Skip to content

re-inventing the culinary wheel

May 19, 2009

Σε περιοδους οικονομικης κρισης και δυσκολιων, ο ανθρωπος υπηρξε εφευρετικωτατος στον τομεα μαγειρικη.  Στο παρελθον δημιουργησε μικρα θαυματα με τα στοιχειωδη υλικα. Με τα προϊοντα που παραγει ο τοπος του σε πλεονασμα,  η φαντασια και η τολμη, μα κυριως η αναγκη για αλλαγη,  ειχε σαν αποπτελεσμα να μαγειρευτουν στα τηγανια και στις κατσαρολες καθε φτωχικου,  φαγητα που  μεσα στην απλοτητα τους θεωρουνται  μοναδικοι μεζεδες.

Ας παρουμε για παραδειγμα την  Σαντορινη οπου ευδοκιμουν  οι φαβα και οι ντοματες.  Η φαβα ειναι ενα φθηνο, ευκολο και θρεπτικο φαγητο.  Αν δεν την φαμε στην κλασσικη της μορφη με κρεμμυδακι και λεμονι εχουμε   εναλλακτικες.   Να φιαξουμε κεφτεδες απο φαβα που θα θυμιζουν λιγο κροκεττες πατατας.  Με τριμμενο κρεμμυδακι μεσα, με μυρωδικα της αρεσκειας μας οπως ο δυοσμος που θα δωσει στο κεφτεδακι μοναδικο αρωμα, η οπως το λευκο πιπερι που θα το κανει πιο πικαντικο.

Στην Σαντορινη εχουμε μεγαλη παραγωγη απο “ξερικα” ντοματακια. Θα τα βαλουμε στη σαλτσα, θα τα φαμε στη στην σαλατα, και μετα;  Μετα θα φιαξουμε ντοματοκεφτεδες.  Η οπως τους λενε οι ντοπιοι, ψευτοκεφτεδες.
Οι  ψευτοκεφτέδες της γιαγιάς της παλιας φιλης του μπλογκ “lady blue”  που  μου ειχε παραχωρησει ευγενικα για την Ταβολα Μπιανκα.

Ψευτοκεφτέδες για μεζέ (4-5 άτομα)

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένες ντομάτες (τα Σαντορινιά ντοματάκια είναι τα καλύτερα για τους ψευτοκεφτέδες)u
2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμ έ να
1 σκελίδα σκόρδο χτυπημένο στο γουδί
2 διαφορετικά μυρωδικά από δύο κουταλιές της σούπας (το καλύτερο είναι δυόσμος και μαϊντανός ή μαϊντανός και βασιλικός)
ή ένα μυρωδικό από τα πιο «δυνατά» και μια πρέζα ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι αλεύρι ή λίγο περισσότερο (ανάλογα με το πόσο ζουμερές είναι οι τομάτες)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
λάδι για το τηγάνισμα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις τομάτες, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε χωριστά το αλεύρι με το μπέικιν παόυντερ. Τα ρίχνουμε σε μικρές ποσότητες κάθε φορά στο μείγμα με τις τομάτες. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει όλο ένα μείγμα και πλάθουμε κεφτέδες.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει, τηγανίζουμε όλους τους κεφτέδες. Όταν ροδίσουν, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Υ.Γ δικο μου..σιγα μη τους αφησουμε πανω στο χαρτι. Τους χλαπακιαζουμε ετσι καυτους και τρεχουμε για μπυρα!

Να συμπληρώσω μια πολύ μικρή λεπτο μέρεια για μια παραλλαγή του ψευτοκεφτέ, που τη θυμήθηκα πριν λίγο. Αν σας βρεθούν ποτέ κολοκύθάκια, αυτά τα στρογγυλά τα σαντορινιά, τρίψτε λίγο και προσθέστε στο μείγμα … άλλη νοστιμιά … αυτό που λέει το Δεσποινάκι “αουτ οφ δις γουόρλντ?”

Ειχα αναφερθει σε προηγουμενες αναρτησεις στους συνδιασμους οσπριων με ρυζι  η κριθαρακι.  (Φακορυζο, ρεβυθοπιλαφο,  φακες με κριθαρακι κλπ)  Ειναι κι  αυτα απλα φαγακια που θα μετατρεψουν -μαζι με τα μυρωδικα της αρεσκειας μας η λιγο τριμμενο τυρακι – το χτεσινο φαγητο, σε σπεσιαλ “κρεασιον”.

Ας ριξουμε λοιπον μια ματια τι εμεινε απο χτες και τι μπορουμε να φιαξουμε για να μη το πεταξουμε.  Μια πιττα,  ενα χορτοκεφτε,  μια σπεσιαλ σαλατα.  Οχι μονο θα κανουμε οικονομια στην τσεπη μας, αλλα θα φαμε υπεροχα.  Σιγουρα.

DSC05180

In difficult times, like the present economic crisis,  men (and women) have been proven very inventive with food. In the past, they created miracles with the excess local produce and with elementary ingredients.  Fantasy being a necessary requirement,  and the need for change have produced culinary miracles in the pots and pans of the humblest household.

Let’s consider “fava” the yellow split pea that is produced on the island of Santorini.  Fava is a cheap pea and it’s special characteristic is that after cooking it for some time, it melts and becomes a soft pure’e .  The classic way of eating fava is with chopped onion on top and lots of lemon.  However we can prepare small fried patties with fava, much like potato croquettes by adding spices or herbs of our choice.  Spearmint will lift the taste of the croquette in a different level, and white pepper might give it the extra “piquant” taste.

Santorini is also famous for  the tasty cherry tomatoes that grow “waterless”.  We will eat then in salads, we will make sauces, we will dry them up for later use and the rest?  We can make the famous Santorini “pseftokeftedes”  (fake meatballs)

Santorini psefokeftedes (Lady blue’s grandmother recipe)

2 cups peeled, chopped Santorini waterless cherry tomatoes  (may be substituted with plum tomatoes)
2-3 finely chopped green onions
1 garlic clove, finely chopped
2 different herbs (2 Tbspoons each) Combine spearmint and parsley or parsley and basil.  You may use one “strong” herb and a pinch of oregano.
Salt and ground black pepper to taste
1 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking powder.
Oil for frying.

Combine tomatoes, onion, garlic, herbs and spices in a large bowl. Add flour, salt and pepper and mix together to the consistency of a thick batter. In a large heavy skillet, heat enough olive oil for frying. Take a heaped tablespoon at a time and drop the batter into the hot oil; fry until golden brown and crisp. Drain on paper towels.

In a bowl combine tomatoes, onions, garlic, the herbs, salt and pepper. In a separate bowl combine the flour and the baking powder. Start adding the flour mix into the tomato mix in small quantities until it is all absorbed and forms a uniform dough.  Make small patties in the size of a meatball.

Fry in hot oil in a shallow pan until they turn golden brown. Remove with a slotted spoon and let them rest a little on paper kitchen towels to get rid of the excess oil.  And an extra tip from Lady Blue, if you have small zucchini,  grate some  in the mix. It gives the “pseftokefte”  a taste out of this world.

In the past I  had mentioned the combination of legumes and rice or pasta as a solution of turning yesterday’s leftovers to a special “creation”  with the help of some herbs or grated cheese.  The combined dishes are  also an Italian favorite.

So let’s take a look in the refrigerator,  how can we turn these leftovers to an exciting delicacy. A pie, a croquette, a special salad!  Not only we save but we are eating gourmet.  Guarrantee!

39 Comments leave one →
  1. panathinaeos permalink
    May 20, 2009 12:52 am

    υπεροχα! υπεροχα! κι αν εχουμε και λιγο παντσετα μαριναρισμενη, ψιλοκομμενη και καψαλισμενη, συμπληρωνει την πανδαισια!

    • May 21, 2009 9:31 pm

      Χαααα!!! δηλαδη αν δε βαλουμε κοψιδι στο πλαϊ πως θα γινει αγαπητωτατε!!!

  2. margarita permalink
    May 20, 2009 1:15 am

    πολυ ωραια εφτα το πρωι με τον τοματοκεφτε ..
    και βεβαια επειδη το φαγητο απλο και λιτο στρωνουμε το τραπεζι με απρα λινα και κολωνατα ?? ( οπως το μπανερ.) Ζητω η αριστοκρατικη λιτοτητα
    σ’ευχαριστω..

    • May 21, 2009 9:35 pm

      Μαργαριτακι, η φωτογραφια στο μπαννερ ειναι απο το περιφημο Ιλ Μολινο στο Σπελο. Αν ο σαντορινιος κεφτες δεν αξιζει πρωτης ταξεως σερβις τοτε δε ξερω τι αξιζει! Σε φιλω χαρα μου.

  3. May 20, 2009 1:31 am

    Καλημέρα,
    πρώτα από όλα να σας ζήσει το μωρό. Καλορίζικο να είναι.
    Δευτερον τα πιο νόστιμα είναι αυτά τα φαγητά, και πιστεύω ότι οι γεύσεις είναι καλύτερες όταν είναι από ξεκάθαρα, ας πούμε υλικά.
    Πολλά φιλιά

    • May 21, 2009 9:42 pm

      Πραγματικα Σοφια μου. Οσο πιο απλες οι γευσεις τοσο καλυτερα. Γι αυτο μου αρεσουν ας πουμε τα παγωτα χωρις σιροπια, η κρεμα χωρις ζαχαρη, τα μακαρονια ασπρα με τυρακι, κλπ κλπ. Κι απο μενα πολλα φιλια.

  4. May 20, 2009 1:45 am

    Ποια η αποψη σας αν προσθετατε και λιγη φετα, στους τοματοκεφτεδες, πριν το τηγανισμα?

    νομιζω οτι θα γινοντουσαν ποιο νοστιμοι !

    • May 21, 2009 9:46 pm

      μμμ γιατι οχι; το τυρακι θα πηγαινει πολυ. Παντως σκετος ο χορτοκεφτες η ο ντοματοκφτες ηταν η σκετη και φτηνη εναλλακτικη στις απλες νησιωτικες κουζινες. Γεια σου Γιαννη.

  5. May 20, 2009 3:27 am

    Τέλειες ιδέες και φυσικά πάνε ασορτί με κρύσταλα και λινά τραπεζομάντηλα

  6. May 20, 2009 5:24 am

    Κι αν από τη μπύρα που πίνουμε ρίξουμε και λίγη μέσα στη γέμιση;;; Ψευτοκεφτέδες με αληθομπύρα, τι καλύτερο;;

    • May 21, 2009 9:51 pm

      Καλως ορισες Κωνσταντινα. Παντα αληθομπυρα! Χαρηκα για ..ολα μας τα συναπαντηματα!

  7. May 20, 2009 5:38 am

    Ωραία συνταγή, θα την φτιάξω…Καλησπέρα Δεσποινάριο, φιλιά πολλά…

    • May 21, 2009 9:52 pm

      Καλησπερα Αρτανις. Δοκιμασε, ειναι εξτρα μεζεδακι.

  8. May 20, 2009 9:17 am

    Φαβα δεν ειχα φαει ποτε, δεν την ειχα συναντησει πουθενα,
    δεν τη συνηθιζουμε δεν ξερω

    εφαγα χωρις να ξερω τι ειναι σε ενα υπεροχο εστιατορια φιλου συνμπλοκερ

    ναι εκεινη τη νυχτα εφαγα μονο Φαβα ηταν νοστιμοτατη και μαλιστα σκετη χωρις λεμονι οπως τη συνοδευαν ολοι..

    (κατι εχει γινει εδω και λενε καλοριζικο παω στο κατω ποστ!)

    • May 21, 2009 10:01 pm

      Η φαβα ειναι κατι που κι εγω δοκιμασα πρωτη φορα αρκετα μεγαλη. Αν και η μαμα την εφιαχνε γιατι ηταν ενα απο τα αγαπημενα φαγητα του μπαμπα μου. Τωρα ειναι απο τα δικα μου αγαπημενα.

  9. May 20, 2009 9:49 am

    Καλά…είναι αδύνατο να κάνω δίαιτα με σένα κούκλα μου😉

    • May 21, 2009 10:03 pm

      Μα… ενα ντοματοκεφτε εφερα, τι διαιτα μου λες γοργονιτσα; σιγα τα παχητα!!! Ματς μουτς!

  10. May 20, 2009 2:56 pm

    Μάντεψε βραδιάτικο τι εφιαξε η φιλενάδα σου!!!Από νωρίς τη συνταγή στο τσεπάκι κ με παγωμένη μπυρίτσα μμμμμμμ! Στην υγειά σου Δεσποινιώ μου,τους έκανα και τραγανιστούς που μ αρεσουν,στην υγειά σου!! Φιλουμπάκια στα όμορφα τα μαγουλάκια

  11. Ρούλα permalink
    May 20, 2009 4:06 pm

    επίκαιρο θέμα!υπάρχει ένα βιντεάκι στο youtube που το έχει ανεβάσει ο εγγονός μιας συμπαθητικής γιαγιούλας με συνταγές της περιόδου μεγάλης οικονομικής κρίσης και το οποίο κάνει θραύση!Οι ντοματοκεφτέδες σκέτο ντελικατάσεν είναι αν τους συγκρίνουμε με αυτές τις συνταγές.
    Στα χωριά, από τις διηγήσεις που έχουμε μάλλον καλοπερνούσαν σε σχέση με τα αστικά κέντρα σε περιόδους είτε οικονομικής κρίσης είτε σε περίοδο πολέμου.
    πολλά φιλιά

    • May 21, 2009 10:08 pm

      Σιγουρα Ρουλα, κατ αρχας ειχαν δικες τους καλλιεργειες και παραγωγες. Και φυσικα περισσοτερη ηρεμια να δημιουργησουν με αυτα. Δε μας εβαλες το Γιου Αρ Ελ να τοδουμε Ρουλακι! Φιλια.

  12. May 21, 2009 1:39 am

    http://meaculpapart2.blogspot.com/

    Αυτό δεν ήταν Remake ήταν ο Αρμαγγεδών της Google , Το νέο link για να μη χαθούμε

    • May 21, 2009 10:13 pm

      Εσυ επειδη αλλαξες διευθυνση η Πρεςς δε σε γνωρισε. Πρεπει να την βαλω ποστα να σε μαθει! Πως θα χαθουμε παιδι μου!! Καλοριζικο το καινουργιο, προσεχε το!

  13. FoodJunkie permalink
    May 21, 2009 6:29 am

    Είμαι τρελή φαν του “ψευτοκεφτέ”. Τηγ΄λανι στο σπίτι δεν βάζω ποτέ, αλλά αν βρω τοματάκι σαντορινιό θα το προσπαθήσω. Ο καλύτερος μεζές για ένα Ασύρτικο!

    • May 21, 2009 10:16 pm

      Α ουτε κι εμενα μ’αρεσει να τηγανιζω στο σπιτι. Με ενοχλει η τηγανιλα.. μετα. Καλη επιτυχια και στην ερευνα για τοματακι και στο μεζεδακι!

  14. May 21, 2009 6:44 am

    Μετά το χθεσινό ψευτοκιοφτε,τη παγωμένη μπύρα και τη δύσκολή βραδιά με σκέψεις που πέρασα (δε μ εσωζε τίποτε!!)το πε το ναι!!
    Διήμερο Σύρο-Μύκονο!
    Τον πάτησα τον ανάδρομο και με την ευχή της Valisia χθες για ότι περιμένουμε, ολά πήγαν κατ ευχήν.Γιορτή και εκδρομή,δύο σε ένα!!Φιλιά μικροταξιδιάρικα και γλυκά.

    • May 21, 2009 10:20 pm

      Διημερο στα νησια. Υπεροχα. Χρονια πολλα και να περασετε ομορφα (τι λεω αυτο ειναι δεδομενο) Αυτοι οι αναδρομοι λιγο μπινελικι θελουν τελικα! Φιλια.

  15. May 21, 2009 3:33 pm

    Βρε Δεσποινιώ γιατί έχω την εντύπωση πως γιορτάζει και ο γιος σου σήμερα?Αν θυμάμαι καλά! Αν ναι, χρόνια του πολλά να το χαίρεσαι το παλληκαράκι ,τυχερό και ολόγλυκο. Αν όχι ,οι ευχές να έρθουν παρακαλώ προς Κυκλάδες!! Φιλιά καλή μου φίλη

    ps.: Το τι έχω ακούσει για το λαπιτοπάκι μου δε λέγεται!! Πφφφφ

    • May 21, 2009 10:24 pm

      Ναι Κατερινακι, γιορταζει ο Κωνσταντινος μου σημερα, και η Τινα η αδελφη μου και η βαφτισιμια μου και ο πεθερος μου και ο κουμπαρος μου και θειοι και θειες. Χρονια πολλα σε ολους λοιπον και στους δικους μας και στους δικους σας.

  16. May 21, 2009 6:10 pm

    Τώρα γιατί εγώ ήθελα να μείνω για πάντα στις international darlings κι εσύ με το spring cleaning με πήγες -δε λέω πολύ φιν φόν-αλλά εκτός διεθνούς πεδίου;
    Φιλάκια απο Αθήνα δροσερή και μοιραία!

  17. May 21, 2009 10:26 pm

    Κονσεπσουαλι εισαι νταρλινγκ. Το ρημοντελινγκ εχει να κανει με ενοτητες που με βολευουν για τις επισκεψεις. Τα ιντερνασιοναλ εξαφανιστηκαν. Φιλακια και να περνας ομορφα

  18. Marthaki permalink
    May 21, 2009 10:57 pm

    Xρονια Πολλα σε ολους τους δικους σου που γιορταζουν σημερα. Να τους χαιρεσαι.

    • toulaki permalink
      May 22, 2009 3:08 am

      είσαι το Μαρθάκι μου το αγαπημένο απο το chicago?
      Λοιπόν, να σας συστηθώ. Το όνομά μου είναι Τούλα, από Χανιά Κρήτης. Εχω μία καρδιακή φίλη, το Μαρθάκι από το Σικάγο. Μου έστειλε λοιπόν αυτή την ιστοσελίδα και νάμαι και εγώ.
      Τώρα προς τον Δεσποινάριο……. Τυχαίνει να γνωρίζω τον Ερρίκο. Πως? Εργάζομαι στο Πολυτεχνείο Κρήτης, είμαι στην Γραμματεία του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτων Πόρων και έχει έλθει αρκετές φορές ο Ερρίκος εδώ γιατί συνεργάζεται επιστημονικά αλλά είναι και φίλος του Στέλιου του Καθηγητή.
      Πόσο μικρός είναι ο κόσμος!!!!!! Θα χαρώ πολύ να με δεχτείτε στην παρέα σας και να επικοινωνούμε.
      Πολλά φιλιά από τα υπέροχα Χανιά.

      • May 22, 2009 10:18 pm

        Μου εχουν τυχει πολλα περιεργα μεσα στο μπλογκ. Αλλα το σημερινο ειναι το πιο τρελλο! Το Μαρθακι που μια μερα στο Σικαγο, εκανε κλικ εδω , εχει μια φιλη στα Χανια που ξερει τον Ερρικο! Πραγματικα πολυ μικρος ο κοσμος.

        Καλωσορισες Τουλα στο μπλογκ. Τα Χανια ειναι πραγματικα πανεμορφα, προπερσυ ειχα ερθει και ξετρελλαθηκα. Και φυσικα ο Ερρικος σε θυμαται. Να δωσεις πολλους χαιρετισμους στον Στελιο. Α! και στον Ζαχο που ειναι πολυ αγαπημενος. Εχω ερθει και εκει ..που εισαι!! Και κοιταγα κατω τη θεα στη θαλασσα κι ελεγα. Μα τι τυχερα παιδια, σπουδαζουν μεσα στον καθαρο αερα και με την πιο ομορφη θεα!
        Σε φιλω Τουλα, εδω θα ειμαστε!

        • toulaki permalink
          May 27, 2009 6:37 am

          Πολύ χαίρομαι που είμαι στην παρέα σας.
          Το έλεγα του Στέλιου και του έδειξα το site και τρελλάθηκε. Δεν το πίστευε και αυτό είπε και εκείνος…..τι μικρός που είναι ο κόσμος πλέον.
          Θα δώσω και στον Ζάχο τους χαιρετισμούς σας και πιστεύω να μας επισκεφθείτε και πάλι και να γνωριστούμε από κοντά.
          Οσο για τους φοιτητές μας, αναγνωρίζουν ότι τα Χανιά είναι υπέροχη πόλη αλλά και ξεμυαλίστρα. Οταν έρχονται στο πρώτο έτος, είναι αρκετά δυστακτικοί, αλλά στο τέλος δεν θέλουν να φύγουν.
          Εχουμε υπέροχο καιρό και τα μπάνια έχουν αρχίσει.
          Οσο για το Μαρθάκι, γνωριζόμαστε από το Ηοuston από το 1973. Είχαμε χαθεί για λίγα χρόνια, αλλά μετά ξαναβρεθήκαμε και είναι σαν να μην χαθήκαμε ποτέ.
          Πολλά φιλιά και όταν μπορέσω και πάλι θα σας γράψω
          Τούλα

          • May 27, 2009 8:24 pm

            Θα χαρω κι εγω να σε ξαναδω στο μπλογκ Τουλα. Και φυσικα οταν ερθουμε θα βρεθουμε. Τα Χανια ειναι ονειρο, Λογικο ειναι να ξεμυαλιζονται οι φοιτητες

  19. May 21, 2009 11:33 pm

    Καλησπερα Μαρθακι μου. Σ’ευχαριστω. Το Σαββατοκυριακο θα τους γιορτασουμε ολους!! Κι εσυ αν εχεις εορταζοντες χρονια τους πολλα.

  20. Marthaki permalink
    May 23, 2009 12:09 am

    Δεσποιναριο, το Τουλακι ειναι πολυ καλη φιλη μου. Την πρωτο-γνωρισα στο Houston, οταν ημασταν φοιτητες με τον Μακη, το συζυγο του Τουλας. Τι μικρος που ειναι ο κοσμος…….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: