το φακορυζο της γιαγιας Μαρικας – ενημερωμενο με φωτογραφιες –

lodi

Η γιαγια η Μαρικα, ηταν γιαγια του Ερρικου απο την οικογενεια της μητερας του.  Μια αρχοντογυναικα γεννημενη και μεγαλωμενη στην πολη της Χιου, που στα νιατα της ακουγε στο ονομα Μαρικα Λωδη (το ονομα προερχεται απο την παλια χιακη οικογενεια Λω αλλα καπου ελληνοποιηθηκε).  Ηταν  δασκαλα και δεινη καλλιγραφος αλλα  ζωγραφιζε κιολας πολυ ομορφα.   Διδαξε για αρκετα χρονια στα δημοτικα σχολεια της Χιου , της Βολισσου και της Βεσσας, πριν απο την Κατοχη. Αργοτερα, οταν παντρευτηκε εφιαχνε τα πιο νοστιμα γλυκα του κουταλιου για την οικογενειακη επιχειρηση.

Μετα τον πολεμο, η οικογενεια εγκατασταθηκε στην Αθηνα στην περιοχη της Μαγκουφανας, και η γιαγια η Μαρικα εμενε με την κορη της.  Δεν την συναντησα ποτε παρ’ ολο που ζουσε οταν πρωτογνωρισα τον Ερρικο.  Την πρωτη φορα που πηγα στο σπιτι του πενθουσαν ακομα τη γιαγια που εφυγε νωρις.  Η πεθερα μου η κυρια Αννα που με αγκαλιασε με απεριοριστη αγαπη απο την πρωτη στιγμη μου ειπε.  “Κριμα, κριμα κοριτσακι μου που δε σε γνωρισε.   Ηταν υπεροχος ανθρωπος η μαμα. ”    Ηταν αρρωστη και τη χασανε σε σχετικα μικρη ηλικια.  Μεχρι τοτε ομως, η γιαγια η Μαρικα ηταν εκεινη που εβαζε το τσουκαλι με το φαγητο στο σπιτι.

Ο Ερρικος μικρο παιδακι -πρωτο εγγονι- ειχε την απολυτη αφοσιωση και λατρεια απο τη γιαγια.  Το δευτερο εγγονι αργησε εφτα χρονια κανοντας τον να ειναι στο επικεντρο της προσοχης.  Εκει λοιπον αναμεσα στα νταχτιρντισματα και στις κατσαρολες, στον κηπο με τις κληματαριες,  στα δεσιματα των σπιτικων γλυκων, και στις ρεστες που κρεμονταν εξω απο το παραθυρο της κουζινας, ο Ερρικος εβλεπε,  μικρο και περιεργο αγορι,  τις διαδικασιες,  και εχει αποψη για καθε φαγητο που φιαχνουμε στο σπιτι.  “Η γιαγια μου το εκανε ετσι” (Προσεξτε ποτε δε λεει η μαμα μου)

Υιοθετησαμε πολλα απο τα μαγειρεματα της γιαγιας Μαρικας στο σπιτι μας, γιατι ειναι νοστιμα, νησιωτικα και μερακληδικα. Οι ζωγραφιες (λαδια) της γιαγιας της Μαρικας, σε σκουρα χρωματα  στολιζουν ενα εξοχικο σπιτι κοντα στη θαλασσα.  Οι συνταγες της ειναι καταγραμμενες στη μνημη του Ερρικου. Πριν λιγες μερες ειχα αναφερει το σπανακορυζο.  Εγινε με μικρα φρεσκα τοματακια κομμενα στα δυο.  Γιατι ετσι τα εφιαχνε η γιαγια η Μαρικα. Και ηταν υπεροχo.

Το φακορυζο

Ειναι το φαγητο της επομενης μερας.  Οταν περισσευουν λιγες φακες απο την προηγουμενη, περιπου ενα φλυτζανι, τοτε φιαχνουμε μια κατσαρολα ρυζι ασπρο και τις ανακατευουμε μεσα σε αναλογια τεσσερα προς ενα.

fakes

Οι φακες ομως, ειναι οι νησιωτικες (οχι η αθηναϊκη μαυρη σουπα).  Αφου τσιγαριστει το κρεμμυδακι σε ελαιολαδο, σβηνουμε με ζωμο κοτας και προσθετουμε τις ψιλες φακες, το σκορδακι, φρεσκιες καθαρισμενες  και τριμμενες ντοματες και λιγο ντοματοπελτε.  Αλατοπιπερο, δαφνη και λοιπα.  Λιγο πριν γινουν οι φακες ριχνουμε  ακομα λιγο ελαιολαδο και κοκκινο ξυδι κατα βουληση.  Οι φακες πρεπει να στεκονται στη σαλτσα που εχει δεσει, και τρωγονται με το πηρουνι.

Πηρα ιταλικες φακες (γιατι δε βρηκα ελληνικες) και φανταστηκα οτι θα βραζανε ευκολα.  Περασε μιση ωρα και ακομα κραταγανε.  Την κατσαμε τη βαρκα ..σκεφτομαι! Ευτυχως στα 40 λεπτα ηρθαν και μελωσαν.

fakes3

Επιτηδες αφηνουμε ενα πιατο στην ακρη για να φιαξουμε την επομενη ενα φακορυζο.

fakes2

η λεπτομερεια 😉

Λοιπον, σας χρωσταω μια φωτογραφια με το φακορυζο.  Γιατι σημερα εφιαξα τις φακες και αυριο μεθαυριο θα κανουμε το μπλεντ!! Α και δε σας ειπα. Ο Ερρικος θελει να φυλαξουμε αλλο ενα πιατακι για να φιαξει, φακες με κριθαρακι.  Του το μαγειρεψε  η μαμα του Ινιατσιο στη Ρωμη και ειναι νοστιμωτατο μου λεει.  Απ’ οτι καταλαβατε αυτη τη βδομαδα θα τρωμε φακες. Και μην ακουσω μπλιαχ πρωί πρωϊ.  Καλη εβδομαδα.

Υ.Γ. Με αυτο το ποστ κερδιζω ελευθερας σε καλη κουζινα.

Αποψε συμπληρωνω την αναρτηση με τις τελευταιες φασεις της προετοιμασιας του φακορυζου. Φερνω κοντα τις δυο κατσαρολες. Ηρθε η ωρα να σμιξουν.

fr1

Βλεπετε περιπου τη συνθεση του μιγματος. Περισσοτερο ρυζι και λιγωτερες φακες.

fr2

Σερβιρισμενο

fr4

Και εστιαζω λιγο περισσοτερο

fr3

Ηταν εξαιρετικο. Την επομενη φορα θα προσθεσω λιγα καβουρδισμενα κουκουναρια (πινιολι) Πιστευω οτι θα πηγαινουν υπεροχα με τις υπολοιπες γευσεις. Σας φιλω.

48 Comments

  1. ε όχι μπλιαχ για τις φακές, είναι θεικό φαγητάκι!! κι εγώ φακές έκανα για αύριο, έτσι κοκκινούλες με κρεμμυδάκι μούρλια 🙂
    φιλάκια

  2. υπεροχη αναρτηση! πηγα στη Χιο, στη Μαγκουφανα, στην Ουμπρια, στην Βασινγκτονα!!! αθανατοι οι ελληνες και παντα στην αναζητηση! μετα τους αλαλαγμους εχω να σημειωσω τα ακολουθα:
    1. η γιαγια ηταν κουκλα! ματια αμυγδαλωτα, μαλλια κυματοειδη, χειλη θεσπεσια! η γιαγια ηταν και ζωγραφος! (αν υπαρχει πινακας σωσμενος θα ηθελα να τον δω παρακαλωωωωωω!!!)
    2α. αυτες οι αναμνησεις καθιστουν ενα πιατο φαγητου και οχημα για επισκεψεις στον Αλλο Κοσμο, ειναι ενα ειδος μνημοσυνου, αλλα χαρμοσυνου μνημοσυνου (βλεπε και χαρμολυπη)
    2β. την ιδια λειτουργια μπορει να επιτελεσει και η επισκεψη σε ενα μερος, μια τοποθεσια που εχει την ικανοτητα της συγκεντρωσης των “ψυχων” – αυτο ομως ειναι για αλλη αναρτηση
    3. οι βαριαντες ενος πιατου (οπως εδω το φακοκριθαρακι του Ερρικου) αποτελουν την εμπρακτη αποδειξη της σχεσης μας με το πιατο – οσο πιο πολυ το αγαπαμε τοσο περισσοτερες βαριαντες φτιαχνουμε
    4. αναμενω εναγωνιως φωτο με φακορυζο
    5. Δεσποιναριον τιμας την γιαγια του Ερρικου με τον καλυτερο τροπο και με μια αγαπη που ειναι εκδηλη και γνησια!

  3. Διαπιστώνω πως οι φακές πάνε με όλα (κάτι σαν την κοκα κόλα), ακόμα με ζαμπόν και κάπου διάβασα μια συνταγή με μους σοκολάτα! Πειράζει που τις συνδεύω με …παπάρες?
    Η γιαγιά Μαρίκα θεά!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

  4. το εχουν οι γιαγιάδες με το όνομα Μαρίκα να μαγειρευουν νόστιμα..
    πεντανόστιμα.. !!! εμεις εδω δεν ξέρουμε το φακόρυζο.. το άκουσα για πρωτη φορα απο μια φίλη μου που ερχετε απο την Μακεδονια.
    μηπως ειναι ωρα να το βάλω στο πρόγραμμα?
    φιλια καρυστινά

  5. Χτες φαινεται οτι ειταν η μερα της φακης .. και σημερα του φακορυζου.. ουτε συνεννοημενες να ειμασταν.. βεβαια εγω χτες τις ειχα ηδη φαει… Σημειωνω οτι εδω στο μοναχο εχουνε μια περιεργη αποψη περι φακων .. ειναι μια μπλιαχ σουπα .. με πατατες και λουκανικα φρανκοφουρτης ( εδω τα λενε Βιεννης..) αλλα να ψαξω να βρω αυτο το αιγυπτιακο φακορυζο της Χουαχιμπας να το κανεις στον ερρικο.. μιαμ μιαμ

    αντε και πεινασα παλι.. πρωι πρωι με τις συνταγες..

  6. Η υπέροχη παλιά και κάπως θαμπή φωτογραφία της γοητευτικότατης γιαγιάς Μαρίκας, Δεσποινούλα, στόλισε σήμερα το μπλογκ σου!!! Κι εκείνο το καλλιγραφικό “Λώδη” παραδίπλα της δίνει μια ιδιαίτερη αξία…
    Είναι πανέμορφο να χαρίζεις μέσα απ’ τις γραμμές με τις λέξεις αχνάρια ανθρώπων που, σαν τη φωτογραφία κι αυτά, δεν λένε να σβήσουν… Δεν σβήνουν τέτοιες μνήμες.
    Ευτυχώς που η γυναίκα μου είναι εξαιρετική μαγείρισσα οπότε δεν σχολιάζω τη συνταγή, άσε που τέτοιες συνταγές και μόνο να τις διαβάζεις… ικανοποιείσαι!

  7. Καλημέρα Δεσποινάκι!!!

    Κατ’ αρχάς έλα να ξαναπαραλάβεις βραβείο από μένα!!! Το είδα ότι το έχεις, αλλά ακόμα μια φορά δεν κάνει κακό!!!

    Και η κόρη μου μόνο με ρύζι τις τρώει τις φακές. Το έχει μάθει από την Κύπρο. Εκεί το λένε μουτσιέντρα αυτό το φαγητό. (την προφορά δεν μπορώ να την πετύχω στο γραπτό λόγο, χεχε)

  8. Zhleuw ligaki, giati parolo pou hmouna Ellada ta Xristougenna, den efaga ka8olou fakes!

    edw stis germanofwnes xwres den gnwrizoune kai polla apo ospria, toulaxiston den exei pesei sthn antilhpsh mou.

    opote oti brw einai sta tourkika magazia, se konserba h ama tuxei kai exoune ferei suskeuasmenes.

  9. TI OMORFO POST KAI PALI !!!

    TIS LATREYO AYTES TIS ASPROMAYRES TIS FOTOGRAFIES APO TA NEANIKA XRONIA THS GIAGIAS MOY !

    OPOS LATREYO KAI TIS FAKES SE KA8E TOYS MORFH .

    H DIKIA MOY HTAN HPEIROTISSA …MIKROKAMOMENH ALLA EIXE ENA AERA STIS FOTOGRAFIES SAN ARXONTISA !
    ANTIGONH APO KANADA.

  10. φαίνεται πεντανόστιμο και πανεύκολο. θα το αποπειραθώ! (αν και όσες φορές προσπάθησα να σε μιμηθώ, συνήθως αποτύγχανα -μήπως να βγεις να μας τα λες από την TV???)

  11. Φαίνεται νοστιμότατο, θα το δοκιμάσουμε. Περιμένουμε βέβαια και τη φωτογραφία του μπλεντ… Φιλάκια!

  12. Και ..το τρωνε αυτο ..το μπλιαχ; (ειναι βραδυ) 😉
    Πολυ χαρηκα την αναφορα στην γιαγια και στην Μαγκουφανα!
    Πανω απο 25 χρονια ειχα να ακουσω την λεξη αυτη!
    Βλεπεις στα χρονια μας..εκει πηγαιναμε εκδρομες!!!
    Καλη εβδομαδα δεσποιναριον!

  13. Καλέ τι μπλιαχ;;; Είσαι καλά;;;; Πανδαισία γεύσης!!!!! Εγώ και με ρεβύθια το τρώω πολύ το ρύζι! Από τα πιο αγαπημένα όσπρια η φακή, αν και τα αγαπώ όλα (τρελαίνομαι και για φάβα)… Μιαμ, μιαμ, παιδάκι μου και πεινάω……….

    Δεσποινάκι, σήμερα μόλις κατάφερα να δω και το προ-προ-προηγούμενο ποστ με τα λεωφορεία από το Σαν Φρανσίσκο. Κάθε φορά η ματιά σου ζωντανεύει όλα τα πράγματα γύρω σου… Ακόμα και κάτι τόσο άχαρο, όσο θα μπορούσε να είναι το λεωφορείο ή το τρόλευ… Ήταν μαγικά 🙂

  14. Τελικά οι παλιές νοικοκυρές… χωρίς ίσως να ξέρουνε και το λόγο… είχαν υψηλές διαιτητικές..απόψεις…
    Ένα παρόμοιο συνδιασμό έκανε και η δική μου η γιαγιά που ήταν ρουμελιώτισα..την επόμενη μέρα της φασολάδας…το υπόλοιπο το τρώγαμε με ρύζι… φασόλια με ρύζι..έκανε παντα και εγώ με την αδερφή μου… οταν τύχαινε να πάμε στο χωριό γκρινιάζαμε…
    Όταν έκανα τη δική μου οικογένεια…. τα όσπρια πάντα τα συνεδίαζα με ρύζι… συνδιασμός θρεπτικός..και πλήρης τροφή..

  15. στην βιασύνη μου… δεν συστήθηκα για το πιο πανω …μηνυμα!! orfia

  16. Λοιπόν Δεσποινάκι,
    Τί αρχοντιά που είχε η γιαγιά Μαρίκα. Απο κείνη πήρε τα ταλέντα του ο Ερρίκος.
    Τώρα όσο αφορά στη φακή, ΄θα πρέπει να πώ με τρομερή οίηση πως είμαι η απόλυτη θεά της φακής.
    Κι αυτό εξηγείται ως εξής: Προέρχομαι -ή μάλλον ο πατέρας μου- απο το ορεινό χωριό Εγκλουβή Λευκάδος, όπου στο οροπέδιό του παράγεται η ωραιότερη και νοστιμότερη φακή της υφηλίου. Είναι οι περίφημες γκουρμέ φακές Εγκλουβής.
    Η ιδιαίτερότητά τους είναι πως παραμένουν ανοιχτόχρωμες και ζωηρόχρωμες όταν βράσουν, κρατάνε το φλοιό τους και χυλώνουν . Το απόλυτο θάυμα, δηλαδή.
    Εμείς οι Εγκλουβησάνες την καταγωγή τις μαγειρεύουμε απλά με λάδι, σκόρδο, δάφνη και ξυδάκι στο τέλος. Γίνονται μούρλια. Είναι φυσικά πανάκριβες, δυσέυρετες, αλλά εμείς έχουμε χωραφάκι κι εξοικονομούμε την αυθεντική παραγωγή ετησίως.
    Σε προσκαλώ για ένα γεύμα με πρώτο πιάτο φακή Εγκλουβής στο Μόντρεαλ! Ελα να αναμετρηθούμε!!!
    Φιλιά παγάκια στα -28C χθές ο υδράργυρος.

  17. αγαπητο ιουστινακι, μεσολαβουσης της χαριεστατης δεσποιναριον, εμεις οι εγκλωβισμενοι εις τας αθηνας δεν εχομεν διεξοδον προς την Εγκλουβην;
    ειμεθα δηλαδη δις κλωβισμενοι εντος αθηνας και εκτος Εγκλουβης;
    ειπαμε, η κοινωνια ειναι ατιμη και ψευτρα, αλλα οχι και ετσι!

  18. Παναθήναιε,
    Ου παντός πλείν εις εγκλωβισμένην Εγκλουβήν. Εσείς θα το ξέρετε απο πρώτο χέρι, πως η γνήσια φακή Εγκλουβής σπανίζει. Αλλά προτίθεμαι να μαγειρέψω εν Αθήναις προσεχώς για να δοκιμάσετε το απόλυτο θαύμα απο το χωραφάκι μου και τα χεράκια μου!
    Η ζωή είναι άδικη, λαγοδολοφόνα!

  19. Πολυ ωραια η ιστορια της γιαγια Μαρικας και το ποσο πολυ επηρεασε τον Ερρικο. Οι φακες εινει το πιο αγαπημενο μου οσπριο, τις μαγιρευω με πολλους τροπους, σουπα, με ρυζι, με σπανακι, σαλατα.
    Και πολλες φορες βαζω και λιγες κοκκινες φακες μαζι με τις καννονικες, γιατι οι κοκκινες χοιλωνουν.
    Καλη ορεξη.

  20. @melissoula ελα να σου πω ενα μυστικο ψυθιριστα. Ευτυχως που εχουμε αυγα για να φιαξω μια ομελεττα. Σκετες νο γουεη, θα περιμενω να τις ανακατεψουμε με το ρυζι και βλεπουμε. Φιλακια.

    @Παναθηναιε αγαπητωτατε. Σας πηγα τσαρκα σε γκλομπαλ λεβελ χα!!

    Ενα ενα λοιπον τα σημεια:

    1. Ζωγραφικες σωζονται δυο τρεις. Βεβαια ηταν για εσωτερικη καταναλωση, ξερετε οι δεσποσυνες εκεινο τον καιρο ασχολουνταν με καλες τεχνες για την κουλτουρα. Εμενα μου αρεσουν πολυ. Ειναι μακροστενες στο καθετο, με σκουρα χρωματα, κυριως τοπια και θυμιζουν λαϊκες ζωγραφιες. Θα προσπαθησω να δω αν εχω καποια φωτογραφια και αν εχω θα σας τη φερω. Σε μια εχει κατι προβατακια. Τα βρισκω αναλογικα μεγαλα, σαν να ειναι η ζωη μεγαλυτερη απο τη φυση ενα πραγμα.

    2. Α! να σας πω, μεταφυσικα κολπα δε κανω εδω!! 😀

    3. Σωστα τα λετε. Ειναι λατρης των οσπριων και παιζει διαφορα παιχνιδια.

    4. Μολις γινει το ανακατεμα, θα καταφθασει και η φωτογραφια.

    5. Παναθηναιε με τιμουν κι εκεινοι.

    @Ραδιο Μαρκονη Καλημερα και καλη εβδομαδα Θυμιουλη. Ειδες ξεχασα να σου φερω και μια φρατζολιτσα. Ζαμπον ναι, θυμασαι που τις ειχα φιαξει με προσουτο σαλατα; Τωρα ειναι προκληση! Θα βρω κατι με φακες που να μη το εχει σκεφτει κανεις αλλος! ΧΜΜΜΜ!!

    @venceremos Ολες οι γιαγιαδες λιγο πολυ ετσι ειναι. Ουτε εγω το ηξερα, απο τον Ερρικο το εμαθα. Η μαμα μου εφιαχνε φακες Μπλιαχ μαυρη σουπα. Ποτε δε χανουμε να δοκιμαζουμε καινουργια πραγματα. Φιλια.

    @Μαργαριτα. Μα ο κοσμος βαρεθηκε τα κρεατα και τα γλυκα, ολοι μετα τισ γιορτες το ριχνουμε σε οσπρια και λαχανικα. Αχ ναι να βρεις το φακορυζο της Χουαχιμπα! Νομιζω χρησιμοποιει αρωματικο ρυζι ε;

    @Μηθυμναιε Και να φανταστεις δεν ειναι μνημες δικες μου. Ομως τις βρηκα ετσι καποια στιγμη και τις εκανα δικες μου. Ειμαι σιγουρη Στρατο οτι τρως ..καλα!!

    @Λιλακο καλημερα. Σε ευχαριστω παρα πολυ. Θα προσθεσω το ονομα σου εκει δεξια πανω απο το βραβειο. Εγω οπως βλεπεις το δινω σε ολους γιατι εχω προβλημα να ξεχωρισω.

    @γιαννη εγω λεω να τολμησεις να το φιαξεις κανενα βραδυ εκει που μαζευεις τα ηνωμενα εθνη στο σπιτι σου. ναι;

    @Αντιγονη απο Καναδα, ευχαριστω. Απο Ηπειρωτισσα γιαγια θα εχεις κληρονομησει πολλες νοστιμιες και κυριως πιτες φανταζομαι. Η φωτογραφια δεν ειναι σκαναρισμενη αλλα φωτογραγια ..φωτογραφιας γι αυτο χανει λιγο αλλα και ετσι ειναι ομορφη. Χαιρομαι που ερχεσαι.

    @mad γιατρουκο μου τι θα κανω τωρα, τη Βεφα; Σε καταλαβαινω, δεν ειμαι απο τους ανθρωπους που τα γραφουν αναλυτικα με οδηγιες και χρειαζεται λιγη πειρα για να πετυχεις τις αναλογιες. Καποτε εφιαξα μια σπανακοπιττα και την πηγα στο γραφειο. Ολοι ενθουσιαστηκαν και ζηταγανε τη συνταγη. Ξερεις τι εκανα. Την επομενη φορα που την εφιαξα, λεω του Τεντυ, εγω θα φιαχνω κι εσυ θα γραφεις τι βλεπεις. Η συνταγη αυτη κυκλοφορησε στις κουζινες των συναδελφων (τεσσερεις σελιδες με τιπς κλπ) και οταν τη θυμηθουν μου στελνουν ενα μεηλ.. με ευχαριστω.

    @Aspa Α ναι κανοντας ενα παντρεμα φακες με ρυζακι τα παιδια θα αγαπησουν το οσπριο. Φιλια Ασπακι.

    @persönlich Δε μου λες, σας πηγαινανε στο γηπεδο και σας βαζανε να τρεχετε γυρω γυρω; ΚΙ ΕΜΑΣ!! Κι εσυ κοιταζες την Ελενιτσα! Και ελεγα μωρε που τον θυμαμαι!!! Καλη εβδομαδα γατε.

    @Δενδρογαλη Εμενα η φαβα ειναι το πιο αγαπημενο μου οσπριο-νιανια! Κρυο στο ταψακι, κοβεις ενα ρομβο και εισαι σε νιρβανα! Σε ευχαριστω για τα γλυκα σου λογια. Την επομενη φορα που θα δεις το κτελ ακαδημια-ηλιουπολη (τυχαια λεμε τωρα) κοιταξε το πιο καλα, μπορει να δεις κι εσυ τη γοητεια με μπακγραουντ το οφθαλμιατρειο!
    Αυτο που λες το λενε ρεβυθοπιλαφο. Αλλο γιαγιαδιστικο κατασκευασμα.

    @Ορφια Καλημερα και καλωσορισες. Υποθετω οτι το ψευδωνυμο σου ειναι υποκοριστικο του ομΟρφια. Νομιζω οτι οι παλιες νοικοκρες δεν ειχαν ιδιεταιρες αποψεις, ειχαν καλες και υγειινες πρωτες υλες, εμεις παλι που ειδαμε το φαγητο μας να το επεξεργαζονται με ουσιες χημικες, ειδαμε τα σκανδαλα με τα κρεατα, γιναμε θυματα της κονσερβας και αντι να χτυπαμε κρεμα παμε και παιρνουμε ενα ασπρο πραγμα φιαγμενο απο διαφορα λιπη, εμεις ορφια μου, τα βλεπουμε ολα αυτα και τα θεωρουμε “καλη” διατροφη ενω θα επρεπε να ειναι “η διατροφη” Σε ευχαριστω για την επισκεψη και το σχολιο.

    @Ιουστινακι Τι εκπληξη καναδεζα μου, η Λευκαδα να εχει τοσο νοστιμες και ευκολοβραστες φακες και να μη βαζετε μεσα και λιγη τοματουλα 😛 Σκεφτηκα κι εγω η πρωτευουσιανα να παρω τις Ουμπριακες φακες μιας και ειστε στο ιδιο περιπου λοκαλ περι το Ιονιο και λιγο πιο κατω και πιο δωθε και επι οροπεδιου, και μου φανηκε πολυ τα 40 λεπτα βρασιμο. Καποτε ειχα φερει φακη απο τη Χιο και ηταν πιο ευκολοβραστη. Παντως στα 40 λεπτα εγιναν τελειες, βλεπε φωτο, δεν εσπασε το φλουδι και μεσα ηταν τρυφερες. Σ’ ευχαριστω για την προσκληση! Μπορω να φερω και τον Παναθηναιο; Φιλια!

    @Παναθηναιε αγαπητωτατε, Κανονισα! Το κλουβι με τους μπλογκερς θα καταφθασει εις το Μοντρεαλ με μειον διαφορουε βαθμοθς. Εαν δε μας εχει πεσει η μυτη οσονουπω θα οσφρησθουμε τις εγκλουβιανες φακες. Μηπως να βρισκομασταν καλυτερα στην θερμη Εγκλουβη;

    @ιουστινακι Κανονιστε τα σεις, ντου νοτ μαϊντ μη!! Κι εαν ειμαι εκει (εαν λεμε τωρα) μου φιαχνεις μια ομελετιτσα απο Εγκλουβιον αυγο, γιατι τις φακες δεν… Η ζωη ειναι ωραια μου το ειπε ο Μπενινι!

    Βρηκα στο ιστολογιο “μαμακουζινα” http://www.mamakouzina.tv/gr_recipy.asp?rid=1570&mid=10&sid=59&sid2=null&session-id=025123ee854351621f5fdd1d60ca3ff2

    πληροφοριες και συνταγη για οσους ενδιαφερονται γιατι απο οτι βλεπω ειναι μαλλον δυσκολο να βρουνε τις φακες.

    ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

    Η Εγκλουβή είναι το ψηλότερο χωριό της Λευκάδας, φημισμένο σε όλη την Ελλάδα για τις εξαιρετικές φακές που παράγει. Οι φακές Εγκλουβής είναι ένα είδος προς εξαφάνιση. Η παραγωγή προπωλείται, πριν ακόμα γίνει η συγκομιδή της φακής. Οι νοικοκυρές της περιοχής είναι τυχερές γιατί έχουν στη διάθεση τους τις πιο βραστερές και τις πιο νόστιμες φακές της Ελλάδας!

    ΥΛΙΚΑ

    300 γραμμ. Φακές Εγκλουβής
    4-5 σκελ. Σκόρδο
    ½ φλιτζ. Ελαιόλαδο
    1 ματσάκι Ρίγανη
    λίγο Αλάτι

    EKTEΛΕΣΗ

    Πλένουμε τις φακές, τις σουρώνουμε για να φύγουν τυχόν πετραδάκια. Την βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με κρύο νερό για 10 λεπτά. Βάζουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν οι φακές. Στη συνέχεια τις σουρώνουμε (προαιρετικά). Αν τις σουρώσουμε τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ζεστό νερό. Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα. Ρίχνουμε τα σκόρδα στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ματσάκι με τη ρίγανη για να αρωματιστεί το φαγητό. Αφήνουμε τις φακές να βράσουν για 15 λεπτά μέχρι να ρουφήξουν όλο το νερό. Έπειτα βγάζουμε τη ρίγανη και προσθέτοντας λίγο-λίγο ελαιόλαδο λιώνουμε ταυτόχρονα τις φακές και τα σκόρδα, έχοντας την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αυτό είναι το στάδιο που κάνει αυτήν την συνταγή ακαταμάχητη! Τελευταίο προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε τις φακές να βράσουν για 5 τελευταία λεπτά.

    Λοιπον εχεις δικιο, εισαι θεα της φακης!

    @Μαρθακι Ναι πραγματικα ο Ερρικος τη λατρευε τη γιαγια. Δηλαδη αμοιβαιο ηταν. Σημερα τις δοκιμασα ετσι και μου αρεσαν παρα πολυ. οι κοκκινες νομιζω ειναι ξεφλουδισμενες, ισως γι αυτο χυλωνουν πιο γρηγορα.

  21. Πολύ ωραία συνταγή Δέσποινά μου…Τις φακές με ζυμαρικά τις ξέρω κι εγώ…Αλλά το φακόρυζο όχι…Η μητέρα μου πάντως έφτιαχνε τα “παντρεμένα”, ρεβύθια με ρύζι…
    Φιλιά από ΝΖ…

  22. Μια χαρά είναι οι φακούλες!! Νοστιμότατες!! Και η ιδέα με το ρύζι, δεν είναι κακή!
    Υπέροχη ανάρτηση, πολύ γλυκιά! Αχ αυτές οι γιαγιάδες!!!
    Φιλιά

    Τρελοτουρίστρια

  23. .Μια και μιλάμε για την διατροφή των παλιών νοικοκυρών,όπως σωστά επεσήμανες Δέσποινα…, μου ήρθε στο νού …μια και είμαι “μεγαλούλα” άρα παλιά, εκείνο το μουρουνέλαιο που μας ταϊζανε μικρά όταν ήμασταν…,Θυμάμαι τη γιαγιά μου να με κυνηγάει με το κουτάλι γεμάτο απο αυτο το “απαίσιο” λάδι που μύριζε έντονα ψάρι και ένα πορτοκάλι καθαρισμένο για …επιδόρπιο, να φύγει η γεύση..του ψαριού…Και τώρα μιλάμε για τα Ωμέγα λιπαρά κλπ… Είμαι σίγουρη ότι εάν έχουμε ακόμη καλή υγεία… το οφείλουμε σε εκείνη τη διατροφή των γιαγιάδων μας..όσπρια, ζυμωτο ψωμι, φρουτα και λίγοτερο κρέας…
    ..¨οσο για το΄”orfia” …. ποιητική αδεία…δημιούργησα το θηλυκό του ονό
    ματος Ορφέας….έτσι φωναζω… έναν κουκλο… τον σκυλο…μου…για να είμαστε…ασορτί… στο όνομα ….!!

  24. δεν έχω κάνει ποτέ φακόρυζο και μαλιστα εναν φιλο μου που εκανε και το εβαλε και στο fb τον κορόιδεψα λιγάκι :p
    αλλά τα όσπρια μου αρέσουν πολύ, εκτός από τους γιγαντες ή φασούλες όπως τα έλεγε η κυρία Μαρία από τα Καρδάμυλα που μας τάιζε στα φοιτητικά μας χρόνια στην Αγγλία και ντρεπόμουν να της πω οτι τα σιχαίνομαι τα ρημάδια και τα κατάπινα σχεδόν αμάσητα….

  25. Δέσποινα μου,
    τις φακές με το ρύζι τις φτιάχνουμε και στην Κύπρο. Μόνο που βάζουμε λιγότερο ρύζι, ώστε να νικούν οι φακές.

  26. Δεσποινάκι μου,
    Το εισέπραξα το υποννοούμενο πως δεν τρώς τις φακές. Αλλά αν δοκιμάσεις τις φακές Εγκλουβής, θα αλλάξεις γνώμη. Είναι διαφορετικές, ελαφρές, εύπεπτες, νόστιμες.
    Γι αυτό επιλέγεις το φακόριζο για να ξεφύγεις απ΄τη μονοσήμαντη γέυση τους. Κι αυτό έξυπνο είναι. Αλλά μια Λευκδίτισσα με καταγωγή εξ Εγκλουβής δεν επιτρέπεται να αναμιγνύει το όσπριον των οσπρίων.
    Πάντως και αυγουλάκια φτιάχνουμε παραπλεύρως.
    Φιλιά πρωινά και εξακολουθητικά παγωμένα χωρίς ελπίδα

  27. @a tutti Χιονιζει και το δεσποιναριον κανει telecommuting. Θα σας φερω εικονες αυριο.

    @Αρτανις φιλια στη ΝΖ Αυτα τα παντρεματα ειναι αποτελεσματα της ευρηματικοτητας των ελληνων για να μην πετανε το φαγητο τα παλια χαλεπα χρονια αλλα και της προσπαθειας να ξεφυγουν λιγο απο την ρουτινα που τους προσεφερε ενα προϊον που ειχαν μεγαλη παραγωγη. Αλλα εχουμε δει αριστουργηματα απο αυτη την προσπαθεια.

    @τρελοτουριστρια εγω παντως χτες ετσι πολυ τις ευχαριστηθηκα.

    @Μεροπη ρωταγα χτες οταν τις ανακατευα, φτανει τοσο. Και σταματησα εκει που η αναμνηση της γιαγιας φαινοταν σωστη. Αν με αφηνες απο μονη μου ισως να εβαζα περισσοτερες φακες. Τα μαγειρεματα των νησιων ειναι τα πιο νοστιμα.

    @Ορφια κι εγω ειμαι μεγαλουλα και εχω πιει μουρνολαδο. Μπλιαχ! Τωρα ολος ο κοσμος ξαναανακαλυπτει τη μεσογειακη διατροφη. Οτι ηταν καποτε νορμ τωρα ειναι μοδα.

    @Ιουστινακι, χαρα μου φυσικα θα τις δοκιμασω τις φακες σου, δεν το συζητω. Ειμαι ανθρωπος που παντα δοκιμαζει πριν πω οτι κατι δε μ’ αρεσει. Ας πουμε οι φακες της μαμας μου.. δεν.. οι φακες του Ερρικου ετσι κι ετσι, το φακορυζο ναι και παλι ναι. Και θα τις φαμε οπως τις κανεις εσυ, παζαρια δε χωρανε!
    Η συνταγη που εβαλα φαινεται οτι τις λιωνουν, εσυ ειπες οτι κρατανε το φλουδι. Αρα κι εδω υπαρχει διαφορα απο οτι καταλαβα. Εισαι τυχερη που εχεις προμηθειες απο αυτες τις φακουλες και πολυ γλυκεια που μας καλεις να τις γευτουμε.
    Χιονι παγωμενη βροχη και τα λοιπα στοιχεια του γουϊντερυ μιξ ορατοτητα ανυπαρκτη, κι εγω να εχω ρημαξει τους καφεδες. Φιλακια.

  28. αυτήν την παραλλαγή των φακών, ομολογώ δεν την έχω δοκιμάσει!!!!!!!

    φιλιά πολλά.. καληνύχτες!

  29. εναλλακτικη συνταγη φακων προς πασαν χρησιν: σκορδο, τζιντζερ, κιτρινοριζα, καυτερες πιπεριες, ντοματα, καρδαμο και κυμινο, καροτακι σε ροδελες, αλατακι, οχι πιπερακι…
    παει και με το ρυζι και με ….φασολια ….
    δηλαδη το πρωτοποριακο πιατο φασολοφακο!
    ζητω η ανατολη!

  30. @τζωρτζια εξαιρετικη ιδεα! ευχαριστω.

    @ζαχαρουλα μου, ποσο χαιρομαι που σε βλεπω παλι στις γειτονιες. Φιλια και να τις δοκιμασεις.

    @Παναθηναιε, ΦΑΣΟΛΟΦΑΚΟ! η φακοφασολο, τωρα μου ηρθε και το φασολομακαρονο (παστα ε φατσιολι) ζητω ζητω και γαια πυρι μιχθητω. Εχετε κατι με το πιπερακι; Σας εχω τσακωσει να το αποφευγετε!

  31. λοιπόν να συμπληρώσω το προηγούμενο γιατι άλλο ήθελα να πω και τελικα δεν το ειπα, αλλά αυτα παθαινεις οταν εισαι στο γραφειο και εχουν ολοι τα θεματά τους, πφφ. το φακόρυζο του φίλου μου ήταν κάπως μαυριδερό και δεν μου έκανε καθόλου εντύπωση να το ανακατέψω αλλά αυτό εδώ, φαινεται γιαμι και θα πρεπει να αυξησω λιγο την ποσοτητα της φακης για να περισσέψει την επομενη φορα.
    επίσης κάπου εβλεπα το δελτιο καιρού και ελεγε οτι αυριο θα εχετε παγοσφαιριδια!!!! αυτο πρωτη φορα το ακουω και δεν ξερω τι ειναι 🙂

  32. @μελισσουλα, παγοσφαιριδια να τους πεσουν με δυναμη στο κεφαλι τους αυτοι που τα λενε. Χαλαζι ειναι. Αλλα εδω λενε για βροχη απλα αυριο. Αυτα ομως αλλαζουν απο ωρα σε ωρα. Οταν ο καιρος παλαβωσει στην Γουασινγκτον εμεις δε μιλαμε.
    Σου λεω ηταν καλο, και σιγουρα θα βαλω και καβουρδισμενο κουκουναρακι την αλλη φορα, ηταν σα να μου ελειπε απο τη γευση για να παω στον παραδεισο
    Κις

  33. Πολύ αργα έφτασα. Καλημερούδια Δεσποινάκι μου. Απουσίασα λιγάκι . Τον άρτον τον επιούσιον βλέπεις. Τί να κάνουμε;
    Δεσποινάκι τί κρυφά ταλέντα είναι αυτά! Όχι απλά ελευθέρας, αλλά απο την είσοδο των VIP.
    Έχεις πολλές συνταγες της γιαγιάς Μαρίκας; Μπές αν θέλεις στην ιστοσελίδα μας http://www.nostimia.com και άν θέλεις να συμβάλεις στην σύσφιξη των Ελληνοιαπωνικών γαστρονομικών σχέσεων, μας δανίζεις μερικές.
    Φιλάκια χχχχχχ

  34. Τι που πως; επαθα πλακα! Εσυ τι εκει; μη μου δινεις σημασια! Βεβαιως να φερουμε τους γιαπωνεζους πιο κοντα στις νοστιμιες μας! Και να μας δινουν θεϊκο σουσι σε ανταλλαγμα! Τι ομορφα. Οτι θελεις παρε τις φακες, βεβαια δεν ειδα συνταγες εκει, αλλα θα κοιταξω πιο προσεκτικα. Μπραβο! Με νοημα πολυ ομορφα ολα. Σ’ ευχαριστω για το λινκ. Φιλακια ΧΧΧ

  35. Οι συνταγές είναι μόνο γιαπωνέζικα http://www.nostimia.com/recipies/index.html (όπως και πολλά άλλα) το αγγλικ΄πο είναι για κανέναν που έχει ξεμείνει κατα δώ και είναι πολύ ανημέρωτο.

  36. Ναι οταν πρωτομπηκα βρεθηκα στα γιαπωνεζικα και λεω τωρα μαλιστα, μεχρι που ειδα τη σημαιουλα με τα αγγλικα. Οι συνταγες εχουν πλακα, η ταραμοσαλατα ειναι μια γραμμη συμβολα! Και παλι μπραβο καλο μου νοημα. Πολυ ομορφη σελιδα. ΧΧΧ

  37. ευγε λοιπον στο δεσποιναριον με τις βαριαντες της φακης, τα παγοσφαιριδια και την ταραμοσαλατα των φιλων ιαπωνων! εγω παντως μενω με την βαριαντα φασολοφακομακαρονα!

  38. @Παναθηναιε αγαπητωτατε, φαγακι χειμωνιατικο και πολυσυνθετο που σας ταιριαζει.

  39. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΚΟΚΟΡΑΚΗ

    Μονόπρακτο

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Καλημέρα σας. Τα σέβη μου κυρία Υπουργέ.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Καλημέρα κύριε Κοκοράκη. Σας κάλεσα σήμερα εδώ για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Παραβιάζονται βάναυσα τα προσωπικά μου δεδομένα και τα προσωπικά δεδομένα του παιδιού μου. Καταλαβαίνετε τι σας λέω;

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Όχι, με συγχωρείτε κυρία Υπουργέ, δεν καταλαβαίνω.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Λυπάμαι για σας κύριε Κοκοράκη. Σας τοποθέτησα επικεφαλής της Διεύθυνσης Ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της μεγάλης μας χώρας της Κολομβίας με σκοπό να διαδώσετε μέσω των ιστοσελίδων μας, αλλά και του διεθνούς ιστοχώρου, το όνομά μου και το όνομα του γιού μου, με απώτερο σκοπό την προώθηση των ελληνικών θέσεων, στα διάφορα εθνικά θέματα, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου όπως το εννοούμε εμείς. Τί έχετε κάνει επ’ αυτού κύριε Κοκοράκη;

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Έχουμε κάνει πολλά. Κατ’ αρχήν δημοσιεύσαμε την ιστοσελίδα σας με την επιγραφή «Γράψτε στην Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας – Η υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας σας απαντά». Σ’ αυτό η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση και θετική. Χιλιάδες πολίτες άρχισαν να σας γράφουν εκφράζοντας το θαυμασμό τους για το έργο τους, για το μπόι σας, για τα μαλλιά σας, για την εικόνα του γραφείου σας με τους πίνακες ζωγραφικής, για τη θαρραλέα στάση σας στο θέμα του ονόματος με τη γειτονική χώρα.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Ναι αλλά…

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Δεν έλειψαν βέβαια και δυσάρεστα μηνύματα, αυτά που σας επέκριναν επειδή έχουν φτάσει 130 οι χώρες της Διεθνούς Κοινότητας που έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, ή για την αναβάθμιση του ρόλου της άλλης γειτονικής χώρας που αναδείχτηκε πλέον σε περιφερειακή υπερδύναμη τη στιγμή που εμείς συρρικνωθήκαμε, έχοντας επενδύσει ότι είχαμε και δεν είχαμε στο διαγωνισμό της Eurovision και μόνο.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Κύριε Κοκοράκη, δεν σας μιλάω γι’ αυτά. Σας μιλάω για τα προσωπικά μου δεδομένα και για τα προσωπικά δεδομένα του γιού μου που έχουνε γίνει σκατά μέσα από τις ιστοσελίδες που ανοίγει ο κόσμος. Όποιος ανοίξει στη Google το λήμμα «Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο» βρίσκεται μπροστά σε ένα οχετό ύβρεων εναντίον νου, όποιος ανοίξει το λήμμα «Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων» αντιμετωπίζει σωρεία ειρωνειών για το ρόλο που παίζει ο γιος μου στο οργανόγραμμα του κολομβιανού Υπουργείου Εξωτερικών και λες και δήθεν παρεμβάλλεται το καημένο μου το παιδί στα γρανάζια της διπλωματικής ηγεσίας του Υπουργείου μας. Γιατί αφήσατε αυτόν τον υβριστή να γράφει μπλογκς εναντίον μου και πως τα μπλόγκ του έχουν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από τα δικά μας.

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Εμείς γράφουμε κανονικές ιστοσελίδες και κανονικά μπλογκς με λέξεις κλειδιά που με την κανονική πορεία των πραγμάτων θα πρέπει να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού έτσι ώστε όποιος ανοίγει ένα θέμα που να έχει την παραμικρή σχέση με την εξωτερική πολιτική, να πέφτει αναγκαστικά σε προσωπικές σας ιστοσελίδες που εξηγούν για τα επιτεύγματά σας, τα σπίτια σας, τα σκάφη σας, τα παιδιά σας, τις διακηρύξεις σας για το θέμα του ονόματος, τις συναντήσεις σας με την κυρία Κοντολίζα Ράις, όλα αυτά με ειδικό φίλτρο που τονίζει ιδιαίτερα το λευκό χρώμα των δοντιών σας έτσι ακριβώς ώστε να τρελαίνεται ο θεατής και να θέλει οποιοδήποτε οπτικό ή ακουστικό ερέθισμα από σας να τον συντροφεύει στο σπίτι του, στην παρέα, του, στη δουλειά του, στο μετρό του, ακόμα και τη στιγμή που κάνει έρωτα με τον/την σύντροφό του.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Και αυτός ο ηλίθιος που με έχει καταστρέψει με τα μπλογκς του τι κάνει και έχει μεγαλύτερη ακροαματικότητα;

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Αυτός είναι τόσο χυδαίος ώστε δεν έχει κανένα δισταγμό να διαλέξει έτοιμα μπλογκς με τις πιο χυδαίες λέξεις στην επικεφαλίδα τους όπως «μουνί», «γαμώ το μουνί της μάνας σου», «πούστη, «γαμιέσαι», «κωλοτρυπίδα», «μαλάκα», «μαλακίζεσαι», «μαλακισμένο», «τόχεις κάνει μαστίχα ρε μαλάκα», «μπουρδέλο», «γαμημένη», «αρχίδια», «προσωπικά δεδομένα και Υπουργείο Εξωτερικών» κλπ, που έχουν ήδη μεγάλη κίνηση και κολλάει στην ουρά τους. Έτσι κερδίζει και τη δική τους ήδη μεγάλη ακροαματικότητα και εκείνα τα μπλογκς που μπορεί να είχαν ξεχαστεί προς στιγμή απογειώνονται και μπαίνουν στις πρώτες σειρές κατάταξης της Google.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Μα αυτό δεν είναι παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μας;

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Είναι, κυρία Υπουργέ.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Τι λέει επ’ αυτού ο νόμος περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα;

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Ο νόμος ορίζει ότι η πληροφορία που συλλέγεται πρέπει να είναι «ακριβής» και «ενημερωμένη».

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Και γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος αυτός για να με προστατέψει εμένα και το παιδί μου;

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Γιατί εσείς η ίδια κυρία Υπουργέ των Εξωτερικών ζητήσατε από το Διευθυντή της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας να μην εφαρμόσει ποτέ αυτό το νόμο, ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε απηρχαιωμένες και μη ενημερωμένες κρίσεις που καίνε ορισμένους διπλωματικούς υπαλλήλους, και με τον τρόπο αυτό να τους μένει η ρετσινιά για πάντα.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Μα εγώ θέλω ο νόμος περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα να προστατεύει μόνο εμένα και το παιδί μου. Όχι αυτόν τον ηλίθιο. Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε όλα αυτά τα χυδαία μπλογκς, ώστε αυτός ο ηλίθιος να μη βρίσκει βάση για να στήνει τα ελεεινά κείμενα στην ουρά τους;

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Μας το είχατε ζητήσει και παλαιότερα κυρία Υπουργέ και το κάνουμε στο μέτρο του δυνατού. Και έχουμε αρχίσει να το κάνουμε. Αν θα δοκιμάσετε να μπείτε στην ιστοσελίδα http://www.bourdela.gr θα δείτε ότι αυτή είναι ήδη καταργημένη. Όλη η πελατεία αυτής της ιστοσελίδας πηγαίνει σε άλλα μπλογκς και άλλες σελίδες, τις οποίες επίσης έχουμε αρχίσει να καταργούμε. Για το σκοπό αυτό εργάζονται μέρα – νύχτα δύο όροφοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας. Άμα διαμορφώσουμε κατάλληλα την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας με ωραίες σέξι φωτογραφίες, όλοι αυτοί οι πεινασμένοι θα ανοίγουν το δικό μας http://www.mfa.gr εκεί θα δέχονται τα δικά μας μηνύματα, εννοώ τα δικά σας κυρία Υπουργέ και του γιού σας.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Μπορούμε να αντιγράψουμε όλα τα κόλπα που χρησιμοποιεί αυτός ο ηλίθιος ώστε να του κλέψουμε την αναγνωσιμότητά του;

    ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ
    Φυσικά, θα βάλουμε όλες τις φωτογραφίες και τις σέξι της κινήσεις της Πετρούλας, της Μαστροκώστα, ορισμένων γυναικών βουλευτών του κόμματός σας, και επίσης θα συνενώσουμε πετυχημένους ιστοχώρους όπως της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, του Συνδέσμου Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων, το Ουράνιο Τόξο, του Γρηγόρη Βαλλιανάτου και του Παναγιώτη Δημητρά και έτσι να τους νικήσουμε όλους σε ακροαματικότητα. Εσείς κυρία Υπουργέ θα μπορείτε επίσης να τους κάνετε δωρεάν ασκήσεις στρέτσινγκ όπως τους κάνει η Ελένη Πετρουλάκη και θα τους κατακτήσετε σε τέτοιο βαθμό που δεν θα θέλουν οι θαυμαστές σας να φύγουν ούτε στιγμή από την οθόνη του υπολογιστή τους. Μπορούμε επίσης να λανσάρουμε στην αγορά laptops σε ειδική φτηνή τιμή που θα ανοίγουν και θα κλείνουν με το πρόσωπό σας και θα κινούνται μόνο σε δικές μας ιστοσελίδες.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
    Πολύ καλή ιδέα σας κύριε Κοκοράκη. Να ξεκινήσετε αμέσως προς αυτή την κατεύθυνση και θέλω να μου αναφέρετε αποτελέσματα μέσα στον επόμενο μήνα. Τελειώσαμε!

  40. Ενδιαφερον το σχολιο σας αγαπητε ραορ, το διαβασαμε αλλα θα σας παρακαλουσα να μη το αφησετε και τριτη φορα. Δεν σχολιαζει κατι σχετικο με τις αναρτησεις. Ευχαριστω.

  41. οχι μονο ειναι υπεροχες οι φακες ουτως η αλλως,αλλα μαγειρεμενες με το ρυζι μετατρεποντε σε πρωτεϊνη,αυτο ισχυει για ολα τα οσπρια.

  42. Γι αυτό είσαι η αγαπημένη μου μαγείρισσα…. Οι συνταγές σου έχουν ψυχή!!!!!!!!!
    Υπέροχα όλα, τρυφερές αναμνήσεις και πιάτο μαγικό 🙂
    Πολλά φιλιά Δεσποινάκι
    Καλό σαββατοκύριακο

  43. Δυστυχώς αδυνατώ να φάω φακές και εχω και το κακό ότι δεν μαγειρεύω ό,τι δεν τρώω. Ευτυχώς που οι γιαγιάδες και το σχολείο έχουν φακές οπωσδήποτε μια φορά την εβδομάδα και τις τρώνε και τα παιδια. Οφείλω να ομολογήσω όμως Δέσποινα ότι η περιγραφή σου, αν και αφορούσε φακές, με έστειλε στο ψυγείο…

    • Να σου πω την αμαρτία μου, ούτε κι εγω τις τρώω σκετες. Με ρύζι όμως ειναι αλλο φαγητό. Ευχαριστω που περασες απο δω!

Leave a comment