Skip to content

Crab cakes – the Maryland delicacy!

October 21, 2009

Λιγο πριν ξεκινησει για το αεροδρομιο Dulles, κι ενω μιση ωρα πριν ερθει το ταξι, η βαλιτσα δεν ηταν ετοιμη, ανεβασα απανω ενα μεζεδακι για να με θυμαται στο ταξιδι.  Δε ξερω αν καταφερα να πλησιασω την απολυτα γκουρμε κουζινα της Λουφτχανσα που επροκειτο να με συναγωνιστει τεσσερεις ωρες περιπου μετα, αλλα εβαλα τα δυνατα μου.  Τους ειχα στο νου μου μερες τωρα. Καβουροκεφτεδες με σπιτικο αϊολί.  Ο κλασσικος κεφτες του Μερυλαντ χωρις ομως τις κλασσικες cocktail η tartar sauces.  Το αϊολί του ταιριαζει ομορφα και ειναι τοσο ευκολο.  1/2 φλυτζανι μαγιονεζα, 3 κουταλιες της σουπας λεμονι, δυο σκελιδες σκορδο περασμενες στην πρεσσα και αλατι. Κατα βουληση αυξομειωση των υλικων ,για να ταιριαζει στην γευση μας. Η σαλτσα να ειναι λιγο αραιη.

PA170030 (1024x768)

Καβουροκεφτεδες: 250 γραμμαρια καβουροψυχα,  εικοσι κρακερακια κοπανισμενα σε γαλεττα, 6 πρασινα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα,  ενα αυγο (οχι αβγο),  δυο κουταλιες της σουπας μαγιονεζα, ενα κουταλακι του γλυκου μουσταρδα τυπου Ντιζον, μια σκελιδα σκορδο περασμενη στην πρεσσα, ελαχιστο καυτερο πιπερι, μισο κουταλακι του γλυκου Old Bay Seasoning (*),  αλατι, πιπερι και μισο φλυτζανι τριμμενη ψυχα ψωμιου.

Σωταρω τα κρεμμυδακια  σε λιγο ελαιολαδο μεχρι να μαραθουν.  Προσθετω ολα τα υπολοιπα υλικα, εκτος απο την τριμμενη ψυχα.  Πλαθω τεσσερα μπιφτεκακια.  Τα καλυπτω με την ψυχα πιεζοντας τα απαλα.  Στο τηγανι ζεσταινω ελαιολαδο και τηγανιζω τους καβουροκεφτεδες για λιγα λεπτα απο καθε πλευρα μεχρι να παρουν ενα χρυσο ξανθομελαχροινο χρωμα.  Στραγγιζω για μερικα λεπτα σε απορροφητικο χαρτι.

Τρωγονται στο ποδι κι ενω η βαλιτσα χασκει ακομα ανοιχτη και το ταξι ηδη βρισκεται καθ’ οδον.  Συνοδευεται με ηχητικο εφε: ΜΜΜΜΜΜ!

Αργοτερα σκαρωνουμε και το τελειο συνοδευτικο για τους καβουροκεφτεδες.  Ντοματες πομοντορο που βραζαμε για μιση  περιπου ωρα, μεχρι να γινουν σαλτσα, με ολοκληρα αυγα και τυρι φετα.  Αλατακι εχει ηδη η σαλτσα μας, και πιπερακι στο τελος απο πανω.  Τρωγεται συνοδευομενο με ενα ποτηρακι Pinot Grigio.

PA170033 (1024x768)

(*) Old Bay Seasoning.  Μιγμα μπαχαρικων που περιεχει, ξερο σεληνο και σπορους σεληνου, σκονη μουσταρδα, κοκκινο πιπερι, φυλλα δαφνης, γαρυφαλλα, μπαχαρι, πιπερροριζα, καρδαμο, κανελλα και παπρικα.  Το χρησιμοποιουμε για να δωσουμε γευση στο νερο που θα βρασουν οι γαριδες, η κατ’ ευθειαν απανω σε καβουρια και θαλασσινα.

PA170022 (1024x768)

PA170023 (767x1024)

It was a little before he left for the Dulles Airport.  Half hour before the taxi arrived, the suitcase was not ready yet.  I surprised him with freshly fried crab cakes and homemade aioli sauce.  I had this in mind for days and I managed to make a good impression, hopefully  better than Lufthansa’s  upcoming gourmet menu!  Crab cake is Maryland’s classic delicacy, this time without the classic cocktail or tartar sauces.  Homemade  aioli is soooo easy:  We need 1/2 cup mayonnaise, 3 tablespoons lemon juice, two garlic cloves smashed and some salt.  Adjust the ingredients to your taste. The sauce should not be thick.

Crab cakes: one  6 ounce container crab meat preferably claws, 3 oz buttery crackers pulverized, 6 green onions, one egg, two tablespoons mayonnaise, one teaspoon of Dijon type mustard, a clove of garlic smashed, e little hot pepper, half a teaspoon Old Bay seasoning, salt and pepper to taste and about half cup fresh bread crumbs.

Sautee the chopped  green  onions in olive oil until they are soft.  Add everything except the bread crumbs and mix gently. Form four patties.  Press them softly on the bread crumbs to cover.  Fry in hot olive oil a couple of minutes on each side until the turn golden brown. Let drain on kitchen paper towel.

Eat standing, in front of an open unfinished suitcase waiting for the taxi!

A great accompaniment to crab cakes is a dish called ‘tomatoes with eggs and feta cheese’.  Use ten ripe peeled roma tomatoes. Turn them once in the food processor to form a course pulp.  Cook in a shallow pan for about half hour until most of the tomato “water” is evaporated.  Add some olive oil and when it is hot,  add two eggs (unbeaten) and some feta cheese.  Cook until the egg white is done.  Add salt and freshly ground pepper .. et voila! Open a Pinot Grigio bottle and enjoy!


41 Comments leave one →
  1. October 21, 2009 1:03 am

    I am deeply impressed! How did you manage?!

  2. orfia permalink
    October 21, 2009 5:50 am

    ΜΜΜ!! ωραια ιδεα οι κεφτεδες…, στα υπ’ οψιν….αλλα βρε δεσποινα…πριν φυγει??? πριν πεταξει.??….του δωσες…εναν αερα..σκορδακιου???? Χμ!!! Μου αρεσει ο τροπος που σκεφτεσαι..:)χοχοχο!
    Φιλακια πολλα

    • October 22, 2009 12:32 am

      Χα! Ναι ετσι περναει πιο ανωδυνα τον ελεγχο Ορφια μου!

  3. Χριστινα permalink
    October 21, 2009 6:23 am

    χαχαχαχα!!! οση ωρα διαβαζα ελεγα ” αν ειναι δυνατον, μπραβο ορεξη λιγο πριν φυγει!” κ μετα ειδα οτι εφευγε ο Ερρικος!!! εισαι απιθανη!!

    • October 22, 2009 12:35 am

      Ε! ειπαμε.. εγω οταν ειναι να φυγω κατ’ αρχας η βαλιτσα μου ειναι ετοιμη απο .. προχτες. Και τι; θα ετρωγα σκορδο πριν το ταξιδι; Α παπαπαπαπα!

  4. October 21, 2009 6:48 am

    Ξεπερνώ, το τι κουράγιο είχες ,πριν το ταξίδι βρε αθεόβοβο πλάσμα-δε παίζεσαι- και μενω που με βάζεις πρωι πρωι να γράφω συνταγές , και να θέλω ΤΩΡΑ καβουροκιοφτέδες με τσίπουρο!!

    Ααααα δε πάω καλά….:))

    Μία η πρασόπιττα του αγαπητού Παναθήναιου ,μια αυτό , έστρωσε το μενού του ΣΚ που έρχεται.

    Φιλιά με καλημέρες και τρέλλα:))

    • October 22, 2009 12:36 am

      Αντε τα μισα διαβασες.. δεν ταξιδευα εγω! Καλα μαγειρεματα!

  5. October 21, 2009 7:00 am

    Μμμμ… Αύριο που θα πάω Θανόπουλο θα δω μήπως το έχει αυτό το Old Bay Seasoning…. Φιλιά γκουρμέ και ταυτοχρόνως χρυσοχέρα φιλενάδα μου…:-)))

    • October 22, 2009 12:37 am

      Αν δε το βρεις φιλεναδα πες μου να σου στειλω ενα κουτακι, νο προμπλεμ!

  6. margarita permalink
    October 21, 2009 7:04 am

    Δεσποινα – Λουφτχανσα σημειωσατε 1 !!! καλα πολυ κουλ ειστε εσεις εκει οταν ταξιδευετε… εστω και ενας μονο.. οταν φυγει ο σειχης τι να του κανω δηλαδη ??

    • October 22, 2009 12:41 am

      Χα χα δε ξερω .. ολα του αρεσουν! Α! χαιρετισμους στον Χριστοφορακο.. κυκλοφορει λεει αναμεσα σας!

  7. October 21, 2009 8:16 am

    Υπέροχο φαίνεται!!!
    (Και έβαλες και το πλοκάμι στην κορυφή της ανάρτησης…)

    • October 22, 2009 12:42 am

      Ωραιο ητανε Αρτανις, και η ντοματα με τα αυγα ακομα πιο ωραια!

  8. panathinaeos permalink
    October 21, 2009 8:47 am

    χρυσοχερα! χρυσοχερα! κι αυτο το αιολι ειναι χαρμα καρμα εξαυλωση! αλειμενο επανω στην τραγανη σαρκα του κεφτε απορροφαται και μετουσιωνεται! και οδηγει τους γευσιγνωστες σε υπαρξιακο αδιεξοδο…

    • October 22, 2009 12:47 am

      Ναι οι δυο γευσεις ταιριαζουν απολυτα αγαπητωτατε!
      Μιας και κανατε σεφτε
      σας κερνω ενα κιοφτε
      βαλτε και αϊολί
      να γουσταρετε πολυ!

  9. October 21, 2009 9:31 am

    Υπαρξιακό αδιέξοδο?? Εντάξει να μας έχετε κατά νου μετά το ΣΚ αγαπητότατε Παναθήναιε:))

  10. October 21, 2009 12:22 pm

    Μμμμμ!Κε φτες κε δε φτες.Παντως τελεια ιδεα και μου αρεσουν πολυ τα θαλασινα.Με την πρασοπιτα δεν ξερω αν ταιριαζει που εχει και το κρεατακι της.Καλα θα το παλεψουμε εμεις και τις αποριες μας στον παναθηναιο.Ευχαριστω Δεσποινα για την γκουρμε ιδεα σου.

    • October 22, 2009 12:53 am

      Οχι δε θα τα συνδιαζα αυτα τα δυο Γιαννα. Ο τηγανητος καβουροκεφτες θελει κατι δροσερο διπλα, μια σαλατα η πατατουλες τηγανητες.

  11. October 21, 2009 12:22 pm

    Hello Δεσποινάκι
    Από το πρωί το έχω ανοιχτό μπροστά μου, αλλά δε μπόρεσα να σου γράψω πόσο μου άρεσε αυτό που είδα και διάβασα!!!!!!!!!
    Λίγο προτού να φύγω τρέχοντας (έχει πέσει πήξιμο) αφήνω φιλιά και καλησπέρες

    Γειααααααααα

    • October 22, 2009 12:54 am

      Χελο ματια μου, καιρο εχω να σε δω! Αληθεια σου αρεσε; Και εισαι και μερακλης εσυ! Μη στασουυυυυ μυγδαλαααα.. που τρεχεις;

  12. October 21, 2009 1:10 pm

    ti na leme tora…thalassina kai pare mou tin psixi leme!!!

    miamm, miamm!!

    auto me tin ntomata mou thimise strapatsada kai arxisa na gleifomai sto grafeio…

    oraia oraia🙂

    • October 22, 2009 12:56 am

      Καλη μου μοναχικη σχολιαστρια, πολυ σωστα ειναι παραλλαγη της στραπατσαδας. Η διαφορα ειναι οτι ερριξα τα αυγα ολοκληρα γιατι μετα μου αρεσει να βουταω ψωμακι στον κροκο!

  13. Marthaki permalink
    October 21, 2009 2:09 pm

    Δεσποιναριο, Και παλι το ξανακανες!!! Λατρευω ολο το μενου σου. Εισαι πολυ τυχερη που μπορεις και βρησκεις φρεσκη καβουροψυχα!! Νομιζεις πως η καβουροψυχα απο κονσερβα θα δουλευε? Μπαει δε γουαει, και εγω συνεχεια αναρωτεμαι απο ποτε εγινε το αυγο…αβγο? ΠΟΤΕ!!
    καλη σου μερα

    • October 22, 2009 12:58 am

      Ναι, φανταζομαι οτι μπορεις και με κονσερβα, αλλα μου κανει εντυπωση, εδω τα βρισκω σε κεσεδακια. Για δες .. εχετε Χοουλ Φουντς; Ψαξτο! Καλη σου νυχτα τωρα πια.

  14. Ρούλα permalink
    October 21, 2009 6:16 pm

    στου δεσποινάριου τα πιατάααακια
    κάθονται δυο καβουροκεφτεδάαακια….
    καλό ταξίδι επιστροφής στον ερρίκο και είμαι σίγουρη ότι από τώρα σκέφτεσαι με τι φαγάκι θα τον υποδεχθείς!

    • October 22, 2009 12:59 am

      Α χα χα οχι Ρουλα μου δε σκεφτομαι τι θα φιαξω! Αν και φανταζομαι οτι θα ερθει πεινασμενος γιατι δεν εχει ιδιεταιρη αγαπη στα Πολωνεζικα φαγητα.

  15. October 21, 2009 6:19 pm

    εγώ δεν μένω στο γκουρμέ του θέματος αλλά στο ρομαντικό… που του το ετοίμασες για να σε θυμάται στο ταξίδι!! τι όμορφο!!!!
    δεν πιστεύω να μας λες ψέμματα, χάριν της ανάρτησης….🙂

    • October 22, 2009 1:01 am

      Ψεμματα; Καλα δεν αναγνωρισες τα πιατα μου; Επρεπε να τον βγαλω φωτογραφια μπροστα στην βαλιτσα που περιμενε!

      • Melissoula permalink
        October 22, 2009 5:21 am

        Οχι ψεματα οτι τα εφτιαξες, και τα πιατα αναγνωρισα και ολα, οτι τα εφτιαξες για να σε θυμαται βρεεεεε🙂
        και παρεπιμπτοντως κατι πρεπει να κανω με την καναδεζα ολα τα μαρτυραει πια πφφφ

  16. October 21, 2009 10:04 pm

    Το αγαπημένο ορντέβρ του Τέντ. Οπου κι αν πα΄με στην Αμερική σε στέιλ χάουζ, κρίνει την κουζίνα του απο τα κράμπκέϊκς. Το φαντάζεσαι;
    Σε βρίσκω πολύ γκουρμέ, ερωτιάρα και γλυκούλα!
    Να μας πάς στο καλύτερο όταν με το καλό σκάσουμε μύτη μετα Μελισσακίου στην πρωτεύουσα!
    Φιλιά

    • October 22, 2009 1:09 am

      Το κραμπ κεηκ Καναδεζα ειναι οντως ενα φαγητο που μπορει να ποικιλει σε ποιοτητα. Οχι μονο το καβουρι παιζει ρολο αλλα και τι φιλινγκ θα βαλεις. Οσο λιγωτερο τοσο καλυτερα, αλλα πρεπει να ειναι αρκετο για να κραταει τον κεφτε. Μιση ωρα πριν σκασετε μυτη ειδοποια με να βαλω τηγανι! Φιλια ωσι!

  17. Πέννυ permalink
    October 22, 2009 5:32 am

    Κοίτα να δεις τώρα… ποτέ δεν έχω φτιάξει καβουροκιοφτέ, ούτε καν έχω φάει, και όλο αυτό το “το ταξί απέξω, η βαλίτσα μισοέτοιμη και η Δέσποινα τηγανίζει” με προκαλεί να δοκιμάσω…
    Κάτι μου λέει ότι ο καλός μου θα σε λατρέψει για τις ιδέες που μου δίνεις, καθότι καλοφαγάς το χρυσό μου…
    Φιλάκια από μια πρωτεύουσα που ξεκινά ηλιόλουστη και δροσερή τη μέρα της….

  18. October 22, 2009 9:03 am

    Ποτε δεν κοιταξα στην Αθηνα ποσο ευκολο ειναι να βρεις καβουροψυχα. Σιγουρα θα υπαρχει κονσερβα δε το συζητω. Παντως ας γραψω κατι που παρελειψα παραπανω. Γενικα ειναι ακριβουλικο φαγητο. Τα 250 γραμ. κοστιζουν $20, βαλε και τα εξοδα κιοφτε, ερχεται γεματο ταλληρο το κομματι στο σπιτι. Οποτε φανταζεσαι εξω το κοπανανε κατα βουληση. Και να φανταστεις δεν βαζω εργατικα εγω!! χε χε! Επισης ΜΟΛΙΣ συνειδητοποιησα οτι περασε ενα καλοκαιρι ολοκληρο και δεν καναμε καμια καβουροφαγια ετσι που λειπαμε ολο τον καιρο. Λιγο αργα να επανορθωσω, ηδη σημανε το τελος εποχης. Φιλια σε σενα και στον καλοφαγα σου στην πιο ωραια πρωτευουσα!

  19. October 22, 2009 9:27 am

    Καβουρόψυχα, εμείς εδώ στα πέριξ, μόνον από κονσέρβα.
    Θα κάνουμε δουλειά έτσι Δεσποινάριον ή όχι; Να εγκαταλείψω την ιδέα της εφαρμογής;
    Οσο για το old Bay seasoning… με την ανάλυσή σας, μάλλον θα το προσαρμόσουμε στα καθ’ ημάς.

  20. October 22, 2009 9:43 am

    Φανταζομαι ναι Πηνελοπη .. στραγγισε το καλα. Για το ολντ μπεη (!) σηζονινγκ (λες να ειναι βασικα τουρκικο;) βαλε ελαχιστα απο τα υλικα που το συνθετουν .. ετσι για τη μυρωδια. Η βαλε πιπερακι καγιεν η παπρικα. Η ουσια ειναι στον καβουρα. Οχι στο ζουμι του! Ζητωσαν οι εναλλακτικες προσαρμογης του κιοφτε σε παγκοσμια κλιμακα!

  21. October 22, 2009 12:38 pm

    Διακρίνω ένα ίχνος “αποκλειστικότητας” ή μου φαίνεται κρίνοντας από το το aioli που μπορεί να είναι αρκούντως “ερωτοαπωθητικόν” για τρίτους.

  22. October 23, 2009 12:21 am

    Ελενι μολις ανακαλυψες την Κιρκη μεσα στο δεσποιναριον!

  23. October 24, 2009 12:33 pm

    Πάντα μου προτιμούσα την Κίρκη από την Πηνελόπη.

  24. October 24, 2009 12:59 pm

    Χα χαααα.. συμφωνω, ταιριαζει στην εποχη μας την δολοπλοκα! Να σου πω κατι, πολυ μου αρεσει που εισαι λακωνικη και ουσιαστικη. Καλο Σ/Κ Ελενη μου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: