στο νησι. Καποτε ακουσα οτι στη Λαγκαδα η Δευτερα του Πασχα εορταζεται πιο εντονα απο την Κυριακη του Πασχα Ευχαριστω για τα ευγενικα σου λογια.

    @ΚικιΤΡι κι απο μενα πολλα φιλια, Καλη Ανασταση και πολλη αγαπη! Σ’ ευχαριστω πολυ.

  24. April 15, 2009 10:16 am

    τελεια αυγουλάκια!!! θα ψάξω βαφές να τα κάνω κι εγώ έτσι!!! χαχαχα

  25. April 15, 2009 8:42 pm

    Θα βαψεις αυγα πουλακι μου; Να σε εβλεπα απο μια μερια!!! χε χε!

  26. April 15, 2009 11:00 pm

    χαχαχα κι ομως! είμαι και νοικοκύρης, μην κοιτάς που θέλω να περνιέμαι για τζόβενο κι αλάνι! LOL στην ουσία είμαι ένας σπιτόγατος🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: