εν Αθηναις και εν Λεσβω, φαγαμε και ηπιαμε! (μερος 1ο)

Αυτες τις μερες μετα τις διακοπες, εκτος απο το τζετ λαγκ που κυριολεκτικα με διαλυει,  εχω και μια ανεπαρκεια συνειρμου.  Θελεις οτι ξανακανω βουτια στην πολυασχολη καθημερινοτητα, θελεις οτι τα αμερικανικα καλοκαιρια ειναι τοσο υγρα που μονο σαν αμφιβιο επιζεις,  θελεις οτι κατα βαθος δεν ηθελα να γυρισω ακομα,  θελεις ολα αυτα σε συντονισμο,  ενα φρενο το εχουμε πατησει στις εγκεφαλικες λειτουργιες.

Κι ενω μεσα στο μυαλο μου ειναι ανακατεμενος ο ερχομενος απο τα τοσα που ειδα και περασα,  κανω μια προσπαθεια να ξεχωρισω τις αναμνησεις σε θεματα με συνοχη για να μη μας χαλασει το ιματζ του νοικοκυροκοριτσου.  Μετα τα λουλουδια παμε στο προσφιλες μας θεμα. Γευσεις απο το καλοκαιρι.

Ενας απο τους λογους που βιαζομαι να γραψω γι αυτα, ειναι γιατι θελω να τα διαβασει η αγαπημενη μου φιλεναδα Ευη που προκειται να επισκεφτει την Μυτιληνη αυτο το καλοκαιρι.  Για εκεινη λοιπον που οποτε περνω απο την Αθηνα, ανοιγει μια διαπλατη αγκαλια, παμε να γευτουμε τα καλα της Μυτιληνης!

Υπεροχα κολοκυθολουλουδα και ντολμαδακια γεμιστα.

Ενας απο τους πιο ωραιους μεζεδες που μπορει να γευτει κανεις στην Μυτιληνη, ειναι τα λουλουδια η κολοκυθανθοι, η πουλουδα, η πουλια, οπως τα λενε στη Χιο, μαγειρεμενα με δυο διαφορετικους τροπους.  Ο ενας ειναι να τα γεμισουμε με τυρια, να τα βουτηξουμε σε ελαφρυ κουρκουτι και να τα τηγανισουμε και ο αλλος ειναι να τα γεμισουμε με ρυζι, κρεμμυδακι και μυρωδικα η και κουκουναρι ακομα και να τα ψησουμε στο φουρνο, οπως κανουμε τα γεμιστα. Τα δοκιμασα και τα δυο  σε αρκετα μερη και τα βρηκα παντου ξεχωριστα και  νοστιμα.  Γεμιστα με ρυζι στην πλατεια της Αντισσας και  τηγανητα με γεμιση τυριων στην ταβερνα Ευκαλυπτος στην περιοχη Παναγιουδας.  Τα λουλουδια υπαρχουν παντου στην αγορα αυτη την εποχη.

Ταβερνακι στην Επανω Σκαλα

Κι επειδη μιλαμε για κολοκυθια,  εξεπλαγην ευχαριστα με το σφουγγατο της Μυτιληνης.  Μεχρι τωρα το εφιαχνα στο τηγανι με αυγα σαν ομελεττα.  Εδω το φιαχνουν στο ταψι σεν πιτα και εκτος απο τα αυγα και το τριμμενο κολοκυθι προσθετουν φρεσκα κρεμμυδακια και ανηθο η ακομα και εποχιακα μυρωδικα και τυρι.  Το σφουγγατο κοβεται σε κομματια οπως ενα κεϊκ και σερβιρεται με φρεσκο ψωμακι.  Χτες το εφιαξα για τον καλεσμενο μου κι εγινε υπεροχο.  Ιδου!

Πιτες και πιτακια φιαχνουν πολλα στη Μυτιληνη με εμφαση στο τυροπιτακια που διπλωνονται σαν μαντηλακια και ονομαζεται γκιουζλεμεδες.  Η γεμιση ειναι μιγμα απο τυρια με εντονες γευσεις, οπως κεφαλοτυρι, μυζηθρα η λαδοτυρι και το διπλωμενο σαν φακελλακι πιτακι τηγανιζεται σε καυτο λαδι, μια απο δω και μια απο κει μεχρι να ροδισει.

Το λαδοτυρι της Μυτιληνης ειναι εξαιρετικο για σαγανακι.  Συναγωνιζεται το Χιωτικο μαστελλο. (μεταξυ μας  προτιμω το δευτερο)  Ολα αυτα τα ωραια μεζεδακια ειναι must  για τον καλοφαγα επισκεπτη του νησιου. Κατα τη διαρκεια της παραμονης μου εκει βρεθηκα παρεα με αρκετους ξενους οι οποιοι εδειξαν ιδιεταιρη αδυναμια στους γκιουζλεμεδες και στα γεμιστα με τυρι λουλουδια.

Για τους τολμηρους των γευσεων και των ευωδιαστων φαγητων,  θα προτεινα μια καλη παστουρμαδοπιτα που συνιθιζεται στο νησι, αλλα δεν εχω να προτεινω καποια ταβερνα γιατι εφαγα σπιτικη. Εστω και μια μπουκιτσα αρκει για να μας ταξιδεψει στης ανατολης τα μερη.

Φρεσκες σαρδελλες

Στην Αντισσα της Λεσβου εμαθα πως τρωγεται η σαρδελλα.  Πρωϊ πρωϊ την παραλαμβανουν οι μαγαζατορες η οι νοικοκυρες απο τις τρατες. Την  βαζουν σε χοντρο αλατι μεχρι το μεσημερι.  Μεσα σε λιγες ωρες η σαρδελλα ειναι ετοιμη να συνοδευσει το ουζακι, αφου πρωτα πλυθει απο το αλατι. Ουτε μαγειρεμα θελει, ουτε τιποτα.

Σαρδελλες στα καρβουνα.

Τελειωνοντας την σημερινη αναρτηση θελω να συστησω μια ταβερνουλα στην οποια ομολογω οτι εφαγα το καλυτερο γευμα στη Μυτοληνη.  Λεγεται Αντωνης και βρισκεται στην περιοχη Βαρεια, αναμεσα απο την πολη της Μυτιληνης και το αεροδρομιο σε υψωμα.  Ανεβαινουμε τις φουρκετες, παρκαρουμε στην τελευταια και ψαχνουμε τον Αντωνη.  Με θεα εκπληκτικη αλλα και φρεσκοτατα θαλασσινα.  Στου Αντωνη μαγειρευει η οικογενεια.

… συνεχιζεται

27 Comments

  1. Αγαπημένη μου Πρωτευουσιάνα,
    Είδες πώς μας την έχουν κάνει οι Ελληνάρες; Ολοι λούονται στις παραλίες τώρα και μην τους είδατε!
    Λοιπόν, πρέπει να συμφωνήσω μαζί σου πως η Λέσβος προσφέρει τα ωραιότερα τοπία και τα ωραιότερα φαγάκια. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση , ΄γι αυτό έχει πλούσιο ψάρι, ενώ η ιστορία της συνδέεται άμεσα με τους Μικρασιάτες, γι αυτό έχει πλουμιστή κουζίνα.
    Επίσης πρέπει να πώ ότι το φαγητό στις ταβερνες είναι πολύ φθηνό σε σχέση με τα άλλα νησάκια μας.
    Χαιρομαι που περάσατε υπέροχα και απολαύσατε όμορφα μέρη και αγαπημένες γεύσεις.
    Και σε άλλα με υγεία!!!

    • Αγαπημενη Καναδεζα που κεφαλι δε σηκωνεις απο τα γραπτα σου. Δε θελω να το σκεφτομαι οτι τωρα ολοι οι αλλοι κολυμπανε! Μαλλον δε θελω να σκεφτομαι οτι δεν κολυμπω κι εγω! Η Μυτιληνη οντως ειναι προνομιακη και ευλογημενη. Κατεβαζει ψαρια απο τον βορρα και τα ψαρευουν πρωτα εκει πριν φτασουν στη Χιο. Δεν εξηγειται αλλοιως!! Ωραια κουζινα που την κανει ακομα πιο ενδιαφερουσα το υπεροχο λαδακι της. Αλλη ευλογια κι αυτη. Σε φιλω πολυ και σ’αγαπω πιο πολυ.

  2. Α! ξέχασα να σχολιάσω και τη νέα κούπ. Είναι μούρλια και στυλάτο το νέο κούρεμα!
    Μπιζού

  3. Ευτυχώς που το διαβασα χορτατη. Ωραίες γεύσεις καλοκαιρινές για συντροφιά στη μακρινή Ουασιγκτώνα. Νασαι καλά να ξανάρθεις και μπροστά σου ναχεις πολλά καλοκαιρια με ωραιες γευσεις και βουτιές.

    • Δεσποινακι μου, πραγματικα ωραιες γευσεις. Ομως εσυ απ’οτι ξερω τις εχεις εκει διπλα σου ανα πασα στιγμη. Φυσικα και θα ξαναρθω και θα μεινω περισσοτερο!

  4. ego pali pou den ksero kanena apo ola auta ta fagita…iksera mono oti tous anthous tous tiganizeis alla edo kanoun oloklira texnasmata oi anthropoi 😉 mia xara…olo ekplikseis i Ellada 😀

    • Αν ποτε σου δοθει η ευκαιρια πρεπει να τα δοκιμασεις! Φιλια Λονλινακι.

  5. δεσποιναριον, πολυ καλη η περιγραφη σου, ειναι σα να ημασταν κι εμεις εκει! αναμενω με αγωνια τη συνεχεια για να τοποθετηθω επι του συνολου…
    οι πρωτες εντυπωσεις παντως ειναι οτι η Λεσβος διαθετει υψηλωτατη γαστρονομικη παραδοση την οποια και διατηρει…
    ευχομαι καλη συνεχεια

    • η Λεσβος αγαπητωτατε ειναι νησι για καλοφαγαδες. Ευχαριστω για τα καλα σου λογια και φυσικα θα γραψω και αλλα περι φαγητου. Αλλα θα πρεπει να επισκεφτεις το νησι για να εχεις πληρη αποψη.
      Το συνιστω!

  6. πωω καλα, οι γκιουζλεμεδες και οι ανθοι γεμιστοι με τυρι ειναι απο τα αγαπημενα μου 🙂
    οι τονοι βλεπω την εκαναν παλι…. αααχχχ 😀
    φιλακια

    • Ααα!!! μου παίρνει πολύ ώρα βρέ μελισσάκι. Δέ πάει αυτόματα τό χέρι μου στούς τόνους. ΦΦΦΦ. Οι γκιουζλεμεδες ειναι πραγματικα ωραιοτατος μεζες!

  7. Φιλενάδα μου σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, πρώτα για τα καλά σου λόγια και μετά για την σούπερ ανταπόκριση… Έχω βγάλει τεφτέρι και σημειώνω και εννοείται πως θα ακολουθήσω τα βήματα σου κατά πόδας… Σε φιλώ και σε αγαπώ πολύ…

    • Δεν τελειωσα ακομα χαρα μου. Ασε που εσυ θα περασεις σουπερ εκει που θα πας! Ειναι οτι πιο φιν φον εχει το νησι. Κι εγω σ’αγαπω γιατι εχεις μια μεγαλη καρδια.

  8. O Ευκαλυπτος ειναι απιστευτη ταβερνα στην Παναγιουδα!!! Τι μου θυμησες!!!!!

  9. Η γιαγιά η Μυτιληνιά έβαζε ενδιάμεσα στις στρώσεις της σαρδέλλας μερικά αμπελόφυλλα και ροδελίτσες ντομάτας για έξτρα άρωμα και γεύση.
    Μας ταξιδεύεις υπέροχα με καλοκαιρινές γεύσεις και εικόνες!!!!!
    καλή εβδομάδα

    • Καλη εβδομαδα και σε σενα Ρουλα. Αυτο με τα αμπελλοφυλα μου αρεσει. Το αρωμα τους με τρελλαινει!

  10. μμμμ…. νοστιμιές… τα κολοκυθολούλουδα μόνο ως γεμιστά τα έχω δοκιμάσει…. νομίζω ότι η ιδέα με τα τυριά θα μου αρέσει πολύ… μα πολύ όμως!!!
    Καλημέρα Δέσποινα…

    • Τα κολοκυθολουλουδα με το τυρακι ειναι ωραιος μεζες για ουζο. Πρεπει να βουτηχτουν στο κουρκουτι αλλοιως θα διαλυσουν. Καλημερα της επομενης Πεννυ!

  11. Πι΅Ες… Πολύ μου αρέσει το μαλλί… μα πολύ όμως!!!!
    Με γειά!!!!

  12. Τελεια τα φαγακια Δεσποινα.Αρωμα Ελλαδας μοναδικο απο ενα υπεροχο νησι.Περιμενουμε την συνεχεια για να κλεψουμε καμμια ιδεα για καλοκαιρινα μαγειρεματα.Πολλα φιλια και παντα να περνας καλα.

    • Γιαννα θα γραψω μερικες αναρτησεις ακομα, εξ αλλου ειναι το αγαπημενο μου θεμα. Σε φιλω κι εγω.

  13. τις ζηλευω αυτες τις σαρδελλες! ετσι οπως ειναι λιγο αλευρωμα τηγανι και μπαμ και κατω! γαιτι να αφησουμε τα κεφαλια για τις γατες ? 🙂

Leave a comment