Skip to content

η σοκολατενια πουτιγκα της θειας Νικης

December 17, 2009

Χριστουγεννα τα χρονια τα παλια.  Το σπιτι της θειας Νικης  ειχε  παντα κοσμο και το τραπεζι ειχε παντα καλουδια. Το πιο αγαπημενο ομως απο ολα, και ιδιεταιρα σε μας τα παιδια ηταν η πουτιγκα σοκολατας.  Απο μεσα ενα ζουμερο αμυγδαλενιο κεϊκ και εξω γλασσο σοκολατας. Παντα ζηταγαμε κι αλλο! Το εφιαχνε τις γιορτες τα γεννεθλια των παιδιων, στα τραπεζια και ολοι τρελαινονταν.

Η θεια Νικη ειναι η μεγαλυτερη αδελφη της μαμας Δαφνης και πλησιαζει τα 90 παρακαλω.  Σημερα θελω να μοιραστω μαζι σας την συνταγη της σοκολατενιας πουτιγκας. Πριν πολλα χρονια μου εστειλε την συνταγη.  Η συνταγη ηταν γραμμενη στο πολυ ..φλου με πρεζες και μετριους φουρνους και λοιπα.  Του Αγιου Νικολαου εφιαξα την πουτιγκα και μετρησα τους χρονους και την δοσολογια για να σας την φερω με ..εγγυηση!

Μετα πεσαμε απανω σαν να μην ειχαμε ξαναφαει σοκολατα ποτε!

Για το κεϊκ:

7 κουταλιες της σουπας αμυγδαλα κοπανισμενα

7 κουταλιες της σουπας παξιμαδια ασπρα επταζυμα κοπανισμενα

7 κουταλιες της σουπας ζαχαρη αχνη

7 αυγα

ξυσμα λεμονιου

Χτυπαω τους κροκους των αυγων (μη δω το αυγο με βητα) με την ζαχαρη περιπου 20 λεπτα να αφρατεψει.  Πιχνω τα κοπανισμενα αμυγδαλα τα παξιμαδια  και το ξυσμα λεμονιου.

Χτυπαω τα ασπραδια ξεχωρα μαρεγκα, και διπλωνω τη μαρεγκα με σπατουλα στην υπολοιπη ζυμη.

Βουτυρωνω και αλευρωνω μια φορμα και ριχνω μεσα το πιγμα.

Ψηνω 30-35 λεπτα σε μετριο φουρνο (180 C)  H ζυμη ειναι σαν ζυμη σουφλε, οποτε δειτε μολις φουσκωσει και ροδοκοκκινησει θα ειναι ετοιμη.

Βγαζω την φορμα απο το φουρνο και αφηνω το κεϊκ να κρυωσει

Για το σιροπι:

2 ποτηρια ζαχαρι

1 ποτηρι νερο

χυμο απο λεμονι και βανιλλια

Τα βραζω ολα μαζι και ριχνω το ζεστο σιροπι στο κρυο κεϊκ μεσα στη φορμα ωσπου να απορροφηθει σχεδον ολο απο το κεϊκ

Αναποδογυριζω το κεϊκ σε πιατελα και παω να φιαξω το γλασσο.

Για το γλασσο:

150 γραμμαρια κουβερτουρα μπιττερ

3/4 του φλυτζανιου ζαχαρουχο γαλα.

Λιωνω τη σοκολατα με μια κουταλια νερο σε μπαιν μαρι και προσθετω το γαλα.

Ανακατευω καλα και ριχνω το γλασσο στο κεϊκ.  Στολιζω με αμυγδαλα.

Σημειωση:  Την επομενη φορα τα αμυγδαλα του στολισμου θα τα κανω σχεδον σκονη γιατι ετσι χοντροκομμενα δεν μου αρεσουν οπτικα!

Το Χριστουγεννιατικο τραπεζομαντηλακι το εχει κεντησει η κυρια Δαφνη τοτε που τα χερακια της εκαναν θαυματα!

Σας φιλω γλυκα.

40 Comments leave one →
  1. December 17, 2009 5:42 am

    Χρόνια Πολλά στο Νίκο με πουτίγκα σοκολάτας αλα θεία Νίκη. Πάντως, τη λιγκουρεύτηκα νυχτιάτικα. Πάω για ύπνο μην αμαρτήσω με κανένα μελομακάρονο η γυναίκα!
    Μακριά οι πειρασμοί!

    • December 19, 2009 1:15 am

      Μη σε κολαζω χαρα μου! Προσπερνα τα μελομακαρονα και ΒΟΥΡ στους κουραμπιεδες!

  2. margarita permalink
    December 17, 2009 8:13 am

    αμαν!! και την ειδε ο σειχης και θελει τετοια και μονο !! φωτιες μου αναψες….

    • December 19, 2009 1:25 am

      στην κουζινα παραυτα! Μη μου στεναχωρεις τον σεϊχη!

  3. Χριστινα permalink
    December 17, 2009 9:11 am

    we luv Θεια Νικη!!!

  4. December 17, 2009 9:44 am

    μάι γκοντ και σιροπι και γλασο με ζαχαρουχο γαλα!!!

  5. December 17, 2009 10:40 am

    Yummyyyyy!!!

    υγ Οπωσδήποτε τα αμύγδαλα σκόνη για το ντεκόρ…στρώνουν και καλύτερα!

    • December 19, 2009 1:28 am

      Ναι κι εγω ετσι λεω γοργονιτσα μου, αλλα εχουμε κι αλλες γνωμες παρακατω! Θα το δοκιμασω κι αλλοιως.

  6. Lonely permalink
    December 17, 2009 10:40 am

    we love theia Niki for sure…

    ta amigdala sas parakalo poli opos ta afisete os exoun mia kai to gliko sas moiazei me kentima🙂

    • December 19, 2009 1:32 am

      Να το δουμε και αλλοιως Λονλυ μου. Αν δε μας αρεσει ξαναγυρναμε στα χομτροκομμενα.

  7. December 17, 2009 11:27 am

    Αύριο κι όλας πάω Θανόπουλο για προμήθειες….:-) Φαίνεται πολύ σούπερ γιάμυ…Φιλάκια πολλά…:-)))

    • December 19, 2009 1:33 am

      Ειναι γιαμυ δε το συζητω! Καλη επιτυχια !

  8. December 17, 2009 11:39 am

    Υπέροχη! Φαίνεται εύκολη σε σχέση με κάτι άλλες πολύπλοκες πουτίγκες που βλέπω.
    Θα τη φτιάξω σίγουρα μέσα στις γιορτές.

    • December 19, 2009 1:35 am

      Τωρα να σου πω Δεσποινακι μου, δε ξερω γιατι την ελεγε πουτιγκα αφου διαφερει απο τις κλασσικες. Ισως γιατι ειναι φιαγμενη με το παξιμαδι και δεν εχει αλευρι. Καλη επιτυχια και σε σενα.

  9. December 17, 2009 11:47 am

    Μια εσύ μια η Εύη βαλθήκατε να μας παχύνετε. Λοιπόν ωραία μου φάνηκε και θα την δοκιμάσω αυτές τις μέρες που θα έρθει και ο σύζυξ και είναι φαν της σοκολάτας🙂

    • December 19, 2009 1:36 am

      Ευτυχως που δεν παχαινουμε με τις αναρτησεις Ντορακι. Δοκιμασε την κι εσυ λοιπον. Που να ηξερε η θεια Νικη οτι η πουτιγκα της θα γινει φιρμα!!

  10. orfia permalink
    December 17, 2009 12:21 pm

    Ειναι αυτο που λεμε…”στα ελληνικα”…μπομπα….!!! (με την καλη εννοια…βεβαιως βεβαιως…). Δεσποινα μου, φαινεται υπεροχη και ευκολη οποτε..θα την τιμησουμε χριστουγεννιατικα.. στην υγεια της θείας Νικης!
    Φιλια πολλα

    • December 19, 2009 1:37 am

      Ε τις εχει τις θερμιδουλες της η μπομπαρα Ορφια μου! Στην υγεια της, ειναι πολυ γλυκοε ανθρωπος.

  11. Ρούλα permalink
    December 17, 2009 6:44 pm

    Gaston:merci beaucoup,tente Niki pour la recette!!!
    το χριστουγεννιάτικο τραπεζομαντηλάκι της κυρίας Δάφνης εξαιρετικό!ο καμπυλωτός τρίφτης μου άρεσε,φαίνεται πολύ πρακτικός.θα ψάξω να βρω.
    φιλάκια

    • December 19, 2009 1:41 am

      Αυτοι οι τρεις ρεμπελοι, εχουν αραξει κατω απο το σαπεν και δεν κανουν τιποτα Ρουλα. Ο τριφτης ο μακροστενος ειναι ελαχιστα καμπυλωτος και ειναι βολικος στη χρηση. Κανει και για παρμεζανα τρε μπον! Αν δεν τον βρεις πες μου να σου στειλω ενα. Θα χαρω! Σε φιλω!

  12. Anonymous permalink
    December 17, 2009 7:39 pm

    Μπράβο Δεσποινακι που μοιράζεσαι τέτοιες προσωπικές συνταγές.
    Η Θ.Νίκη από εδω και μπρος θα έχει πολλές ευχές από όλους μας
    καθώς η Κ. Δάφνη για τα ωραία εργόχειρα κ γεύσεις τους. Πολλές θερμές ευχές σε όλους.

    • December 19, 2009 1:42 am

      Καλως την Ευη μου. Ευχες και σε σενα και την οικογενεια σου!

  13. December 18, 2009 2:54 am

    ΕΥΗ Η ΤΟΡΟΝΤΙΑΝΗ, ΒΓΗΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ

    • December 19, 2009 1:43 am

      χα χα ειδα το Τοροντο στο μεηλ και το μυαλο μου πηγε στην φιλη Αντιγονη. Φιλακια!

  14. December 18, 2009 12:09 pm

    Despinaki είσαι άπιαστη στο design το header καταπληκτικό! Η θεία σουπερ ντούπερ αλλά το καλύτερο από όλα είναι τα γονίδια σου Δεσποινάκι μιλάμε μακροζωία !χχο
    p.s και η συνταγή πρέπει να είναι ωραία από ότι φαίνεται αλλά πρέπει να έχεις κατάλαβει εμένα, διαβάζω συνταγές όταν πια πρέπει είναι ανάγκη και πρέπει να μαγειρέψω

    • December 19, 2009 1:50 am

      Καρδουλα αυτο που βλεπεις απανω ειναι μια πορεια αγιοβασιληδων στο Σαν Φρανσισκο. Μαζευονται πρωτα στο γιουνιον σκουεαρ και μετα πανε καπου και γινονται σκνιπες.
      Ναι τα κοριτσια ( η μαμα και οι αδερφες της) ειναι μια χαρα, η μητερα τους ομως, η γιαγια η Δεσποινα εφυγε στα 48 της. Η πουτιγκα ειναι για κρυα κλιματα, δοκιμασε καμια τουρτα παγωτο εσυ!

  15. Mαρω permalink
    December 18, 2009 2:56 pm

    ΩΩΩΩΩΩχ μανα μου …. και ειμαι επιρρεπης στα γλυκα …. μου αρεσει και ο συνδιασμος αμυγδαλο-σοκολατα !!! ΕΥΧΟΜΑΙ οχι μονο να φτασεις αλλά και να ξεπερασεις κατα πολυ τα 90 της Θειας Νικης .

    Φιλια πολλα

    • December 19, 2009 1:51 am

      Φιλια κι απο μενα Μαρω μου, ευχαριστω, να τα φτασω τα χρονια της και τη διαυγεια της. Ακομα μαγειρευει μονη της.

  16. December 18, 2009 3:48 pm

    Καλό θα ήταν, όταν ανεβάζουμε τέτοιες συνταγές, να στέλνουμε και τα ταπεράκια ανά την υφήλιο… έστω με ένα κομμάτι για τον κάθε ξελιγωμένο αναγνώστη!!!!!!

    Φιλιά σοκολατένια🙂

    • December 19, 2009 1:52 am

      Λεω να φιαξω μια εταιρεια, ταπερακι εξπρες, για μπλογκο παρε δωσε και δοκιμασε!

  17. December 18, 2009 8:03 pm

    Δεσποινα πολυ ωραια εικονα απο παλια αστικα σπιτια μας εφερες εδω με την περιγραφη σου.Για λιγο με φανταστηκα στο σαλονι της θειας Νικης κατω απο το παλιομοδιτικο δεντρο με μουσικη και ολα τα υπεροχα καλουδια στο μπουφε.Να και ενα λικερακι,διπλα στο σοκολατενιο γλυκο.

    • December 19, 2009 1:57 am

      Το σπιτι της θειας Νικης ηταν Γιαννα μου ηταν γεματο παντα με ξενους ευρωπαιους επισκεπτες λογω της δουλειας του θειου. Λικερακια οχι ουϊσκακια και βερμουτακια ναι. Και η θεια εκανε το ενα τραπεζι μετα το αλλο. Το πιο ωραιο της ηταν που προσπαθουσε να μιλησει ολες τις γλωσσες και δεν κολλαγε πουθενα. Καποτε ηταν ενας γαλλος επισκεπτης και η θεια Νικη ηθελε να του προσφερει να ιει τσαϊ του βουνου. Τον κοιτα λοιπον και ρωτα. Βουλε βου τἐ ντε λα μοντανι;;

  18. December 18, 2009 9:53 pm

    Δέεεεεεεεεσποινα!!!

    love you!!

    • December 19, 2009 1:59 am

      ελα ρε μπεμπα, τι παθατε ολοι με αποψε με τις αγαπουλες! λαβ γιου του βρε!

  19. December 20, 2009 11:00 am

    Και ολόκληρα που έιναι τα μύγδαλα, αμαρτία είναι το γλυκό…
    Αχχχχχ, και με έχει πιάσει μια μανία τώρα, να δαγκώσω το (μαύρο) πληκτρολόγιο…
    Αυτό με την εταιρεία ντελίβερι, να το ψάξεις…Μ’ ενδιαφέρει😉

  20. December 22, 2009 12:53 pm

    είναι που είναι ΤΕΛΕΙΑ τα χριστούγεννα,
    που γίνεσαι ΠΑΙΔΙ ξανά,
    είναι και η ΣΟΚΟΛΑΤΑ στη μέση
    που τα κάνει ακομη πιο γλυκά!
    πολύ γλυκό ποστ,
    για άλλη μια φορά,
    ό,τι επιθυμείς
    και καλά χριστούγεννα
    να έχει ο κόσμος όλος!

    • December 22, 2009 1:01 pm

      Μαριζακι εσυ φερνεις τα Χριστουγεννα παντου. Με τα μπαζαρ με τα χρωματα με το κεφι σου. Χιλιες ευχες και σε σενα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: