Των Βαϊων

laurusnobilis05

Ηταν ενα καλοκαιρι στο Πατητηρι στην Αλοννησο.  Ειχαμε παει να παραθερισουμε  για τρεις ολοκληρους μηνες.  Το δεσποιναριον  θα ηταν δε θα ηταν εξι χρονων.  Καποια στιγμη οταν μπορουσε θα ερχοταν και ο μπαμπας.  Ειχε ενα ολοκληρο μηνα αδεια.  Ο μπαμπας στα νησια παντα επιανε παντα παρεα με τους ντοπιους ψαραδες. Του αρεσε πολυ το ψαρεμα, και τα βραδυα πηγαινε μαζι τους, πολλες φορες ολονυκτια με τα πυροφανια η τις τρατες.  Συνηθως ανεθετε στο δεσποιναριον να του φιαχνει τα δολωματα με ψωμι και φετα.  Φιαχναμε ενα ζυμαρι σφιχτο, αλλα τα ψαρια τα πονηρα πολλες φορες ετρωγαν το γυρω γυρω και δεν τσιμπαγανε.

Εκεινο το καλοκαιρι ο μπαμπας γνωρισε ενα ψαρα που τον ελεγαν  Νικο Θεοδωρου.  Η γυναικα του μολις ειχε γεννησει ενα κοριτσακι.  Ο μπαμπας ζητησε να βαφτισει το μωρακι.  Οι γονεις  δεχτηκαν καταχαρουμενοι και ουτε καν ρωτησανε για το ονομα.

Εφτασε η ωρα της βαφτισης.  Και το ονομα αυτης;  Δαφνη απαντα ο μπαμπας.

Ο μπαμπας λατρευε τη μαμα και ηθελε να δωσει στο νεοφωτιστο κοριτσακι το ονομα της.  Ομως ο παπας στην Αλοννησο ειχε αντιρρησεις.  Σταματα αμεσως το μυστηριο και λεει.  Δαφνη δε γινεται, δεν ειναι χριστιανικο ονομα!  Στεναχωρεθηκε ο μπαμπας και το πρωτο ονομα που του ηρθε στο νου ηταν εκεινο της μητερας του.  Το ονομα αυτης, Κωνσταντινα.

Τελειωσε η βαφτιση και ο παπας που κι αυτος στεναχωρεθηκε, πλησιασε τον μπαμπα και τον ρωτησε.  Ε!  πως θα γιορταζε το κοριτσακι αν το βαφτιζαμε Δαφνη.  Ο μπαμπας βρισκοντας μια ευκολη απαντηση του λεει.  Δε ξερω πατερ,  να το γιορταζαμε των Βαϊων που μοιραζουν δαφνες και βαγια.  Ο παπας εκανε πισω και ανεφωνησε.

Μα καλα γιατι δε μου το ελεγες εκεινη την ωρα;  Ομως το μυστηριο ειχε ηδη τελειωσει και το κοριτσακι ηταν πια Ντινα.  Εμεις παντως απο τοτε το καναμε εθιμο στην οικογενεια μας. Οι Δαφνες μας γιορταζουν των Βαϊων!

laurusnobilis05

Την φωτογραφια ισως τη θυμαστε απο περσυ. Η κυρια Δαφνη και το δεσποιναριον στην Αλοννησο.

Παλια υπηρχε κανονισμος στην εκκλησια οτι τα ονοματα επρεπε να ηταν χριστιανκα. Αργοτερα δεχθηκε η εκκλησια να επιτρεπει και αρχαια Ελληνικα αν αυτα ανηκαν σε παπου η γιαγια.  Στην οικογενεια μας ειχαμε βρει ενα παπα στον Αη Δημητρη τον Λουμπαρδιαρη στου Φιλοππαπου που  δεν ειχε κανενα προβλημα να βαφτισει το παιδακι σου Ναβουχοδονοσωρα αν το επιθμουσες.  Ετσι  βαφτιζαμε τους Ροδολφους μας, τους Ριχαρδους μας και τους Φοιβους μας χωρις κανενα προβλημα.  Η μαμα ειχε μια φιλη, την κυρια Διανα, που τοτε μελετουσε ινδικη φιλοσοφια.  Τα κοριτσακια της τα βαφτισε Λαχιρα και Γιογκαναντα σε αυτη την εκκλησια.

Τωρα μενει να βρουμε μια γιορτη και για τον Ερρικο  και ξεμπερδεψαμε!   Χρονια Πολλα και καλη ψαροφαγια.

Υ.Γ και Καναδεζα να χαιρεσαι το Σονυ Βαϊο σου!

fish-7

Δροσερο Υστερογραφο:Κανοντας μια βολτα στα μπλογκς σημερα εκλεψα ενα ποτηρακι μαστιχα που ειχε ο αγαπημενος μας Καλοφαγας Παντελης Cheers!

28 Comments

  1. Nα τη χαίρεσαι λοιπόν τις Δάφνες σου ένα όνομα που μου άρεσε αλλά στην Αγγλία είχαν αλλά μετρα και σταθμά για τα ονόματα .. και εγώ εχω διαλέξει περιέργες μέρες για τα ονόματα μας χχχχ

  2. Καλημέρα αγαπητή Δέσποινα.
    Χρόνια πολλά για την μαμά σου, κυρίως, και για όλους τους άλλους.
    Την θυμάμαι την φωτογραφία! Πως περνάει ο καιρός!
    Έχεις επαφή με το κοριτσάκι, που τώρα είναι …κυρία Ντίνα?
    φιλιά

  3. να τις χαιρεσαι ολες τις Δαφνες σου… οσο για τις γιορτες.. οταν ειμουνα μικρη ζηλευα ολα τα παιδακια ( το παραδεχομαι..) που γιορταζανε .. ( μεγαλωσα σε μια οικογενεια με Μαριες και Ελενες) και οταν μεγαλη πια μου βρηκαν την γιορτη μου … ειμουνα εκτος πατριδας .. εκει που μονο εγω και ο κουκος την ξεραμε… Εχω λοιπον μια αρχη απο τοτε… γιορταζουμε ολες τις μερες .. καθε μια εχει κατι ξεχωριστο…… σημερα ειναι πχ μια υπεροχη ηλιολουστη Κυριακη… παμε λοιπον μια βολτα στην εξοχη ( και ας μας πιασει παλι η αλλεργια .. ) καλα Βαγια .

  4. Να χαίρεσαι και μάνα και κόρη με υγεία!
    Το καλό μ’ αυτή τη γιορτή είναι ότι είναι πάντα Κυριακή και υπάρχει το χρονικό περιθώριο να την γιορτάσεις απολαυυστικά.
    Φιλάκια πολλά

  5. Χρόνια πολλά για τις Δάφνες σου,
    Να τις χαίρεσαι πολυαγαπημένη μου. Να δείς την κορούλα σου όπως έχεις κι έχει ονειρευτεί τη ζωή.
    Α! υπήρχε αυτό το κόλλημα με τα μη χριστιανικά ονόματα, καθότι η Εκκλησία τα είχε απαγορεύσει μετα τη ρωσική επανάσταση επειδή όλοι οι ιδεαλιστές κομμουνιστές βάφτιζαν τα παιδιά τους Λένηδες και λοιπούς ήρωες-ηγέτες της επανάστασης.
    Βέβαια, υποχώρησε αυτή η τάση και επιτράπηκαν τα αρχαία ονόματα ακόμη κι αν δεν είχαν υιοθετηθεί απο τον Χριστιανισμό. Ο πατέρας μου και η Μητρόπολη Λευκάδας ανέκαθεν επέτρεπαν τα αρχαία ονόματα.
    Αυτά για την ιστορία. Κι ένα μεγάλο αγαπητικό φιλί που μου ευχήθηκες για το Vaio. Θα κάνω ανάρτηση μετα το Πάσχα για την ιστορία μου τα Vaio.
    Είμαστε στο βουνό και χιονίζει πάλι μετά απο μια εκπληκτική ηλιόλουστη μέρα χθές.
    Σματς, σμουτς!

  6. Α! ξέχασα και τούτο. Παρολίγο τον Τέντυ μου να τον είχε βαφτίσει Κρούτσεφ ο πεθερός, που ήταν στην κομμουνιστική ζάλη του. Ευτυχώς η πεθερά μου τον βούτηξε κρυφά και του έδωσε το όνομα του πατρικού παππού του σε στενό οικογενειακό κύκλο, όταν ο πεθερός βρισκόταν σε ταξίδι για δουλειά. You like?
    (Σήμερα ο πεθερός ορκισμένος εχθρός του κομμουνισμού, εσχάτως και του αποτυχημένου καπιταλισμού!)

  7. @Πηνελοπη καρδουλα σ’ευχαριστω πολυ. Ξερεις προς στιγμην αρχισα να σκεφτομαι ποτε ειναι της οσιας Πηνελοπης, οταν κατι περασει απο fiction σε reality βραστα Χαραλαμπε. Πραγματικα το ονομα Δαφνη εχει περασει στην αγγλοσαξωνικη κοινωνια με επιτυχια. Τοσο που πολλες φορες οταν με ρωταγαν γιατι ονομασα την κορη μου με αυτο το old fashion british name εβαζα μπροστα (οπως θα εκανε και η Πηνελοπη) την μυθολογια και το γεγονος οτι υπηρχε καποτε καποια κυρια Δαφνη που μεγαλωσε τον παπου μου στη Σμυρνη. Παντως νοιωθουμε την αναγκη να εχουμε ονομαστικη εορτη νομιζω. Τουλαχιστο εμεις οι πιο μεγαλοι. Φιλακια ΧΧΧ

  8. @Σοφια μου καλημερα. Ευχαριστω για τις ευχες. Δεν εχω ιδεα που μπορει να βρισκεται σημερα η Ντινα. Βρισκεται αραγε ακομα στο νησι;Εφυγε, αλλαξε ονομα. Θυμαμαι αμυδρα οτι για αρκετα χρονια ειχαν επαφη οι γονεις μου και εστελναν δωρακια το Πασχα, αλλα σημερα η μαμα δε θυμαται τιποτα πια. Ελπιζω να ειναι καλα η κοπελα οπου και να ειναι. Σε φιλω.

  9. @Μαργαριτακι μου ευχαριστω πολυ. Εσενα σου βρηκαμε πλεον γιορτη και εισαι μια χαρα ..ξεμπερδεψες. Παντως παρ’ολο παντα λεμε χρονια πολλα στις Δαφνες μας σημερα, ποτε δεν την θεωρησαμε πραγματικη γιορτη. Εννοω με σοκολατακια και λικερακια. Καλα Βαγια λοιπον και οσοι μπορουν ας παρουν ..τις εξοχες.

  10. @Φωτεινη Σ’ευχαριστω για τις ευχες. Εχτες που ειχαμε τον μαραθωνιο με τη μαμα της ελεγα θυμασαι που τις Δαφνες μας τις γιορταζουμε των Βαϊων. Και μου απαντα. Καποιος το ειχε πει αυτο. Ναι της λεω ο μπαμπας στην Αλοννησο θυμασαι; Τοτε θυμηθηκε η γλυκουλα μου που εχει αρχισει να ξεχναει πολλα πραγματα. Καλη μεγαλη εβδομαδα σου ευχομαι.

  11. @Τζουστινακι. Ευχαριστω για τις ευχες σου πρωτα πρωτα. Κοιτα να δεις τι μαθαινει κανεις στα μπλογκς. Δεν το ηξερα οτι αυτη η απαγορευση αρχισε μετα τη Ρωσσικη επανασταση. Για φαντασου να σε λεγανε Τζουστινα Κρουτσεβα Αργυροβα. Παντως λυγισε και η εκκλησια καποτε μπροστα στο σεβασμο για τους παπουδες και τις γιαγιαδες. Παντως εμεις ειχαμε πραγματικα βολευτει στον Λουμπαρδιαρη, ολα μας τα βαφτισια εκει τα καναμε. Θυμαμαι τον ξαδερφουλη μου που ειναι Σιμος (οχι Σιμων για να γιορταζει του Κανανιτου) αλλα Σιμος. Καμια αντιρρηση ο παπας. Αλλα αφου εβγαλε και ινδικα ονοματα ηταν πραγματικα επαναστατης και προοδευτικος.
    Πασχα ερχεται Καναδεζα μου, αλλα ο Καναδας ακομα χιονια στο καμπαναριο εχει. Αντε ριξε κανενα κουτσουρο στη φωτια. Σε φιλω.

  12. καλημερα δεσποινακι μου. Χρονια πολλα και απο μενα για τις Δαφνουλες σου. Εμεις στην οικογενεια αγαπουμε πολυ τα αρχαια ελληνικα ονοματα, -ακομη και το..σκυλακι μας..Ορφεα τον βαπτισαμε.._ χαχχα-, το μεγαλο μας μωρο την κορη μας Ιφιγενεια λογω της γιαγιας βεβαια, αλλα ευχαριστως το καναμε_ και τελευταια φιλοι μας ειπαν οτι υπαρχει και χριστιανικη εορτη.. για την ιφιγενεια- και τις αλλες ξαδερφουλες, Μυρτω, Πολυτιμη.! Καλη Μεγαλη Εβδομαδα σου ευχομαι.Φιλακια πολλα!!

  13. Kαλημερα Ορφια μου. Ευχαριστω πολυ για τις ευχες. Μα ναι Μυρτω εχω ανηψουλα και γιορταζει της Παναγιας της Μυρτιδιωτισσας. Τα αρχαια ελληνικα ονοματα ειναι υπεροχα και ειναι οι ριζες μας, αλλοιμονο να μη τα συνεχιζαμε. Δε θα ξεχασω καποτε -μικρη ημουν-στην Ερετρια ενα καλοκαιρι ηταν ενα στρουμπουλο αγορακι που καναμε παρεα και το ελεγαν ..Πυθαγορακο! Ντρεποτανε αλλα χαζομαρες ηταν μια γλυκα το παιδι και εκανε παπαριτσες στη σαλατα μου και αυτο μονο με εκανε να το λατρεψω, δε πα να τον λεγανε Αρχιδαμο. Καλη Μεγαλη εβδομαδα!

  14. Καλησπερα Δεσποιναριο,
    Χρονια πολλα στις αγαπημενες σου Δαφνες και για την ημερα των Βαιων. Υπεροψη η ιστορια σου απο την Αλλονησο.Μα ησαι τοσο γλυκια με την μαμα σου στη φωτογραφια. Θυμαμαι οταν ημουν μικρη, σαν σημερα, τραγουδουσαμε: Βαγια βαγια το βαγιο, τρωμε ψαρι και κολιο, και την αλλη Κυριακη τρωμε κοκκινο αυγο!!!!!.
    Οσο για τον Ερρικο, νομιζω πος πρεπει να τον γιορταζετε την ημερα των Αγιων Παντων……εστι δεν ειναι?
    Περναω ησυχα με την μαμα μου, σημερα φαγαμε την υπεροχη ψαροσουπα, και την Μεγαλη Τριτη θα παμε στο εξοχικο. Καθε βραδυ διαβαζω στη μαμα τις ιστοριες σου, και σου στελνει τις πιο θερμες ευχες της. Φιλακια.

  15. Επίσης τώρα κατάλαβα πως γιορτάζουν το Λαπτοπάκια μου τα Βάιο!!!!
    Πάω να τα πιώ για πάρτην τους (είμαι λίγο αργή λόγω κυριακάτικης νωχέλειας!)

  16. να τις χαίρεσαι τις Δαφνούλες σου Δεσποινάκι!!
    τώρα για το Γιογκαναντα τι να πω… πρέπει να πέρασε δυσκολες ωρες αυτό το παιδακι στο σχολείο 🙂
    φιλακια πολλά

  17. χρονια πολλα και καλα για τις δαφνες και το δεσποιναριον, ερρικον, λοιπα τεκνα, πατεραδες, μαμαδες, σκυλαρινους, και ολους τους απανταχου κατεσπαρμενους της οικογενειας, κοντινης και μακρινης

    ωραια η παγανιστικη ιστορια, και η ομολογια οτι εισαι και αρχαια ελληνις εκτος των αλλων, χωρις τον παγανισμο εξαλλου δεν θα υπηρχε και χριστιανισμος! οπως μου εχει πει μια καλη φιλη, ολοι οι παπαδες στα ορεινα χωρια ειναι παγανιστες…

  18. Εμένα όταν με βαφτίσανε μου έδωσαν το όνομα του ενός από τους δυο παππούδες μου (ποτέ δε γνώρισα κανέναν τους): Γεράσιμος. Τον άλλο τον έλεγαν Οδυσσέα, που θα προτιμούσα, αλλά όπως αντιλαμβάνεσαι δε με ρώτησαν ποιο μου άρεσε περισσότερο. Και βεβαίως υπερίσχυσε ούτως ή άλλως το χριστιανικότερο. :-Ι

  19. Χρόνια πολλά να τις χαίρεσαι τις Δάφνες σου!
    Κι εγώ μεγάλωσα χωρίς γιορτή, αλλά να που πριν από λίγα χρόνια ξαφνικά εμφανίστηκε στο εορτολόγιο μία οσία Ασπασία και … βολεύτηκα κι εγώ! Τώρα γιορτάζω 1η Σεπτεμβρίου!
    Φιλάκια καλή εβδομάδα να έχουμε!

  20. Χρονια πολλα για τις Δαφνουλες των βαγιων Δεσποινακι μου υγεια και χαρα ευχομαι.Εχω κανει δυο τρομερα καλοκαιρια στην αλλονησο πριν 17 χρονια περιπου ,ειχαμε και ενα σκαφος μικρο και γυριζαμε ολα τα νησακια κυρα παναγια περιστερα σκατζουρα,με πολλες ψαριες, υπεροχες θαλασσες,πολυ πευκο και καθολου νερο.Πριν απο τοσα χρονια……που πηγες πως ηταν!!!!!Φιλακια

  21. Χρονια πολλα και καλα, να τις χαιρεσαι τις Δαφνες σου!
    φιλια

  22. …τι να σου πω τώρα!
    Πως τον …προηγούμενο πεθερό του αδερφού μου, τον λένε έτσι και είχε παντρευτεί τη κόρη του! Μόνο που δεν την λένε έτσι, αλλά τον αδερφό της Κώστα. Αν είσαι σίγουρη στο όνομα τότε είναι συγγενείς. Αν τη γυναίκα του Νίκου την έλεγαν Κατίνα …τι να πω τότε! Για μάθε…

    Στο νησί έχω περάσει τέλεια. Τρεις ολόκληρους μήνες πριν 20-25 χρόνια, όταν δεν υπήρχε άσφαλτος, γυρνούσα με ένα Land Rover και έκανα δρομολόγια Πατητήρι – Στενή Βάλα. Ξεφόρτωνα προμήθειες από τα καράβια, ψώνιζα τρόφιμα και λαχανικά για τα μαγαζιά, πήγαινα με τους Ιταλούς και τα φουσκωτά τους στα γύρω νησιά, μετέφερα τουρίστες, ήταν τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής μου. Και όλα αυτά αφού είχα παραιτηθεί από τη πρώτη δουλειά στη ζωή μου. 🙂
    Ωραιότατα χρόνια!!!

    Να χαίρεσαι τις …Δάφνες σου!!!

  23. @Μαρθακι πριν κανεις οτιδηποτε αλλο, να μου φιλησεις τη μαμα σου και να την ευχαριστησεις για τις ευχες. Ευχομαι να περασετε μια υπεροχη εβδομαδα στην εξοχη οπου φανταζομαι θα μεινετε να γιορτασετε και το Πασχα.
    Εμεις λεγαμε.. και την αλλη Κυριακη τρωμε το ψητο τ’αρνι. Να περνας ομορφα!

    @Τζουστινακι δε πειραζει, αργησες αλλα πηρες μπροστα!

    @μελισσουλα. Γυρισες εσυ μικρο; Σ’ευχαριστω για τις ευχες, φιλακια!

    @Παναθηναιε αγαπητωτατε, ενα κραμα ειμαστε απο ολα, δεν μπορουμε να αρνηθουμε κανενα απο τα συστατικα που μας χαρακτηριζουν σαν ελληνες. Αλλοιμονο! Και Ελληνις ειμαι, και “αρχαια” ειμαι και αρχαια ελληνις, σε ολους τους δυνατους συνδιασμους.

    @Οδυσσεα.. ουψ Γερασιμε, τελικα τα συνηθιζουμε τα ονοματα μας, δε μας ρωτανε, αλλα και το αλλο που περιμενουν να μεγαλωσουν τα παιδια για να διαλεξουντο ονομα τους και μεχρι τοτε τους φωναζουν μπεμπες κλπ, παλι δε μ’αρεσει.

    @Ασπα, μια χαρα εσυ βολευτηκες. Τωρα αρχισα να αναρωτιεμαι αν τα κοριτσακια σου εχουν ονομαστικη εορτη, χμμμ! Και καλα η Εβιτα υποθετω ειναι Ευαγγελια, αλλα η Εβελινα;

    @Ελευθερια, ευχαριστω για τις ευχες, ειναι πολυ πριν απο σενα οταν πηγαμε στην Αλοννησο. Αν σου πω οτι ειμασταν απο τους πρωτους παραθεριστες στο νησι.. ειναι αληθεια.

    @Λουνα μου σ’ευχαριστω πολυ κι εσενα για τις ευχες. Καλη εβδομαδα

    @Μαρκονη. Που να βρω ακρη βρε Θυμιουλη; Ο μπαμπας δεν ζει, η μαμα δε θυμαται. Η αδερφη μου ηταν τοτε μωρο. Και που θυμαμαι το ονομα παλι καλα. Ναι ετσι λεγοταν ο ανθρωπος και ηταν ψαρας. Αντε να βρω ακρη. Θα βαλω τη Νικολουλη μου φαινεται.
    Ξερεις τι αλλο θυμαμαι. Ηταν μια βαλα εκει που τη λεγανε “του Παλαβοδημου η Λακα”. Αυτη την εχεις ακουστα;

  24. Καλη Ανασταση to you too!! Παντελη. I enjoyed the post and I always enjoy a good refreshing masticha drink.

  25. Δεσποινάκι μου, αν και με καθυστέρηση, χρονια πολλά στις Δαφνούλες σου. Για πολλά χρονια δέν έχω βρεθεί τέτοιες μέρες στην Ελλάδα. Μου λείπει η μυρωδιά της άνοιξης το κοκτέϊλ της βιολέττας του κεριού και του λιβανιού της Μεγάλης εβδομάδας. Το “Ερχόμενος ο Κύριος” Μα τί μ΄έπιασε τώρα…
    Μιά γλυκειά καλημέρα!!!
    ΧΧΧΧΧΧΧΧ

  26. @Γιατι μου βγαζεις μια θλιψη αποψε ε; Νοημα μου σ’ευχαριστω για τις ευχες. Αυτη η μυρωδια απο τις βιολεττες εχεις δικιο ειναι υπεροχη. Σχεδον την ειχα ξεχασει. Πολλα φιλια και ευχομαι να εισαι καλα. Με ανησυχησες δεν το κρυβω. Καληνυχτα απο μενα μιας και πηγε δεκα και μιση. ΧΧΧ

Leave a comment