Skip to content

απο το τραπεζι του δεκαπενταυγουστου

August 16, 2009

Διακοπτουμε το κανονικο προγραμμα παρουσιασης ρωμαϊκων και αθηναϊκων προσφατων αναμνησεων, για να φερουμε λιγο απο χρωμα της χτεσινης ημερας. Βεβαια εδω ο κοσμος δεν σκαμπαζει απο δεκαπενταυγουστο και παρομοια, και τιποτα το εορταστικο δεν πλανιοταν στον αερα.  Μαζευτηκαμε με τους “ωραιοτατους κουμπαρους” και την αγαπημενη μου Ελενη που συνειδητοποιησα οτι με περασε στο υψος, και μπλα μπλα, τσιν τσιν περασε η βραδια.

P8150020 (1024x768)

Το πρωι το δεσποιναριον πηγε για ψωνια στο  Balducci’s μια απο τις καλυτερες αγορες στην περιοχη της Γουασινγκτων.  Καλυτερη εννοουμε, φρεσκα προϊοντα, ποικιλια εισαγωγιμων, υπεροχο ψωμι και καλες επιλογες κρασιων. Το Balducci’s  βρισκεται στη συμβολη των οδων Democracy Boulevard  και Old Georgetown Road στο Maryland.

P8150021 (1024x768)

Φορτωνω τα ψωνια σε τσαντα εισαγωγης απο αθηναϊκο Carrefour και παιρνω το δρομο της επιστροφης.  Εχω καταργησει δια παντος τις πλαστικες και χαρτινες σακκουλες και παντα στο αυτοκινητο  υπαρχουν τσαντες για τα ψωνια, απο ανακυκλωσιμο υλικο η υφασμα.

P8150025 (955x1024)

Στολιζω το μπουκετακι τα λουλουδια σε μια μικρη πηλινη κανατα απο αυτες που εχω κουβαλησει απο τα Αρμολια της Χιου κατα καιρους.  Αυτη εχει μια ζωγραφια του μαστιχοδενδρου απανω. Μετα απο αυτο ετοιμαζω το φαγητο και ολα τα αλλα τα κανονισε η καλη παρεα.

P8150027 (1024x768)

Ντοματες φρεσκες με αυγα και τυρι φετα, παραλλαγη της κλασσικης στραπατσαδας που πριν δεσει  στο τηγανι την βαζω σε φορμες και την ψηνω σε δυνατο φουρνο για εικοσι λεπτα περιπου.

P8150029 (1024x768)

Το αποτελεσμα ειναι χαριτωμενο και νοστιμο.  Γαρνιρω με φρεσκα φυλλαρακια ριγανης.

P8150032 (1024x768)

Γαυρακι μαρινατο.  Φυσικα ΔΕΝ το εφιαξα μονη μου, αυτο σημαινει οτι θα επρεπε να παω σε ψαραγορα και να εβρισκα φρεσκο γαυρο και να ειχα και χρονο να τον φιλεταρω και να τον μαριναρω.  Τελικα ειναι μερικα πραγματα που αφηνω αλλους να τα κανουν γιατι.. τα κανουν καλυτερα. Σε αυτα περιλαμβανονται το σουσι,  οι κινεζικες σουπες, τα ζυμαρικα και οι πιτσες.

P8150036 (1024x768)

Ντολμαδακια κλασσικα με κιμα και ρυζι.  Τα φυλλαρακια τα εφερα απο την Ελλαδα στο τελευταιο ταξιδι. Ανακαλυψα την μαρκα “Φαρμα”  με πολλα οργανικα προϊοντα. Τα αμπελοφυλλα αυτα εχουν αφυδατωθει με φθσικο τροπο (αλατι) και δεν εχουν καθολου συντηρητικα υγρα.  Μαλακωνουν σε ζεστο νερο με λεμονι και αλατι και ειναι ομοιομορφα και τρυφερα.  Στη συνεχεια εφιαξα και αυγολεμονο λιγο πριν τα σερβιρω.

P8150033 (1024x768)

Πολυ κλασσικο  αλλα παντα ευπροσδεκτο,  πατατες φουρνου ψημενες μονο με ελαιολαδο ωστε να ροδοκοκκινισουν απ’ εξω και να λουκουμιασουν μεσα.  Οι πατατες ψηνονται απανω σε κλαρακια φρεσκιας ριγανης και εχουν μονο αλατι και πιπερι.  Τα αρνισια παϊδακια οπως εχω ξαναγραψει τα ψηνω στη φωτια ολοκληρο το πλευρο και μετα τα κοβω σε μεριδες. Ετσι εχουμε ολη τη νοστιμια της ψημενης μαριναδας εξωτερικα, ενω μεσα ειναι ζουμερα.  Η μαριναδα μεσα στην οποια ξεκουραζονται τα πλευρα για αρκετες ωρες, ειναι ελαιολαδο, λεμονι, αλατι, πιπερι και ριγανη.  Τρε Γκρεκ!

P8150038 (1024x768)

Τυρακια για να αλλαξει η γευση και να τελειωσει το κρασι.  Απο δεξια,  γκοργκονζολα Ιταλιας οργανικο κεφαλοτυρι Κρητης,  Κατσικισιο brie Γαλλικο και καπνιστο προβολονε Ιταλιας.

P8150041

Ωριμα συκα που δεν προλαβαμε να φαμε στην Ελλαδα.  Καμμια σχεση βεβαια με τα δικα μας.  Ομως ηταν γλυκα και σωστα ωριμασμενα με συμπαθητικη γευση. Αυτα τα συκα ειναι απο την Καλιφορνια και ονομαζονται ” mission figs”  γιατι αρχισαν να καλλιεργουνται σε μοναστηρια. (Περιοχη Mission νοτια του Σαν Φρανσισκο)

Και απο τα συκα…..

P8150040 (1024x768)

Προελευσης Χιλης, νοστιμα και αξεπεραστος συνδιασμος με τα τυρακια.

Advertisements
27 Comments leave one →
  1. margarita.. permalink
    August 16, 2009 12:43 pm

    μιαμ.. το ντολμαδακι καλο φαινεται.. παρα την διακοπη για το τηλεφωνημα. πριμα η ιδεα για την στραπατσαδα.. Θα την βαζω και γω στο φουρνο… Ζητω τα τριγλυκεριδια .. μη μου πεις μονο οτι βαλατε μονο τα ασπραδια..απροπο εχεις φαει ποτε για πρωινο τσιπουρα ψητη κρυα απο την προηγουμενη με λαδολεμονο και μαιντανο.. πολυ γκουρμε λεμε..

  2. August 16, 2009 12:51 pm

    Ετσι η στραπατσαδα Μαργαριτακι, θελει περισσοτερη ωρα να γινει και λερωνουμε εξτρα τζουμπλεκια. Η γευση ειναι ιδια αλλα η εμφανιση πιο .. πως να το πω.. να το πω φιν φον?
    Οχι δεν εβαλα μονο τα ασπραδια, την εκανα σωστη, με τα ουλα της! Πριν τελειωσει το καλοκαιρι και οσο υπαρχουν ωριμες ντοματες θα την ξαναφιαξω αλλα για εσωτερικη καταναλωση.. θα την αφησω να δεσει στο τηγανι.
    Τωρα.. σε παρακαλω με τα ψαρια πρωϊνιατικα. Μον ντιε, τρωω μπισκοτι με τον καφε μου τωρα και θα μουρθει ..τιποτα!
    Τσεηντζ οφ σαμπτζεκτ. Στην Ηπειρο τι πρωϊνα σερβιρουν?

    • margarita permalink
      August 16, 2009 1:07 pm

      ΠΙΤΕΣ.. μανα μου ολω των ειδων.. μιαμ μιαμ.. το ψαρι ειταν κατι σαν μπραντς… και εγω το μπισκοτο με τον απογευματινο τωρα.. τι ωραιες κυριακες ..

  3. August 16, 2009 1:12 pm

    η στραπατσάδα είναι αυτό που εμείς οι κάτω απ’ τ’ αυλάκι λέμε καγιάνα? μου αρέσει πάρα πολύ 🙂
    άσχετο, αλλά αυτος ο λορντ Ραμα γιατι εχει σχεση με το τραπεζι του δεκαπενταύγουστου? θα μας τρελάνει αυτη η πρες λεμε :-ο

  4. August 16, 2009 1:41 pm

    Ειναι καλοκαιρινο δροσερο ελαφρυ φαγακι. Να μωρε μελισσουλα, τοχω δει πολλες φορες και δε καταλαβαινω .. ολες μου οι αναρτησεις εχουν σχεση με Νεο Δελχι! Θα αρχισω να υπογραφω .. η μαχαρανη της Καπουρταλας! σιςςςς.. Αρκετα για Κυριακη πρωϊ με το λαπτοπ. Τρια μπισκοτι και δυο καφεδες μετα, αποχωρω για .. εξωτερικες εργασιες.

  5. August 16, 2009 1:49 pm

    Διακοπτω την ..απουσια μου αγαπητο γλυκοδεσποιναριον,
    για να βουτηξω λιγο γαβρο,και να ευχηθω χρονια πολλα.

    Τα σεβη μου Δεσποινα.

    Υγ..την καλυτερη στραπατσαδα,την τρως στην Ανδρο!

    • August 16, 2009 9:39 pm

      Χρονια Πολλα Γατε. Και τα δικα μου σεβη γιατι εισαι ..μεγαλος οσονουπω!!!! Αν παω Ανδρο θα δοκιμασω λοιπον σιγουρα. Μικρα πηγαιναμε Γαυριο αλλα τοτε δεν ηξερα στραπατσαδες.

  6. August 16, 2009 2:05 pm

    Αγαπημένη μου,
    Τί όμορφο τραπέζι και τί νοστιμιές! Αλλά να μη βάλεις την ωραιοτάτη κουμπάρα πάλι! Εχω αρχίσει και παθαίνω μία στέρηση.
    Νάστε καλά και καλόκαρδοι πάντοτε να γιορτάζετε όλοι μαζί!
    Φιλιά απο ωραιότατο βουνό. Περιμένουμε φίλους για μπάρμπεκιου (λίγους όμως)
    Και φυσικά παϊδάκια αρνιού στο μπάρμπεκιου με συνοδεία ραπινιών!!!

    • August 16, 2009 10:03 pm

      Ε Καναδεζα δε γινεται, ειναι πολυ καθετη στην προβολη η “ωραιοτατη μου κουμπαρα”. Καλο Μπι Μπι κιου!

  7. August 16, 2009 5:23 pm

    Τώρα που ‘ειπες για καφέ, να φτιάξω κι εγώ έναν, που κάθομαι και μπλογκάρω 5.30 το πρωί Δευτέρας…
    Τα φαγάκια σου τέ-λει-α!!!Αυτό ειδικά με την στραπατσάδα, το ζήλεψα…
    Φιλιά πολλά, καλημέρα και σε σένα…

    • August 16, 2009 10:04 pm

      5:30 το πρωι? Πολλα φιλια αλλα γιατι ετσι αξημερωτα; Μη μου πεις οτι εχεις κι εσυ Τζετ Λαγκ;

  8. August 16, 2009 6:39 pm

    Αχ τι ωραίο τραπέζι!! Γεια στα χεράκια σου:)
    Κι εδώ στη χώρα του λουκάνικου (και συγκεκριμένα στην Πέρα Σαξονία:)) εορταστική ατμόσφαιρα μηδέν…τες πα…τη στραπατσάδα δεν την έχω φτιάξει ούτε στο τηγάνι ούτε στο φούρνο, αλλά θα προνοήσω λίαν συντόμως!
    Να’σαι πάντα καλά και να περνάς έτσι ωραία!

    • August 16, 2009 10:06 pm

      Θα πρεπει να εχετε ωριμες ντοματουλες Κωνσταντινα μου στην Περα Σαξωνια! Να εισαι κι εσυ καλα και να την φιαξεις.

  9. Ρούλα permalink
    August 16, 2009 6:46 pm

    μα πού τα ανακαλύπτεις αυτά τα περίεργα μου λες?άκου αμπελόφυλλα αφυδατωμένα!!!εύγε προκομένο,φιλόξενο,ταλαντούχο,με οικολογικές ευαισθησίες Δεσποινάριο!την τσαντούλα για τα ψώνια την κρατάς αγκαλιά,ναι?
    επιβαρύνει λιγότερο τη μέση και τα χέρια.
    παίρνω λίγο σταφυλάκι και αφήνω σάμαλι με παγωτό βανίλια!
    καλή εβδομάδα!!!!

    • August 16, 2009 10:08 pm

      Χα χα στο Καρεφουρ στην Αθηνα τα βρηκα!! Τις τσαντες με τα ψωνια τις παω με το καροτσακι μεχρι το πορτ μπαγκαζ, εκτος αν ειναι το αυτοκινητο κοντα οποτε τις .. ζαλωνομαι, ωμους, χερια οπου μπορω τις κρεμαω. Καλη εβδομαδα και φιλια. Ευχαριστω για το σιροπιαστο!!

  10. August 16, 2009 9:17 pm

    Χρόνια πολλά Δεσποινάκι! Φιλιά πολλά!

  11. Marthaki permalink
    August 16, 2009 11:36 pm

    Τρελλανωμαι για στραπατζαδα. Οταν ημουν μικρη, και εαν η μαμα πηγαιναι κανενα ταξιδακι χωρις εμας, ο πατερας μου παντοτε μας εκανε στραπατζαδα. Ειναι φαγητο για το καλοκαιρι, οταν οι ντοματες ειναι νοστιμες και οριμες.
    Μπραβο σου Δεσποιναριο για την φαντασια σου. Ολα στο τραπεζι σου ειναι πολυ φιν φον.
    Εμεις δεν εχωμε εδω Balducci’s. Κριμα…..

    • August 17, 2009 1:31 am

      Μαρθακι μου βορρειο, νομιζω οτι το Μπαλντουτσις ειναι μονο στην ανατολικη ακτη. Ειναι πολυ καλο, θα ελεγα καλυτερο απο το Χοουλ Φουντς. Πιο μικρο αλλα πιο εκλεκτικο.
      Στραπατσαδα με μπολικο φρεσκο πιπερακι!!!!! Καλη εβδομαδα!

  12. menoima permalink
    August 17, 2009 2:26 am

    Δεσποινάκι μου εορτάζον!!!
    Κρατάει λένε 40 μέρες η γιορτή. Εκει, που είμουν, χωρίς υπολογιστή, δέν μπορούσα να στείλω τις ευχές μου!!
    Αλά, πρόσθεσε όλες τις ευχές που πήρες, και πρόσθεσε άλλες τόσες απο μένα.
    Βέβαια καλό θάταν νάμουν κι εγώ στο γιορτινό τραπέζι που φενεται πεντανόστιμο.
    Πολλά πολλά φιλιά

    • August 17, 2009 11:52 am

      Αγαπητο μου νοημα, σ’ευχαριστω για τις ευχες, η γιορτη ξεκινα στις 21 Νοεμβρη και κρατα… μεχρι τον επομενο χρονο ναι? Ελα το Νοεμβρη να φαμε μαζι! Σ’ευχαριστω και πολλα φιλια κι απο μενα.

  13. August 17, 2009 6:42 am

    Πρέπει να καταγγείλω δημόσια, από τούτο εδώ το βήμα, ότι ο ντολμάς, ο μερακλής ελληνικός ντολμάς που σέβεται τον εαυτό του, ο ντολμάς ο στιλοβάτης της ελληνικής κουζίνας, ο ανα τους αιώνες αναλλοίωτος αδιαίρετος ομοούσιος και δε συμμαζεύεται ντολμάς…

    ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΚΙΜΑ …ΠΟΤΕ !!

    Ο ντολμάς είναι μόνο ο γιαλαντζί !

    Αν πρέπει οπωσδήποτε να τον κάνεις με κιμά τότε του βάζεις αυγολέμονο, αλλά και πάλι χάνει την αίγλη του ντολμά-μεζέ. Τον μεζέ αυτόν που τρως, τρως και τελειωμό δεν έχεις, μέχρι που καταλαβαίνεις ότι έχεις φάει ολη την κατσαρόλα- όρθιος πάνω από την κουζίνα χωρις να προλάβεις να σερβίρεις κανέναν….

    Γιατί αυτός είναι ο ντολμάς…Δεν είναι μόνο ένα απίστευτα νόστιμο φαγητό…είναι και ο τρόπος που τρώγεται…Πως να τον φας με αυγολέμονο, στα γνωστά ξημερώματα πείνας, όρθιος δίπλα στην ανοιχτή πόρτα του ψυγείου; ε ;; πως ;;;

    :)))))

    Φιλιά

    • August 17, 2009 12:03 pm

      Μπαστα αμιγκο κρητικαρε! Μου θυμιζεις οταν ημουν συνδικαλιστρια και οι καταγγελιες επεφταν βροχη.
      Πρεπει να ομολογησω οτι ο πρωτος ντολμας που δοκιμασα και οι ντολμαδες που μεγαλωσα ηταν με κιμα και ρυζι και φυσικα αυγολεμονο. Ισως παραδοσιακα απο τη γιαγια μου που ειχε Κςνσταντινουπολιτικες επιρροες. Πρεπει να ομολογησω οτι με τον τροπο που υπεραμυνεσαι εσυ του γιαλατζη ντολμα, εχω ακουσει πολλους να υπεραμυνονται για τις ορφανες γεμιστες ντοματες. Και μια τριτη εξομολογηση, σαν παιδακι νομιζα οτι ο γιαλατζη ντολμας ειναι, προϊον κονσερβας οπου οι βιομηχανοι τσιγκουνευοντουσαν τον κιμα.
      Ομως απο τοτε περασαν χρονια και ζαμανια. Εφιαξα και γιαλατζη και ορφανα και μου αρεσουν παρα μα παρα πολυ. Η γευση του λαδιου με τα μυρωδικα ειναι αλλη διασταση. Αρα κι εσυ και οι αλλοι εχετε δικιο να τρελλαινεστε γι αυτη την εκδοχη. Ακομα ομως στο μυαλο μου ειναι τελειως διαφορετικα φαγητα. Το ενα μεζες, το αλλο φαγητο και μου αρεσουν και τα δυο. Αλλα και η εκδοχη του ντολμα με λαχανοφυλλο, μμμμ, ακομα περισσοτερο. Υποθετω λοιπον οτι τα δικα σου τα.. τελειωσες στο δρομο απο το γραμματοκιβωτιο στην πορτα!
      Φιλια χρυσουλι μου!

  14. August 18, 2009 2:21 am

    Φυσικά !

    Ούτε στα γεμιστά, που αποτελεί το αγαπημένο μου φαγητό, επιτρέπω κιμά. Ο κιμάς δε δένει εύκολα με το ρύζι εκτός και αν βάλεις πολύ λάδι που το κάνει τελικά αρκετά βαρύ. Άσε που γενικά έχεις το άλλοθι ότι τρως ελαφρά αφού μιλάμε για ρύζι και μυρωδικά και έτσι μπορείς να καταβροχθίσεις χωρίς τύψεις την κατσαρόλα. Οι λαχανοντολμάδες είναι και αυτοί ιδιαίτερα αγαπητοί αλλά είναι διαφορετικό φαγητό. Εκεί επιτρέπω τον κιμά γιατί το λάχανο γενικά μπορεί και τον σηκώνει. Γενικά όμως ο κιμάς κάνει τα φαγητά αυτά πιο σκληρά και βαριά αλλά και επικρατεί γευστικά όλων των άλλων υλικών και τα αχριστεύει. Έτσι νομίζω…

    Οι ντολμάδες έφτασαν μαζί με πολλά άλλα φαγητά με την κοπέλα μου. Σε ειδικά βαλίτσα !!! Φυσικά τελείωσαν την πρώτη μέρα ενώ όλο το δέμα δεν έβγαλε το τετραήμερο. Μόνο ένα κομμάτι γραβιέρα μου έμεινε !!

    Φιλιά !!!

    • August 18, 2009 9:10 pm

      Μυστικο!!! Το ρυζι δενει (πρακτικα) με τον κιμα αν προ-βρασεις το ρυζι που θα πρεπει να ειναι για γεμιστα. Κι ετσι δεν πεταει αγαρμπα μυτακια εδω κι εκει.
      Ελαφρα οοοχι με τοσο αμυλο, ομως εν τελει ειναι θεμα γευσης και τα σκετα και αυτα με κιμα μου αρεσουν θα ελεγα εξ ισου.
      Πληροφοριακα (οχι οτι θα τα φιαξεις δηλαδηΣ) χρησιμοποιω αναμικτα τρια ειδη κιμα. Βοδινο, μοσχαρισιο και χοιρινο (βολικο ετοιμο πακετακι στο Χοουλ Φουντς!)
      Λοιπον χαρα μου εχεις το κοριτσι εδω; Γι αυτο σε βλεπω στα χαϊ σου. Να μου το φιλησεις.
      Επισης να σου πω οτι στο Μπαλντουτσις εχει κεφαλοτυρι κρητικο. Ειναι λιγο ακριβο, νομιζω εχει καπου 375 το παουντ 😛 😆 😛 😆
      Φιλια σου.

  15. panathinaeos permalink
    August 18, 2009 6:38 pm

    περι ορεξεως κολοκυθοπιττα! ετσι σχολιασε μια κυρια την μελλουσα συζυγο του υιου της! σε μας λοιπον που αρεσει ο κυμας και τα παντρεμενα γεμιστα, τα καλουδια της δεσποιναριον αρεσουν πολυ! ασε που το ομελετικον ειναι σκετη αποπλανηση! και θελω ολα τα παιδακια στην ακρη για φρουτακι! τοσο αφρατα κι ευγεστα ειναι! παρολο που θα ηθελα στη μεση να ειναι ροζακι και οχι μπεζακι! περι ορεξεως!
    να ειστε λοιπον καλα δεσποιναριον και να μας αποπλανειτε με τα ωραια σας!
    υ.γ. βαλε και λιγο γαυρακι στην ακρη για το δρομο!
    υ.γ.2 η κουμπαρα ειναι πραγματικο προσωπο;

    • August 18, 2009 9:15 pm

      Ανατολιτη μας εσυ!!! Που μου ενεπνευσες τα τσερκια. Ολα τα φορμαρω!!! Λοιπον ειχα δυο πλευρα. Το ενα που βλαπεις το εψησα λιγο παραπανω και το αλλο ηταν σενιαν. Γιατι δεν το τρωνε ολοι μοβορικο! Η πραγματικη, και ωραιοτατη υπαρκτη κουμπαρα μου τα τρωει ξεροψημενα. Περι ορεξεως. Πραγματικωτατο προσωπο και να σου πωωω.. τιποτα φικτισιους δεν θα βρεις σ’αυτο εδω το βλογ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: