κοκορας κρασατος

https://i0.wp.com/sidedish.dmagazine.com/wp-content/uploads/2008/01/swedish_chef.jpg

Αντιγραφω απο το βιβλιο της κυριας Μαριας Χαραμη “Το τραπεζι της Κυριακης” που εγραψε σε συνεργασια με τον Δημητρη Χατζηνικολαου.  Για τον μπλογκερ heliotypon που τη ζητησε και για οποιον αλλο θελει να φιαξει το απιθανο αυτο φαγακι.

για 6 μεριδες:
1 κοκορας 1.500 γρ κομμενος σε 6 κομματια
6 λωριδες μπεϊκον
750 cl κοκκινο κρασι
3 κουταλιες σουπας ελαιολαδο
3 κουταλιες σουπας ξυδι
3 κουταλιες σουπας μπραντυ
1 κρεμμυδι τρυπημενο με γαρυφαλλα
2 σκελιδες σκορδο χωρις την πρασινη ουριτσα λιωμενες
θυμαρι
1 φυλλο δαφνη
ριγανη
αλατι
φρεσκοτριμμενο πιπερι.

Αφαιρουμε την επιδερμιδα του κοκορα και τον βαζουμε σε μια λεκανη με νερο και ξυδι, ςστε να φυγει η δυσαρεστη μυρωδια. Στραγγιζουμε, ξεπλενουμε και τοποθετουμε σε πηλινι δοχειο το κρασι, το κρεμμυδι, το σκορδο, τη δαφνη και τον κοκορα, και τα αφηνουμε ολη τη νυχτα συο ψυγειο. Την επομενη τυλιγουμε καθε κοματι του κοκορα με μια λωριδα μπεϊκον, την οποιοα στερεωνουμε με οδοντογλυφιδα.

Σε μια κατσαρολα με βαρυ πυθμενα, ζεσταινουμε το λαδι και ροδιζουμε το πουλι για 7′ -8′.  Ριχνουμε το μπραντι και αναβουμε με σπιρτο και μολις σβησουν οι φλογες προσθετουμμε τα υλικα της μαρινατας, το θυμαρι, τη ριγανη, το αλατι, το πιπερι.  Αφου παρουν βραση σκεπαζουμε την κατσαρολα και ψηνουμε για 40′ .  Σερβιρουμε τον κοκορα με κρεμμυδια καραμελιζε η πατατες βραστες.

κρεμμυδακια καραμελιζε δεσποιναριου

pc250086

Σωταρω τα κρεμμυδακια σε δυο κουτελιες ελαιολαδο περιπου για 5 λεπτα.  Καπου εκει εχουν αρχισει να παιρνουν ενα χρυσαφι χρωμα.  Προσθετω μια κουταλια της σουπας ζαχαρη και δυο κουταλιες νερο και ανακατευω.  Σκεπαζω την κατσαρολα και αφηνω να ψηθουν για 7 περιπου ακομα  λεπτα.  Τα κρεμμυδακια ειναι ετοιμα.

Τα κρεμμυδακια καθαριζονται ευκολα αν τα βουτηξουμε για μισο λεπτο σε βραστο νερο.

Τελος μια εικονα απο την ριζα γλυκανισου για οπτικη αναγνωριση

fennel

βαδιζουμε προς το τελος.. ολοταχως!!!

11 Comments

  1. Αγαπημένη μου,
    Τί εύκολη συνταγή μετα γλυκανίσου! Τώρα τα καραμελωτά θα τα αφήσω έξω, γιατί εδώ δεν υπάρχει σοτάρισμα. Αλλά σου υπόσχομαι να έχει την ίδια ακριβώς γεύση!
    Θα τον φτιάξω τον κόκκορα και θα καταθέσω την ίδια απορία με τη Μαργαρίτα: Γιατί ο Ερρικούκος θέλει να τρώει μόνο αρσενικά πουλιά; Θέλει να εξοντώσει το είδος;
    Αντε, καληνυχτούμπες και φιλάκια

  2. Σ’ ευχαριστώ πολύ. Θα την δοκιμάσω σύντομα. Ελπίζω να βρω κόκκορα εδώ στα Μεσόγεια …

  3. Πε το ,και έγινε!!! Παρ ολα τα τρελά φαγοπότια των τελευταίων ημερών,ναι ναι, μ έπιασε λιγούρα μόνο που το είδα πρωί πρωί.
    Χθες λοιπόν,Δεσποινιώ μεσημεριάτικα στο Μall(μέσα στο εμπορικό) διαδήλωση με φωνές και φασαρία.Λίγα παιδιά και αρκετοί αγνώστου προέλευσης μεγάλοι άνθρωποι,διαδήλωναν για τα δακρυγόνα,την Αστυνομία, τον Άλεξ.Διαμαρτυρία επίσης για την ύπαρξη των μεγάλων εμπορικών κέντρων,που έχουν κατατροπώσει τα μικρά γύρω καταστήματα.Όλα σε ένα!!! Μια και διαδηλώνουμε ας τα πούμε όλα!!!Εννοείται πως πρέπει να υπάρχει φωνή,και διαμαρτυρία,αλλά με απόλυτο σεβασμό στον απλό πολίτη και πάνω απ όλα χωρίς να προκαλεί φόβο και πανικό!!
    Επανέρχομαι στα γιορτινά μας γλυκιά Αγιοβασιλίτσα που μόνο δώρα και χαρά στους μπλογκόφιλούς σου προσφέρεις γαναιόδωρα.
    Καλημέρα μία και σήμερα και χαιρέτα τον!!!!Φιλούδια

  4. δεν θα το ηθελα το χανγκοβερ του κοκορικου… πολυ τα μπερδευει τα αλκοολια, δεν προσεχει καθολου :p
    επισης επειδη εχω μια ιδιαιτερη αντιπαθεια στο μπεικον αν τη φτιαξω τη συνταγη θα το εξαιρεσω αλλα τα κρεμμυδακια θα τα καραμελωσω παντα το κανω με μαύρη ζαχαριτσα ντεμεραρα!
    Καλημέρα

  5. SOS! Θελω συνταγή για γαλοπούλα με γεμιση ξηρων καρπων αν εχεις! χαχαχα (αλήθεια!). Χρονια πολλά με πολλά φιλια στο μουτρα, μουτρο 😀

  6. Έχω γνήσιο χωριάτικο πτηνό στο ψηγείο, και θα μεταμορφωθεί σε σούπερ πιάτο….
    Καλημέρα

  7. Έχω γνήσιο χωριάτικο πτηνό στο ψυγείο, και θα μεταμορφωθεί σε σούπερ πιάτο….
    Καλημέρα

  8. Μπερδεύτηκα με τα χρώματα. Έχω ποιηματάκι για την πρωτοχρονιά που αν το γράψω;
    Εδώ βλέπω τραπέζια, tutti a tavola Ι am just an engineer .. Aiuto !!!

  9. @Ioυστινη μου η ριζα ηρθε σαν διευκρινηση για αλλη συνταγη, δεν ανηκει στον κοκορα. Εαν σε πειραζει το σωταρισμα εχεις και την εναλλακτικη της βραστης πατατας παλι απο την κυρια Χαραμη.
    Οσο για τον Ερρικουκο δε θελει κανενα πουλι στο πιατο αλλα του ειπα .. κοιτα μη με κανεις ρεζιλι Χριστουγεννιατικα θα φας οτι σε σερβιρω. Και ετσι εγινε. Και για να σοβαρευτω (πως τοπαθα) το προβλημα μας ειναι η ..κοτιλα. Αυτη με το μαριναρισμα και την αφαιρεση της πετσας εξαλειφτηκε.

    Καλημερουδια

    @heliotypon Να εισαι καλα και καλη επιτυχια. Περισσοτερες ειναι οι πιθανοτητες να βρεις εκει παρα εδω.

    @Κατερινα Γοιατι μεσα στη μωλ; Μηπως ειχε πολυ κρυ εξω; Τωρα αυτο που γραφεις εσυ χωραει μεγαλη συζητηση, αυτο για τα μεγαλα εμπορικα κεντρα. Θα το θιξουμε του χρονου σε αναλογο ποστ. Με κεντριζεις παντως στο λεω. Προς το παρον καλο ρεβεγιον. Και φιλακια.

    @μελισσουλα ΤΙΙΙΙΙΙΙ; Βρε χαρα μου αν εξαιρεσεις τα αλκοολια τοτε δε κανεις κοκορα κρασατο! Κανεις ενα βραστο πουλι!! Η τελος παντων ψητο της κατσαρολας. Τα αλκοολια εξατμιζονται και μενει κατω η νοστιμη σαλτσα, ασε που του κοκορα του αρεσει. Οσο για την μπραουν σουγκαρ επικροτω. Φιλουρες πολλες.

    @mad Μα βρε γιατρουκο μου, δεν ειμαι Μαμαλακης, (καλα Βεφα δεν ειναι σιγουρα) τι εγινε βρε χρυσο μου σου περισεψανε στα μπωλακια απο το παρτυ φυστικια; Κοιτα σαν γεμιση οτι και να βαλεις δεν μπορει να ειναι μονο ξηροι καρποι. Πρεπει να εχεις καποιο βασικο σθνδετικο. Κιμα σωταρισμενο με κρεμμυδακι η ρυζι μισοβρασμενο. Μετα μπορεις να βαλεις κουκουναρια η ψιλοκομενα αμυγδαλακια αλλα οχι αλμυρα. Μικρα αποξηραμενα φρουτα ταιριαζουν επισης σταφιδες κρανμπερις, χουρμαδες. Τωρα ρε καμαρι μου εγω παραμιλαω εδω γιατι δε το εχω φιαξει αλλα νομιζω οτι η καλυτερη σου λυση ειναι να ζητησεις βοηθεια απο τον γκουγκλη. Αυτος τα ξερει ολα. Παντως φυστικια δεν θα εβαζα μεσα εκτος απο ψυχα αναλατη απο αιγινιτικα. Φιλι και στο δικο σου μουτρο.

    @Σοφια Χααα σταματα να επαναλαμβανεσαι και μπες στην κουζινα. Εχεις το πουλι εχεις τα παντα!!

    @So_Far Περιμενε κουκλα μου την αναρτηση της πρωτοχρονιας που θα φροντισω να εχει ενα μονο χρωμα. Καλα ρεβεγιονια με ρεντα στα τζογαδιασματα (χο!) !! Οχι δηλαδη οτι μπορω να σε φανταστω σε στριγγυλο τραπεζι με τσοχα αλλα πιασαμε τις στανταρ ευχες!

  10. Χα! Βαδίζουμε ολοταχώς προς το τέλος τρώγοντας βλέπω!… Εγώ θα φάω τα κρεμμυδάκια ΜΟΝΟ (κοτόπουλο μπλιαχ..)

Leave a comment