Skip to content

φφφ (φιν φον φριττατα)

February 21, 2010

Η φριττατα ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου φαγητα. Οπως ειναι και καθε φαγητο που περιεχει τηγανισμενες πατατουλες. Στην προκειμενη περιπτωση οι πατατες σχεδον τηγανιζονται στο φουρνο. Τις κοβω ροδελλες και τις κανω ενα μπανακι σε αγνο ελαιολαδο.   Τις αλατιζω και τις ψηνω σε δυνατο φουρνο για περιπου εικοσι λεπτα, ανακατευοντας στο ενδιαμεσο για να μη κολλησουν μεταξυ τους.

Σε  ενα πυριμαχο πιατο ταρτας αρχιζω με μια στρωση φρεσκοτριμμενο πεκορινο ρομανο.  Τωρα εσεις που εχετε πιο προχειρο το κεφαλοτυρι, ουτε που να το σκεφτητε. Μακαρι να το ειχα κι εγω ευκολο.  Συνεχιζω με μια στρωση πατατες, μια στρωση ωριμες ντοματες σε ροδελλες και τελειωνω παλι με πατατες.

Χτυπαω τεσσερα αυγα με ελαχιστο γαλα και περιχυνω το πατατο-ντοματο κατασκευασμα.  Τελειωνω τριβοντας στην επιφανεια ακομα λιγο πεκορινο ρομανο. Εν τω μεταξυ στα ενδιαμεσα σταδια αλατιζω και πιπεριζω κατα βουληση.  Εαν δεν βαλετε ντοματα, το μοσχοκαρυδο ειναι εξαιρετικη μπαχαροεναλλακτικη.

Ψηνω σε δυνατο φουρνο για περιπου εικοσι λεπτα, μεχρι να δεσει η φριττατα μου και να ροδοκοκκινησει η επιφανεια.

Τελος σας παρουσιαζω (κατα τα προτυπα του αγαπητωτατου)   ενα κλοουζ απ μεριδας τριγωνικης μερικα δευτερολεπτα πριν μιλησει το πηρουνι.

Η φριττατα ταιριαζει με φρεσκοτριμμενο πιπερι, πρασινη σαλατα, ασπρο κρασακι, παρεα και μοναξια.

Σας φιλω γλυκα!

35 Comments leave one →
  1. margarita permalink
    February 21, 2010 5:28 am

    μιαμ μιαμ.. ωρα 8μισυ , πρωι κυριακης-εργασιμης.. και πινοντας τον καφε μου βλεπω πατατουλες… Εχω μια φιλη βερα ναπολιτανα ονοματι μαρινα, αυτη φριτατα λενε κατι το ανλογο με τα σπαγγετι της προηγουμενης μερας.. αυτο με τις πατατουλες ( μιαμ μιακ και παλι) εμεις το λεμε τορτιλα.. ( εξ ισπανιας ορμωμενοι) .. δεν θα κολησουμε στην ονομασια.. ο αρτι αφιχθεις ιπταμενος ολλανδος θα το τσακισε φανταζομαι… φιλια και λεω να παω να κανω ενα απο τα ιδια το μεσημερι…

    • February 21, 2010 1:54 pm

      Καλημερα Μαργαριτουλα της ερημου! Ναι φριττατα ειναι οποιαδηποτε ομελεττα κι αυτο που κανει η φιλη σου η Μαρινα το εκανε παλια η μαμα μου και το λεγαμε μακαρονια ωγκρατεν, μια φιν φον ονομασια για χτεσινο φαγητο. Και σωστα οι Ισπανοι το λενε τορτιγια και τρελλαινομαι, και νομιζω γινεται και στο φουρνο. Ο ιπταμενος εφαγε ψαρακι στο φουρνο και σαλατα με ροκα και αβοκαντο. Ελαφρυ φαγακι μετα την πτηση!

  2. February 21, 2010 6:59 am

    φφφφςςς φφφφυσάει η φφφφριτάτα Δεσποινάκι🙂

  3. February 21, 2010 8:02 am

    Γιάμυ…. Φαίνται νοστιμότατη, καταγράφεται και θα γίνει οσονούπω…. Καλημέρα και φιλιά….

    • February 21, 2010 2:03 pm

      Κομφορτ φουντ φορ σαξεσφουλ κοκουνινγκ! Φιλακια!

  4. February 21, 2010 9:39 am

    Δεσποινάριον καλημέρα
    Ωραία φαίνεται η φριτάτα σου και πολύ λιχούδικη. Οι ντομάτες δε βγάζουν υγρά στο ψήσιμο? Διότι το σκέφτομαι να το κάνω σήμερις κιόλας σα γαρνιτούρα στις μπριζόλες μας.

    • February 21, 2010 2:07 pm

      Καλημερα Μαιρη μου, βγαλε τα σπορακια, η αληθεια ειναι οτι κανουν το ολο πιατο πιο ζουμερο. Τωρα εγω ηρθα μαλλον αργα για τις μπριζολες σας, αλλα εχε το υπ’οψιν για αλλη φορα. Ακομα να πω οτι μικρες αλλαγες σε αυτα τα πιατακια ειναι απαραιτητες αναλογα το τιι υλικα χρησιμοποιουμε. Μπορει να αντικαταστησεις τις ντοματες με αγρια μανιταρια για ενα πιο χειμωμιατικο βερσιον!

  5. February 21, 2010 9:53 am

    Η ανάρτηση για την όπερα στην Αγορά ήταν πρωτότυπη γιατί α. είναι από μόνο του πρωτότυπο σαν θέμα. β. ενταγμένο στο δικό σου ιστολόγιο, με τα δικά σου σχόλια και το στυλ σου του έδωσες τη δική σου χροιά. Γράφω αυτό το σχόλιο εδώ ενώ είναι για το προηγούμενο για να το δεις πιο εύκολα .

    • February 21, 2010 2:08 pm

      Ευχαριστω Μαιρουλα για τα καλα σου λογια.

  6. Χριστινα permalink
    February 21, 2010 9:58 am

    λύγισα η γυναικα πρωινιατικα…εχω να φαω πατατουλες κ δη τηγανιτες αρκετους μηνες (ετσι εκανα κορμαρα βεβαιως βεβαιως) κ η φριτατα σου αγγιξε ευαισθητες χορδες!!
    μ’αρεσε πολυ η τελευταια σου προταση:”Η φριττατα ταιριαζει με φρεσκοτριμμενο πιπερι, πρασινη σαλατα, ασπρο κρασακι, παρεα και μοναξια.”
    ..νομιζω απογειωνει την παρεα κ γλυκαινει τη μοναξια!

    • February 21, 2010 2:10 pm

      Κορμαρα εισαι οτι κι αν κανεις αλλα η αποχη απο τα πατατακια βοηθα! Τωρα αφου απεχεις τοσο καιρο απο αυτες τις αμαρτιες, οταν ξαναφας να δεις ποσο νοστιμες θα σου φανουν. Συμπερασμα, να αμαρτανετε καθε τρεις μηνες για μεγαλυτερη απολαυση!! Στο τελευταιο.. επεσες μεσα!

  7. February 21, 2010 12:27 pm

    Δεσποινακι μου αν θυμαμαι καλα εχθες των Αγ.Θεοδωρων θα πρεπει να γιορταζε ο γιοκας σου,Πολυχρονος να ειναι ευτυχισμενος γεματος υγεια και χαρα και συ η μαννουλα να τον καμαρωνεις. Φιλακια.

    • February 21, 2010 2:11 pm

      Βεβαιως Ελευθερια μου και σε ευχαριστουμε που μας θυμηθηκες! Φιλακια επισης!

  8. Πέννυ permalink
    February 21, 2010 1:29 pm

    μμμμ… πατατούλες με αυγά και ντοματούλα… ο μέχρι τώρα συνδιασμός τους σήμαινε για μένα μια ομελέτα με μπόλικες πατατούλες και φετούλα συνοδευόμενη από μια δροσερή ντοματοσαλάτα… αλλά τώρα ανοίγουν νέοι δρόμοι στην κουζίνα μου!!!! γιάμι!

    • February 21, 2010 2:13 pm

      Δρομοι στρωμενοι με φετα και στολισμενοι με παπαρες! Εξωκειλαμεεε!!!

  9. February 21, 2010 2:10 pm

    Yummmmmmmmmyyyyyy!

  10. February 21, 2010 2:13 pm

    Χα χααα δε ξερω ποσο ευκολα μπορεις να βρεις το τηγανι σου εκει που φανταζομαι οτι θα βρισκεται τωρα!!!

  11. February 21, 2010 4:10 pm

    Καλημερούδια αγαπημένη,
    Εδώ μπήκα για να πώ ότι αρνούμαι τη φριτάτα λόγω τυριού και τηγανητού εν γένει. Εχει πέσει θ δαμόκλεια σπάθη της θεάς δίαιτας.
    Κι εγώ θέλω να σού πώ ότι η προηγούμενη ανάρτηση ήταν πολύ ανεβαστική και προτείνω να ακούγονται έστω καντάδες που είναι λίγο πιο ελληνοφερείς.
    Φιλάκια πρωινά και καλώς τα δέχτηκες

    • February 22, 2010 2:51 am

      Μα φυσικα μια επτανησια τι αλλο θα μας ελεγε;;;;; Εις τον αφρο της θαλασσας το τζουστινί κοιμαται !!!
      Ευχαριστω πολυ για τις ευχες! Εγω διαιτα θα αρχισω σε οχτω μερες (μετρα!) ..ολα γινονται βασει προδιαγεγραμμενου σχεδιου!

  12. panathinaeos permalink
    February 21, 2010 4:31 pm

    περαστικος1: εφτιαξε σημερα μια ομελετα δε σε λεω, την εβλεπα που ετρωγε και επεφτα κατω!
    περαστικος2: δεν ηταν ομελετα, φρουτατα ητανε!
    περαστικος1: τι φρουτατα ρε ασχετε, πατατες ειχε μεσα!
    περαστικος2: ετσι τη λενε στην ιταλια! αμορφωτε!
    λελουδι: παιδια φριτατα τη λενε στην ιταλια, δεν αξιζει να μαλωνετε!
    περαστικος1: ειδες ρε, ουτε μια λεξη δεν μπορεις να πεις σωστα!
    περαστικος2: οπως και να τη λενε, ηταν σκετη νοστιμια! ο αρμενης κρεοπωλης εφαγε τη μιση μετα την παραδοση του φορτιου!
    περαστικος1: οι κοπελλες παραπονιουνται οτι παχαινει!
    περαστικος2: και ο αερας παχαινει!
    λελουδι: ο στειρος ανταγωνισμος μεταξυ σας δεν οδηγει πουθενα – πρεπει να αποδεχτειτε ο ενας τον αλλο και να συνυπαρξετε!
    περαστικος1: ενταξει! τι λες, παμε να φαμε μια φρουτατα!
    περαστικος2: τι ωραια ιδεα! (ουτε μια λεξη δεν μπορει να πει σωστα!)

    • February 22, 2010 2:52 am

      Καλα αφηστε τους κανενα χρονο ακομα εδω αγαπητωτατε και θα δειτε! Εσκοφιεδες θα τους κανω!

  13. dekal permalink
    February 21, 2010 5:58 pm

    Λοιπον τη φτιαξαμε και τη φαγαμε τη φριτατα με μια ωραία πλουσια σαλάτα με μαρουλάκι σπανάκι μανιτάρια καροτακια μαιντανο ντοματουλα ενα ωραίο ντρεσιγκ με ξυδι φραγκοσταφυλο και απο πάνω παρμεζάνα τριμένη και ηταν θαύμα. Και τώρα θυμήθηκα οτι ειχα πει να τα φωτογραφισω ολα αυτα αλλά τα φαγαμε και πάνε. Ευχαριστουμε για την νοστιμη κυριακάτικη μαγειρική προταση. Απο τις Βρυξέλλες με αγάπη σας φιλώ. (τελικά η απεργία της Τετάρτης στην Ελλάδα μου βγηκε σε καλό γιατι χωρις πεναλτυ θα μεινω μεχρι την ερχομενη Κυριακή).

    • February 22, 2010 2:54 am

      Χα χαααα Δεσποινακι μου σας καμαρωσα εκει που συγιριζατε και ετοιμαζατε… χαρμα!!! Σου εφεξε λοιπον αλλα το απολαμβανεις.. κι εχεις και μια θεα!!! Φιλια!

  14. February 21, 2010 7:03 pm

    Καλημερα στο δεσποιναριον!
    Με προλαβε καπως η Μαργαριτα..
    Ναι,τορτιγια ειναι και γινεται μονο στον φουρνο.
    Απαραιτητη προυποθεση προσθηκη χαμπον.
    Ετσι παει και..με ριοχα😉

    • February 22, 2010 2:56 am

      Φριτατα στο τηγανι, τορτιγια στο φουρνο, ευχαριστω.

  15. February 21, 2010 10:29 pm

    poli geustikes oi photo sou despinarion mou..ego ena gioubetsaki ekana simera…logo kriou…kai oneireuomai kati gigantes na sou po tin alitheia!!

    alla tha kano kai to sigkekrimeno oposdipote😉

    • February 22, 2010 2:57 am

      Το συγκεκριμενο ειναι ευκολο φαγητο και το καλυτερο του.. τρωγεται και κρυο. Προσωπικα ψοφαω για τηγανητες πατατες κρυες!

  16. elekat permalink
    February 22, 2010 10:25 am

    Πω πω πω τέλειο!!!
    Κολοκυθάκια βάζω εγώ συνήθως αλλά η βερσιόν με την ντομάτα μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα!
    Θα το φτιάξω λίαν συντόμως η ζηλιάρα!

    • February 24, 2010 1:43 am

      Ναι τα κολοκυθακια θα ειναι φανταστικα, μολις μπει το καλοκαιρακι!!

  17. February 22, 2010 3:50 pm

    τρελλαινομαι για φριτατα!…προσφατα την εκανα και σε μαφινακια μαζι με μανιταρια

    • February 24, 2010 1:49 am

      Ναι οτι εχει σχεσημε πατατες και αυγα με τρελλαινει κι εμενα!

  18. February 23, 2010 8:23 pm

    Πω, πω, καταπληκτική…Λέω να τη φτιάξω, με ντοματούλες και πατατούλες από το μποστάνι…Τώρα για τυρί, θα δούμε!
    Σε φιλώ…

    • February 24, 2010 1:51 am

      Γιατι Αρτανις μου, φανταζομουνα οτι θα εχετε τυρακια εκει με τοσα γαλακοτοκομικα!

  19. March 1, 2010 8:28 am

    πέρασα να σευχαριστήσω.. έφτιαξα προχθες το φαγάκι σου.. πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο και κυρίως άρεσε σε όλους…:):)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: