Γιωργος Βεης – αφιερωμα

Στις 14 του Σεπτεμβρη που μας περασε, στο συνεδριακο κεντρο “Διασελο” στο Μετσοβο, η Ελληνικη και παγκοσμια επιστημονικη κοινοτητα, ετιμησε τον καθηγητη Γιωργο Βεη, με την ευκαιρια των προσφατων ογδοηκοστων γεννεθλιων του. Σημερα φερνω μερικες φωτογραφιες απο αυτη την τελετη που ειχα την τυχη και την χαρα να περευρεθω. Ο Γιωργος Βεης ειναι κατα τη γνωμη μου σημερα ενας απο τους πιο σημαντικους Ελληνες, ισως ο τριτος μετα τον προεδρο της Δημοκρατιας και τον προεδρο του Αρειου Παγου. Προεδρος του ΑΣΕΠ (Ανωτατο Συμβουλιο Επιλογης Προσωπικου) σημερα για μενα υπηρξε, ο καθηγητης, ο καθοδηγητης, ο μεντορας.

P9141611 (773x1024)

Γιωργος Βεης

P9141589 (1024x769)

πανελ:  οι καθηγητες  του ΕΜΠ κ. Επη Παπαζηση,  κ. Χαρης Μπιληρης και  κ. Εμυ Μπαλοδημου (βοηθοι καθηγητων επι θητειας δεσποιναριου)

P9141591 (709x1024)

ο πρυτανης του ΕΜΠ κ. Μουτζουρης

P9141594 (765x1024)

Dr. Michael Pearlman. Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

P9141601 (732x1024)

ο καθηγητης κ. Νιονιος Μπαλοδημος.

P9141620 (1024x761)

ο  Γιωργος Βεης παρουσιασε μια εξαιρετικη αναδρομικη ιστορια της δορυφορικης γεωδαισιας απο τα χρονια της συλληψης της ιδεας μεχρι σημερα.

P9141626 (1024x768)

την δεκαετια του ’80 με την αναπτυξη των δικτυων και της τεχνολογιας GPS,  φτασαμε σημερα να κραταμε απο ενα γκατζετακι ο καθενας στο χερι και να ξερουμε που παμε και που βρισκομαστε.

P9141614 (1024x723)

η αγαπημενη μου φωτογραφια.. προσεξτε το δεσποιναριον στην ακρη δεξια, με καπελακι, γυαλια και πουλοβερακι στους ωμους.  Σε αποστολη στην Σαντορινη.

P9141628 (768x1024)

Ο Γιωργος Βεης παραλαμβανει το δωρακι του απο τα παιδια της σχολης.

Ο Γιωργος Βεης γεννηθηκε στην Αθηνα το 1929. Το 1951 απεφοιτησε απο τη σχολη Τοπογραφων μηχανικων του Εθνικου Μετσοβιου Πολυτεχνειου.  Eκερδισε υποτροφια για μεταπτυχιακες σπουδες στη Σορβοννη στην  Ecole Nationale des Sciences Geographiques.  Εργαστηκε στο αστεροσκοπειο του Παρισιου αλλα και στο διεθνη οργανισμο βαρυτιμετριας. Το 1955 συνεχισε τις μεταπτυχιακες του σπουδες στο Ohio State University οπου εκανε την διδακτορικη του διατριβη και το 1958 απεφοιτησε με PhD.  Η διατριβη του Γιωργου Βεη με τιτλο “Geodetic Applications of Observations of the Moon, Artificial Satellites and Rockets” ηταν η πρωτη μελετη οπου η Γεωδαισια χρησιμοποειει μετρησεις απο τεχνητους δορυφορους.  Η παγκοσμια Γεωδαιτικη κοινοτητα ονομαζει το Γιωργο Βεη “πατερα της δορυφορυκης Γεωδαισιας”.  Στη συνεχεια πηγαινει στο Smithsonian Astrophysical Observatory (SAO, που αργοτερα μετονομασθηκε  Harvard Smithsonian Center for Astrophysics) Το SAO  μολις ειχε σχεδιασει και εφαρμοσει ενα παγκοσμιο δικτυο απο δορυφορικες καμερες με το ονομα Baker Nunn Satellite Tracking Cameras. Παρ’ολο που υπηρχαν ενδοιασμοι για το αν ηταν εφικτη η παρακολουθηση των δορυφορων με αυτες τις καμερες,  υπηρχε μια αυξανομενη ερευνα για τη χρηση των δορυφορων για γεωδαιτικους σκοπους.  Ο Γιωργος Βεης υπηρξε ο πρωτος ερευνητης που εκανε τις ελπιδες αυτες πραγματικοτητα.  Στα 21 χρονια θητειας του στο Σμιθσονιαν, σαν επιστημονικος συμβουλος ηγηθηκε του προγραμματος που οδηγησε την απλη δορυφορικη παρακολουθηση σε δορυφορικη γεωδαισια.  Η ιδεα του για το προγραμμα διαφορικης βελτιωσης τροχιων,  οδηγησε στην αναπτυξη προγραμματος αναλυσης δορυφορικων δεδομενων,  και υπολογισμου του πεδιου βαρυτητας,  συντεταγμενων σταθμων παρατηρησης αλλα και ατμοσφαιρικες παρατηρησεις.  Ακομα ορισε το βασικο συστημα αναφορας στο οποιο ακομα και σημερα αναγονται κινησεις οπως η περιστροφη της γης,  η μεταπτωση και η κλονιση της.  Εισηγηθηκε και πραγματοποιησε την συνταξη χαρτων με ακριβεις ουρανιες παρατηρησεις απο καμερες, οι οποιοι χρησιμοποιηθηκαν για αναφορα επι σειρα ετων απο την επιστημονικη κοινοτητα.

Στις αρχες της δεκαετιας του ’60 ο Γιωργος Βεης γυρνα στο Εθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο οπου εκλεγεται καθηγητης Τοπογραφιας  (αργοτερα Ανωτερας Γεωδαισιας και Χαρτογραφιας)  και τοτε αρχιζει η αναπτυξη της δορυφορικης γεωδαισιας στην Ελλαδα.  Το 1969 ιδρυθηκε ο δορυφορικος σταθμος παρατηρησεων στον Διονυσο (*), οπου εγκατασταθηκε  μια  καμερα Baker-Nunn , και παραλληλα αρχισε να αναπτυσσεται η μεθοδος μετρησεων  δορυφορικων αποστασεων με λεηζερ.  Η αρχικη ιδεα ηταν να δημιουργηθει ενας πληρης σταθμος  γεωφυσικων και μετεωρολογικων παρατηρησεων και μελετης παλλοιριων τιυ στερεου φλοιου της γης.   Ο δορυφορικος σταθμος του Διονυσου παγκοσμια γνωστος στο δικτυο σταθμων ως Dionysos συνεβαλε  σε δορυφορικα προγραμματα οπως το MERIT, MEDLAS, WEGENER και αλλα.  Μεταξυ του 1965 και 1984 ο Γιωργος Βεης οργανωσε μια σειρα εξαιρετικων σημαντικων συμποσιων δορυφορικης Γεωδαισιας,  στο Λαγονησι τα πρακτικα των οποιων καταγραφουν κατα καποιο τροπο την ιστορια της δορυφορικης γεωδαισιας για εικοσι χρονια.

Αργοτερα διετελεσε κοσμητορας της σχολης Αγρονομων και Τοπογραφων Μηχανικων και κατα τα χρονια της δικτατοριας φυλακιστηκε για καποιο διαστημα για την συμπαρασταση του στις διαμαρτυριες των σπουδαστων.  Γραμματεας της Ελληνικης Επιτροπης Γεωδαισιας και Γεωφυσικης και κατοπιν προεδρος του Αστεροσκοπειου,  προεδρος του Εθνικου κτηματολογιου, ο Γιωργος Βεης υπηρετει μεχρι και σημερα ακουραστα την Ελλαδα σαν προεδρος του ΑΣΕΠ.

Εκτος ομως απο τα διοικητικα του καθηκοντα ηγηθηκε διεθνων επιστημονικων οργανισμων οπως IAG (International Association of Geodesy)/IUGG (International Union of Geodesy and Geophysics) και COSPAR (Committee on Space Research) .

Το 1997 εφυγε πλεον απο το Εθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο.  Στα 80 του χρονια ο Γιωργος Βεης ειναι ενας ενεργητικος, ακουραστος,  μοντερνος, γοητευτικος, κομψος, δραστηριος,  προσιτος, και ασταματητα σκεπτομενος ανθρωπος.  Εκει στο τραπεζι μου στο Μετσοβο, ηρθε κι εκατσε λιγο και αναρωτιοτανε με τον υπεροχο γλυκο δικο του τροπο.. “Βρε πουλακι μου, μηπως να συνδιαζαμε μετρησεις δορυφορικες με VLBI ;(εξωγαλακτικες παρατηρησεις quasars)”

Στον αγαπημενο μου καθηγητη, ανθρωπο και ας μου επιτραπει, φιλο ευχομαι να ζησει πολλα ακομα δημιουργικα και χαρουμενα χρονια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μερικες απο τις παραπανω πληροφοριες τις δανειστικα απο ενα λογο που εξεφωνησε πριν μερικα χρονια ενας αλλος αγαπημενος καθηγητης μου και μεντορας. Ο Dr. Ivan Mueller απο το πολιτειακο πανεπιστημιο του Οχαϊο.

(*)  Ο δορυφορικος σταθμος του Διονυσου υπεστη  καταστροφες στις πρωτες μεγαλες πυρκαγιες. Δυστυχως, δεν διατεθηκαν ποτε κονδυλια για την επεναλειτουργια του.  Κατα καιρους λεηλατηθηκε και στις πυρκαγιες του καλοκαιριου κινδυνεψε αμεσα παλι. Ειναι κριμα γιατι διαθετει ενα καινουργιο κτιριο με αιθουσες συνεδριασεων και παρατηρησεων.  Ετσι εμεινε η Ελλαδα μας εξω απο τον χορο της συμβολης δορυφορικων δεδομενων στην παγκοσμια κοινοτητα.  Ειναι πολυ σημαντικες αυτες οι παρατηρησεις αφου ανηκουν στο νοτιο τμημα της ευρασιατικης πλακας.

51 Comments

  1. Καλημέρα Δεσποινάριον!
    Να που ένιωσα περίφανη σαν ελληνίδα που διάβασα το πόστ! Νάναι καλά ο θαυμαστός αυτός άνθρωπος!!
    Θα ήθελα να έβλεπα μια μέρα ένα κατάλογο με όσα μας ήρθαν από την διαστημική έρευνα. Από τα πάμπερς, τα τηγάνια τεφλόν, το gps, και δεν ξέρω άλλα, αλλά φαντάζομαι πολλά!
    Πολλά φιλιά

    • Καλημερα της επομενης μερας Σοφια μου. Αυτο τον καταλογο που ζητας.. ουτε κι εγω τον εχω. Παντως κι εγω αισθανομαι περηφανη που γνωρισα και εμαθα τοσα, οχι μονο για την δουλεια μου, αλλα και για τη ζωη και την συμπεριφορα μου γενικοτερα. Φιλια Σοφιτσα μου.

  2. Ευχαριστουμε Δεσποινα για τις πολυτιμες αυτες πληροφοριες. Μακαρι τοσο σημαντικοι ανθρωποι της Ελλαδας μας να τυγχανουν αναγνωρισης παγκοσμιως..και να βοηθανε την χωρα μας , αλλα η Ελλαδα κακοποιει οτι πολυτιμο εχει σε ανθρωπινο δυναμικο.!

    • Δικη μου ευχαριστηση ηταν να μαζεψω ολες τις πληροφοριες και να τις εκθεσω εδω. Θα ηθελα να πω μονο, οτι η Ελλαδα μας αγαπα ολους, οι ανθρωποι ειναι που κακοποιουν καταστασεις,ιδεες και αλλους ανθρωπους.

  3. χαρά στο κουράγιο του και την ορεξή του να ασχολείται ακόμα με τα δημόσια της Ελλάδας. ειδικά μετά την απαξίωση που έχει δεχτεί ο ΑΣΕΠ, που τον παρακάμπτουν οι υπουργοί γιατί δεν τους βολεύει αφού είναι ένα όργανο που λειτουργεί ή που προσπαθεί να λειτουργήσει με αξιοκρατικά κριτήρια. πάντως το ότι έφυγε από το πολυτεχνείο πριν τα 100 λέει πολλά για τον χαρακτήρα και το ήθος του όταν άλλοι δεν αφήνουν την έδρα ούτε μετά θάνατον!

    • Μακαρι μελισσουλα ολοι στα 80 να ειχαν την ενεργητικοτητα του καθηγητη. Ασε που εαν δεν ειχε φυγει απο την εδρα θα ηταν ευχης εργο ακομα γιατι εχει το καλο οτι απλουστευει ακομα και τις πιο δυσκολες εννοιες, μιλαει απλα και μεταδοτικα και αυτο δεν ειναι καθολου ευκολο.

  4. εχεις την ικανοτητα να με εκπλησεις με τα θεματα.. συγκινηση , περηφανεια και κατι ακομα .. που δεν γραφεται εδω.. αλλα εχει και κατι αλλο αυτος ο ανθρωπος ..μια πολυδιαστατη αντιμετωπιση των πραγματων και μια βαθεια ανθρωπια.. αντε πουλακι μου .. ας ανασκουμπωθουμε λοιπον…να μην το απογοητευσουμε.. νοερα μας παρακολουθει..

    • Εμ αυτο ειναι, εχω γνωρισει κι αλλους αξιους επιστημονες, ειναι αυτη η ανθρωπια, αυτη η αντιμετωπιση που τον κανει διαφορετικο.

  5. Καλημέρα Δεσποινάκι

    Λοιπόν, γι αυτό μου αρέσει το σωστό “blogging”. Πάντα κάποιος φίλος έχει να “φέρει” κάτι από την ζωή του, από τα ενδιαφέροντα του, από τις γνώσεις του και να τα μοιραστεί με τους άλλους. Και με αυτό το τρόπο γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει: Δηλαδή η αύξηση της προσωπικότητας όλων μας. Σαφώς ο καθένας μπορεί να βρει τα πάντα στο internet και χωρίς την βοήθεια των blogs, όμως μπορεί να ενδιαφερθεί ένας άνθρωπος για όλα, να ψάξει για όλα, να τα δει όλα. Μπορεί να κινητοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις; Γι αυτό υπάρχουν κάποια blogs να τον “τσιγκλίσουν” και να του υποδείξουν προς ποια κατεύθυνση να κοιτάξει … Να του επισημάνουν σημαντικά στοιχεία και πλευρές της ζωής που μόνος ο καθένας δεν θα αντιλαμβανόταν.
    Και για αυτό καμιά φορά οι bloggers, μπορεί να έχουμε και ετερόκλιτα άτομα στη λίστα των αγαπημένων μας. Γιατί θέλουμε να κινητοποιείται η προσοχή μας προς διάφορες κατευθύνσεις…
    Σε ευχαριστούμε πολύ Δεσποινάκι για τις πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον πολύ σημαντικό Έλληνα, και είσαι τυχερή που είναι δάσκαλος σου.

    Πολλά φιλιά

    • Λιλυ (βλεπεις δε σε λεω Λιλακο, οχι γιατι δεν εισαι αλλα γιατι θα μιλησω σοβαρα) μου, εχω αναρωτηθει πολλες φορες για το σωστο μπλογκινγκ, εχω αλλαξει γνωμη πολλες φορες κι εχω καταληξει στο συμπερασμα οτι καθενας εχει τα δικα του κριτηρια. Εξ αλλου πολλες φορες (και περιλαμβανω κι εμενα σ’ αυτο) αλλαζουμε θεματα, διαθεση ακομα και αντιμετωπιση στα σχολια. Χαιρομαι που σημερα μου δοθηκε η ευκαιρια να πω κατι καινουργιο. Πολλες φορες βρισκω καινουργια μπλογκς και με ενθουσιαζουν και ομολογω οτι εχω φτασει σε ενα σημειο που δυσκολα προσθετω στη λιστα γιατι.. γιατι Λιλακο μου (δεν αντεξα) δυσκολα πια τα φερνω βολτα. Μενω λοιπον στο τελευταιο, οτι ειμαι πραγματικα τυχερη. Φιλια κι απο μενα.

  6. πηρα το θαρρος να γραψω οτι για το συγκεκριμενο ατομο.. δεν υπαρχουν καταχωρησεις στο διαδικτυο .. γιατι -δυστυχως – δεν εχει γραψει βιβλια .. και δεν το ενδιαφει ιδιαιτερα η δημοσιοτητα .. δεν ειναι μια σελεμπριτυ .. αλλα να ειναι καλα το δεσποιναριον τωρα .. τον βρισκουμε στο google.. ( υπαρχει ο αλλος Γ. Βεης ο ποιητης..)

  7. Ναι, ο συνήθης (ύποπτος) σχολιαστής θεμάτων σχετικών με την τοπογραφία είναι πάλι εδώ!
    Πώς θα μπορούσα να μη σχολιάσω ένα θέμα που αφορά ένα τόσο φωτεινό μυαλό, και ένα εξαιρετικό άνθρωπο και επιστήμονα.
    Δυστυχώς δεν είχα την τιμή να γνωριστώ προσωπικά μαζί του… παρέμεινα μια ακόμα φοιτήτρια που όμως πάντα παρακολουθούσα τις αγορεύσεις του.
    Τον συνάντησα ξανά ένα χρόνο πριν σε μια παρουσίαση του HEPOS στη Θεσσαλονίκη. Σαν να μην πέρασε μια μέρα… γελαστός και με την ήρεμη ομιλία του μπροστά σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο με φοιτητές, νέους και παλιότερους μηχανικούς καθώς και ακαδημαϊκούς που τον παρακολουθούσαμε αμιλητοι, ξεδίπλωσε και πάλι την ιστορία … πώς φτάσαμε στο ΕΓΣΑ 87 τότε, στο HEPOS σήμερα.
    Και να χαμογελά τρυφερά σε καθένα από εμάς που πλησιάσαμε για να τον καλησπερίσουμε και να του κάνουμε γνωστό ότι πριν από 20 χρόνια υπήρξαμε φοιτητές του.
    Μπράβο για την ανάρτησή σου συτή… αξίζει να γίνονται γνωστοί και στους μη-τοπογράφους τέτοιοι, άνθρωποι πρώτα και μετά επιστήμονες…

    ΥΓ. Στις φωτογραφίες σου αναγνώρισα και άλλους… τον Μπαλοδήμο, τότε πρόεδρο του Τμήματος, τον Μπιλλήρη, αλλά και την Μπαλοδήμου… ακόμα και σήμερα δεν έχω καταλάβει την Μέθοδο Ελαχίστων Τετραγώνων που μας δίδασκε… 🙂

    • Πεννυ, σε περιμενα. Ειπες μια λεξη που μου διεφυγε, τρυφερος. Εχεις πολυ δικιο, εχει μια τρυφεροτητα οταν μιλα σε .. μας.
      Τωρα τα ελαχιστα τετραγωνα ειναι σπανιο να εχουν εφαρμογη στην δουλεια του τοπογραφου μηχανικου. Εγω παντως τα χρησιμοποιω επι καθημερινης βασης και αν θες στα.. απλοποιω.. 😆

      • Φιλενάδα ευχαριστώ πολύ για την προσφορά, αλλά θα προσπεράσω… μου αρκεί ο κόπος να κατανοήσω πριν από τόοοοοσα χρόνια τα απολύτως απαραίτητα για να κοσμήσω το ονοματάκι μου με ένα πεντάρι στις εξετάσεις εξαμήνου και να περάσω το μάθημα… στο συγκεκριμένο θέμα εφάρμοσα τη μνήμη του χρυσόψαρου… μόλις βγήκα από την αίθουσα διέγραψα τα πάντα… ΄το μόνο που έμεινε τόοοοοσα χρόνια μετά είναι η απορία: τι είναι τα ελάχιστα τετράγωνα? χα χα χα

        • Εν ταξει λοιπον.. συναδελφε .. Θα πω μονο τον ορισμο
          οπως τον καταλαβαινω, απλα. Ετσι μπαμ μπουμ..
          Ειναι στατιστικη μεθοδος επιλυσης συστηματος
          εξισωσεων οταν οι εξισωσεις ειναι περισσοτερες
          απο τους αγνωστους.
          Το ιδιο ειχα κανει εγω στην τοπολογια. Σημασια
          εχει οτι περασαμε και προχωρησαμε παρακατω.
          Κουδουνι και φυγαμε!

  8. hehe, brika to blog sou kata tixi me tin sinisfora sinistoson, den iksera katholou oti kinoumaste stous idious – xontra xontra – epagelmatikous kiklous omos (os pros to thema toualaxiston autou tou post mia kai geografika eimaste allou gia allou)!!

    einai poli kalo na iparxoun anthropoi san to Bei pou einai anoixtomialoi kai katadextikoi meta apo tosous epainouns -einai spanio blepete stin Elladitsa…kai theoro poli thetiko oti tin kaname emeis apo Ellada gia na min parafouskonoun ta miala mas, para mono i psixes mas!

    Anyway, poli thetiko to post, giati se autin tin koinonia den iparxoun mono dikigoroi, giatroi kai iletkrologoi alla mia soreia allon poli endiaferonton epagelmaton.

    =)

    • χε χε, καλως τον μοναχικο (χοντρα χοντρα) συναδελφο. Χαιρομαι που βρηκες το δρομο μεχρι εδω.
      Κοιτα, το πως θα δεχτει ο καθενας την αναγνωριση εξαρταται απο την παιδεια του και τον χαρακτηρα του.
      Σ’ευχαριστω για το θετικο σου σχολιο, εσυ εχεις μπλογκ;

  9. Πολυ εντυπωσιασμένη !!! Τι προσωπικότητα ο κύριος Βέης λοιπόν από όλες τις πλευρές !
    Παρα πολύ ωραία μας τα παρουσίασες για να μαθαίνουμε και εμείς για αυτούς τους λαμπρούς Ελληνες! χχο

    υ.γ με το καπελάκι και τα γυαλιά είσαι μουρλια 😉

    • Δεν υπαρχει περιπτωση να μην το αγαπησεις αυτο τον ανθρωπο οταν τον γνωρισεις. Μονο το χαμογελο του σε σκλαβωνει. Τα αλλα ειναι πολυ ωραια και πραγματικα εντυπωσιακα.
      ΧΧΟ
      Καλα επαθα πλακα οταν βγηκε αυτη η διαφανεια στην παρουσιαση. Πρωτα ειδα το καπελλακι και μουρθε να τσιριξω, αλλα συγκρατηθηκα!

  10. Σπουδαίος ο κύριος Βέης – ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι παραμένει δραστήριος και δεν επαναπαύεται στις δάφνες του!!

    Πολύ κρίμα για το δορυφορικό σταθμό του Διονύσου.

    Φιλικά,
    Ιρλανδός

    Υ.Γ.1: Έτσι εξηγείται το πώς βρέθηκες στο Μέτσοβο.
    Υ.Γ.2: Θα σου φανεί τελείως “ξεκάρφωτο”, αλλά στην πρώτη φωτό, ο κύριος Βέης μοιάζει αρκετά με τον μακαρίτη τον Τρίτση (προβολή στο μέλλον, λέμε, αν εκείνος είχε φτάσει σε προχωρημένη ηλικία).

    • χα χα χα! ήταν η πρώτη σκέψη μου το 1988 όταν ο καθηγητής μπήκε για πρώτη φορά στο Μεγάλο Αμφιθεατρο του Λαμπαδαρίου… “Τι θέλει εδώ ο Τρίτσης?”

      • Πεννυ, εγω αντιθετα επειδη πρωτα γνωρισα τον καθηγητη και μετα ειδα τον Τριτση, ειπα το αντιθετο! χε χε!

    • Ιρλανδε μου, δεν θα μπορουσα ποτε να τον φανταστω, να ..καθεται. Οσο για τον Διονυσο ειναι μια θλιβερη ιστορια. Το προσπερναω, ειλικρινα ειναι κριμα.
      Ετσι λοιπον βρεθηκα στο Μετσοβο και επι τη ευκαιρια, τσακισα και μερικες μπουγατσες.
      Οχι οχι καθολου ξεκαρφωτο, υπαρχει μια ομοιοτητα, θελεις το μουστακι, θελεις το μαλλι.. νομιζω μαλιστα οτι ηταν και φιλοι μεταξυ τους.

  11. ευγε δεσποιναριον που τιμας τον μεντορα σου!
    ευγενεια ψυχης και πολιτισμος που σπανιζει την σημερον ημερα!
    και να σκεφτει κανεις οτι διεσχισες τον ατλαντικο!
    ολοκληρη η αναρτηση ειναι στην ουσια τιμητικη για σενα και τις αξιες σου!

    • Αγαπημενε μου αγαπητωτατε! Οτι ειπα κι εγραψα σημερα ειναι μεσα απο την καρδια μου. Ευχαριστω για τα καλα σου λογια, ειναι παρα πολυς κοσμος που αισθανεται σαν κι εμενα για τον καθηγητη.

  12. Mπράβο ρε συ Δέσποινα για την εξαίρετη αναφορά σου στον κο Βέη.
    Μου άρεσε πάρα πολύ γιατί μέσα από τα γραφόμενά σου, διαφαίνεται η εκτίμηση και ο θαυμασμός σου για τον αγαπημένο σου καθηγητή. Τόσο στον άνθρωπο όσο και στον επιστήμονα.
    Δυστυχώς την εξύψωση και τις τιμητικές αναφορές δεν τις συναντάμε τόσο συχνά στις συνήθεις επικριτικές για ανθρώπους και καταστάσεις αναρτήσεις. Η δική σου όμως ξεχώρισε και αυτό σε τιμάει ιδιαίτερα!
    Πρόσφατα έτυχε να διαβάσω πάλι μερικά κεφάλαια από το “τι μέλλει γενέσθαι” ενός άλλου (εκλιπόντος πια) σπουδαίου Έλληνα του Μιχάλη Δερτούζου από το MIT. Από όσα γράφεις για τον κο Βέη, εκτιμώ ότι αυτός και ο κος Δερτούζος ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των Ελλήνων που με το επιστημονικό τους έργο “φωτίζουν” την ανθρωπότητα, μας κάνουν περήφανους και δίκαια μπορούμε να τους ονομάσουμε “Μεγάλους Έλληνες”.

  13. Τα εβαλες και στη σωστη σειρα Βασιλη, τον ανθρωπο και τον επιστημονα. Θελω να πω παλι οτι τα δικα μου αισθηματα τα μοιραζομαι με παρα πολλους ανθρωπους, φοιτητες του, συνεργατες του. Ειμαστε τοσοι πολλοι που δεν μπορει να κανουμε λαθος. Αξιζει και νομιζω οτι του το ειπαμε και το χαρηκε. Τελικα μονο οταν αναγνωρισεις τις αξιες μπορεις να κανεις αυτοκριτικη και να γινεις καλυτερος. Σ’ευχαριστω Βασιλη.

  14. Αγαπημένη μου,
    Πολύ σπουδαίος επιστήμονας ο κ. Βέης. Ευτυχώς που δεν τον πέταξε το σύστημα εν Ελλάδι στα αζήτητα. Γιατί έτσι συμβάινει συνήθως με τους πρωτοπόρους.
    Τώρα βέβαια σε παρέσυρε στη γεωδεσία και σένα και δεν ξέρω πόσο καλό σου κάνει να ασχολείσαι με τόση επιστήμη!
    Παρακαλώ να βρεθεί η φοιτητική φωτογραφία και να αναρτηθεί ολοκάθαρα γιατί δεν βλέπω ούτε Δεσποινάκι ούτε καπελλάκι!
    Φιλάκια απο Νεοϋροκέζα καλλονή!

    • Νεοϋορκεζα καλλονη. Υπαρχουν πολλοι επιστημονες στην Ελλαδα που χαιρουν αναγνωρισης και μαλιστα αρκετοι που
      γυρισαν απο το εξωτερικο. Προσωπικα πιστευω οτι οι φωτισμενοι ανθρωποι δεν χανονται οπου και να πανε. Εχω και πολλα παραδειγματα αλλα θα ξεφευγα απο το θεμα μου.
      Η επιστημη καλο μου κανει, μου οξυνει την σκεψη και μου
      εξασφαλιζει τα προς το ζην. Καθεις εφ ω εταχθη. Βεβαια ασχολουμαι και με την καταγραφη ποικιλων ιστοριων εδω στο “μεγαρο” αυτο που το πας;
      Την φωτογραφια δυστυχως δεν την εχω και δεν ξερω σε ποιον ανηκει. Μαλλον στο αρχειο του κυριου Βεη. Φαινεται μονο μια σιλουετα αλλα ειναι ολοδικη μου. Θα κοιταξω μηπως μπορεσω να την κανω πιο κοντινη. Παντως οπως και ναχει, ουτε το δεσποιναριον προ αμνημονευτων χρονων ουτε το σημερινο διεκδικουν τον τιτλο της καλλονης. Αποχωρησαμε απο την δωδεκαδα! χα χα!

  15. Πρέπει να παραδεχτείς ότι oi φωτογραφίες σου ‘add value’ στα media , κάτσε κάτσε με τον Οbama δίπλα ανταλλάσετε χαρίσματα 😉
    Περιμένω από την Νεουρκέζα μας καλλονή από επάνω λεπτομερή περιγραφή του Μανχάτταν
    Φιλιά και στις δύο σας χχο

    • Προφανως καρδουλα! Το παιξαμε και φωτορεπορτερ οσονουπω! Ασε με τωρα με τον Ομπαμα, κι εχει παρει στραβες με το Σικαγο που δεν ευοδωθηκε στους ολυμπιακους του 16. Μα φανταζεσαί τωρα καλοκαιρι στις λιμνες των μεσοπολιτειων; Μες την υγρασια και το συχλιο. Αχ ας μη με διαβασει το Μαρθακι εδω και στεναχωρεθει, αλλα ζητω το Ριο!
      Κι εγω περιμενω χρονικο Νεας Υορκης. ΧΧΟ

  16. Πέρα απ τη μόρφωση και το επίπεδό του πρέπει να είναι πολύ γλυκός και ήρεμος άνθρωπος. Καθόλου υπεροπτικός και απόλυτα φιλικός. Νομίζω. Έτσι φυσιογνωμικά δείχνει. Μπράβο Δεσποινάκι για το αφιέρωμα που έκανες και μας τον γνώρισες φυσικά. Τελικά υπάρχουν πολλές προσωπικότητες σε αυτό το τόπο,που κινούνται διακριτικά, και πολύτιμα, προσφέροντας…..και σε αυτή την ηλικία.
    Φιλούδια γλυκά

    • Ειναι Κατερινα, γλυκος και ηρεμος. Καμια φορα τον βλεπω στις ειδησεις, τωρα αν τον δειτε κι εσεις θα με θυμηθειτε. Φιλια Κατριν!

  17. =)

    eimai thilikou genous -thelo na pisteuo oti den me prodidoun ta matia mou – kai nai exo blog(!?!) eimai stin AV =)

    se xaireto.

    • Ω αγαπητη συγνωμη, εκει την πατησα, δεν ειδα τα ματια σου! Τωρα αυτο το AV δε το καταλαβαινω, αλλα δε πειραζει. Κι εγω σε χαιρετω!

  18. Ωραία η φωτό με το καπελάκι στην σαντορίνη…
    Και πιο ωράιο το αφιέρωμα στον δάσκαλό σου…Πολύ τρυφερό…

  19. Και δικός μου μέντορας, Δεσποινάκι, ο αγαπημένος μας Δάσκαλος και πολλών άλλων.
    Πολύ συγκινήθηκα με το ποστ σου και λυπήθηκα που δεν ήμουν κι εγώ μαζί σας στο Μέτσοβο.
    (Πάντα ίδιος είναι! Λες και δεν έχει περάσει μέρα από τότε που τον επισκέφτηκα, εδώ και κανα 7άρι χρόνια!)

    • Ποτε δεν αλλαζει ο Βεης Αγγελικη. Παντα ιδιος, παντα νεος, παντα γλυκητατος.

  20. ΚΑΛΟΣ ΑΛΛΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ 80ΡΗΔΕΣ ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ…..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΝΕΟΙ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

  21. ΚΑΛΟΣ ΑΛΛΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ 80ΡΗΔΕΣ ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ…..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΝΕΟΙ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

  22. ΚΑΛΟΣ ΑΛΛΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ 80ΡΗΔΕΣ ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ…..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΝΕΟΙ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

    • Θα απαντησω σε ενα απο αυτα μονο αγαπητε /η ανωνυμε /η . Μπορει να εχετε δικιο για το κτηματολογιο. Κι εγω απο αλλου διαβασα την πληροφορια και ισως να μην ειναι ακριβης. Ενα αυτο.
      Η αναρτηση αυτη δεν αναφερεται στην αγαπη του σ’ αυτη τη χωρα που δεν αμφιβαλλω οτι θα ειναι μεγαλη. Αναφερεται και τιμα την λαμπρη και διεθνη σταδιοδρομια του καθηγητη. Κριμα που εχει φυγει, απο την εδρα, αυτη τη στιγμη, και το λεω με πληρη επιγνωση, δεν υπαρχει κανεις που να μπορει να συγκριθει σε δραστηριοτητα και κοινωνικοτητα μαζι του. Μακαρι ολοι να δουλευαν μεχρι τα 80 τους και να ηταν παραγωγικοι. Αυτα και σταματω εδω.

  23. Ο κ. Βέης είναι πραγματι γνωστός στον ευρύτερο χώρο των γεωδαιτών.
    Παρ’όλα τα ευσημα -που δικαίως του αποδίδετε- εγω σας πρώην μαθητής του θα ήθελα να σας εκφράσω το παράπονό μου πως ουδέποτε ήρθε στο πολυτεχνείο για να ασκήσει τα διδακτικά του καθήκοντα και δυστυχώς σχεδόν πάντοτε τον αντικαθιστούσαν οι βοηθοί του όποτε πηγαίναμε στην πεντέλη στην προσπάθεια μας να τον απολαύσουμε επάνω στην εδρα.

    Δυστυχώς ουδέποτε έχει αναφερθεί στην απίστευτη οικογενειοκρατία που μαστίζει τον Λαμπαδάρειο εδώ και πολλά χρόνια με προσωποπαγείς θέσεις καθηγητών που διορίζουν τις συζύγους και τα παιδιά τους ενω είναι απών από τους αγώνες των τοπογράφων μηχανικών για τα σοβαρά επαγγελματικά μας προβλήματα.
    Ολα αυτά φυσικά δεν μειώνουν την αξία ενός από τους τελευταίους μεγάλους καθηγητές του ιδρύματος αλλα απλά φανερώνουν το πόσα πολλά περιμέναμε εμεις απο αυτούς και τις προσωπικές τους επιλογές.
    ενας παλιός του μαθητής που έμαθε γι’αυτόν στο πανεπιστήμιο της στουτγκάρδης και όχι στο Λαμπαδάρειο ή στην Πεντέλη

  24. Καλησπερα συναδελφε Ηρακλη. Προφανως εισαι μεταγενεστερος απο μενα. Και σε πολλα απο τα παραπονα σου μπορει να εχεις δικιο. Θα αναφερω οτι στα δικα μου χρονια, πριν γινει κοσμητορας της σχολης ο κυριος καθηγητης εκανε ο ιδιος τα μαθηματα. Αυτο το φαινομενο να αντικαθιστουν οι βοηθοι τον καθηγητη ειναι παγκοσμιο φαινομενο και το εζησα ακομα και στο πολιτειακο πανεπιστημιο του Οχαϊο αργοτερα. Επι δικης μου εποχης ειχαμε την υποστηριξη του καθηγητη σε προβληματα φοιτητικα, οταν την ζητουσαμε ομως. Πιστευω οτι ειναι πολυ δυσκολο να συνδιασει καποιος επιτυχως καθηγητικα και διοικητικα καθηκοντα. Για ολα τα αλλα σχολια, πιστεψε με, με βρισκεις συμφωνη. Για μενα ειναι κριμα που δεν προετοιμασε εδαφος για αξια συνεχεια του στη σχολη. Σε ευχαριστω για τον αντιλογο.

  25. Για τον Κύριο Βέη!! Τι να πω!! Ο άνθρωπος, ο Καθηγητής, ο Επιστήμονας, ο Συνάδελφος, ο Κύριος, ο Αρχοντας. Και λίγα λέω. Από πάσης άποψης ήταν και είναι ένας άνθρωπος με αξίες, ανθρωπιά, ήθος, εξυπνάδα, επιστημοσύνη, διεθνή αναγνωρισιμότητα, επαγγελματισμό, αξιοπρέπεια, ευαισθησίες, ενεργητικότητα, εργατικότητα και συνεργασιμότητα, δρασηριότητα, οργανωτικότητα. Σ΄αυτόν και μόνο οφείλεται η αναγνωρισιμότητα της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, η εξέλιξή της σ΄αυτό που είναι τώρα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις της, το έμψυχο δυναμικό της, η στελέχωσή της με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους, η οργάνωσή της αλλά κυρίως η ΠΕΝΤΑΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ. Γιατί, ίσως οι νεότεροι να μη θυμούνται ή να μη γνωρίζουν, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ήταν η μόνη Σχολή του ΕΜΠ που ήταν τετραετούς φοίτησης μέχρι το 1979, αν θυμάμαι καλά. Αυτό είχε ως συνέπεια οι φοιτητές των άλλων Σχολών του ΕΜΠ να βλέπουν τους φοιτητές της Σ.Α.Τ.Μ. σαν φοιτητές β΄κατηγορίας.
    Υπήρξα υπάλληλος στο ΕΜΠ επι σειρά ετών. Δούλεψα δίπλα στον Κύριο Βέη δέκα χρόνια. Τον διέκρινε ευρύνοια πνεύματος, αξιοσύνη, ευγένεια, ήθος, αξιοπρέπεια, πνευματική διαύγεια. ΄Ηταν και είναι άνθρωπος πολύ μπροστά από την εποχή του, ένας επιστήμονας μεγάλου διαμετρήματος.
    Μακάρι να είναι πάντα καλά και του εύχομαι να έχει πάντα να δίνει πράγματα στους δικούς του ανθρώπους, την οικόγενειά του, τον επιστημονικό κόσμο που τον περιβάλλει και κυρίως στην Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Η θητεία μου δίπλα του ήταν οιονεί πανεπιστήμιο.
    Ελένη Τσεσμελή

  26. Όπως έχετε mail επικοινωνίας του καθηγητή Βεη;;;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Τζαβάρας Φανης

Leave a comment