Skip to content

τελος εποχης και μια ωδη

November 3, 2009

Περνωντας τις προαλλες απο τον παγκο του Τζο του μαναβη, τι να δω! Εχει κατι ντοματες μμμμμουρλια. Τελος εποχης τωρα, ψιλοωριμασμενες, μοσχοβολανε αυτη την λαχταριστη ξυνιλα του “ντοματικου οξεως”.  Παιρνω πομοντορο για σαλτσα,  χοντρες για γεμισμα και κατι πιτσικοσβωλακια για τη σαλατα.  Αυτα στο δαγκωμα ειναι τοσο γλυκα που νομιζεις οτι τα ποτιζαν με μελι. Εχει και κατι χαρτοκουτα με τις πιο ωριμες για να φιαξεις μπολικη σαλτσα να εχεις και για το χειμωνα. Ψιλοφλερταρω με την ιδεα, αλλα την απρριπτω σαν μπελα και χρονοβορα. Τωρα αν το μετανοιωσω εχω ακομα μια εβδομαδα για να επανορθωσω. Με τη σακουλιτσα μου και με πηδηματακια τσιγκολελεττας,  παιρνω το δρομο του γυρισμου! Ονειρευομαι μια στραπατσαδα, τραχανα με φρεσκια σαλτσα,  κι αυτο το “ντοματικο οξυ”  σαν σπεσιαλ χοουμ φραγρανς.

P7210044

Ode To Tomatoes

Pablo Neruda

The street
filled with tomatoes,
midday,
summer,
light is
halved
like
a
tomato,
its juice
runs
through the streets.
In December,
unabated,
the tomato
invades
the kitchen,
it enters at lunchtime,
takes
its ease
on countertops,
among glasses,
butter dishes,
blue saltcellars.
It sheds
its own light,
benign majesty.
Unfortunately, we must
murder it:
the knife
sinks
into living flesh,
red
viscera
a cool
sun,
profound,
inexhaustible,
populates the salads
of Chile,
happily, it is wed
to the clear onion,
and to celebrate the union
we
pour
oil,
essential
child of the olive,
onto its halved hemispheres,
pepper
adds
its fragrance,
salt, its magnetism;
it is the wedding
of the day,
parsley
hoists
its flag,
potatoes
bubble vigorously,
the aroma
of the roast
knocks
at the door,
it’s time!
come on!
and, on
the table, at the midpoint
of summer,
the tomato,
star of earth, recurrent
and fertile
star,
displays
its convolutions,
its canals,
its remarkable amplitude
and abundance,
no pit,
no husk,
no leaves or thorns,
the tomato offers
its gift
of fiery color
and cool completeness.

Advertisements
25 Comments leave one →
  1. margarita permalink
    November 3, 2009 12:54 pm

    καλα πρωι πρωι με το ντοματικο οξυ… επρεπε να ειχα παρει φωτο τοτε τα φορτηγα με τις ντοματες Ξυνιαδας. μετα το Δομοκο θυμασαι??…
    αλλα απο ολα περισσοτερο μου αρεσε το χοροπηδητο τσιγκολελετας!!!
    κοιτα βρε παιδι μου που ο Νερουντα ειχε γραψει και για τις ντοματες.. τελικα πολυ ενημερωτικο το μπλογκινγκ..παω να ψαξω το επαναστατικο μηνυμα πισω απο τους αθωους στιχους γαι ντοματες… αν βρεις πολυ ωριμες παντως παρτες .. ξερω σε ποιους να παμε να τις ριξουμε..

    • November 4, 2009 1:40 am

      Θυμαμαι, ο Δομοκος ηταν εκει που ειδαμε τα φω μπιστρο επιπλα! Καπου τα εχω, να τα φερω για αμπιανς! Ντοματες θελεις μονο Η ΚΑΙ ΑΥΓΑ;

  2. Χριστινα permalink
    November 3, 2009 12:55 pm

    τσιγκολελετα!! τι τελεια λεξη!!
    να χαρεις τις ντοματουλες σου σε ολες τους τις εκδοχες 🙂

    • November 4, 2009 1:42 am

      Εχουμε καταντησει κοιλιοδουλες, να αντλουμε χαρα απο δυο ντοματες! Θυμασαι τα μαγειρικα μας στην κουζινα της Γουεντυ; Ποσες φορες αναπολω!

  3. November 3, 2009 1:03 pm

    τραγουδουσες και το ενα φραγκο η βιολεττα?
    τελικα αυτον το Τζο πως τον λενε στ αληθεια?

    • November 4, 2009 1:44 am

      Βεβαιως και εστριβα μπρος και πισω.. δε χοουλ θινγκ! Τον Τζο δε ξερω αλλα δε ρωταω, μη μου πει οτι τον λενε Κρεγκ ας πουμε και μου τη σπασει!

  4. Ρούλα permalink
    November 3, 2009 1:36 pm

    τις ώριμες ντομάτες είτε τις πολτοποιώ με το μούλτι , τις βάζω σε πλαστικά με καπάκι μιας χρήσης και μετά στον καταψύκτη,είτε τις πλένω καλά ,τις σκουπίζω και μετά όπως είναι στον καταψύκτη.και στις δυο περιπτώσεις αποψύχονται γρήγορα στο φούρνο μικροκυμάτων.ο δεύτερος τρόπος κυρίως δεν είναι χρονοβόρος και τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
    φιλάκια

    • November 4, 2009 1:46 am

      Ευχαριστω Ρουλα για τα τιπς! Ισως παρω. Καποτε εφιαχνα γυαλινες κονσερβες που τις εβραζα κλειστες στην κατσαρολα για να φυγει καθε ιχνος αερα. Καποτε.. σταματησα. Φιλακια και σε σενα.

  5. FoodJunkie permalink
    November 3, 2009 4:36 pm

    Εμείς εδώ τις αποχαιρετίσαμε τις ωραίες ντοματούλες! Συνφωνώ με τη Ρούλα, κι εγώ έτσι τις κάνω τις ντομάτες: στο μούλτι και μετά κατάψυξη. Κρατάνε τρεις μήνες καλά και έχει κανείς πάντοτε φ΄ρεσκια ντοματούλα για σάλτσα.

    • November 4, 2009 1:47 am

      Γι αυτο ειπα Ιωαννα μου οτι εχω μια εβδομαδα.. μετα ολα θα τελειωσουν.

  6. panathinaeos permalink
    November 3, 2009 7:44 pm

    αυτη η τσιγκολελετα απο που ειναι; δεν εχω ξανακουσει αυτο το ονομα!
    ο τζο ξαναχτυπησε λοιπον! τι ντοματες ειναι αυτες;
    το δε ποθημα του νερουδα αποτελει την ομορφη εκπληξη της ημερας!
    ευγε δεσποιναριον!

    • November 4, 2009 1:49 am

      Εσεις δεν παιζατε
      ενα φραγκο η βιολεττα
      τσιγκολελετα τσιγκολελετα!
      ελατε να σας φιαξω ντοματοκεφτεδες

      • orfia permalink
        November 4, 2009 12:02 pm

        ..Μαλλον δεν επαιζε Δεσποινακι..εμεις τα κοριτσακια το παιζαμε αυτο το παιχνιδι….!!!!
        Φιλακια πολλα..:)

  7. November 3, 2009 10:43 pm

    -απαγορευεται να με τρομαζεις με τετοιους τιτλους..

    και δεν προΛαβα να σχολιασω και τη ν παρακατω ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!

    θελω να ξαπλωσω στη μπερζερα μου και να παρω μια γερη δοση απο τα αλατα της θειας Πιττυ

    ακου τελος εποχης

    και ολα αυτα για μια στραπατσαδα!!!

    χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ
    -σουσουραδα!

    🙂

    (υπεροχη η παρακατω αναρτηση αλλα Δ.Τ.Τ. λειπω η ειμαι πτωμα:)και χανω!)

    • November 4, 2009 1:52 am

      Δε χανεις, εσυ κερδιζεις εκει που πας ΔΤΤ.
      Τωρα που το λες, ειναι λιγο πιφ ο τιτλος, αλλα ειπαμε.. εδω.. εδω καλα να ειμαστε!

  8. November 4, 2009 12:03 am

    poli kalo…edo ta mikra einai ta mona pou exoun geusi…ta ipoloipa einai mono nero 😦 😦

    zileuooo…efera meta to kalokairi apo to mpstani tis theias mou kai mosxobolage OLO to flat….aaax, auta nai mou leipoun poli 😦

    • November 4, 2009 1:54 am

      Ο Τζο φερνει τοπικες απο εδω γυρω αλλα κανει και ο ιδιος καλλιεργειες. Καλα οι ντοματες στην Ελλαδα, ακομα και στον μαναβη μοσχοβολανε

  9. Με νόημα permalink
    November 4, 2009 2:39 am

    Ε ρε τι κάνει η Γιαπωνέζικη τεχνολογία. Ντομάτες νοστιμότατες εδώ όλο τον χρόνο και πενταωόστιμες φράουλες τον Γενάρη. Όχι παίζουμε τσιγκολελέτα! Όσο για ντοματοκεφτέδες, μόνο με ντοματάκια Σαντορίνης αξίζουν
    Φιλάκια …βιολέττα μου

    • November 6, 2009 2:57 am

      Η τεχνολογια κανει πολλα αλλα το δεσποιναριον προτιμα να ψωνιζει εποχιακα. Ντοματακια σαντορινης .. λιγο δυσκολο εδω να βρω.. οποτε αρκουμαι στα ντοματακια βορειου αμερικης. Φιλακια λελουδο μου.

  10. November 4, 2009 6:58 am

    Όλοι, “Τζο” είναι?? Τζο μικροπολητής, Τζο μανάβης, Τζο θυρωρός??
    Βρε όχι τίποτε άλλο ,αλλά ταιριάζει κιόλας: xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    Σε αυτά τα μικρά τοματάκια που είναι με μέλι, βάζω χοντρό αλάτι, φύλλα κάπαρης ελαιόλαδο και με φρυγανισμένο ζεστό ψωμί, τσαλαβουτώ και τραγουδώ….

    περνά περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα ,παιδό που λα:)))

    Φιλάκια καλημέρας

    • November 6, 2009 2:58 am

      Ολοι Τζο ειναι, ο θυρωρος ειπαμε ομως ειναι Τζιμ!

  11. orfia permalink
    November 4, 2009 8:14 am

    ..Εγω παλι εχω μια περιεργεια για εκεινον τον τραχανα με φρεσκια σαλτσα…..μηπως…???
    Καλημερα Δεσποινακι.

    • November 6, 2009 3:00 am

      Εννος, Ορφια οτι στα υγρα που θα βρασει ο τραχανας περιπου το ενα τριτο ειναι πολτοποιημενη ντοματα. Γινεται κοκκινη σουπα και ταιριαζει πολυ με κομματακια φετας μεσα.

  12. November 4, 2009 8:43 am

    Bloody Mary και Heinz tomato ketchup ! Γευστικές ηδονές 😉 Καλημερούδια είπα; Λέω τώρα 🙂

  13. November 6, 2009 3:02 am

    Ναι στο πρωτο.. το δευτερο τι το κανεις, δεν φανταζομαι να βουτας μεσα τις τηγανητες σου πατατες Λιλακο γιατι θα λωλαθω!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: