Skip to content

η εαρινη συναξη των ψαροφαγαδων

March 18, 2010

Με το που περνα ο μισος Μαρτης, δυο σπουδαια πραγματα συμβαινουν στην “πρωτευουσα”. Το πρωτο ειναι οτι αλλαζει η ωρα σε “θερινη”, αρχιζουμε να ζουμε σε μια πιο μεγαλη ημερα, βλεπουμε τα πρωτα σκιρτηματα της φυσης και ψαχνουμε για μπουμπουκια στα κλαδια. Το δευτερο ειναι οτι μια παρεα που μετρα εικοσιπεντε χρονια, συγκεντρωνεται στο σπιτι του φιλου μου και συναδελφου Νικιτα για να ζησει την πρωτη χαλαρη Κυριακη της ανοιξης, και να απολαυσει τα νοστιμα πιατα που παρασκευαζει ο ιδιος. Ο Νικιτα ειναι φιλος των θαλασσινων και των ψαριων και μου ειναι δυσκολο να φανταστω γευμα στο σπιτι του χωρις να τα περιλαμβανει. Εχει μια ιδιεταιρη ικανοτητα να την πω, ταλεντο; Να αναμιγνυει υλικα που δενουν μεταξυ τους, να αρτυζει τα φαγητα χωρις να σκοτωνει τη γευση, και να παρουσιαζει παντα κατι καινουργιο σε μας, κατι φρεσκο, κατι που θα θυμομαστε για καιρο.

Η απλοτητα ειναι κατι που παντα πρεπει να χαρακτηριζει  την παρασκευη των ψαριων και των θαλασσινων, γιατι εχουν ντελικστη υφη.  Περα απο αυτο ομως, ο Νικιτα ειναι ενας εξαιρετος οικοδεσποτης, που ασχολειται μαζι σου,  σε κοιτα στα ματια οταν σου μιλα,  ενω συγχρονως μαγειρευει, ακομα κι οταν εχει φτασει και ο τελευταιος καλεσμενος.

Φτανοντας στο σπιτι του στην Αλεξανδρεια της πολιτειας Βιρτζινια την Κυριακη, το μεσημερι,  το γκριλ με τα καρβουνα στον κηπο ηδη καιει, και ο καπνος ειναι “πολλα υποσχομενος”

Χωρις αλλη καθυστερηση, σας παρουσιαζω το μενου της φετεινης ανοιξης.

Αρχιζουμε με καναπεδακια μπρικ σολωμου.  Ελαχιστο βουτυρο κρατα το μπρικ στη θεση του, και γλυκαινει την αλμυραδα.

Συνεχιζουμε με καναπεδακια καπνιστου σολωμου με μια φετα αγγουρι.  Το λεμονακι διπλα για να βαλεις κατα βουληση.  Τα καναπεδακια  ειναι στολισμενα στον παγκο της κουζινας και τα συνοδευει μια σαμπανια, μεχρι να μαζευτουν ολοι οι καλεσμενοι και να ετοιμαστει το δευτερο πιατο στα καρβουνα.

Το πρωτο πιατο ειναι μια εκπληκτικη σουπα μπορστ με πατζαρια και πατατες.  Ερχεται  αχνιστη αχνιστη για να ζεστανει τους καλεσμενους, και να τους κανει να “στρωσουν στομαχι” οπως λεμε.

Το δευτερο πιατο ειναι γαριδες στα καρβουνα. Οι γαριδες εχουν μαριναριστει για ωρα σε μια σαλτσα με βαση τις καυτερες πιπεριες χαλαπενιο.  Ειναι εξαιρετικα πικαντικες, και συνοδευονται απο ενα δροσερο φυκι, που εξουδετερωνει την “καϊλα¨.

Το τριτο πιατο ειναι φρεσκος σολωμος στα καρβουνα,  με μια σαλατα απο ραντικιο,  μαρουλι, βελγικο αντιδι,  αγγουρι και ξυνομηλο.

Τελος το τεταρτο πιατο ειναι φετες απο Chilean Bass (ειδος λαυρακι)  φυσικα στα καρβουνα με μια σαλτσα απο φρεσκα κρεμμυδακια και λαϊμ.  Το πιατο συνοδευουν σπαραγγια.

Το δειπνο ολοκληρωναται  με καφε, τσαϊ, μια ταρτα αμυγδαλου με κερασια, λικερ και κονιακ.

Δινουμε ραντεβου για το Σαββατο σε καποιον αλλο απο την παρεα.  Μετα απο ενα τοσο βαρυ χειμωνα,  που μας στερησε τη χαρα του να ανταμωνουμε και να ξεφαντωνουμε, η ανοιξη ηρθε για να μεινει και να μας αποζημιωσει.

Σας φιλω γλυκα.

38 Comments leave one →
  1. March 19, 2010 5:36 am

    Γι’ αυτό είναι οι παρέες!!!
    Για ν’ ανταμώνουν, να ξεφαντώνουν κι ενίοτε … να χαλαρώνουν🙂
    Ο τίτλος μου έφερε στο νου την .. παραλίγο “ομότιτλη” ταινία !!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα Δεσποινάκι

    • March 20, 2010 12:02 am

      Μα Γιωργη μου, απο την ταινια τον πηρα τον τιτλο. Φιλια και καλημερα Σαββατου και σε σενα.

  2. March 19, 2010 6:14 am

    πω πω !!!

    το πιατο με τις γαριδες
    απιστευτο!!!

    ασε που λατρευω αυτο το μπλε τυπου λιμοζ

    (η μηπως ειναι???????????)))))))

    χχχχχχχχχχχχ

    φιλια Ντεπ!!!να ειστε παντα γεροι και παντα μαζι

    κακα τα ψεμματα οι παρεες ομορφαινουν τη ζωη μας:)

    • March 20, 2010 12:07 am

      Οι παρεες ομορφαινουν την ζωη μας σωστα. Και τις ειχαμε στερηθει τοσο με αυτο τον παλιοχειμωνα. Τωρα τα πιατα δεν ηταν Limoges. Μαλλον αυτη η αγγλικη πορσελλανη ειναι, μ’ αρεσουν κι εμενα αυτα τα πιατα. Φιλια Σκα μου.

  3. March 19, 2010 7:16 am

    αμαν, πρεπει να κανω κατι με τα ματια μου.
    απο μακρυα διαβαζοντας τον τιτλο καταλαβα οτι εγραφες…
    “η εαρινη συναξη των ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ”
    και μονολογησα …’μα τι γραφει η μουρλη παλι;’

    σε αφηνω τωρα, παω δουλεια.
    οταν γυρισω θα κανω ενα σχολιο επι της ουσιας.

  4. March 19, 2010 7:38 am

    Επιτελους και λιγη χαλαρωση μετα απο τοσο χιονι.Φιλια

    • March 20, 2010 12:09 am

      Επιτελους ανασαναμε! Φιλια και σε σενα Ελευθερια μου.

  5. margarita permalink
    March 19, 2010 7:40 am

    υπεροχα .. πρωινο παρασκευης αντι για κρουασαν ψαροφαγια.. χαιρομαι που ειστε σε κλιμα ανοιξιατικο , παρειστικο και χαλαρο… ..και τρεχω για μπλουμ .. εμεις νιξ ανοιξη.. φουλ καλοκαιρινος καυσων!! και χαμουρ και γαριδες και σαρδελλες και απο ολα.. στην παρεα κολλαμε λιγο.. αλλα οπως λες .. εχουμε εμας… Ο Νικιτ αφαινεται ιδιαιτερα μερακλης ( μια και θυμαμαι παλιοτερες αναρτησεις για γευματα του..)

    • March 20, 2010 12:12 am

      Θυμασαι καθε χρονο φερνω τα ωραια του Νικιτα. Οχι απλα μερακλης, αλλα και αξιαγαπητος, γλυκος, κεφατος, ειναι το καλυτερο.. το γραφειο του ειναι διπλα στο δικο μου. Τον βλεπω καθε μερα!

  6. March 19, 2010 8:18 am

    Ωραιοτατο γευμα,θελεις να τρυπωσεις στις φωτο να παρεις μεζεδακι.
    Οι παρεες κι οι φιλοι σημαντικο κομματι της ζωης μας.Μακαρι να περνατε παντα υπεροχες στιγμες.

    • March 20, 2010 12:13 am

      Ευχαριστω Γιαννα μου, ηταν νοστιμωτατα ολα.

  7. March 19, 2010 8:31 am

    prosopika ithela na grapso kati gia to alatopipero pou eixes extes san photo, kai edene me tis skepseis mou🙂 alla tora pou to allakses na po oti den mporo me tpt omos na fao solomo… me tpt😦

    emena maresoun 2 poli ftina psaria pou ta brisko omos ekseretika. to skoumpri kai o kolios…meta gia mena paei to xaos…kai as exo ta ”kala” psaria back home na mou mostraroun stis piateles…einai kai eukola oute kokkalakia oute tpt😉

    • March 20, 2010 12:16 am

      Α! το εβγαλα γιατι δεν μου πηγαινε χρωματικα. Παντως ηταν πολυ μινιον και φιν φον το σετακι. Αλατι και πιπερι, ασπρες και μαυρες σκεψεις; Χμμ.. Λονλινακι μου, ο σολωμος ειναι και λιγο παχυ ψαρι. Ισως αυτο σε λαλα, η λιπαροτητα. Τα ψαρακια που λες μ’ αρεσουν κι εμενα. Παντως εγω ΨΟΦΑΩ για μπαρμπουνια κι ας ειναι τινγκα στο κοκκαλο.

      • March 20, 2010 11:57 am

        hehe esi kai oi goneis mou pou trelainontai leme..kai den katalabaino to giati pou prepei na katseis me tis ores na to ksepsaxniseis!!😛

        • March 20, 2010 1:08 pm

          Εχει το πιο νοστιμο κρεας. Παντως εμενα μου το καθαριζει η μαμα μου οταν ειμαστε μαζι. Αλλα ετσι ειναι ..πρεπει να κουραστεις για τα ωραια. Οπως και στην περιπτωση τν καβουριων, του αστακου κλπ.🙂

  8. March 19, 2010 8:32 am

    Φιλενάδα, όπως πάντα με κατέστρεψες.. Πάω να επιτεθώ στο ψυγείο μια στιγμή και επιστρέφω…:-))))

    • March 20, 2010 12:17 am

      Χα χα ναι εμενα περιμενες για να καταστραφεις! Φιλακια και καλο Σαββατοκυριακο με την παρεουλα σου.

  9. March 19, 2010 9:04 am

    Δεσποινάκι εισαι θεά!!! Γεια στα χεράκια σου, που φτιάχνουν θαύματα!!!
    Εχω μια απορία με το “χαλαπένιο”.. πρώτη φορά το συναντώ..

    • March 20, 2010 12:19 am

      Σταγονα μου οκ κραταω το θεα γιατι ειναι θεμα ναρκισσισμου. Αλλα αυτα δε τα εφιαξα εγω, τα εφιαξε ο Νικητα. Θεος κι αυτος θεος! χα χα! Χαλαπενιο Jalapeno ειναι καυτερη μεξικανικη πιπεριτσα.

  10. March 19, 2010 9:50 am

    Μιαμ μιαμ!! Τα σάλια μου τρέχουν!!
    Πάντα τέτοια!

    Τρελοτουρίστρια

    • March 20, 2010 12:20 am

      Ψαροφαγου / ψαροφαγας τρελλοτουριστρια / στα κι εσυ ( δε ξερω ποιος εγραψε αλλα ψυχανεμιζομαι τουριστρια)

  11. elekat permalink
    March 19, 2010 11:07 am

    Ωραία πράγματα!
    bbq θαλασινών, ήλιος και καλή παρέα!
    Τι καλύτερο;

  12. March 19, 2010 1:42 pm

    λοιπόν, επειδή σού υποσχέθηκα και σχόλιο επί της ουσίας :
    από όοοοοοοοολα τούτα δεν τρώω τίποτα
    so you know…

  13. orfia permalink
    March 19, 2010 2:02 pm

    Mέσα στα ουράνια σώματα
    με πομπούς και με κεραίες
    φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα
    ιστορία οι παρέες

    Βέβαια Δεσποινα μου ίσως να μην ησασταν ολοι Έλληνες αλλα οι παρέες φτιαχνουν ιστορια…οπως λεει ο Νιόνιος..!

    Υπεροχος οικοδεσποτης ο φιλος σας…ολα φαινονται λαχταριστα και μεσογειακα…!

    • March 20, 2010 12:26 am

      Οχι Ορφια μου, δεν ηταν αλλοι Ελληνες, αλλα πιστεψε με, δεν ειναι η εθνικοτητα που κανει την καλη παρεα, ειναι να ταιριαξουν τα χνωτα σου που λεμε. Φιλια!

  14. Ρούλα permalink
    March 19, 2010 4:27 pm

    Γαρίδες μαριναρισμένες σε σάλτσα με βάση καυτερές πιπεριές και ψητές στα κάρβουνα!Εύγε Νικίτα με τα ωραία σου!
    Καλή συνέχεια στις εαρινές συνάξεις της παρέας!

    • March 20, 2010 12:28 am

      Ευχαριστω Ρουλακι μου, θα κοιταξω να σας φερς και τα επομενα καλουδια.

  15. March 19, 2010 4:50 pm

    Παναζία μου που έλεγε κι ο γιός μου μικρός.
    Αυτό δεν ειναι πόστ αγαπητή μου ειναι «η κόλαση του Δάντη» …παπαπα!
    Τυχερούλα που εχεις τέτοιους φίλους!
    Να περνάς πάντα ετσι καλά!

    • March 20, 2010 12:30 am

      Ειναι μερακι ολα αυτα Νατασσα μου. Και πραγματικα αισθανομαι τυχερη τουλαχιστο για μερικους καλους φιλους εδω που βρισκομαι. Ευχαριστω πολυ!

  16. Πέννυ permalink
    March 19, 2010 5:21 pm

    Ομολογώ ότι η ψαροφαγία δεν είναι το καλύτερό μου… από τα πιο πάνω ζήλεψα τις γαρίδες στα κάρβουνα και τη σαλάτα με το ξυνόμηλο… αν είχα και ένα ή και δύο ουζάκια…
    Μπράβο λοιπόν στην παρέα σας, συνεχίστε ακάθεκτοι τις εξαιρετικά καλόγουστες και εύγευστες συνάξεις σας!

    • March 20, 2010 12:35 am

      Α! Πεννυ μου εισαι κι εσυ της μπριζολιτσας και των πατατακιων! Η σαλατα ηταν καταπληκτικη. Λοιπον ουζακι εγω μονο διπλα στη θαλασσα πινω. Καλο σου Σαββατοκυριακο.

  17. Ρούλα permalink
    March 19, 2010 8:44 pm

    επανέρχομαι εκτάκτως

    να το πω,να μην το πω,
    κι άμα τόχω μυστικό…
    καλές φινφονδημιουργίες πολυτάλαντο και αγαπημένο Δεσποινάριον!!!!!

  18. March 20, 2010 1:16 am

    Τι θελεις να πεις; Σαν την Τζενη Καρεζη και τον Ντινο Ηλιοπουλο.. να το πω να μη το πω.
    … φφφφ.. κι αν σ’ αγαπω δε θα σου το πωωω τοχω για κακο να μην εχω μυστικοοοοοο…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: